Земјоделците бараат доисплата на субвенциите и дефинирање на откупната цена на пченицата


Доисплата на субвенциите и дефинирање на откупната цена на пченицата се приоритетите што земјоделците ќе му ги испорачаат на новиот министер за земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски. – Во Струмичко тутунарите немаат земено ниту денар, за разлика од поддршката за млекото, сточарството и раноградинарството, која е речиси исплатена. Потоа, со оглед дека сме на чекор пред жетвата, добро е да имаме заеднички состанок со откупувачите и со преработувачите, зашто не е дефинирана откупната цена на пченицата - рече Никола Стаменов, претседател на Федерацијата на фармери на Македонија (ФФРМ). Според него, треба да се разговара и за тоа колку количини лебно жито ќе има, бидејќи, првичните процени се дека веројатно годинава од сопствено производство Македонија ќе задоволи само 30 до 40 отсто од потребите, за разлика од претходните години, кога биле задоволувани околу 60 проценти од потребите. – По измрзнувањето, дел од производителите го чекаат и обесштетувањето. Сакаме да слушнеме какви се ...
| | веќе видена | слични

Ќе има ли пченица за жнеење- земјоделците прогнозираат катастрофални приноси Пред стартот на жетвата на печницата, земјоделците излегоа со првични прогнози. Годинава како што велат во некои региони нема ниту да има жетва, а онаму каде што ќе има род, се очекува приносите да бидат околу 20 отсто. „Ова ќе биде најкатaстрофална година. Во ниви комбајните нема ниту да влезат, нема да има жетва. Се очекуваат приноси од од 20 отсто или околу 1.000 килограми од хектар, што е катастрофа во однос приносите од претходните години од 3.000 килограми по хектар. Земјоделците да поднесат барање, да се формираат комисии за проценка на штети кои на терен ќе ја утврдат состојбата. Ако се процени дека има штети и житото не може да се жнее, тогаш бараме во најмала рака да се покријат вложените средства за прозиводство, а тие што имаат државно земјиште да не плаќаат закуп, да не се плаќа водарина“, вели Ефтим Шаклев, од Асоцијацијата на земјоделци. Причината за намалените приноси се лошите временски услови, но слабата ...
| | веќе видена | слични
7 копии

Од денеска отвораме интензивен дијалог со земјоделците. Сакаме да ги слушнеме нивните предлози, сугестии, размислувања,… Само така, со постојани, конзистентни, искрени разговори, ќе дојдеме до квалитетни решенија, изјави министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо Николовски. Пред неговата прва средба со производителите во Министерството, Николовски најави дека приоритет на новите владини политики ќе биде воведувањето зелена нафта и исплатата на субвенциите. Ќе се анализира, рече, и работењето на Платежната агенција за да се утврди одговорност, односно да се прецизира кои се причините за блокираната распределба и за се уште непочнатото аплицирање за годинашната поддршка. Според него, треба да се доисплатат вкупно 3,5 милијарди денари од кои околу 1,5 милијарди за тутунот, а проектираното зголемување на 160 милиони евра останува како една од главните определби. Неделава, дополни, исплатата продолжи и се префрлени 439 милиони евра. Земјоделците, пак, очекуваат екстремно лоша година, една од ...
| | веќе видена | слични

Годинава земјоделците очекуваат катастрофален род од летното жито поради лошите временски услови кои ја зафатија земјава изминатиот период. Променливото време ја забави целокупната вегетација на културите. Бараат на сите кои ќе имаат намален принос, државата да им ги покрие вложените средства. Минималната цена на пченицата да биде 12 денари. Кај банките да се делува за одложување на исплатата на кредитите за новата механизација. Земјоделците на прва средба со новиот министер Николовски. Ако и годинава откупната цена на пченицата биде пониска од 12 денари , сметаат дека нема да им се исплати повеќе да работат. Бараат да се вреднува домашното производство, а не да се увезува пченица од Србија. Николовски посочи дека ќе ги слушне сите сугестии за да може да се донесат конкретни мерки кои понатаму ќе ги реши проблемите. -Прво ќе ја воведеме зелената нафта, 160 милиони евра е се обезбедат за субвенции. Од денеска отвораме интензивен дијалог со земјоделците само така ќе дојдеме до квалитетни решенија, рече ...
| | веќе видена | слични

Воведување на зелена нафта, редовна исплата на субвенциите, интензивни средби со земјоделците, ова се клучните приоритети кои новиот министер за земјоделство, Љупчо Николовски им ги порача на земјоделците на денешната средба. Николовски посочи дека министерството ќе биде отворено за решавање на проблемите на земјоделците. Земјоделците на новиот министер му се пожалија дека очекуваат тешка година, поради што бараат поголем ангажман од министерството во надминување на проблемите кои ќе следат.
| | веќе видена | слични
2 копии

Производителите на пченица очекуваат повисока цена, наместо ланската кога се продавашеод 5 до 8 денари. Бараат и правилно утврдување на нејзиниот квалитет. Ова се дел од барањата на првата средба со новиот министер за земјоделство, Љупчо Николовски. Очекуваат соработка и решавање на проблемите. И од Федерацијата на фармерите велат дека пченицата годинава треба да се продава по 12 денари за килограм. Но, земајќи ги предвид лошите климатски услови, поради можни штети, ќе бараат да се обесштетат производителите. Велат, ако се процени дека немаат што да жнеат, да бидат ослободени од водарина и од плаќање закуп за државно земјиште. Од Асоцијацијата на земјоделци, очекуваат предвидените пари за субвенции да се распределат правилно. Да се носат одлуки кои ќе бидат од корист за земјоделците. Министерот Николовски најави дека приоритет на новите владини политики ќе бидат воведувањето зелена нафта и исплатата на субвенциите. Ќе се анализира, и работењето на Платежната агенција за да се утврди одговорност, односно да ...
| | веќе видена | слични
2 копии

За земјоделците наредниов период клучна треба да биде доисплатата на субвенциите, но мора да се поведе сметка и за претстојниот откуп на пченицата, утврдувањето на нејзиниот квалитет и дефинирањето на цената Приоритетни барања на земјоделците од новиот министер во претстојните период се доисплатата на субвенциите, минималната заштитна цената на пченицата од 12 денари и намалување на закупнината за државно земјиште поради слабиот род на пченицата. Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски, пред неговата прва средба со земјоделските здруженија најави дека приоритет на новите владини политики ќе биде воведувањето зелена нафта и исплатата на субвенциите. Ќе се анализира, рече, и работењето на Платежната агенција за да се утврди одговорност, односно да се прецизира кои се причините за блокираната распределба и за се уште непочнатото аплицирање за годинашната поддршка. Според него, треба да се доисплатат вкупно 3,5 милијарди денари од кои околу 1,5 милијарди за тутунот, а ...
| | веќе видена | слични

Проблемите на земјоделците излегоа на површина.Молчаливи со претходната власт, тие на првата средба со министерот Николовски му испорачаа долга листа на проблеми за кои бараат итно решение. Очекуваат оваа година да биде екстремно лоша заради климатските промени,па во некои региони приносите да бидат едвај 20 % а во други велат, нема да влезат ниту комбајните. Затоа очекуваат сите субвенции да бидат исплатени до крај и да се формираат комисии кои ќе вршат проценка на штетите Мнистерот Љупчо Николоивски пред средбата рече дека отвора дијалог со производителите за да се дојде до квалитетни решенија а приорит рече тој ќе биде воведувањето на зелена нафта и исплата на субвенциите. Платежната агенција според Николовски ја блокира исплатата на се уште 1 милијарда денари за тутунот и уште 2 милијарди за субвенции.Решавањето на проблемите нема да биде лесно и брзо, бидејќи се прават анализите на работата на 20 сектори, а се планира и зајакнување на кадровскиот потенцијал на Платежната агенција. На првата средба со ...
| | веќе видена | слични

Исплата на субвенциите и воведување на мерката зелена нафта, приоритети на Министерството за земјоделие сооопштени на средбата со производителите. Тие пак велат дека очекуваат екстремно лоша година за граднираските проводи и пченицата и бараат поволности од надлежните… Производителите на пченица очекуваат повисока цена, наместо ланската кога се продавашеод 5 до 8 денари. Бараат и правилно утврдување на нејзиниот квалитет. Ова се дел од барањата на првата средба со новиот министер за земјоделство, Љупчо Николовски. Очекуваат соработка и решавање на проблемите. И од Федерацијата на фармерите велат дека пченицата годинава треба да се продава по 12 денари за килограм. Но, земајќи ги предвид лошите климатски услови, поради можни штети, ќе бараат да се обесштетат производителите. Велат, ако се процени дека немаат што да жнеат, да бидат ослободени од водарина и од плаќање закуп за државно земјиште. Од Асоцијацијата на земјоделци, очекуваат предвидените пари за субвенции да се распределат правилно. Да се носат ...
| | веќе видена | слични

Новиот министер за земјоделство Љупчо Николовски најави дека отвора интензивен дијалог со земјоделците, за да ги слушни нивните предлози, сугестии, размислувања. Пред неговата прва средба со производителите, Николовски најави дека приоритет на новите владини политики ќе биде воведувањето зелена нафта и исплатата на субвенциите. Ќе се анализира и работењето на Платежната агенција за да се утврди одговорност, односно да се прецизира кои се причините за блокираната распределба и за се уште непочнатото аплицирање за годинашната поддршка. Според него, треба да се доисплатат вкупно 3,5 милијарди денари од кои околу 1,5 милијарди за тутунот, а проектираното зголемување на 160 милиони евра останува како една од главните определби. Неделава исплатата продолжи и се префрлени 439 милиони денари. Земјоделците, пак, очекуваат екстремно лоша година, една од најкатастрофалните, како што рекоа. Поради тоа бараат, ако се процени дека нема што да жнеат, да бидат ослободени од водарина и од плаќање закуп за државното земјиште, ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

„Излегување на 30-ти не е за европско владеење на правото, тука за најбрутално бришење на македонската држава и народ“, смета аналитичарот Александар Пандов. ...
сите 11 | | | веќе видена

Зошто Европа? – поради пристојна, средена, правна, држава која функционира, напредување во кариерата врз основа на заслуги, а не врз принципот на лојалност, ...
сите 127 | | | веќе видена

Градоначалникот на Град Скопје, Петре Шилегов потврди дека миризбата во зградата во Аеродром биле користени пелени кои не биле фрлени. Според него, граѓаните ...
сите 72 | | | веќе видена

Надлежен јавен обвинител од Основното јавно обвинителство Струга донесе Наредба за спроведување истражна постапка против две лица за сторено кривично дело ...
сите 138 | | | веќе видена

Мобилните телефони веќе подолг период се работа на престиж, во редици се чека на нови модели на iPhone, но што е со оние кои се евтини. Нивни корисници ...
сите 53 | | | веќе видена

Пред странските функционери што доаѓаат во Македонија пред референдумот, ВМРО-ДПМНЕ го кажува својот став, вели потпретседателот на партијата, Александар ...
сите 78 | | | веќе видена

Најдобриот македонски ракометен состав Вардар изгледа многу поразлично во оваа кампања без услугите на шампионите како Арпад Штербик, Хорхе Македа, Жоан ...
сите 101 | | | веќе видена

Ако референдумот биде успешен и мнозинството гласа во насока на поддршка на референдумското прашање, ситуацијата е јасна и ВМРО-ДПМНЕ тоа ќе го почитува, рече ...
сите 258 | | | веќе видена

Ричард Хендрикс е нашиот најкорисен играч во досегашниот дел од претквалификациите. Барем ако се мери, се зема в предвид оној индекс кој вели дека Американецот ...
сите 82 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Земјоделците бараат доисплата на субвенциите и дефинирање на откупната цена на пченицата

Од:
До кого (е-маил):
Порака: