На референдум за влез во НАТО 18.7 отсто не знаат како би се изјасниле

2 копии

Доколку утре би се одржал референдум за влез на Македонија во ЕУ, 64,2 отсто од македонските граѓани одговориле „за“, додека на истотопрашање за влез во НАТО, 66 проценти се изјасниле потврдно. Ова го покажуваат резултатите од анкетата на Институтот за политички истражувања (ИПИС), направено во периодот меѓу 16 и 21 декември 2017 година, на примерок од 1.113 полнолетнииспитаници од РМ. Вкупно 45,4 отсто од анкетираните македонски граѓани сметаат дека односите со Грција во иднина ќе се подобрат, додека 15,5 проценти сметаат дека ќе се влошат. На прашањето за влез на Македонија во ЕУ, против се изјасниле 18 отсто, додека со „не знам“ одговориле 17,8 проценти од испитаниците. За споредба, на истото прашање во 2016 година,66,9 проценти биле за влез во ЕУ, додека против 24,8 отсто. Доколку утре има референдум за влез на земјата во НАТО, против се изјасниле 15,3 отсто, додека со „не знам“ одговориле 18,7 проценти од испитаниците. На истото прашање во 2016, 70,7 биле за влез во Алијансата, а против 21,4 отсто.
| | веќе видена | слични

Седумдесет проценти од Грците не сакаат северниот сосед да го користи зборот „Македонија“ во своето државно име, покажуваат резултатите од анкетата на агенцијата „Интервју“. За 62 отсто од анкетираните е неприфатливо ни сложено име што ќе го вклучува терминот „Македонија“, дури и ако соседот ги промени или ги отфрли „иредентистичките ставови“ во својот Устав и во учебниците, кои, според Атина, кријат територијални претензии кон Грција. Осумдесет отсто од учесниците во истражувањето на јавното мислење се согласуваат со митинзите за Македонија во земјата, а секој деветти од десет Грци не веруваат во официјалните податоци на грчката полиција за посетеноста, според кои во Солун имало 90.000, а во Атина 140.000 луѓе. Само 31 отсто од Грците, пак, знаат за наводното постоење на грчко етничко малцинство во Република Македонија.
| | веќе видена | слични
6 копии

Речиси 68 проценти од луѓето што живеат во САД веруваат дека постои интелигенција надвор од Земјата, покажуваат резултатите од анкетата што ја спроведе Инстутотот за испитување на јавното мислење „Марист“. „Како што истакнуваат социолозите, во споредба со 2005 година, бројот на американски граѓани што веруваат во вонземјани забележа пораст од 16 проценти. Според резултатите од истражувањето, 55 проценти од анкетираните сметаат дека вонземјаните ќе нè пронајдат нас пред ние да ги пронајдеме нив. Четириесет и два процента се убедени дека вонземјаните се поразвиени од жителите на земјата. Во исто време, 31 процент од Американците веруваат дека жителите на другите планети со своите интелектуални способности не се многу зад нас. Единаесет проценти веруваат дека ние веќе ги откривме вонземјаните. Студијата беше спроведена од 29 до 31 јануари и вклучи 1.003 луѓе.
| | веќе видена | слични

Речиси секој втор граѓанин на Македонија е против промена на името заради влез на државата во Европска унија и во НАТО, покажуваат резултатите од анкетата на Институт за политички истражувања од Скопје (ИПИС), спроведена од 21 до 26 декември 2017 година. На прашањето „доколку биде постигнат компромис за прашањето за името, дали би прифатиле промена на уставното име за меѓународна употреба со цел Македонија да стане членка на ЕУ и НАТО“, од анкетираните 47,1 проценти одговориле со „не“, 38,2 отсто со „да“ и 14,7 отсто со „не знам“. За споредба, на истото прашање во март 2016 година со „не“ одговориле 64,8 проценти од анкетираните, со „да“ 28,3 отсто и со „не знам“ 6,9 отсто. Половина од граѓаните, поточно 53,5 проценти, сметаат и дека Македонија не може да биде примена во ЕУ и во НАТО без промена на уставното име, 27,5 отсто мислат дека може, а 19 отсто не знаат. Во однос на поканата за членство во НАТО и почетокот на преговори со ЕУ, пак, 25,6 проценти очекуваат тоа да се случи годинава, 13,5 отсто в година, ...
| | веќе видена | слични

Во анкетата на Институтот за политички истражувања од Скопје спроведена минатата година во декември – на прашањето - Доколку биде постигнат компромис за името, дали би прифатиле промена на уставното име за меѓународна употреба со цел Македонија да стане членка на ЕУ и НАТО со ДА одговориле 38,2 проценти. Според Владимир Божиновски од ИПИС ваквото расположението за  речиси 10 проценти поголемо од анкетата во 2016  година кога изнесуваше 28, 3 се должи на интензивирањето на преговорите за името. На истото прашање со НЕ одговориле 47,1 процент наспроти претходната анкета кога процентот изнесувал 64,8. Во анкетата спроведена  врз 1113 испитаници - 53 отсто од граѓаните сметаат дека Македонија не би можела да биде примена во ЕУ и НАТО без да го смени уставното име,  наспроти 27 проценти -  дека може. На прашањето - кога сметаат дека Македонија може да добие покана за прием во НАТО и да ги започне преговорите за членство во ЕУ, 25 отсто одговориле  2018 година, додека 19 отсто - 2020 година. За 60 отсто од ...
| | веќе видена | слични
5 копии

Иницијативата на Владата да се подобрат односите со Грција ја поддржуваат околу 57 отсто од граѓаните, додека 23 отсто не даваат поддршка. За 60 отсто од испитаниците е многу важно спорот да се реши веднаш, додека 15 отсто сметаат дека тоа не е воопшто важно. Дека спорот може да се реши наскоро – надеж имаат 49 отсто, додека 42 отсто сметаат дека спорот за името би можел да биде решен до крајот на 2018 година. Ова го покажува истражувањето на Институтот за политички истражувања од Скопје (ИПИС), спроведено во периодот од 16 до 21 декември 2017 година. Со истражувањето се опфатени 1.113 полнолетни испитаници од земјава, во кое граѓаните ги изразуваа своите ставови за соседните држави, односите со Грција, спорот за името и македонските евро-атлански интеграции. Според анкетата 47 отсто не би прифатиле промена на уставното име за меѓународна употреба со цел Македонија да стане членка на ЕУ и НАТО, за разлика од 2016 година, кога 64 отсто одговориле дека нема да прифатат промена на уставното име. Исто така, 38,2 ...
| | веќе видена | слични

Според резултатите од анкетата, 27,5 од испитаниците сметаат дека постои таква можност, додека 19 отсто одговориле со не знам. Од резултатите се гледа дека 38,2 отсто од граѓаните би прифатиле промена на уставното име за меѓународна употреба со цел Македонија да стане членка на ЕУ и НАТО, 47,1 отсто не би прифатиле промена, додека 14,7 отсто одговориле со не знам. Четириесет и девет отсто од испитаниците сметаат дека спорот со Грција за името може да се реши набрзо, 27,9 сметаат оти брзото решение не е можно, додека 23,1 одговориле со не знам. Мнозинство од испитаниците, односно 57,6 отсто ја поддржуваат иницијативата на Владата за подобрување на односите со Грција, што е мало намалување во однос претходното истражување на ИПИС од март 2016, кога таа поддршка изнесувала 58,8 отсто.  Резултатите покажуваат дека 23,2 отсто не ја поддржуваат владината иницијатива, додека 19,2 одговориле со не знам. На прашањето колку е важно спорот со името да се реши веднаш 60 отсто сметаат дека е мошне важно, 17,5 донекаде ...
| | веќе видена | слични
3 копии

Мнозинството граѓани, односно 53,5 отсто сметаат дека не е можно Македонија да влезе во ЕУ и НАТО без промена на уставното име, покажуваат резултатите од третиот и последен дел од истражувањето на Институтот за политички истражувања од Скопје (ИПИС), што беше направено во периодот помеѓу 16 и 21 декември минатата година. Според резултатите од анкетата, 27,5 од испитаниците сметаат дека постои таква можност, додека 19 отсто одговориле со не знам. Од резултатите се гледа дека 38,2 отсто од граѓаните би прифатиле промена на уставното име за меѓународна употреба со цел Македонија да стане членка на ЕУ и НАТО, 47,1 отсто не би прифатиле промена, додека 14,7 отсто одговориле со не знам. Четириесет и девет отсто од испитаниците сметаат дека спорот со Грција за името може да се реши набрзо, 27,9 сметаат оти брзото решение не е можно, додека 23,1 одговориле со не знам. Мнозинство од испитаниците, односно 57,6 отсто ја поддржуваат иницијативата на Владата за подобрување на односите со Грција, што е мало намалување ...
| | веќе видена | слични

Истражувањето на Институтот за политички истражувања од Скопје (ИПИС), спроведено лани од 16 до 21 декември, покажа дека 47 отсто од анкетираните не би прифатиле промена на уставното име за меѓународна употреба со цел Македонија да стане членка на ЕУ и НАТО. Во 2016 година 64 отсто одговориле дека нема да прифатат промена на уставното име.Промена на уставното име со цел Македонија да стане членка на ЕУ и НАТО би прифатиле 38,2 отсто од анкетираните, а 53 отсто од анкетираните сметаат дека Македонија не би можела да биде примена во ЕУ и НАТО без да го смени уставното име, додека 27 отсто сметаат дека постои таква можност.Истражувањето покажа дека иницијативата на Владата да се подобрат односите со Грција ја поддржуваат околу 57 отсто од граѓаните, 23 отсто не даваат поддршка. Тоа дека е многу важно спорот веднаш да се реши сметаат 60 отсто од испитаниците, а 15 отсто сметаат дека тоа не е воопшто важно.Дека спорот би можел да се реши до крајот на годината сметаат 42 отсто од испитаниците, а дека може да се ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Резултатите од истражувањата на Институтот за политички истражувања направија една рамка за тоа како стојат работите во нашата држава по повеќе прашања за влез во Европската Унија или Нато како и судбината на односите со Грција. Испитувањата се правени помеѓу 16-21 демекври 2017 година на примерок од 1 113 испитаници. По прашањето за влез на Македонија во ЕУ со „ за“ се изјасниле 64,2 отсто од испитаниците, со „не“ се изјасниле 18 отсто од граѓаните, а со „ не знам“ -17,8 отсто. За влез во НАТО се изјасниле 66 отсто од граѓаните со потврден одговор, 15,3 се изјасниле со „ не “, а со „ не знам“ -17, 8 отсто од испитаниците. На прашањето пак за тоа какви се политичките односи со Грција испитаниците имаат различни мислења: -20,9 отсто велат дека се добри -31,7 отсто велат дека се донекаде добри -14,9 отсто велат дека се лоши -26,3 отсто велат дека се донекаде лоши; На прашањето за тоа какви се меѓучовечките односи меѓу Грција и Македонија, испитаниците се изјасниле вака: -23,3 отсто велат дека се добри - 37,6 ...
| | веќе видена | слични

Останато

Предраг Васиљевиќ Кога Црна Гора влезе во НАТО, неофицијално, стана Монтенегро. Македонија за да влезе во Алијансата беше преименувана во Северна Македонија. ...
сите 96 | | | веќе видена

Бројот на заболени од мали сипаници постојано расте. За една недела пријавени се вкупно 71 случај. Од почетокот на епидемијата во Скопје, заклучно со денешниот ...
сите 209 | | | веќе видена

Прес конференција, Хари Локвенец, пратеник од СДСМ и коалицијата Скопје, 16.02.2019 Почитувани граѓани, почитувани новинари За првпат во историјата, министер ...
сите 150 | | | веќе видена

Американскиот претседател Доналд трамп го потпиша законот за избегнување нова делумна блокада на државната администрација. Со Законот се обезбедени 333 ...
сите 121 | | | веќе видена

Во домот на културата „Браќа Миладиновци“ во Струга, денеска најголемата опозициска партија ВМРО-ДПМНЕ одржа Конвенција на која од 9-те кадидати за ...
сите 136 | | | веќе видена

„Господ постои, името ѝ е Петрунија“ на Теона Стругар Митевска ги доби наградите на Екуменското жири и на Здружението на германските кина за авторски филм, ...
сите 88 | | | веќе видена

Изутринава почина уште еден 39 –годишен пациент на Клиниката за анестезија, реанимација и интензивно лекување -Карил, подлегнувајќи им на повредите здобиени ...
сите 216 | | | веќе видена

СДСМ одлучи да нема предвремени парламентарни избори заедно со претседателските со што е одбиено барањето на опозициската ВМРО-ДПМНЕ. Според партискиот ...
сите 98 | | | веќе видена

Несреќата која во средата се случи кај селото Ласкарци кога автобус на компанијата Дурмо Турс излета од патот и се преврте зеде уште една жртва. Последните ...
сите 220 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

На референдум за влез во НАТО 18.7 отсто не знаат како би се изјасниле

Од:
До кого (е-маил):
Порака: