Денес пресуда за потонувањето на „Илинден„

4 копии

Во Основниот суд во Охрид денеска треба да биде изречена пресудата за обвинетите во случајот со потонувањето на бродот „Илинден“, капетанот Сотир Филески кој е првообвинет и застапникот на германски „Лојд“ Бранко Баиќ како второобвинет кому му се суди во отсуство. На последното рочиште на 30 јуни страните во предметот, пред Судскиот совет со кој претседава судијката Милка Танеска, ги изнесоа своите завршни излагања. Притоа, јавниот обвинител истакна дека од доказната постапка е утврдено оти обвинетите Сотир Филески и Бранко Баиќ се одговорни за делото за кое се товарат – „тешки дела против безбедноста на луѓето и имотот во сообраќајот“ и побара да им се изрече казна согласно законските прописи. Застапникот на бугарските државјани кои ја преживеаја несреќата при потонувањето на „Илинден“ Никола Мујоски од судот побара на првообвинетиот капетанот Сотир Филески да му изрече алтернативна, а не ефективна законска мерка, затоа што, како што беше речено, тој сторил се што е во негова можност за да спаси што поголем ...
| | веќе видена | слични

Младиот капетан Сотир Филески и претставникот на германската компанија „Лојд“, Бранко Баиќ, обвинети за бродската несреќа во Охридско Езеро во 2009 година, добија по една година затворска казна Капетанот Сотир Филески Првообвинетиот, според пресудата, ги прекршил законот и прописите за внатрешна пловидба, поради тоа што не го одржувал соодветно системот за управување, а на денот кога се случила несреќата имало повеќе патници од дозволеното. Тие не биле соодветно распоредени, некои од нив биле сместени на дополнително изградената горна палуба, на која не смеело да се превезуваат патници. Филески е обвинет и поради тоа што немал обезбедено екипаж соодветен за тој тип брод. На капетанот Филески во казната му се пресметува и времето што го помина во затворски и домашен притвор, од 5 септември до 4 декември 2009 година. Бранко Баиќ е обвинет поради тоа што издал сертификат за техничка исправност на бродот „Илинден“ и поради тоа што покрај техничките недостатоци на пловилото, не изрекол забрана за употреба на ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Една година затвор за капетанот Сотир Филевски и Бранко Баиќ овластениот претставник на германски “Лојд“ главните обвинети во случајот “Илинден“, бродската несреќа во Охридското езеро во која загинаа 15 бугарски туристи. На капетанот Филески во казната му се пресметува и времето поминато во затворски и домашен притвор во траење од три месеци. Во образложението на пресудата се наведува дека обвинетите се виновни за предизвикување тешки дела против луѓето и имотот во сообраќајот и дека со своето несовесно работење придонеле да се случи несреќа на бродот “Илинден“. Според пресудата, првообвинетиот го прекршил законот и прописите за внатрешна пловидба, поради тоа што не го одржувал соодветно системот за управување, а критичниот ден на бродот имало повеќе патници од дозволеното на пловниот објект кои не биле правилно распоредени, при што дел од нив биле сместени на дополнително изградената горна палуба на која не смеело да се превезуваат патници. Исто така немал обезбедено екипаж соодветен за тој тип брод. ...
| | веќе видена | слични

ПРЕСУДА ЗА ГОЛЕМАТА БРОДСКА НЕСРЕЌА ВО ОХРИД Со треперлив глас, емотивно и со видно незадоволство вчера капетанот на бродот „Илинден“, Сотир Филевски (24), ја слушна пресудата на охридскиот Основен суд со која е осуден на една година затвор за несреќата во која на 5 септември 2009 година загинаа 15 бугарски туристи. Една година затвор доби и овластениот претставник на германски „Лојд“, Бранко Баиќ, кој бил одговорен за вршење безбедносен надзор врз бродот. Капетанот Филески, кој пресудата ја слушна без присуство на своите адвокати, со многу емоции изјави дека не се чувствува виновен за бродската несреќа. - Не сум задоволен од пресудата, но не сум доволно компетентен да ја коментирам - изјави капетанот. Според пресудата што ја соопшти судијката Милка Танеска, двајцата осудени се виновни за предизвикување тешки дела против луѓето и имотот во сообраќајот, како и дека со своето несовесно работење придонеле да се случи несреќа на бродот. - Филески како заповедник на бродот не се придржувал кон прописите од ...
| | веќе видена | слични

На соопштувањето на пресудата за потонувањето на бродот „Илинден“, прво обвинетиот Сотир Фиилески седеше сам на обвинителната клупа. Неговите адвокати беа службено отсутни. На читањето на пресудата не присуствуваше второ обвинетиот во случајот, овластениот претставник на осигурителната компанија германски „Лојд“, Бранко Баиќ, кому му се суди во отсуство. На соопштувањето на пресудата не присуствуваа семејствата на загинатите бугарски туристи и преживеани патници од трагедијата. Ги немаше и охридските бродари и членовите на здружението „5-ти Септември“ што беше формирано со цел утврдување на вистината за потонувањето на бродот „Илинден“. Во судницата немаше претстатвници на охридската Капетанија и на државните институции кои според инволвираните во случајот исто така треба да сносат одговорност за најголемата бродска несреќа во историјата на земјата. Основниот суд во Охрид вчера ги прогласи за виновни обвинетите Филески и Баиќ, за предизвикување тешки дела против луѓето и имотот во сообраќајот и им изрече ...
| | веќе видена | слични
16 копии

ОХРИД – Затворски казни за Сотир Филески, капетанот на бродот „Илинден“, кој потона во Охридското Езеро и за претставникот на германски „Лојд“, Бранко Баиќ. Ваква одлука донесе Основниот суд во Охрид, кој вчера им ја соопшти пресудата на обвинетите за несреќата со бродот „Илинден“ кога пред две лета во водите на Охридското Езеро се удавија 15 бугарски туристи. „Не се чувствувам виновен, но жалам за несреќата во која загинаа 15 бугарски туристи. Тој момент секогаш ќе остане во мене како тажно сеќавање со кое тешко ќе се справам се' додека сум жив“, рече по пресудата капетанот Филески. И одбраната на младиот капетан смета дека Филески нема никаква вина и ќе ја обжали пресудата, а дека Филески не треба да добие затворска казна, во завршните зборови, се изјасни и полномошникот на дел од преживеаните бугарски туристи Никола Мујоски. „За Сотир Филески не треба да се изрекува казна. Моите клиенти сметаат дека направил натчовечки напори, жртвувајќи го и сопствениот живот. Последиците од несреќата се доволна казна ...
| | веќе видена | слични

Бродот "Илинден" произведен во 1924 година се преврте и потона во водите на Охридското Езеро, на 5 септември 2009 година, на околу 200 метри од брегот кај автокампот Елешец. Притоа загинаа 15 од 56-те патници, туристи од соседна Бугарија, кои со "Илинден" пловеа на излет во Свети Наум. Осум од жртвите беа жители на општина Антон, четворица од општина Пирдоп и по еден од општините Златица, Мирково и Рибарица По една година затвор добија Сотир Филески кој е првообвинет и застапникот на германски "Лојд", Бранко Баиќ, како второобвинет кому му се суди во отсуство. На капетанот Филески во казната ќе му бидат пресметани и деновите поминати во затворски и домашен притвор од 5 септември 2009 до 4 октомври 2009 година , вака вчера пресуди судијката Милка Танеска во Основниот суд во Охрид за обвинетите за "тешки дела против безбедноста на луѓето и имотот во сообраќајот", во случајот со потонувањето на бродот "Илинден". При донесувањето на пресудата судијката Таневска образложи дека Филески како заповедник на бродот ...
| | веќе видена | слични

Една година затвор за младиот капетан Сотир Филески, кој кобното септемвриско утро управуваше со “Илинден“ - бродот кој потонувајќи со себе однесе 15 животи. За големата трагедија со идентична пресуда охридскот суд го казни и претставникот на германски “Лојд”- Бранко Баиќ. Филески, видно потресен - сам без присуство на своите адвокати го проследи изрекувањето на пресудата. Адвокатите на второ-обвиенетиот претставик на Лојд, незадолни, ќе ја обжалат пресудата. Со оглед на доказите кои ги приложиле, се надеваат дека повисоките судови ќе ја укинат пресудата за Баиќ на кого му се судеше во отсуство. Нити еднаш за време на судскиот процес кој траеше 8 месеци, не се појави во судницата, стравувајќи да не биде уапсен. На денешното изрекување на пресудите не присуствуваше никој од семејстава на загинатите бугарски туристи, нити пак од оние кои ја преживеаја трагедијата. Инаку во судницата, покрај семејството и неколку негови другари, нити еден од бродарите не дојде да му даде поддршка на Филески. Изостана и ...
| | веќе видена | слични

Капетанот на бродот „Илинден “, Сотир Филески и претставникот на германски „Лојд“ Бранко Баиќ денеска во Охрид се осудени на по една година затвор. Во граѓанска постапка семејствата на загинатите ќе бараат отштета. Судијката Милка Танеска, која раководеше со Судскиот совет, ги прогласи за виновни двајцата главно обвинети и тоа за предизвикување тешки дела против луѓето и имотот во сообраќајот и дека со своето несовесно работење придонесе на 5 септември 2009 година да се случи несреќа на бродот „Илинден“. Бродот потона во Охридското Езеро блиску до авто – кампот „Елешец“, при што се удавија петнаесет бугарски туристи. Со пресудата, судот ги задолжи обвинетите Филески и Баиќ, кому му се судеше во отсуство, подеднакво да ги надоместат штетите во висина од 2.537.160 денари во рок од 15 дена. Тука спаѓаат техничката експертиза, вештачење и вадењето на бродот. Филески: „Не се чувствувам виновен“ По соопштувањето на пресудата првообвинетиот – капетанот на бродот „Илинден “, Сотир Филески, рече дека не се ...
| | веќе видена | слични
5 копии

Со читање на пресудата во Основниот суд во Охрид денеска заврши судскиот процес за потонувањето на бродот „Илинден“. Судскиот совет предводен од судијката Милка Танеска ги прогласи за виновни капетанот на бродот „Илинден“ Сотир Филески и овластениот претставник на германски „Лојд“ Бранко Баиќ и им изрече казна затвор во трање од по една година. На капетанот Филески во казната му се пресметува и времето од три месеци поминато во затворски и домашен притвор од 05.09 2009 до 04.14 2009 година. Во образложението на пресудата се наведува дека обвинетите се виновни за предизвикување тешки дела против луѓето и имотот во сообраќајот и дека со своето несовесно работење придонеле на 5 септември 2009 година да се случи несреќа на бродот „Илинден“ кој потона во водите на Охридското Езеро во близина на автокампот Елешец, при што животот го загубија 15 туристи од Бугарија. Според пресудата, првообвинетиот го прекршил законот и прописите за внатрешна пловидба поради тоа што не го одржувал соодветно системот за управување, ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Договорот од Преспа ќе помине во парламентот бидејќи премиерот Алексис Ципрас ќе има доволно мнозинство, а потоа дури и да има нова влада, предводена од ...
сите 96 | | | веќе видена

Момчето за кое вчера за малку ќе се удавеше скокајќи по крстот, пропаднал во кал. Нему не му се слошило како што првично се мислеше. Како што објави Досие.мк ...
сите 152 | | | веќе видена

Богојавленските чествувања во Охрид продолжија и денеска на Соборот на Свети Јовен Крстител, со капењето на рибарите во Охридското Езеро како продолжение на ...
сите 261 | | | веќе видена

„Доколку (претседателот на Грција) Прокопис Павлопулос го потпише Преспанскиот договор кој не е потпишан од претседателот (на пјРМ) ќе учествува во уставно ...
сите 94 | | | веќе видена

Скандалот на Јелена Карлеуша и фудбалерот Огњен Врањеш никако да стивне, секој ден се појавува нов доказ против пеачката.Пеачката ставајќи на Инстаграм ...
сите 208 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Денес пресуда за потонувањето на „Илинден„

Од:
До кого (е-маил):
Порака: