Трет состанок на премиерите од Западен Балкан и Федерика Могерини в понеделник


3 копии

На третиот состанок на високата претставничка на ЕУ, Федерика Могерини, и шесте премиери од Западен Балкан, в понеделник ќе разговараат за актуелните настани во регионот и за изгледите за 2018 година, кога на европските партнери во регионот ќе им биде понудена единствена можност да напредуваат на патот на интеграција во Унијата, соопшти денеска ЕУ. Во соопштение се вели дека високата претставничка на ЕУ, Федерика Могерини, ги повикува премиерите на партнерските земји од Западен Балкан на неформален состанок во Брисел в понеделникот, на 18-ти декември. - ЕУ е посветена на зајакнување на ангажманот на ЕУ со регионот и осигурување дека сите земји од Западен Балкан ги преземат неопходните чекори за нивното напредување кон Унијата да стане неповратно, се вели во соопштението.
| | веќе видена | слични
4 копии

Македонија и натаму ги исполнува условите за визна либерализација, но за тоа ќе треба да ги исполнува реформите за спречување на организираниот криминал и корупцијата, како и борбата со нерегуларната миграција. Ова е дел од заклучокот на еврокомесарот за миграција Аврамопулос, за земјите од Западен Балкан и за Украниа, Молдавија и Грузија. Аврамопулос побара и дополнителни напори за одржување на јавниот ред и безбедноста- пишува во соопштението на Европската комисија. Извор:МРТ
| | веќе видена | слични
6 копии

Македонија, Албанија, Босна и Херцеговина, Црна Гора и Србија и натаму ги исполнуваат условите за визна либерализација, но потребни се акции во одредени специфични области за зачувување на нивната одржлива имплементација, покажува извештајот на Европската комисија за спроведувањето на обврските од визната либерализација за земјите од Западен Балкан и Источното партнерство. Еврокомесарот за миграција, внатрешни работи и државјанство Димитирс Аврамополос, оцени дека тие се целосно посветени на заштита на визната либерализација за граѓаните на земјите од Западен Балкан и Источното партнерство. - Обезбедувањето на оваа либерализација доаѓа со обврски, како за граѓаните така и за властите. Ние ги признаваме напорите на земјите за обезбедување на остварениот напредок и дека реформите даваат конкретни резултати, но сепак е потребно натамошна работа. Очекуваме сите држави да ги интензивираат напорите за справување со нерегуланата миграција и спречување на организираниот криминал и корупцијата, изјави Аврамополос. ...
| | веќе видена | слични

Еврокомесарот за миграција, внатрешни работи и државјанство Димитирс Аврамополос, оцени дека тие се целосно посветени на заштита на визната либерализација за граѓаните на земјите од Западен Балкан и Источното партнерство. - Обезбедувањето на оваа либерализација доаѓа со обврски, како за граѓаните така и за властите. Ние ги признаваме напорите на земјите за обезбедување на остварениот напредок и дека реформите даваат конкретни резултати, но сепак е потребно натамошна работа. Очекуваме сите држави да ги интензивираат напорите за справување со нерегуланата миграција и спречување на организираниот криминал и корупцијата, изјави Аврамополос. Ова е прв извештај според новиот мониторинг систем за следење на овие осум држави, кои ги завршија преговорите за визна либерализација со ЕУ. Извештајот покажува дека сите осум држави покажуваат силна посветеност на исполнување на потребните обврски и преземаат важни напори за спроведување на потребните реформи и сега е императив овие реформи да бидат одржливи и државите не ...
| | веќе видена | слични

Ова е прв извештај според новиот мониторинг систем за следење на овие осум држави, кои ги завршија преговорите за визна либерализација со ЕУ. Македонија, Албанија, Босна и Херцеговина, Црна Гора и Србија и понатаму ги исполнуваат условите за визна либерализација, но потребни се акции во одредени специфични области за зачувување на нивната одржлива имплементација, покажува извештајот на Европската комисија за спроведувањето на обврските од визната либерализација за земјите од Западен Балкан и Источното партнерство. Еврокомесарот за миграција, внатрешни работи и државјанство Димитирс Аврамополос, оцени дека тие се целосно посветени на заштита на визната либерализација за граѓаните на земјите од Западен Балкан и Источното партнерство. - Обезбедувањето на оваа либерализација доаѓа со обврски, како за граѓаните така и за властите. Ние ги признаваме напорите на земјите за обезбедување на остварениот напредок и дека реформите даваат конкретни резултати, но сепак е потребно натамошна работа. Очекуваме сите држави да ...
| | веќе видена | слични
6 копии

Американското министерство за одбрана во текот на следната година ќе соработува со Стејт департментот за да изведат подетална оценка за соработката на сите земји од Западен Балкан со САД и Руската Федерација. Врз основа на проценката за соработката во секторот одбрана, ќе биде изготевен извештај, кој ќе биде доставен до релевантните комисии на американското законодавно тело. Според федералниот закон, кој стапи на сила минатата недела, извештајот ќе содржи детални информации за воената соработка на Босна и Херцеговина, Србија, Косово и Македонија со Русија. „Извештајот мора да содржи проценка на безбедносната соработка на сите земји од Западен Балкан со Русија и тоа листи на оружје, одбранбени системи и воена технологија во вредност од милион долари или повеќе кои ги добила или купила било која од земјите на Западен Балкан од 2012 година наваму. Во извештајот ќе биде вкучен и опис на учеството на вооружените сили во обуки и вежби со Русија во истиот период, како и опис на договори за соработка кои земјите од ...
| | веќе видена | слични

Европската комисија денеска соопшти за континуирано спроведување на показателите за елиминацијата на визниот режим од страна на земјите од Западен Балкан (Албанија, Босна и Херцеговина, Република Македонија, Црна Гора и Србија) и земјите од Источното партнерство (Молдавија, Грузија и Украина) Извештајот покажува дека барањата се исполнуваат, но во некои области се потребни дејствија за да се задржи трајно исполнување. Еврокомесарот за миграцијата, внатрешни работи и државјанството Димитрис Аврамопулос изјави: „Цврсто сме решени да го сочуваме безвизниот режим за граѓаните на Западен Балкан и земјите од Источното партнерство и работиме заедно со нивните влади, за да се постигне оваа цел. Тоа е поврзано со одговорности за граѓаните и за властите. Иако ги признаваме напорите кои овие земји ги вложуваат за да биде постигнат напредок и реформите да продолжат да даваат резултати, неопходна е и дополнителна работа. Очекуваме сите држави да вложат повеќе напори за справување со илегалната миграција и особено за ...
| | веќе видена | слични

Претседателот на Комисијата за европски прашања на Собранието на Република Македонија, Артан Груби, денеска со бугарскиот амбасадор, Иван Великов Петков разговараа за билатералните односи на двете земји и за евроатлантските аспирации на Македонија Груби изјави дека се залага до крајот на годинава да се реши прашањето за новиот обвинител, Законот за верификации на факти и Законот за судскиот совет со надеж дека и опозицијата ќе продолжи да делува во Собранието, ќе ги поддржи и ќе стане дел од реформските решенија со што ќе се испорачаат видливи резултати до Брисел, со цел добивање на чиста препорака и датум за почеток на преговорите со Европската унија. Тој изразил надеж дека со помош од Софија ќе се отстрани условената препорака за почеток на преговорите за членство во ЕУ, во рамките на претстојното шестмесечно претседавање на Бугарија со ЕУ, кое ќе започне од јануари следната година. Амбасадорот Петков, истакнувајќи ја бугарската поддршка за Република Македонија на патот кон НАТО и ЕУ, информира дека, ...
| | веќе видена | слични

Европска комисија соопшти дека петте држави од Западен Балкан и трите од Источно партнерство и понатаму ги исполнуваат условите за задржување на безвизниот режим, но предупреди дека тие мораат да направат повеќе за да останат на белата листа. Комисијата оцени дека западнобалканските земји Македонија, Албанија, Србија, Црна Гора и Босна и Херцеговина, како и екссоветските републики Украина, Молдавија и Грузија, направиле многу во борбата со илегалната миграција и успеале да го намалат бројот на барања за азил од нивните граѓани. Како проблематични се издвојуваат Албанија, од која доаѓаат најмногу неосновани барања за азил од државите со безвизен режим, потоа Молдавија, која треба да ги продолжи реформите во борбата со корупцијата и со перењето пари, како и Украина, која мора итно да ги спроведе антикорупциските мерки. Сите осум земји, пак, се повикуваат на преземање дополнителни чекори за сузбивање на организираниот криминал.
| | веќе видена | слични

Евроамбасадорот во Македонија, Самуел Жбогар изрази оптимизам за земјите од Западен Балкан. Според него во 2018 година работите може да се одвиваат во правец на интеграција во ЕУ. Од средбата на премиерите од Западен Балкан со високата претставничка на ЕУ, Федерика Могерини во Брисел, Жбогар го истакна подобрениот меѓусоседски однос. „2018 година може да биде со големо значење за регионот кога можат да се направат неповратни чекори од аспект на евро интеграциите. Од друга страна, посветеноста на премиерите од регионот во правец на подобрување на односите меѓу соседите и регионалната соработка, е нешто што е сè поважно за евро интеграцискиот процес“, рече Жбогар. Од канцеларијата на ЕУ во Брисел велат дека во 2018 година, ЕУ ќе понуди единствена можност за регионот, да се направат неповратни чекори за евро интеграциските процеси. Високата претставничка, Федерика Могерини ја истакнала потребата од забрзување на реформите од страна на сите партнери од Западен Балкан, со цел да ги исполнат очекувањата на своите ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Британската премиерка Тереза ​​Меј изјави дека обидите на некои пратеници да го одложат излегувањето на земјата од ЕУ, користејќи парламентарни процедури, не ...
сите 187 | | | веќе видена

Претпладне ќе има врнежи од дожд и снег и на пониските места, а ќе бидат пообилни во источните делови. Попладне облачноста делумно ќе се намали и врнежите ...
сите 184 | | | веќе видена

Грчкиот парламент денеска ја почна дебатата за Договорот од Преспа, со кој треба да се стави крај на 27-годишниот спор за името помеѓу Грција и Македонија и ...
сите 64 | | | веќе видена

Укината е забраната за сообраќај за тешки товарни возила на патниот правец Струга – граничен премин Ќафасан. Од ЈП Македонија пат информираат дека забраната е ...
сите 225 | | | веќе видена

Се очекува утре пред полноќ да се гласа Законот за ратификација на Договорот од Преспа во грчкиот Парламент. Седницата започна уште вчера, а по жестоката ...
сите 120 | | | веќе видена

На големиот христијански празник Богојавление-Водици, по одржувањето на богослужбата од страна на отец Димитрие Павлески, во црквата „Св. Никола“ во Подгорци, ...
сите 145 | | | веќе видена

Во Мала Преспа традиционално сите села фpлаат крcт во Преспанското Езеро. Ниту студенoто време ниту, пак, уште поcтудената вода не ги спречи повеќето верници ...
сите 202 | | | веќе видена

Секс скандалот меѓу Јелена Карлеуша и Огњен Врањеш никако не стивнува, но во меѓувреме не стивнуваат и новите имиња од српската сцена со кои што Оњен имал ...
сите 101 | | | веќе видена

Со четири молотови коктели ноќеска беше нападната куќата на пратеничката на владејачката Сириза, Теодора Цакри од Јаница. Предизвикана е значителна материјална ...
сите 89 | | | веќе видена

Лидерот на Нова Демократија Киријакос Мицотакис се откажа од барањето за гласање недоверба на владата на Ципрас. Партијата најавуваше дека на секој начин ќе се ...
сите 117 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Трет состанок на премиерите од Западен Балкан и Федерика Могерини в понеделник

Од:
До кого (е-маил):
Порака: