Грантови од 4000 евра за отворање на сопствен бизнис


2 копии

Со мерката Самовработување според Oперативниот план за 2017 година предвидено е да се вработат 1.050 невработени лица и отворање на 1000 нови микро претпријатија. Сите невработени лица кои се регистрирани во АВРМ веќе од денес па во наредните 10 дена ќе може да аплицираат во 30-те центри за вработување низ Р. Македонија за добивање на грант од 4000 евра. Од оваа година неповратите средства за отворање на сопствен бизнис се зголемени за 1000 евра. Министерот за труд и социјална политика Ибрахим Ибрахими истакна дека програмата за самовработување вклучува обука за претприемништво, помош при развивање одржлив бизнис план и регистрирање на дејност, неповратни грантови во форма на опрема и материјали и менторство за време на започнување на бизнисот. -За реализација на секое самовработување се предвидува поддршка со неповратни средства во висина од 263.940 денари од кои 246.000 денари во вид на директна поддршка за набавка на опрема или материјали, додека 17.940 денари се наменети за поддршка во вид на основна ...
| | веќе видена | слични
6 копии

Со државна помош се овозможува самовработување на лицата со попреченост, а огласот е објавен во четврток. „Со мерката за самовработување на лица со попреченост, Владата дава една сериозна поддршка со цел охрабрување за нивно отпочување на бизнис, самовработување, но и вработување на останати припадници на овие целни групи, или пак лица кои не влегуваат во рамките на овие целни групи“, рече владиниот портпарол Александар Ѓорѓиев. Агенцијата за вработување и специјалната комисија ќе ги оценуваат нивните бизнис планови и ќе се дава логистичка поддршка со цел обезбедување помош и можност за да се здобијат со средствата. Во завиоснот од степенот на попреченост, лицата кои ќе аплицираат за оваа помош може да добијат од државата од милион до милион и пол денари. Тие може да основаат бизнис во кој ќе се вработат себеси, но и да вработат до две лица, кои може да бидат лица со попреченост, но и не мора. Со постоење на претпријатието од девет месеци, ќе се здобијат со право да добијат помош од 20 до 40 просечни плати ...
| | веќе видена | слични

Лицата со попреченост може да аплицираат за грантови за отварање сопствен бизнис чии износи може да достигнат 24 илјади евра. Огласот распишан денес предвидува поддршка по неколку основи за реализирање на бизнис план, самовработување и вработување на уште двајца кои може, но и не мора да бидат од категоријата на лица со попреченост. Основниот грант е 270 000 денари во опрема и репроматеријали. Уште 100 000 денари се предвидуваат за адаптација на работното место според потребите на лицето со попреченост и бизнис планот. 92 000 денари се нудат за вработување на уште две лица во компанијата која две години ќе добива експерската помош во вредност од 36 илјади денари. По 9 месеци работа компанијата може да аплицира за помош во износ од 20 просечни плати ако е оснивана од лице со полесна попреченост или 40 просечни плати ако е оснивана од лице со потешка попреченост. Од Агенцијата за вработување потенцираа дека за мерката се предвидени почетни средства, но тие зависно од интересот може да се зголемат. Во ...
| | веќе видена | слични

Инаку невработените кои добиле грант од 4.000 евра за да започнат сопствен бизнис, можат да добијат дополнителни 1.000 евра од ресурсниот СОС центар, во зависност од проектот. Интересот за аплицирање за државните грантови е голем.
| | веќе видена | слични
2 копии

Вкупно 106 микро-претпријатија се основани во Куманово со мерката за самовработување на Владата, а преку проектот „Македонија вработува 2“, кој трае од 28 јуни, минатата година досега на подрачјето на општината се вработени 309 лица, соопштија денеска одговорните од Центарот за вработување Куманово. Раководителот на центарот за вработување Милорад Тренчевски информира дека најатрактивна мерка од Оперативнмиот план меѓу невработените кумановци е самовработувањето. - Оваа година имаме измена. Зголемен е лимитот од 3.000 на 4.000 евра неповратни средства - грант за секоја креативна идеја и бизнис план и може да учествуваат невработените лица кои се активни баратели на пазарот на трудот, изјави Тренчевки. Тој појасни дека лани, со оваа мерка на подрачјето на Куманово од основаните 106 микро - претпријатија во трите огласи што поминаа, најголем дел се во областа на занаетчиство, услужните дејности и производство во текстилната и кожарската дејност. Инаку, десетиот оперативен план за вработување опфаќа 30-тина ...
| | веќе видена | слични

Владата промовираше мерки за самовработување за лицата со инвалидитет. Директорот на Агенцијата за вработување рече дека ќе можат да се пријават и оние лица со инвалидитет кои не се заведени ви системот. Поповски потенцираше потенцираше дека има доволно буџетски средства за да се исполни мерката за самовработување на лицата со попреченост.
| | веќе видена | слични

Полесно ќе се вработуваат лицата со попреченост. Агенцијата за вработување денеска објави јавен повик за нивно самовработување. Доволно е да имаат идеја за бизнис и да аплицираат. Од агенцијата лицата со помала попреченост ќе добијат вкупно еден мили Полесно ќе се вработуваат лицата со попреченост. Агенцијата за вработување денеска објави јавен повик за нивно самовработување. Доволно е да имаат идеја за бизнис и да аплицираат. Од агенцијата лицата со помала попреченост ќе добијат вкупно еден милион, а оние со поголема попреченост, слепите и тешките иннвалиди, милион и пол денари годишно. Основната помош изнесува 270 илјади денари, како и 100 илјади денари за адаптација на сопственото работно место. Лицата можат да ангажираат уште двајца вработени кои не мора да спаѓаат во оваа категорија, за кои ќе добијат 92 илјади денари по лице. Лицата ќе добијат и 36 илјади денари за техничка и логистичка поддршка, а ќе можат да аплицираат и за дополнителна помош по 9 месеци од ...
| | веќе видена | слични

Огласот за мерката која е дел од Оперативниот план за активни  мерки и политики за вработување за 2017 година е објавен денеска, а на него можат да учествуваат лица со попреченост кои се евидентирани во Агенцијата за вработување, но и лица со попреченост кои имаат потреба, знаење и желба да отворат сопствен бизнис. - Со оваа мерка Владата дава сериозна поддршка на лицата со попреченост со цел охрабрување  за отпочнување на бизниси, за развој на бизнисот, нивно самовработување, но и вработување на останати припадници на оваа целна група или, пак, лица кои не влегуваат во рамки на целната група, рече портпаролот на Владата Александар Ѓорѓиев на денешната прес-конференција. Тој прецизира дека на огласот можат да аплицираат  сите лица со попреченост, а во соодветна постапка  водена од Агенцијата за вработување на Република Македонија (АВРМ) и специјална комисија ќе се оценуваат нивните бизнис планови и ќе се дава логистичка поддршка со цел обезбедување можност да се здобијат со средствата. - Лицето со ...
| | веќе видена | слични
6 копии

Лицата со попреченост можат да аплицираат за добивање грант за самовработување во висина од еден до 1,5 милиони денари во зависност од степенот на попреченост. Лицата со помал степен на попреченост во една календарска година ќе можат да добијат до еден милиони денари, а оние со потешка попреченост, односно слепи лица или со поголем степен на телесен инвалидитет до 1,5 милиони денари. Огласот за мерката која е дел од Оперативниот план за активни мерки и политики за вработување за 2017 година е објавен вчера, а на него можат да учествуваат лица со попреченост кои се евидентирани во Агенцијата за вработување, но и лица со попреченост кои имаат потреба, знаење и желба да отворат сопствен бизнис. - Со оваа мерка Владата дава сериозна поддршка на лицата со попреченост со цел охрабрување за почнување на бизниси, за развој на бизнисот, нивно самовработување, но и вработување на останати припадници на оваа целна група или, пак, лица кои не влегуваат во рамки на целната група, рече портпаролот на Владата, Александар ...
| | веќе видена | слични

Распишан огласот од мерките за самовработување за лица со попреченост. Финансиската помош ќе се движи од 1 милион за лица со лесен односно до 1,5 милиони денари за лица со потежок степен на инвалидитет. Комисијата ќе ги оценува проектите и ќе ги охрабрува сите кои имат добри бизнис планови. Покрај овие средства лицата ќе добијат и пари за техничка и логистичка поддршка. Има доволно буџетски средства и да се прошири мерката вели директорот на Агенцијата за вработување , доколку за тоа постои интерес. За мерката ќе може да се користат и експертите од листата на Агенцијата за вработување за да им помогнат полесно оние што ќе бидат избрани да почнат со својот бизнис. Досега се отворени 115 компании и се вработени 150 лица. Дијана Ценевска
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Речиси пет и пол часа траеше расправата на Комисијата за национална одбрана и надворешни работи во грчкиот парламент за нацрт закон според кој се ратификува и ...
сите 351 | | | веќе видена

Во Општина Илинден продолжува традицијата, среќникот што го фати Богојавленскиот крст што свештениците од црквата „Свети Константин и Елена“ го положија во ...
сите 332 | | | веќе видена

Циклонска активност со центар во јужните делови на Европа ќе услови од утре и во текот на неделава да има повремени врнежи од дожд и снег на пониските места и ...
сите 188 | | | веќе видена

Законот за двојазичност е противуставен, донесен во нелегална процедура, а со тоа и штетен. Ова се главните причини заради кои што ВМРО-ДПМНЕ денес поднесува ...
сите 300 | | | веќе видена

Најмалку 40 повредени од кои 25 полицајци, еден фоторепортер и еден снимател, приведени 12, од кои уапсени седум лица, солзавец и сериозни инциденти, учество ...
сите 128 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Грантови од 4000 евра за отворање на сопствен бизнис

Од:
До кого (е-маил):
Порака: