Во акцијата „Гора“ уловени 47 дрвокрадци


Четириесет и седум лица (46 од Скопје и едно лице од Велес) се товарат за 9 кривични дела во акцијата „Гора“, која во текот на минатиот месец ја спровела Единицата за економски и компјутерски криминал при СВР Скопје. Лицата се товарат за три кражби (чл.235 ст.3), две злоупотреби на службена положба и овластување (чл.353), фалсификување службена исправа (чл.361) и помагање в.в. злоупотреба на службена положба и овластување (чл.353 во врска со чл. 24) и по едно кривично дело фалсификување или уништување деловни книги (чл.280 ст.2), фалсификување исправа (чл.378) и прикривање (чл.261 ст.2). Спред МВР, во првиот случај поднесена е кривична пријава против 43 лица (42 од Скопје и едно од Велес) за сторени вкупно пет кривични дела. Едно лиценцирано лице за извршување на стручни работи на шуми во приватна сопственост и во својство на сопственик и управител на Друштво за трговија и услуги Форест инжинеринг ДООЕЛ Скопје во мај, јуни, јули и октомври минатата година, спротивно на одредбите од Законот за шуми при ...
| | веќе видена | слични

Штипската полиција откри поголема организирана група дрвокрадци, а во акцијата се уапсени осуммина, кои останале без украдените дрва и без шест возила. - СВР Штип по преземени интензивни мерки и активности за спречување бесправна сеча и трговија со огревно дрво откри повеќе криминални групи и поединци кои подолг временски период вршеле нелегална сеча на дрва и пустошеле шуми - велат во МВР. Дрвокрадците оперирале на планината Плачковица и тоа во атарите на селата Kалапетровци, Оџалија, Радање, Таринци и во атарот на селата Лакавица и Брест. Откриени се и групи на подрачјето на општина Делчево, а нелегално исечените дрва ги транспортирале и им ги продавале на граѓани на подрачјето на Штип и Kарбинци за цена од 1.500 до 2.500 денари во зависност од далечината на испораката. По преземените мерки од полициските службеници од СВР Штип откриени и приведени се осум лица, одземени се шест возила и предмети со кои групата и поединци го вршеле транспортот на исечените дрва и одземени се 25 кубни метри нелегално ...
| | веќе видена | слични

Ново продолжение на акцијата Гора во скопско. Полицијата поднела 5 кривични пријави против 46 скопјани и еден велешанец. Во првиот случај сопственик на фирма- лиценциран за извршување на стручни работи на шуми во приватна сопственост е осомничен дека ја злоупотребил службената положба и постапил спротивно на законот за шуми кога на 42-ца граѓани им издал одобренија  за сеча на огревно дрво и испратници со невиситнита содржина. Потоа според МВР со овие одобренија 42-цата осомничени дрвокрадци можеле да ги транспортираат и продаваат дрвата кои бесправно ги исекле не од локациите за кои имале одобренија туку од шуми на трети лица. -По основ на наплата за наводно извршена ознака за сеча во износ од 300 денари за 1 м3 за одобрена вкупна дрвна маса за сеча (2751,4 м3 х 300,00 денари) тој се стекнал со противправна имотна корист во износ од 825.420 денари, а истовремено согласно Правилникот за висината на цената за штети во шума според кои за огревно дрво бука висината на штетата изнесува 7.000 денари за 1 ...
| | веќе видена | слични

СВР Охрид информира дека пријавениот во текот на 2013 и 2014 година противзаконски издал 176 одобренија за сеча на 11.040 метри кубни дрва, од кои се исечени и со испратница испорачани 9052,5 метри кубни. - Со тоа се стекнал со противпрана имотна корист од 2.281.230 денари. Наместо да постапи според Законот за шуми и Законот за општа управна постапка и поради некомплетна документација да ги одбива барањата за одобренијата за сеча, П.Б. противправно издавал одобренија и уредно не ги водел досиејата за нивното издавање. Тој не ги пополнувал евиденциските картони за приватна шума што е работна обврска согласно Законот за шуми, појасни портпаролот на СВР Охрид Стефан Димоски. Пријавениот, според него, во текот на 2013 издал испратници на физичко лице од Вевчани за превоз на 25 метри просторни дрва. - На испратниците напишал дека дрвата потекнуваат и се превезуваат од приватната шума на физичкото лице М.Б. која има одобрение за сеча на катарстарска парцела 4396, иако знаел дека дрвата не потекнуваат од таа ...
| | веќе видена | слични

Криминални групи и поединци, подолг период во штипско вршеле нелегална сеча на дрва и пустошеле шуми.Полицијата ги следела подолго време пред да ги приведе. Нивните активности биле насочени на неколку места на планината Плачковица и тоа во атарите на селата Калапетровци, Оџалија, Радање, Таринци и во атарите на селата Лакавица и Брест.„Нелегално исечените дрва ги транспортирале и продавале на граѓани на подрачјето на општините Штип и Карбинци по цена од 1500 до 2500 денари во зависност од одалеченоста на испораката“, информира порпаролката на СВР Штип, Гордана Панајотова: „По преземените мерки од страна на полициските службеници, откриени и приведени се осум лица, одземени се 6 возила и предмети со кои групата и поединци го вршеле транспортот на исечените дрва и одземени се 25м/3 нелегално исечени дрва“.Од СВР Штип апелираат до граѓаните, доколку располагаат со какви било информации за бесправна сеча на дрва, како и купување на дрва без соодветна документација, да пријават во полиција.
| | веќе видена | слични
3 копии

Поради, бесправна сеча на три кубни метри дрво, полицијата поднела кривична пријава за кражба против беровците М.К.(30), С.К.(31) и З.М.(35). На 16 август околу 16 часот на местото викано Караматлија во атарот на селото Двориште, тројцата била фатени како сечат дрва на парцела во државна сопственост. Со тоа ЈП Македонски шуми било оштетено за 63.000 денари, наведува МВР.
| | веќе видена | слични
11 копии

Поради постоење основи на сомнение за сторени казнени дела „злоупотреба на службената положба и овластување“, и „фалсификување или уништување деловни книги“ полициската станица од Струга поднесе кривична пријава против 47- годишно лице од Вевчани-лиценциран работник за извршување на стручни работи на шуми во приватна сопственост овластен од Министерство за земјоделство, шумарство и водостопанство на Република Македонија. - Пријавениот во текот на 2013 и 2014 година противзаконски издал вкупно 176 одобренија со кои одобрил сеча на 11.040,оо м3 дрва, од кои се исечени и со испратница испорачани 9052,5 м3. Со тоа, тој се стекнал со противпрана имотна корист од 2.281.230 денари. Наместо да постапи според Законот за шуми и Законот за општа управна постапка и поради некомплетна документација да носи заклучоци за одбивање на барањата за одобренијата за сеча, лицето противправно издавал одобренија и уредно не ги водел досиејата за нивното издавање. Тој не ги пополнувал евиденциските картони за приватна шума што е ...
| | веќе видена | слични

Полицијата уапси осум лица што пустошеле шуми на неколку места на планината Плачковица, соопшти МВР. СВР-Штип откри повеќе криминални групи и поединци што подолг временски период вршеле нелегална сеча на дрвја и пустошеле шуми на неколку места на планината Плачковица и тоа во селата Калапетровци, Оџалија, Радање, Таринци и во атарот на село Лакавица и село Брест, како и на подрачјето на општина Делчево, а нелегално исечените дрва ги транспортирале и им продавале на граѓани на подрачјето на општините Штип и Карбинци за цена од 1.500 до 2.500 денари во зависност од далечината на испораката. „Имено, по преземените мерки од страна на полициските службеници од СВР-Штип, откриени и приведени се осум лица, одземени се шест возила и предмети со кои групата и поединци го вршеле транспортот на исечените дрва и одземени се 25 кубни метри нелегално исечени дрва. Од страна на СВР-Штип се работи на целосно документирање и комплетирање на настаните, по што ќе бидат поднесени кривични пријави“, стои во соопштението на ...
| | веќе видена | слични
2 копии

ПС Берово поднесе кривична пријава против М.К.(30), С.К.(31) и З.М.(35) сите од Берово поради постоење основи на сомнение за сторено кривично дело „кражба“. На 16.08.2015 година околу 16.00 часот на м.в. Караматлија атар на село Двориште од страна на полициски служебици од ПС за ГН Берово пријавените биле затекнати на парцела во државна сопственост како вршеле бесправна сеча на околу 3м3 огревно дрво, оштетувајќи го ЈП Македноски шуми за износ од 63.000 денари.
| | веќе видена | слични
3 копии

СВР Штип по преземени интензивни мерки и активности за спречување на бесправна сеча и трговија со огревно дрво откри повеќе криминални групи и поединци кои подолг временски период вршеле нелегална сеча на дрва и пустошеле шуми на неколку места на планината Плачковица и тоа во атарите на с.Калапетровци, с.Оџалија , с.Радање , с.Таринци и во атарот на с.Лакавица и с.Брест, како и на подрачјето на општина Делчево, а нелегелно исечените дрва ги транспортирале и продавале на граѓани на подрачјето на Општините Штип и Карбинци за цена од 1.500 до 2.500 денари во зависност од далечината на испораката. Имено по преземените мерки од страна на полициските службеници од СВР Штип, откриени и приведени се осум лица , одземени се 6 возила и предмети со кои групата и поедници го вршеле транспортот на исечените дрва и одземени се 25 м/3 нелегално исечени дрва. СВР Штип и понатаму продолжува со зајакнати контроли и мерки за спречување на нелегалната сеча на дрва како и транспортот на истите.Од страна на СВР Штип се работи на ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Во наредниот период ќе преовладува облачно време со слаби локални врнежи од дожд, а на планините од снег. По одделни котлини ќе има појава на магла, а повеќе ...
сите 239 | | | веќе видена

Граѓаните да бидат спокојни и да ја одбијат омразата на ВМРО-ДПМНЕ, порача владејачкиот СДСМ, од каде тврдат дека Законот за јазиците е во согласност со ...
сите 210 | | | веќе видена

Во поликлиниката „Идадија“ има 15 од спорните вакцини против мали сипаници со погрешна декларација. Здравство ја отвори вратата за камерата на 1ТВ, која ...
сите 175 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Во акцијата „Гора“ уловени 47 дрвокрадци

Од:
До кого (е-маил):
Порака: