Економисти: Новата еврообврзница лош знак за домашната економија


Издавањето на новата еврообрзница од половина милијарда евра на почетокот од годината, според економистите отвора сомнеж дека најверојатно не и оди добро на домашната економија. Се сомневаат дека има проблеми на приходната страна и околу собирањето на даноците, па затоа ланскиот и годишниов Буџетски дефицит мора да се покрива со нови кредити. „Доколку на полугодие ние имаме повторно да речеме опаѓање или нереализирање на тоа што сме го планирале како што видовме во изминатите периоди, но никогаш не сме достигнале над 60% да го имплементираме тоа што било планирано, тогаш можеме да кажеме дека е проблематично. Сега на почетокот на годината е многу тешко да кажеме дека сакаме овие 500 милиони ќе одат за гасификација или на патишта или на подобрување на образовните услови или во здравството. Затоа, велам дека ни е потребен период да оставиме за да видиме“, вели економистот Фатмир Бутиќи. Министерот за финансии Драган Тевдовски вчера се правдаше дека почетокот на годината е избран за ново задолжување затоа што ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Нема само Грција долгови кон меѓународните кредитори, туку и самите Грци имаат обврски кон сопствената држава, пишува германскиот весник „Ханделсблат“.- Грците немаат обврски само кон други земји, но и кон сопствената држава. Според неодамнешните пресметки на грчки независен орган, во ноември минатата година овие долгови првпат надминале 100 милијарди евра - сума еднаква на речиси 55 отсто од БДП на земјата - се вели во статијата.Овој износ е двојно поголем од даночните приходи во 2017 година. Станува збор за констатирани даночни обврски. Ако се земе предвид и неплаќањето даноци, тогаш излегува дека оваа сума е многу поголема. Експертите проценуваат дека неплаќањето даноци во Грција на годишна основа изнесува 16 милијарди евра. Тоа одговара на една третина од собраните даночни приходи. Само бегството од даноци, што доаѓа од неплаќањето ДДВ, изнесува околу шест милијарди евра на годишна основа. Лошите даночни навики во Грција се сметаат за една од причините за економската криза на земјата, истакнува ...
| | веќе видена | слични

Република Македонија на меѓународниот пазар на капитал завчера издаде еврообврзница на износ од 500 милиони евра со рок на достасување од 7 години и каматна стапка од 2,75 отсто. Од Министерството за финансии истакнаа дека станува збор за историски убедливо најниска каматна стапка постигната за која било од македонските еврообврзници, што според нив е одраз на исклучително високата доверба кај меѓународните инвеститори за перспективите на македонската економија, како и поволните услови на меѓународните пазари на капитал. За споредба, каматните стапки на претходно издадените пет еврообврзници се движат меѓу 3,975 и 9,875 отсто.- Побарувачката од инвеститорите за македонската обврзница беше во износ од над 3,5 милијарди евра, односно над 7 пати повисока од понудата, што претставува еден од најцврстите можни докази на довербата на инвеститорите во стабилноста на Македонија и во исклучително позитивните перспективи на македонската економија. Високата побарувачка овозможи да се постигне каматна стапка од 2,75 ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Ниската камата за еврообврзницата ни заштеди 90 милиони евра а парите нема да ги трошиме на споменици и жалби врби“, изјави министерот за Финансии образложувајќи ја новата еврообврзница. Тевдовски се правда дека еврообврзницата е издадена со историски најниска каматна стапка а дека парите ќе бидат вложени главно за покривање на буџетскиот дефицит. „За споредба, претходните пет еврообврзници беа издадени по значително повисоки каматни стапки кои се движат помеѓу 3,975% и 9,875%, односно нивната пондерирана просечна каматна стапка изнесува 5,34%. Со дупло пониската каматна стапка од 2,75%, постигнуваме заштеди по камати во вкупен износ од околу 90,6 милиони евра, во однос на случајот ако се издадеше еврообрзница на истиот износ и рочност, но со повисоката просечна каматна стапка (од 5,34%)“, рече министерот Тедовски. Посликовито, како што истакна, ова ќе биде користено меѓу другото и за повисоки плати и инвестиции во образование и здравство, поддршка на домашните и странските претпријатија, зголемување на ...
| | веќе видена | слични

Македонија се задолжи со половина милијарда евра кај инвеститори од Европа и САД за да исплаќа поголеми плати во образованието, здравството и Армијата предвидени со Буџетот за 2018 година.Со издавањето на еврообврзницата која има рок на доспевање од седум години, министерот за финансии Драган Тевдовски вели дека ќе се покрива и дел од доизградба на железницата, автопатиштата, но и за гасификација. Според Тевдовски за прв пат во историјата каматата за еврообврзнивцата е пониска од предвидениот економски раст за годинава што значи дека растот ќе ја јаде каматата, а парите се очекува да легнат на сметка на државата за една недела.„Македонија успешно издаде еврообврзница со историски убедливо најниска каматна стапка од 2,75 проценти. Интересот на инвеститорите беше огромен, тие беа подготвени да вложат над три ипол милијарди евра. Ова е најцврст можен доказ дека меѓународните инвеститори веруваат во перспективите на македонската економија и долгорочната стабилност на земјава. За споредба претходните пет ...
| | веќе видена | слични
3 копии

ВМРО-ДПМНЕ: Од Нова година црното економско трио на СДСМ Заев, Тевдовски и Анѓушев ја задолжија државата за преку 570 милиони евра Од ВМРО-ДПМНЕ велат дека СДСМ економски ќе ја уништи Република Македонија. Во реакцијата на прес конференцијата на на министерот за финансии, Драган Тевдовски, се вели дека нивната неспособност и расипништво ќе го плаќаат граѓаните долго време по заминувањето на оваа катастрофална гарнитура на власт. -СДСМ ќе го качи јавниот долг на Република Македонија над 50 %, а самите тие велеа дека земјата е пред банкрот уште кога долгот надмина 40% во време на владеењето на ВМРО ДПМНЕ. Од нова година до сега, за неполни две недели, тајно, зад затворени врати, црното економско трио на СДСМ Заев, Тевдовски и Анѓушев ја задолжија државата за преку 570 милиони евра. За само 12 дена секој граѓанин во Република Македонија, благодарение на СДСМ должи нови, приближно 300 евра. Заев, Тевдовски и Анѓушев на едно четиричлено семејство за нова година му подарија нов долг од приближно 1 200 евра, се ...
| | веќе видена | слични

Земавме еврообврзница, но не грижете со ниската каматна стапка ќе заштедиме 90 милиони евра, ова го истакна министерот за финансии Драган Тевдовски за новото огромно задолжување од 500 милиони евра кои треба да ги вратиме во рок од седум години. Земавме еврообврзница, но не грижете со ниската каматна стапка ќе заштедиме 90 милиони евра, ова го истакна министерот за финансии Драган Тевдовски за новото огромно задолжување од 500 милиони евра кои треба да ги вратиме во рок од седум години. Тевдовски истакна дека оваа голема сума на пари е земена за да се покрие буџетскиот дефицит, за плати во образование и здравство, за одбраната, но и враќање на поранешни долгови. На прашањето, зошто додека СДСМ биле во опозиција, обвинувале дека ВМРО-ДПМНЕ се задолжува непотребно за зголемување на пензии и плати на администрацијата, а пак Тевдовски тоа го правда со ниската каматна стапка, а пак немало да се користи за жални врби, ниту пак, споменици. Според него, ова користење на ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Нивната неспособност и расипништво ќе го плаќаат граѓаните долго време по заминувањето на оваа катастрофална гарнитура на власт. СДСМ ќе го качи јавниот долг на Република Македонија над 50 %, а самите тие велеа дека земјата е пред банкрот уште кога долгот надмина 40% во време на владеењето на ВМРО ДПМНЕ. Од нова година до сега, за неполни две недели, тајно, зад затворени врати, црното економско трио на СДСМ Заев, Тевдовски и Анѓушев ја задолжија државата за преку 570 милиони евра. За само 12 дена секој граѓанин во Република Македонија, благодарение на СДСМ должи нови, приближно 300 евра. Заев, Тевдовски и Анѓушев на едно четиричлено семејство за нова година му подарија нов долг од приближно 1 200 евра. Најпоразително е тоа што нови капитани инвестиции нема, освен оние кои беа предвидени од ВМРО ДПМНЕ. Владата на СДСМ се задолжи за над поливина милијарда евра без реална потреба. Со задолжувањето ќе го покриваат огромниот буџетски дефицит, на најголемиот и расипнички буџет во историјата на државата, во кој ...
| | веќе видена | слични

Парите од новата еврообврзница ќе се користат за повисоки плати во образованието здравството и повисоки капитални инвестиции. Односно покривање на буџетскиот дефицит и враќање на старите долгови, вели министерот Тевдовски. Задолжувањето го првда со историски најниската каматна стапка од 2,75 отсто. Според него државата ќе заштеди 90 милиони евра ако се змеат в предвид каматите од другите еврообврзници. Малата камата е одраз на довербата на меѓународните кредитори во македонската економија. Тевдовски не одговори конкретно на кои капитални проекти ќе се трошат парите. Само посочи дека дел од средствата ќе одат за гасификација и трошењето на парите ќе биде продуктивно. Одлуката била транспарентна и објавена во Службен весник. Но поради ценовната чувствителност на информацијата јавноста не е информирана пред издавањето. Првиот финансиер додаде дека за првпат каматната стапка е пониска од економскиот раст, и нема да ја загрози проекцијата од 3,2 %. Побарувачката на инвеститорите била во износ кој надминува ...
| | веќе видена | слични
3 копии

СДСМ ќе го качи јавниот долг на Република Македонија над 50 проценти, а самите тие велеа дека земјата е пред банкрот уште кога долгот надмина 40 отсто во време на владеењето на ВМРО ДПМНЕ, реагира опозицијата по прес-конфренцијата на министерот за финансии Драган Тевдовски. „Од нова година до сега, за неполни две недели, тајно, зад затворени врати, црното економско трио на СДСМ Заев, Тевдовски и Анѓушев ја задолжија државата за преку 570 милиони евра. За само 12 дена секој граѓанин во Република Македонија, благодарение на СДСМ должи нови, приближно 300 евра. Заев, Тевдовски и Анѓушев на едно четиричлено семејство за нова година му подарија нов долг од приближно 1 200 евра“, велат од ВМРО-ДПМНЕ. Според нив, најпоразително било тоа што нема нови капитани инвестиции, освен оние кои биле предвидени од претходната власт, а новата се задолжила за над поливина милијарда евра без реална потреба. „Со задолжувањето ќе го покриваат огромниот буџетски дефицит, на најголемиот и расипнички буџет во историјата на државата, ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Грчкиот премиер Алексис Ципрас, кој е вешт тактичар, се надева дека ќе обезбеди мнозинство, на ист начин како и при гласањето доверба за Владата, кога некои ...
сите 180 | | | веќе видена

Во продолжение ја гледаме атмосферата во дел од нив, но и од Мелбурн Австралија каде Македонците се организираа за одбележување на овој  верскиот празник.
сите 259 | | | веќе видена

Според него, спогодбата прво ќе мине во надлежните собраниски комисии, по што како што изјавил за новинарите, ќе кулминира со дебата на пленарна седница. ...
сите 681 | | | веќе видена

Секс-скандалот со експлицитни фотографии и преписките помеѓу Јелена Карлеуша и фудбалерот Огњен Врањеш, уште е главна тема во медиумите од соседството. ...
сите 189 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Економисти: Новата еврообврзница лош знак за домашната економија

Од:
До кого (е-маил):
Порака: