Речиси усогласени се законите за судски реформи


Работните групи на СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ речиси целосно ги усогласија законите за судските реформи. Два од нив веќе утре ќе се најдат пред матичната Комисија за политички систем, која ќе покаже дали се апсолвирани разликите поради кои овие закони минатата недела беа одложени. Викендов со нив интензивно се занимаваа работните групи од двете партии. Од опозициската партија велат дека договорот е блиску. „Законот за Судски совет е 99 одсто договорен. Останува да се допрецизира дел од Законот за судовите. Се уште постојат некои нејаснотии околу дисциплинската одговорност на судиите.“ Од СДСМ велат дека нема сериозни разидувања со ВМРО-ДПМНЕ и дека забелешките се преточени во заеднички амандмани. Владата смета дека освен политичка, законите треба да добијат и стручна усогласеност. Таков е примерот со Законот за бесплатна правна помош. Вратен е на доработка бидејќи јавната дебата резултирала со амандмани на 53 одсто од членовите. Законите за Јавно обвинителство и за Кривична постапка речиси воопшто не биле поставени ...
| | веќе видена | слични

За имплементација на реформите во правосудството ќе треба време, но и промени во однесувањето – ова е една од клучните забелешки во Извештајот на ЕК за напредокот на Македонија, поточно во делот на судството. Брисел нотира дека е постигнато одредено ниво на подготвеност но и препорачува да се спроведе зацртаното во Стратегијата за реформи во правосудството со цел заштита од политичко мешање. Поранешниот судија, сега адвокат Јован Јоанидис смета дека ЕК со овие зборови упатува порака на судот да го промени однесувањето. „Однесување на судот кој што суди, обвинителот кој што обвинува и обвинетите. Однесувањето на судот треба да биде такво да и овозможи на одбраната да ги има сите докази пред себе, а тоа е да се оди со принципот еднаквост на оружјата. Тоа што има обвинителот да има и бранителот“, додаде Јоанидис. Извештајот упати сериозни критики и на Судскиот совет и Советот на јавните обвинители. За двете регулаторни тела ЕК вели дека не треба да го чекаат исходот од реформите за да се справат со критиките. ...
| | веќе видена | слични

Одредено ниво на подготвеност. Ова е генералниот заклучок за правосудството во извештајот на ЕК. Најголем напредок е забележан во делот на усвојувањето на судските реформи и стратегијата. Сепак во извештајот се потенцира дека „Имплементирање на реформите бара време, но и промена на однесувањето“. Како позитивен чекор за незавоснота на судството ЕК го потенцира укинување на законот за одмерување на казните. „Потребни се понатамошни напори да се сменат ефектите од минатиот период и да се гарантира целосна независност на судството во пракса. Останува ризикот од политичко мешање во судството. Особено важно е судскиот совет ефикасно да ја исполни својата задача за заштита на судската независност и да ги заштити судиите од несакани надворешни и внатрешни притисоци“, се вели во извештајот. Извештајот ја одсликува реалноста состојба, смета Мирослав Драганов од од Институтот за човекови права. Во извештајот се нотира и дека последните месеци има промена на однесувањето на Кривичниот суд во однос на Специјалното ...
| | веќе видена | слични

За спроведување на планираните реформи во судството ќе биде потребно време и промени во однесувањето (Implementing the planned reforms will take time and require a change in behaviour) е клучната забелешка и препорака нотирана во Извештајот на Европската комисија во делот на состојбите во правосудниот систем во земјава и владеењето на правото. Осврнувајќи се токму на оваа забелешка, професорката Мирјана Најчевска за НОВА вели дека, она што ЕК сака да ни го каже е дека за спроведување на реформската агенда во правосудството, нема да бидат доволни само законски и институционални промени, туку и промени во однесувањето на луѓето, на политичките елити и на чинителите во правосудството. Според Најчевска самиот извештај во делот на состојбите во правосудството не е позитивен, туку она што позитивно се оценува е искажаната желба за реформи и за промени. -Она што е основното од извештајот на Европската комисија е дека во изминатите период ситуацијата со судскиот систем била толку лоша и дека биле изгубени сите ...
| | веќе видена | слични

За две недели Комисијата формирана од членови на Судскиот совет ќе ги образложи своите согледувања за тоа дали компјутерскиот систем во судовите работел според сопствената или туѓа програма при распределба на предметите. Извештајот изработен во Министерството за правда, како и дополнителните податоци од таму и од софтверската компанија за одржување на АКМИС-от, веќе се во рацете на Судскиот совет со што, како што уверуваат оттаму – се очекува да се расчистат дилемите околу евентуалните злоупотреби. Но дали и новите детали ќе бидат доволни за Советот да изгради став по ова прашање останува неизвесно. Самиот заменик министер за правда Оливер Ристовски посочува дека направените записници од контролата во судовите нема многу да му бидат од помош на Советот. Можните злоупотреби , односно насочување на предметите кај „подобни“ судии од различни мотиви е предмет на истрага и на Обвинителството, но засега и од таму нема одговор. Извештајот, подготвен од работна група формирана од Министерството за правда на чело ...
| | веќе видена | слични

Работните групи на СДСМ и на ВМРО-ДПМНЕ и викендов не ги усогласија ставовите за измените на Законот за судовите, а пред договор се за Законите за кривичната постапка и за Јавното обвинителство. Неофицијално, извори од преговaарачките тимови на двете партии за САКАМДАКАЖАМ.МК велат дека има договор за Законот за кривична постапка и за обвинителството, додека разлики има за Законот за судовите, посебно кај дисциплинската одговорност на судиите. Дали целосно ќе бидат отстранети разликите , ќе се види дали сите реформски закони ќе бидат ставени на собраниската Комисија за политички систем пред 17 април, кога треба да се објави препораката за напредокот на Македонија кон Европската унија. На денешната седница на Комисијата, на дневен ред ставени се само измените на Законите за судови и за Судски совет, во второ читање. Власта и опозицијата се договориле и за дел од изборното законодавство. Договорено било функционирањето на Државната изборна комисија (ДИК). До септември, ДИК ќе функционира со претставници на ...
| | веќе видена | слични

Власта и опозицијата ги договорија сите спорни детали за реформските закони од правосудството. На денешната седница на собраниската Комисија за политички систем и односи со заедниците, беа прифатени дел од амандманите поднесени од опозиционата ВМРО-ДПМНЕ на Законот за судовите и сите амандмани на Законот за судски совет. ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ не можат да се договорат за Законот за јавно обвинителство, односно на кој начин да се бира Јавниот обвинител. Опозицијата тој да се бира со двотретинско мнозинство и да го предлага опозицијата. Амандманите на законите за судовите и за Судски совет во Комисијата поминаа без дискусија. „Ние како претставници на опозцијата, интервениравме и за поздравување е демократската соработка во меѓупарламентарните групи на власта и опозицијата во однос на зголемување на основните за разрешување на судиите.“ , рече пратеникот на ГРОМ, Панчо Минов. Оливер Ристовски, заменик министер за правда изјави дека откако измените на законите ќе поминат на пленарна собраниска седница, ќе бидат ...
| | веќе видена | слични

ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ не можат да се договорат за Законот за јавно обвинителство, односно на кој начин да се бира Јавниот обвинител. ВМРО-ДПМНЕ бара тој да се бира со двотретинско мнозинство и да го предлага опозицијата. СДСМ во неколку наврати потенцираат дека за нив ваквиот предлог е лицемерен. Ова останува како недоговорено прашање. Но најголемото несогласување меѓу двете најголеми партии во земјава е за медиумските реформи. Опозицијата бара да се зајакнат критериумите за предлагање на членовите на Агенцијата за аудио и аудио – визуелни услуги и советот на МРТ и да се отфрли потребата од препораки од невладините организации. ВМРО-ДПМНЕ бара и казните за медиумите Агенцијата да ги носи согласно препораките на професионалната служба во Агенцијата, а не како право на директорот. Инаку амандманите на законите за судовите и за Судски совет во Комисијата поминаа без дискусија. Инаку на денешната седница на собраниската Комисија за политички систем и односи со заедниците, беа прифатени дел од амандманите поднесени ...
| | веќе видена | слични
4 копии

Министерството за правда и работната група на СДСМ прифатиле дел од предлозите на опозициската ВМРО-ДПМНЕ во врска дисциплинската одговорност за судиите и гласањето во Судскиот совет. Врз основа на овој договор денеска во собраниската Комисија за политички систем и односи меѓу заедниците беа прифатени седум амандмани од 14 предложени за измени и дополнувања на Законот за судовите и осум за Законот за Судски совет. Овие закони Собранието ќе ги гласа следната недела. Заменик министерот за правда Оливер Ристовски кажа дека се прифатени четири-пет ставки од целиот сет што го предложила ВМРО-ДПМНЕ во врска со дисциплинската одговорност на судиите, што ќе се вметне во Законот за судовите. Овој закон, според Ристовски, ќе биде испратен до Венецијанската комисија, а е дел од 3-6-9+ реформскиот закон, а дел произлегува и од Извештајот на Прибе. - Главно кај Законот за судови беше околу дисциплинската одговорност на судиите. Измените се во три дела што се усогласени со опозицијата. Во Законот за Судски совет го ...
| | веќе видена | слични

Судиите кои нема да ги почиуваат одлуките од Судот за човекови права во Стразбург или кои ќе издадат калсифицирани податоци кои ги дознале во вршењето на својата функција ќе се соочат со разрешување. Строги казни ќе има и за судиите кои ќе ги развлекуваат судските постапки. Власта ги прифати клучните предлози на опозциската ВМРО-ДПМНЕ за заострување на дисциплинската одговорност на судиите. Измените веќе поминаа на комисијата за политички систем, се чека наредната недела да поминат и на пленарна седница. Власта го прифати и предлогот на опозцијата во законот за судски совет- претседателот на Врховниот суд да го задржи правото на глас во советот. Сепак, ова не се единствените измени во правосдуството кои ќе се договараат со опозцијата. Неусогласени се законите за јавно обвинителство и кривична постапка. Ќе се догвоараат и нови измени на законот за судови и судскиот совет кои треба да бидат усогласени од јуни. Од изборните реформи, власта и опозцијата се договорени наскорор да биде избрана ДИК и тоа како ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Тамара Тодевска откри како се чувствува по Евровизија каде за македонија го освои 7-то место, но и даде свој коментар за тоа што Србија не доби ниту еден поен ...
сите 292 | | | веќе видена

Лидерот на десничарската партија и досегашен вицеканцелар, Хајнц Кристијан Штрахе поднел тужба против три лица, откако падна во замка со снимениот разговор на ...
сите 211 | | | веќе видена

Новоизбраниот претседател Стево Пендаровски, неговата сопруга и синот се уште живеат во станот во скопската населба Автокоманда, бидејќи „Вила Македонија“ не е ...
сите 232 | | | веќе видена

Данкан Лоренс и ја донесе победата на Холандија на Евросонг и тоа по цели 44 години. Интересно е дека пред финалето кладилниците на 24 – годишниот Холанѓанец ...
сите 151 | | | веќе видена

Британската премиерка ќе ја напушти функцијата на 7 јуни, соопшти таа во обраќањето пред познатиот број 10 во Даунинг улицата, во Лондон. Таа рече дека длабоко ...
сите 217 | | | веќе видена

Германската канцеларка Ангела Меркел минатиот месец на самитот на ЕУ во Романија имала средби со неколкумина челници на Унијата кои се обидувале да ја ...
сите 78 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Речиси усогласени се законите за судски реформи

Од:
До кого (е-маил):
Порака: