Собранието ја заврши расправата по дополнетиот Буџет за 2018, ќе гласа по паузата


Собранието на Република Македонија во рамки на 26. седница попладнево ја заврши расправата по дополнетиот Предлог-буџет за 2018 година, по кој ќе се гласа подоцна кога ќе се создадат деловнички услови. Според предлогот, вкупните приходи се проектирани на 193,5 милијарди денари, а расходите на 211,7 милијарди денари. Буџетскиот дефицит е проектиран на 18,2 милијарди денари или 2,7 проценти од БДП, односно бележи намалување во однос на минатата година за 0,2 процентни поени. Стапката на инфлација се очекува да биде на ниво од 1,7 отсто. Во 2018 година не се планираат поголеми даночни промени. Планирано е зголемување на акцизата на нафтата за три денари. Според министерот за финансии Драган Тевдовски, буџетот на Република Македонија за 2018 година е најдобра рефлексија на ангажманот на новата Влада за постигнување на клучните цели и приоритети на општеството повисоки стапки на раст на економијата, зголемување на продуктивното вработување, подигнување на животниот стандард на населението, владеење на правото, ...
| | веќе видена | слични

Најновите податоци од МФ покажуваат дека за 11 месеци годинава во државната каса од ДДВ се собрани 26 милиони евра помалку од планираното. Ќе потфрли наплатата на ДДВ за 2017. Граѓаните ја губат довербата во економските политики на државата и се намалува јавната потрошувачка. Ако не се собере данокот во планираниот износ ќе има нови задолжувања, сметаат дел од експертите. Најновите податоци од МФ покажуваат дека за 11 месеци годинава во државната каса од ДДВ се собрани 26 милиони евра помалку од планираното, анализира Сител. Од друга страна за да се оствари прокецијата на МФ ќе треба во декември од ДДВ во буџетот да се инкасираат близу 92 милиони евра што според дел од експертската јавност е неостварливо. Според финансискиот консултатнт Рафајловски ДДВ паѓа 4 години по ред, а Владата мора да се зафати со сериозни реформи. -Пад на јавната потрошувачка или пад на ДДВ е пораз за секоја економија и заради тоа новата Влада ќе мора многу сериозно да се зафати во наредната година со вистински реформи а не ...
| | веќе видена | слични

Економијата сигурно дека не беше силна страна на годината што ја оставаме зад нас. Оптоварена со силни политички турбуленции, драматична смета на власта која резултираше и со насилство во Собранието на 27 април и грч кај бизнисот и инвеститорите, 2017 никако не можеше да испорача позитивни економски резултати и повисок животен стандард и благосостојба. Речиси половина година, се до крајот на мај, функционираше техничка влада, таа не ни помислуваше да вложува во инфраструктура и економски развој. Новите власти немаа многу време за здрави економски реформи, она што го имаа, во првите месеци го искористија за да ги исполнат клучните блиц социјални ветувања што претходно им ги дадоа на граѓаните - ја вратија дневната евтина тарифа на струката, ја зголемија минималната плата на 12 илјади денари, го укинаа плаќањето на радиодифузната такса. Ги подготвија и новите мерки за поддршка на компаниите и ги преземнтираа како петгодишен план за индустриски раст, но тие ќе се реализираат дури од стартот на идната година. ...
| | веќе видена | слични

Ќе потфрли наплатата на ДДВ за 2017. Граѓаните ја губат довербата во економските политики на државата и се намалува јавната потрошувачка. Ако не се собере данокот во планираниот износ ќе има нови задолжувања, сметаат дел од експертите. Најновите податоци од МФ покажуваат дека за 11 месеци годинава во државната каса од ДДВ се собрани 26 милиони евра помалку од планираното. Од друга страна за да се оствари прокецијата на МФ ќе треба во декември од ДДВ во буџетот да се инкасираат близу 92 милиони евра што според дел од експертската јавност е неостварливо. Според финансискиот консултатнт Рафајловски ДДВ паѓа 4 години по ред, а Владата мора да се зафати со сериозни реформи. Пад на јавната потрошувачка или пад на ДДВ е пораз за секоја економија и заради тоа новата Влада ќе мора многу сериозно да се зафати во наредната година со вистински реформи а не вакви како што предложи сега во овој момент бидејќи ќе бидат потребни за економски напредок на РМ, вели Рафајловски. И неиздавањето на фискални сметки односно ...
| | веќе видена | слични

Во 2018 година, на домашниот пазар ќе се позајмат речиси 90 милиони евра повеќе од колку што треба да се врати по основ на доспеани долгови. Максималниот износ на ново задолжување кој го утврди Владата ќе изнесува 5,4 милијарди денари, што ќе бидат наменети за враќање на кратокорочни позајмици. „Вчерашната одлука се однесува на максимален износ на задолжување по основ на државни хартии од вредност на домашен пазар, што е вообичаена процедура пропишана во законот за јавен долг. Инаку самиот износ на домашно финансирање е пропишан и во буџетот за 2018 кое собранието го усвои. Станува збор за нето задолжување односно разлика меѓу новоиздадените хартии и отплатите по хартии кои доспеваат во текот на 2018“, кажаа од Министерство за финансии. Вкупниот износ на задолжувања според буџетот за 2018 изнесува 854 милиони евра од кои 566 милиони евра од надворшените пазари, а близу 288 милиони евра преку домашни аукции на хартии од вредност. Надворешното задолжување го вклучува евентуалното издавање на еврообврзница плус ...
| | веќе видена | слични

И 2018 година ќе биде во знакот на задолжувањата на државата на домашниот и на странските финансиски пазари. Владата на синоќешната седница одлучи дека преку издавање на домашни хартии од вредност ќе може да се задолжи за речиси 90 милиони евра повеќе отколку што треба да врати во текот на идната година како резултат на претходни позајмици. Според буџетот, државата во 2018 година треба да врати вкупно 370 милиони евра, од кои 200 милиони евра дома и 170 милиони евра во странство. Министерот за финансии Драган Тевдовски при носењето на буџетот во Собранието истакна дека во 2018 година од позајмици ќе се обезбедат вкупно 665 милиони евра. „ Покрај покривање на дефицитот во 2018- та година ќе бидат потребни 22,7 милијарди денари за отплати на стари долгови со што за вкупните потреби за финансирање во 2018 година изнесуваат 40,9 милијарди денари. Овие средства ќе се обезбедат со комбинација на задолжување дома и во странство.“ – изјави Драган Тевдовски, министер за финансии Ова значи дека не е исклучена можноста ...
| | веќе видена | слични
6 копии

Владата вчера одлучи максималниот износ на новото задолжување преку издавање на државни хартии од вредност на домашниот финансиски пазар во 2018-та година да изнесува 5,454 милијарди денари или 88,6 милиони евра. Издавањето на државните хартии од вредност се врши согласно календарот за планираните емисии на државните хартии од вредност кој го утврдува и објавува Министерството за финансии на почетокот на периодот за кој се однесува, во согласност со буџетот за 2018-та година и врз основа на Законот за јавен долг.
| | веќе видена | слични
10 копии

На вчерашната седница на Владата донесена e одлука за утврдување на максималниот износ на ново задолжување преку издавање државни хартии од вредност на домашниот финансиски пазар за в година. Максималниот износ на новото задолжување ќе изнесува пет милијарди, четиристотини педесет и четири милиони денари. Издавањето на државните хартии од вредност се врши во согласност со календарот за планираните емисии на државните хартии од вредност, кој го утврдува и објавува Министерството за финансии на почетокот на периодот за кој се однесува, во согласност со буџетот за 2018 година и врз основа на Законот за јавниот долг.
| | веќе видена | слични

Владата го постави горниот лимит на задолжување за наредната 2018 година преку инструментот издавање на државни обврзници и нема да може да го надмине лимитот од 5,4 милијарди денари што е околу 88 милиони евра. Оваа одлука се однесува за да се утврди максималниот износ на нови задолжувања преку издавање на државни хартии од вредност на домашниот финансиски пазар во 2018 година. „Максималниот износ на новото задолжување со издавање на државни хартии од вредност на домашниот финансиски пазар во 2018 година ќе изнесува 5.454.000.000,00 (пет милијарди четиристотини педесетичетири милиони) денари“, велат од владата. Издавањето на државните хартии од вредност се врши согласно Календарот за планираните емисии на државните хартии од вредност кој го утврдува и објавува Министерството за финансии на почетокот на периодот за кој се однесува, во согласност со Буџетот за 2018 година и врз основа на Законот за јавен долг. Во текот на 2017 година токму државните аукции на обврзници беа еден од главните инструменти за ...
| | веќе видена | слични
3 копии

Владата на денешната 46. седница донесе одлука за максималното задолжување со државни хартии од вредност на домашниот финансиски пазар за следната година. Максималниот износ на новото задолжување со издавање на државни хартии од вредност на домашниот финансиски пазар во 2018 година ќе изнесува 5,454 милијарди денари. Издавањето на државните хартии од вредност се врши согласно Календарот за планираните емисии на државните хартии од вредност кој го утврдува и објавува Министерството за финансии на почетокот на периодот за кој се однесува, во согласност со Буџетот за 2018 година и врз основа на Законот за јавен долг. Владата денеска ја разгледа и ја усвои Информацијата во врска со поднесеното барање на ТХОР ИМПЕКС ДООЕЛ, Скопје за издавање на овластување за изградба на Ветерна електрана Богословец и донесе одлуката за одобрување за изградба на оваа ветерна електрана, како прва од ваков тип во приватна сопственост. На оваа 46-та седница владата беше информирана за поднесните иницијативи за започнување на ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Состојбата во регионот, светскиот економски форум во Давос и проблемите со кои се соочува британската премиерка Тереза Меј со ситуацијата со Брегзит. На овие ...
сите 209 | | | веќе видена

Во моментот додека се води дебата за Преспанскиот договор на пленарна седница во грчкиот Парламент, грчките медиуми цитираат делови од договорот. Дел од ...
сите 110 | | | веќе видена

На големиот христијански празник Богојавление-Водици, по одржувањето на богослужбата од страна на отец Димитрие Павлески, во црквата „Св. Никола“ во Подгорци, ...
сите 127 | | | веќе видена

Во Општина Илинден продолжува традицијата, среќникот што го фати Богојавленскиот крст што свештениците од црквата „Свети Константин и Елена“ го положија во ...
сите 210 | | | веќе видена

Соопштение на ВМРО-ДПМНЕ: Претседателот Христијан Мицкоски заедно со Потпретседателот Александар Николоски и меѓународниот секретар Тимчо Муцунски се сретна со ...
сите 121 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Собранието ја заврши расправата по дополнетиот Буџет за 2018, ќе гласа по паузата

Од:
До кого (е-маил):
Порака: