За Валандово не е завршена битката со рудниците


Се додека постројат активни концесии за геолошки истражувања во општината и регионот, за Валандово не е завршена битката со рудниците, вели градоначалникот Перо Костадинов. Тој смета дека после раскинувањето на договорот со компанијата Сардич Мц за рудникот Казандол ништо повеќе не е исто, но сепак ќе бидат внимателни и будно ќе ги следат идните чекори за рудниците Плавуш и Башибос коишто исто така се во општина Валандово. Костадинов вели дека во иднина мора да се направат промени и да им се дадат поголеми ингиренции на општините. Да имаат поголемо влијание во планирањето на просторот и развојот на регионот. По едностраното раскинување на договорот за рудникот Казандол, градоначалникот Костадинов вели дека граѓаните сами ќе одлучат што ќе се прави и како ќе се искористи земјиштето на коешто требаше да функционира рударскиот комплекс. Сузана Мицева
| | веќе видена | слични

Инвестициската група „Галена“ која е подружница на реномираната канадска инвестициска група „Трафигура груп“ купила 20 отсто од акциите од „Еуромакс ресорсис“, информираат од компанијата. Како што додаваат од таму, износот од инвестицијата ќе се користи за континуиран развој на рудникот за злато и бакар Иловица-Штука и за општи корпоративни цели на компанијата. „Со влезот на свеж капитал во „Еуромакс ресорсис“, компанијата која ја поседува концесијата за проектот за развој и злато Иловица–Штука, инвеститорите јасно порачуваат дека веруваат во добрата бизнис клима и потенцијалите за развој на Македонија, во интерес на локалното население, а согласно највисоките принципи за заштита на животната средина. Европската банка за обнова и развој (ЕБРД), продолжува да биде значаен акционер поседува над 19 отсто од проектот, а присуството на оваа реномирана институција дополнително гарантира почитување на високите стандарди за заштита на животната средина, согласно македонската и европската регулатива. ЕБРД ја ...
| | веќе видена | слични

Компанијата Еуромакс најавува нови партнери коишто ќе инвестираат во проектот за рудникот за злато и бакар Иловица-Штука. Според соопштението на Еуромакс, нова канадска групација, Трафигура груп купила акции и станала партнер. Овој е одговорот на Еуромакс на барањето на Владата да се преиспита исполнувањето на договорот. Тие тврдат дека ќе работат по најсовремена технологија и дека се откажале и од употребата на цијанид во процесот на преработка на рудата. Но овие аргументи не се ниту валидни, ниту влијаат на мислењето на најголемиот број жители во селата Иловица и Штука. Тие велат дека ридот со рудникот им е над глава и не сакаат од него да се вади руда. Истекува рокот од седум дена којшто му го даде Владата на Министерството за економија, во којшто треба да се провери дали се исполнети условите за еднострано раскинување на договорот за концесија за експлоатација. Сузана Мицева
| | веќе видена | слични
7 копии

Инвестициската група Galena Resource Equities Limited („Galena“), која е подружница на Trafigura Group купи 20 проценти од акциите од Еуромакс Ресорсис, вложувајќи четири милиони долари свеж капитал. Износот од инвестицијата ќе се користи за континуиран развој на рудникот за злато и бакар Иловица-Штука и за општи корпоративни цели на компанијата. - Со влезот на свеж капитал во Еуромакс Ресорсис, компанијата што ја поседува концесијата за проектот за развој и злато Иловица–Штука, инвеститорите јасно порачуваат дека веруваат во добрата бизнис клима и потенцијалите за развој на Македонија, во интерес на локалното население, а согласно највисоките принципи за заштита на животната средина, се вели во соопштението од Еуромакс Ресорсис. Во него се додава дека Европската банка за обнова и развој (ЕБРД), продолжува да биде значаен акционер поседува над 19 проценти од проектот, а присуството на оваа реномирана институција дополнително гарантира почитување на високите стандарди за заштита на животната средина, согласно ...
| | веќе видена | слични

„Еуромакс рисорсис“, компанијата со инвеститори од Канада, САД и Велика Британија, денеска се огласи со реакција за одлуката на Владата на нејзината 63, седница, со која го задолжи Министерството за економија да ја продолжи постапката со која од компанијата – концесионер на рудникот за бакар и и злато на локалитетот Иловица, треба да ја докомплетира документацијата. Компанијата смета дека доставила сè што можела, а за некои работи попречила политичката криза. „Компанијата смета дека ги има доставено сите неопходни документи што произлегуваат од концесијата, а кои можеа да се достават, имајќи предвид дека одредени процеси доцнеа поради политичката криза во Македонија и ограничената моќ на одлучување на техничката Влада која беше поставена поради државната Комисија за борба против корупцијата“, се вели во реакцијата од „Еуромакс рисорсис“. „Еуромакс рисорсис“ вели дека со инвестиција од 343 милиони евра проектот за развој на рудникот за бакар и злато во Иловица – Штука е една од најголемите инвестиции во ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Откако владата најави дека е можно раскинување на договорот за концесија за рудникот за злато Иловица кај струмичко заради некомплетна документација, се огласи концесионерот „Еуромакс ресорсис“. Оваа компанија смета дека ги имаат доставено сите неопходни документи кои можеле да се достават пред две години, имајки в предвид дека одредени процеси доцнеле поради политичката криза и ограничувачката моќ на одлучување на техничката влада пред државната антикорупциска комисија. „Еуромакс“ со нетрпение очекува да продолжи со конструктивна соработка со владата за да се изнајде заемно прифатливо решение за сите отворени прашања во рамките на владеењето на правото“ - се вели во реакцијата на компанијата која ја поздравува одлуката на владата да го провери статусот на овој проект. Од „Еуромакс“ информираат нема да употребуваат цијанид во процесот на преработка на рудата, туку дека ќе биде употребена модерна рударска технологија при што ќе се обезбеди одржива заштита на животната средина. Целокупната инвестиција на ...
| | веќе видена | слични

„Еуромакс ресорсис” ја поздрави одлуката на Владата за проверка на статусот на проектот за развој на рудникот за бакар и злато во Иловица - Штука, бидејќи поради политичката криза одредени процедури подолго време беа без напредок, поради што беше и забавен развојот на проектот.„Со инвестиција од 343 милиони евра проектот за развој на рудникот за бакар и злато во Иловица – Штука е една од најголемите инвестиции во Македонија од осамостојувањето до денес.Компанијата одлучи да се откаже од употребата на цијанид, употребувајќи модерна рударска технологија, а преку работата на рудникот ќе придонесе за развој на економијата што ќе резултира со раст на бруто домашниот производ од 3% на годишно ниво. Во текот на изградбата на рудникот, во првите две години, проектот ќе создаде над 3.200 директни и индиректни работни места. Просечната нето плата во рудникот ќе биде 16.000 евра по вработен на годишно ниво. Изградбата на рудникот ќе биде во вредност од 180 милиони евра, а локалните компании ќе можат да работат на овој ...
| | веќе видена | слични
5 копии

„Еуромакс ресорсис“ ја поздравува одлуката на Владата на Република Македонија за проверка на статусот на проектот за развој на рудникот за бакар и злато во Иловица - Штука. „Еуромакс ресорсис“ ја поздравува одлуката на Владата на Република Македонија за проверка на статусот на проектот за развој на рудникот за бакар и злато во Иловица - Штука. - Ставањето на овој проект на агендата на Владата е од голема важност, имајќи предвид дека поради политичката криза одредени процедури беа без напредок, веќе подолг временски период, поради што беше и забавен развојот на проектот. Со инвестиција од 343 милиони евра проектот за развој на рудникот за бакар и злато во Иловица - Штука е една од најголемите инвестиции во Македонија од осамостојувањето до денес, соопшти Еуромакс ресорсис. Компанијата одлучи да се откаже од употребата на цијанид, употребувајќи модерна рударска технологија, а преку работата на рудникот ќе придонесе за развој на економијата што ќе резултира со раст на бруто домашниот производ од три отсто на ...
| | веќе видена | слични

Поради индиции дека концесионерот не ја комплетирал документацијата, се најавува постапка за можно раскинување на договорот за концесија и за рудникот „Иловица“ По раскинувањето на договорот со концесионерот од Украина, фирмата „Сардич МЦ“, за рудникот „Казандол“, Владата најавува и раскинување на договорот со концесионерот „Еуромакс“ за експлоатација на минерални суровини, бакар и злато во рудникот „Иловица“, на планината Огражден кај Струмица. По вчерашната седница, владините служби ги известија медиумите дека поради постоење индиции за некомплетност на документите, согласно договорот за концесија, Владата го задолжила Министерството за економија да ја продолжи постапката со која од „Еуромакс“ ќе се бара комплетирање на документацијата за експлоатација, за што концесионерот е информиран уште во 2016. Министерството за економија во рок од седум дена треба да достави информација дали се исполнети условите за раскинување на договорот. Според Владата, иако имал таква обврска според договорот за концесија, ...
| | веќе видена | слични

Постои правна основа за решавање на проблемот со едностраното раскинување на договорот за Казандол и Украина ќе го почитува решението на судот. Украинскиот министер за надворешни работи е уверен дека ќе се изнајде меѓусебно прифатливо решение за стопирањето на изградбата на рудниците. Меѓу двете земји постојат традиционално добри односи, но може да има и разлики во ставовите, особено доколку се вклучени приватни субјекти, кои имаат свои лични интереси, истакна Димитров. Шефовите на дипломатиите на двете земји се договориле на возвратната посета на Киев, од страна на Димитров, да се потпише спогодба за патување во двете земји без визи. Во однос на економската соработка, двајцата истакнаа дека договорот за слободна трговија не е доволно искористен, и во тек е унапредување и интензивирање на меѓусебната соработка. БРАНИСЛАВ ЈАНЕВСКИ
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Исламска држава ја презеде одговорноста за бомбашките напади кои се случија на прв ден католички Велигден во Шри Ланка. ИСИС објави фотографии и видео од луѓе ...
сите 390 | | | веќе видена

На Клиниката за инфективни болести една 16-годишна девојка која има морбили и бронхопневмонија е во животозагрозувачка состојба и е на механичка вентилација, а ...
сите 244 | | | веќе видена

Според податоците на државната изборна комисија победи  кандидатот на СДСМ Стево Пендаровски со околу 4 ипол илјади гласови, по што и дефинитивно Македонија ...
сите 187 | | | веќе видена

Не треба да сте експерт за избори за да заклучите дека во историјата на европските избори од каков било вид се нема случено ваков колапс на легитимитетот. Да ...
сите 175 | | | веќе видена

Како што почна така и заврши изборниот ден во четирите општини од крајниот исток на државата. Во Делчево до 18:30 часот во мирна и демократска атмосфера своето ...
сите 199 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

За Валандово не е завршена битката со рудниците

Од:
До кого (е-маил):
Порака: