Анѓушев: Зa мене Северна, Горна и Нова Македонија е прифатливо- името треба да се реши

Прашањето со името треба да се реши. Северна, Горна или Нова Македонија, за тоа народот треба да си каже. За мене Северна, Горна и Нова е прифатливо, изјави вицепремиерот Кочо Анѓушев во саботното издание на емисијата „Стадион“ на Канал 77. -Решавањето на името е на надворешната политика на Република Македонија но и внатрешно прашање. Тоа се поврзува и со економијата, бидејќи ако сакате економски просперитет вие морате прво и основно покрај економски мерки да имате и владеење на правото и да имате стабилна политичка состојба, а за стабилна политичка состојба. Македонија треба да биде членка на ЕУ и НАТО. Сите предуслови за да тоа можете да го направете е да најдете решение и компромис за името. Јас сакам и сум свесен дека тоа мора да се реши. Оваа Влада има капацитет и отвореност да разговара на оваа тема, гледаме дека има позитивни сигнали и меѓународната заедница, вклучително и од грчката страна. Она што сакам да го кажам е дека црвената линија која што не треба да се попушти е идентитетот, македонскиот ...
| | веќе видена | слични

Функционерите, без разлика дали се во власта или во опозиција, треба да внимаваат со нивните изјави околу чувствителното прашање за името, сметаат експертите. Коментирајќи ја изјавата на вицепремиерот Анѓушев кој рече дека за него, “Северна, Горна или Нова Македонија е прифатливо решение, дипломатот Ристо Никовски вели дека е неодговорно во ваков критичен момент да се даваат такви изјави, бидејќи тие се на штета на нашата држава. Сепак, има експерти кои оценуваат дека ваквите изјави може да помогнат и да развијаат поширока дебата. Премиерот Зоран Заев пак, кажа дека го почитува мислењето на вицепремиерот за предлозите кои сега кружат во јавноста. Тој рече дека процесот е транспарентен но дека преговорите се уште не се дојдени до таму. Заев е оптимист дека наскоро ќе се изнајде заедничко прифатливо решение. Инаку, по најавите дека ќе се интензивираат преговорите, се очекува идната година името да добие разрешница. Анеса Алити
| | веќе видена | слични

Зборот „Македонија“ и сите деривати од него се прифатливи само како географска одредница во името на соседот, порача денеска Комунистичка партија на Грција (ККЕ). „Повторното оживување на прашањето за името на ‘Скопје’ и развиените политички аспирации од сите страни не смеат да го сокријат тоа дека основата на заедничката потрага, како на Владата на СИРИЗА-АНЕЛ, така и на другите партии, е дека решението (какво и да е) мора да биде поврзано со пристапувањето на соседната земја во НАТО и во ЕУ, кои беа и продолжуваат да бидат основните фактори за нестабилноста, војните и промената на границите на Балканот и во поширокиот регион. Спротивно на другите партии, вклучувајќи ја и СИРИЗА – поранешна Синаспизмос, која учествуваше во националистичките демонстрации – ККЕ е единствената партија што со години има јасен став: во преговорите со кои се бара заемно прифатливо решение вклучувањето на каков и да е начин на името ‘Македонија’ и на сите деривати од него мора да се прифатат само како географска ознака. Мора да се ...
| | веќе видена | слични

Македонската дијаспора реагира на изјавата на вицепремиерот Кочо Анѓушев дека за него се прифатливи додавките „северна”, „горна” и „нова” за името на државата, оценувајќи ги како навреда за Македонија и за македонскиот народ. „Лигата на Американски Македонци го осудува македонскиот вицепремиер Кочо Анѓушев за изјавата дека тој е подготвен да прифати Северна, Горна или Нова Македонија како име за Македонија. Г-дин Анѓушев смета дека е неопходен компромис за името на Македонија за Македонците да им се приклучат на ЕУ и на НАТО и оти македонските власти имаат одговорност да најдат решение за спорот за името. Сепак, г-дин Анѓушев апсолутно греши – како висок владин претставник, г-дин Анѓушев има одговорност да го брани името на Македонија по секоја цена и да не го разменува за илузии за економски можности и безбедност”, се вели во реакцијата на здружението на македонски иселеници во САД
| | веќе видена | слични
4 копии

Лига на македонски Американци (ЛОМА) ја осуди вчерашната изјава на вицепремиерот Кочо Анѓушев дека за него се прифатливи додавките „северна", „горна" и „нова" за името на државата, оценувајќи ги како навреда за Македонија и за македонскиот народ. „ЛОМА безрезервно го осудува македонскиот вицепремиер Кочо Анѓушев за изјавата дека тој е подготвен да прифати Северна, Горна или Нова Македонија како име за Македонија. Г-дин Анѓушев смета дека е неопходен компромис за името на Македонија за Македонците да им се приклучат на ЕУ и на НАТО и оти македонските власти имаат одговорност да најдат решение за спорот за името. Сепак, г-дин Анѓушев апсолутно греши – како висок владин претставник, г-дин Анѓушев има одговорност да го брани името на Македонија по секоја цена и да не го разменува за илузии за економски можности и безбедност", се вели во реакцијата на здружението на македонски иселеници во САД. „Познатиот основач на САД, Бенџамин Френклин, еднаш рекол: 'Оние кои ќе се откажат од суштинската слобода за да купат ...
| | веќе видена | слични

Македонскиот вицепремиер Кочо Анѓушев изјавил за Канал 77 дека прашањето со спорот за името на земјата треба да се реши и за него е прифатливо и Северна и Горна или Нова Македонија. Според него, прашањето за името е исто така внатрешно прашање и е поврзано со економијата. Ако за економски развој освен економски мерки е потребно и правото на стабилна политичка состојба, а за тоа Македонија треба да е член и на НАТО, и на ЕУ, е тезата на Анѓушев. Ангушев рече дека владата на Зоран Заев има капацитет и е отворена за разговори за прашањето за името, исто така гледа позитивни сигнали и од меѓународната заедница, и од грчка страна. Но истакна дека има црвена линија која не треба да се надминува - „идентитетот, македонскиот идентитет, јазикот ... и за името треба да се направи една дефиниција што ќе биде прифатлива во меѓународен план. Северна, Горна или Нова Македонија - тоа ќе биде за луѓето, за мене е прифатливо и Северна, Горна и Нова Македонија“, истакнал Анѓушев, но дека сепак народот требало да одлучи.
| | веќе видена | слични

Решавањето на името е надворешно, но и внатрешно прашање на Република Македонија. Тоа е поврзано и со економијата, бидејќи за економски просперитет, покрај економски мерки мора да има владеење на правото и стабилна политичка состојба, вели вицепремиерот Кочо Анѓушев во интервју за радио Канал 77. Според, вицепремиерот стабилна политичка состојба значи Македонија да биде членка на ЕУ и НАТО, за што е неопходно решение и компромис за името. За Анѓушев кој било од досега спомнатите префикси е прифатлив. ,,Оваа Влада има капацитет и отвореност да разговара на оваа тема, гледаме дека има позитивни сигнали и меѓународната заедница, вклучително и од грчката страна. Она што сакам да го кажам е дека црвената линија која што не треба да се попушти е идентитетот, македонскиот идентитет, јазикот и т.н и дека за името треба да направиме една одредница којашто ќе биде интернационално прифатливо. Значи јас сум на мислење дека треба да се реши тоа прашање. Северна Горна или Нова македонија, тоа народот ќе си каже. За мене и ...
| | веќе видена | слични

Вицепремиерот за економски прашања без ни малку сенс за најчувствителното прашање за македонскиот народ, изјави дека за него немало проблем доколку се преименува нашата држава, во било кое име што ќе го наметне Грција. И додека македонските политичари веќе 25 години се обидуваат да најдат решение кое ќе биде колку-толку поволно за нашата држава, одбивајќи ги додавките кои задираат во идентитетот, како што се Новомакедонци или Северномакедонци, за вицепремиерот Анѓушев очигледно тоа не е проблем. Оваа Влада има капацитет и отвореност да разговара на темата за прашањето околу името, а гледаме дека има позитивни сигнали и од меѓународната заедница, вклучително и од грчката страна, изјави вицепремиерот Кочо Анѓушев во емисијата „Стадион“ на Канал 77. -Она што сакам да го кажам е дека црвената линија за која не треба да се попушти е идентитетот, македонскиот идентитет, јазикот итн. и дека за името треба да направиме една одредница којашто ќе биде интернационално прифатлива. Значи, јас сум на мислење дека треба да ...
| | веќе видена | слични

Вицепремиерот задолжен за економски прашања, Кочо Анѓушев за Радио Канал 77 изјави дека за него е прифатливо да се најде ново име за државата како начин да се забрза влезот во ЕУ и НАТО. - Македонија треба да биде членка на ЕУ и НАТО. Сите предуслови за тоа да можете да го направите е да најдете решение и компромис за името. Јас сакам и сум свесен дека тоа мора да се реши. Северна Горна или Нова Македонија, тоа народот ќе си каже. За мене и Северна и Горна и Нова е прифатливо решение - вели Анѓушев. Тој истакнува дека Владата има капацитет и е отворена да разговара на оваа тема, особено имајќи ги предвид позитивни сигнали и од меѓународната заедница и од Грција. - Она што сакам да го кажам е дека црвената линија која што не треба да се попушти е идентитетот, македонскиот идентитет, јазикот и т.н. и дека за името треба да направиме една одредница којашто ќе биде интернационално прифатливо. Значи јас сум на мислење дека треба да се реши тоа прашање. Северна Горна или Нова Македонија, тоа народот ќе си каже. За ...
| | веќе видена | слични

На вицепремиерот Кочо Анѓушев не му смета земјата да се вика Северна, Горна или Нова Македонија. Во емисија за канал 77 вели дека промена на името на земјата за него била прифатлива опција па било која одредница на името му одговара. На вицепремиерот Кочо Анѓушев не му смета земјата да се вика Северна, Горна или Нова Македонија. Во емисија за канал 77 вели дека промена на името на земјата за него била прифатлива опција па било која одредница на името му одговара. Оваа Влада имала капацитет и отвореност да разговара на оваа тема за да се најде решение и компромис за името а тука биле и позитивните сигнали од меѓународната заедница и грчка страна кои требало да се искористат. Да се реши овој проблем како предуслов за влез во Европската Унија и НАТО. - Решавањето на името е на надворешната политика на Република Македонија но и внатрешно прашање. Тоа се поврзува и со економијата, бидејќи ако сакате економски просперитет вие морате прво и основно покрај економски ...
| | веќе видена | слични

Останато

Од понеделник, откако ќе се достават дополнителни списи кои недостасуваат, Советот на јавни обвинители ќе решава по извештајот на Обвинителството за гонење на ...
сите 615 | | | веќе видена

„Јас од месец септември 2018-та година до некаде 10 април 2019-та сум постојано уценуван од група на луѓе кои од мене изнудија голема сума на парични средства“ ...
сите 593 | | | веќе видена

Данска ќе плати огромна цена поради одлуката на американскиот претседател Доналд Трамп да ја откаже неговата посета на земјата само 12 дена пред најавениот ...
сите 135 | | | веќе видена

Ибрахим Дехари ќе биде нов министер за странски инвестиции, дознава телевизијата Алсат М. Дехари е кадар на ДУИ, бизнисмен, потекнува од селото Гајре, а во ...
сите 89 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Анѓушев: Зa мене Северна, Горна и Нова Македонија е прифатливо- името треба да се реши

Од:
До кого (е-маил):
Порака: