Македонија со најскапи лекови во регионот

Околу 50 лекови за шеќерна болест, срцеви заболувања и притисок, како и за психијатриски болни лица во Македонија чинат до пет пати повеќе отколку во земјите од регионот. Ова денеска го соопшти Фондот за здравство, од каде што најавија дека ќе преговараат со дистрибутерите за лековите да поевтинат од октомври. Од Фондот велат дека минатата година кога воведоа компаративна методологија и цените на лековите ги споредиле со оние во Словенија, Хрватска, Србија и Бугарија и веднаш увиделе дека има голема разлика во цените кај нас и во овие земји. Како што информираше денеска портпарол на Фондот, Бранко Аџигогов, со таа метода дистрибутерите во 2010 година ги намалиле цените на 100 лекови, а бројот на лекови кои се добиваат на рецепти се зголемил три пати. На дистрибутерите вчера им биле доставени новите предлог цени за лековите и дека тие ќе можат да ги дадат своите забелешки во рок од 15 дена.
| | веќе видена | слични

Фондот за здравство, затоа што тоа било неразумно барање. Според нив, неосновано е тврдењето дека Македонија има пет пати поскапи лекови од Словенија, Србија, Бугарија и Хрватска Фармацевтските компании нема да ги намалат цените на лековите, како што бара Фондот за здравствено осигурување, затоа што тоа било неразумно барање. Пред два дена Фондот ја почна втората годишна ревизија на референтните цени на лековите од позитивната листа и отворено побара пониски цени, што го вклучи алармот кај фармацевтските компании. Велат, не само што нема да отстапат од своите цени, туку ваквата ценовна политика ќе ги избрка странските производители од земјава. Според нив, неосновано е тврдењето дека Македонија има пет пати поскапи лекови од Словенија, Србија, Бугарија и Хрватска. “ФЗО тврди дека некои лекови во регионот се и до пет пати поевтини отколку кај нас, споредувајќи неспоредливи работи. На пример, во Словенија сите лекови се на позитивна листа. Кога продаваат с$ што произведуваат, нормално дека може да намалуваат ...
| | веќе видена | слични

Лековите за срце, притисок и дијабетес кои се продаваат во Македонија се и до пет пати поскапи споредено со земјите од регионот. Во земјава има и три пати повеќе лекови без доплата за разлика од лани, покажуваат податоците од Фондот за здравствено осигурување (ФЗОМ). Фондот почнува со втората ревизија на референтните цени на лековите, со што очекува уште еден бран намалување на цените на лековите. Директорката на ФЗОМ, Маја Парнаџиева-Змејкова, очекува преговорите со добавувачите на лекови да резултираат со дополнително намалување на цената на 115 лекови по генерика. “Од 2010 година кога се прифати оваа меѓународна методологија забележавме намалување на цените на 100 лекови во Македонија. Истовремено осигурениците добија можност да купуваат трипати повеќе лекови без доплата“, истакна портпаролот на Фондот, Бранко Аџигогов. Краткорочните ефекти од овој проект, според податоците на ФЗОМ се тоа што осигурениците во 2009 и 2010 година имале три пати повеќе лекови без доплата, како и генерички лекови без ...
| | веќе видена | слични

Преговорите ќе се прават за осигурениците да не плаќаат поголема доплата за лековите Фондот за здравство почнува преговори со веледрогерии и со производители за да се согласат да ги намалат единствените цени на лекови т.е. сумите по кои се купуваат без сино картонче. Фондот донел нови предлог-референтни цени, или суми што ги признава кога се купуваат со сино картонче, а кај 115 лека тие се пониски од досегашните. Ако трговците не ги намалат единствените цени, а се прифатат намалените референтни, граѓаните за дел ќе почнат да доплаќаат кога ќе ги земаат на сино картонче, а за друг дел ќе се зголеми сегашната доплата. Преговорите ќе се прават за да не се зголеми доплатата, т.е. разликата меѓу единствената и референтната цена. Во Фондот пресметале дека постојат лекови за срце и притисок што се 2,5 пати поскапи во Македонија за разлика од регионот, лекови за психијатриски болни лица што се 3,5 пати поскапи, лекови за шеќер и тироидеа што се трипати поскапи, а и 50 лека што се од два до пет пати поскапи. Оттаму ...
| | веќе видена | слични

Најдоцна до септември ќе се знае дали пациентите ќе се лекуваат со поевтини или со поскапи лекови што се на товар на државата. Дотогаш Фондот за здравствено осигурување ќе преговара со фрамацевтските куќи да се намалат референтните цени на 115 лека, а на 28 да се зголемат. Во наредните две недели производителите на лекови треба да се изјаснат дали ќе ги намалат цените или не, по што ќе се знае дали пациентите ќе добиваат поевтини лекови, со што ќе плаќаат помала партиципација, или пак, поскапи лекови, зашто покрај партиципација, ќе има и доплата за разликата во цената меѓу онаа на Фондот и на производителот. На листата на лекови на кои ќе им се менуваат цените се оние за крвен притисок, за срце, антиепилептици, лекови против зголемена простата, антиреуматици, носни спрејови за белодробни заболувања, лекови за тироидеа. „Од 859 лека што беа анализирани во последните три месеци, на македонскиот пазар се' уште има околу 50, чија цена е од два до пет пати поголема од цените на истите лекови што се продаваат во ...
| | веќе видена | слични

Сто и петнаесет лекови се очекува да поевтинат откако Фондот за здравство ќе ја направи ревизијата на сите референтни цени од примарната позитивна листа на лекови, што ја почна вчера. Во Македонија има лекарства за срце и притисок кои се 2,5 пати поскапи во отколку во регионот, за психијатриски болести кои се 3,5 пати поскапи, медикаменти за шеќер и тироидеа кои се три пати поскапи, а и 50 лекови кои се два до пет пати поскапи споредено со референтните земји Хрватска, Србија, Словенија и Бугарија. Портпаролот на Фондот, Бранко Аџигогов, вчера рече дека ФЗОМ се надева дека ќе оствари успешна соработка со добавувачите и производителите на лековите, за намалување на нивните цени. Со ланската ревизија на референтните цени поевтинија 100 лекови, а граѓаните добија три пати повеќе лекови без доплата.
| | веќе видена | слични

Македонските граѓани плаќаат поскапи лекови од земјите во регионот. Фондот за здравство ќе преговара со дистрибутерите за намалување на цените. Болните во Македонија плаќаат поскапи лекови од земјите во регионов. Станува збор за 50-тина лекови за дијабетис, срцеви заболувања и притисок, како и за душевни болести, кои во Македонија чинат два до пет Па тешко е. Без леб може, ама без лекови не може. И на рецепт се скапи. пати повеќе споредбено со цените во Хрватска, Србија, Словенија и Бугарија. Фондот за здравствено осигурување најави дека ќе преговара со дистрибутерите, лековите да поевтинат од октомври. Граѓаните се жалат дека освен што лековите се скапи, тие се и тешко достапни затоа што не секогаш може да го добијат на рецепт. Велат дека се случува на средина на месец да ги нема затоа што квотите во аптеките се иполнети, па мора приватно да ги плаќаат. „Па тешко е. Без леб може, ама без лекови не може. И на рецепт се скапи.“ „Повеќе ги плаќаме лековите приватно, отколку на рецепт. Тешко се ...
| | веќе видена | слични

Фондот за здравствено осигурување на Република Македонија започна со втората годишна ревизија на цената на лековите од примарната листа, при што се очекува дополнително намалување на цената на сто и петнаесет лекови. Ова намалување на цената како што информираа од ФЗОМ е врз основа на меѓународната методологија, при што се врши споредба на цените во регионот, односно Србија, Словенија, Хрвтаска и Бугарија. Доколку се утврди дека цената на некои лекови во регионот се пониски отколку кај нас се настојува цената на тие лекови да биде намалена и кај нас. Во споредба со цените во регионот, кај нас повисоки цени има кај лековите за срцеви заболувања и притисок, за шеќерната болест и психичките заболувања. OhridNews
| | веќе видена | слични

Фондот за здравство очекува од веледрогериите намалување на цените за 115 лекови. Се прави споредба на цените во регионот, односно Србија, Словенија, Хрватска и Бугарија. Доколку се утврди дека цената на некои лекови во регионот се пониски отколку кај нас ќе се настојува цената на тие лекови да биде намалена. /www.kanal5.com.mk
| | веќе видена | слични

Фондот за здравство предлага намалување на цените кај 115 лекови. Но дали ќе успеат во намерата ќе зависи од преговорите со добавувачите кои имаат рок од две недели да достават евентуални забелешки. Во предложената група за која Фондот бара ревизија на цените се и 50 лекови за притисок, антибиотици за психијатриски болни и дијабетичари, кои се 2 до 5 пати поскапи во Мкаедонија за разлика од Србија, Словенија, Бугарија и Хрватска кои се референтни земји. За здравствените власти ова значи дека има производители кои сеуште дебело профитираат на сметка на пациентите. ......Од денеска Фондот ќе почне втора годишна ревизија на сите референтни цени од примарната позитивна листа на лекови со која се очекува дополнително намалување на цената на 115 лекови по генерика. Од 2010 година кога се прифати оваа меѓународна методологија, забележано е намалување на цените на 100 лекови во Македонија, а истовремено за осигурениците се овозможија трипати повеќе лекови без доплата, односно на рецепт за кои се плаќа само ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Со состојбата во Република Македонија е загрижувачка. Имаме политичко уназадување, правен хаос, девастирана и упропастена економија, здравствен систем кој не ...
сите 158 | | | веќе видена

Министерството за правда ја почна постапката за екстрадиција на бегалецот Никола Груевски од Унгарија во Македонија. Премиерот Зоран Заев изрази уверување дека ...
сите 113 | | | веќе видена

Екс министерот за транспорт и врски, Миле Јанакиески и екс секретарот на Владата, Кирил Божиновски денеска во раните утрински часови се најдоа зад решетки. ...
сите 174 | | | веќе видена

Зоран Заев и Оливер Спасовски знаеја дека Никола Груевски не е во партискиот штаб на ВМРО-ДПМНЕ, но одлучија да претресуваат и заплашуваат партиски членови и ...
сите 160 | | | веќе видена

Кривичниот совет на Основен суд Скопје 1 на денешната јавна седница ги одби жалбите на одбраната и ги потврди решенијата на судијата на претходна постапка за ...
сите 301 | | | веќе видена

Сопругата на Претседателот на Република Македонија, г-ѓа Маја Иванова присуствуваше на приемот што во Париз го приреди првата дама на Франција, г-ѓа Брижит ...
сите 175 | | | веќе видена

Кризниот штаб против промена на Уставот, распуштање на Собранието и распишување избори „Македонија-блокира“ и Координативното тело на дијаспората во Европа ...
сите 90 | | | веќе видена

Веднаш штом Судот го донесе решението за меѓународна потерница, МВР ја распиша и го извести Интерпол, соопшти министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски ...
сите 29 | | | веќе видена

Пратениците од Беса на Билал Касами бараат одговорност од надлежните институции за бегството на поранешниот премиер Никола Груевски во Унгарија, како и одговор ...
сите 313 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Македонија со најскапи лекови во регионот

Од:
До кого (е-маил):
Порака: