Претприемачкиот дух зголемен кај жените – Над 3.100 жени отвориле сопствени бизниси со стимулативните владини мерки


7 копии

Над 3.100 жени отвориле сопствени бизниси во периодот од 2007-2016 година само со поддршка на стимулативна мерка на Владата. Кај жените е зголемен претприемничкиот дух и се повеќе жени отвораат сопствени бизниси. Директорката на Центарот за вработување на град Скопје Слободанка Алексовска денес потпиша Меморандум за соработка со здруженија од граѓанскиот сектор со цел вклучување, поддршка и поттикнување на што поголем број жени за самовработување, отворање на сопствен бизнис и зголемување на нивниот претприемачки дух. Алексовска истакна дека во изминатите десет години целосно се смени сликата и улогата на жената. Конечно и се даде шанса да биде дел од различни управувачки функции. -11-тиот по ред Оперативен план за активни мерки и услуги за вработување донесе 22 програми и мерки за вработување, 11 услуги на пазарот на трудот, а вкупниот број на учесници се предвидува да надмине над 41.000 лице кој ќе отвори нови 10.000 работни места. Позитивен е фактот што во сите овие новоотворени работни места учество ќе ...
| | веќе видена | слични

Лицата со попреченост може да аплицираат за грантови за отварање сопствен бизнис чии износи може да достигнат 24 илјади евра. Огласот распишан денес предвидува поддршка по неколку основи за реализирање на бизнис план, самовработување и вработување на уште двајца кои може, но и не мора да бидат од категоријата на лица со попреченост. Основниот грант е 270 000 денари во опрема и репроматеријали. Уште 100 000 денари се предвидуваат за адаптација на работното место според потребите на лицето со попреченост и бизнис планот. 92 000 денари се нудат за вработување на уште две лица во компанијата која две години ќе добива експерската помош во вредност од 36 илјади денари. По 9 месеци работа компанијата може да аплицира за помош во износ од 20 просечни плати ако е оснивана од лице со полесна попреченост или 40 просечни плати ако е оснивана од лице со потешка попреченост. Од Агенцијата за вработување потенцираа дека за мерката се предвидени почетни средства, но тие зависно од интересот може да се зголемат. Во ...
| | веќе видена | слични

Инаку невработените кои добиле грант од 4.000 евра за да започнат сопствен бизнис, можат да добијат дополнителни 1.000 евра од ресурсниот СОС центар, во зависност од проектот. Интересот за аплицирање за државните грантови е голем.
| | веќе видена | слични
2 копии

Поттик на младите луѓе да отвораат сопствени социјални бизниси е идејата на наградата што се доделува преку програмата Социјално претприемништво, за која аплицирањето почна од денеска. - Младите луѓе до 8 мај имаат можност да аплицираат со идеи. Се аплицира онлајн, се избираат најдобрите идеи, кои потоа влегуваат во период на инкубација, значи добиваат определени менторски часови, совети од искусни луѓе како да ја доразвијат својата идеја, за на крај во септември да се изберат три победнички решенија. На трите тима или на трите лица кои ќе победат, Шпаркасе банка ќе им додели награда од по две илјади евра како стимул младите луѓе да се посветат на ова поле. Дополнително, ние имаме уште една, четврта награда која добива дополнителна менторска поддршка. Целиот циклус завршува на почетокот на ноември, кога сите млади луѓе имаат можност на учествуваат на Европскиот самит, кој оваа година ќе биде во Белград и таму да се запознаат со други млади претприемачи низ Европа и да ги разменат искуствата, објаснува Марија ...
| | веќе видена | слични

Нема никакви пречки невработените жени во Македонија да станат претприемачи бидејќи и тие како и мажите што се без работа еднакво можат да аплицираат и да ги користат грантовите за самовработување од државата во износ од 4.000 евра и да отворат сопствен бизнис. Ова беше посочено по потпишувањето на меморандумот за соработка на Центарот за вработување на градот Скопје и на 11 здруженија од граѓанскиот сектор чија целна група се жените. Примарна задача на меморандумот е да се постигне економско јакнење на жените од сите возрасти и сите целни групи и нивно поголемо вклучување на пазарот на трудот, посветувајќи особено внимание на ранливите категории и на лицата со посебни потреби.Како што истакна Слободанка Алексовска, директорката на Центарот за вработување на градот Скопје, целта на меморандумот е да се преземат мерки за зголемено учество на жените во сите активни мерки за да се надмине родовиот дисбаланс на пазарот на трудот и да се одважат жените да ја отпочнат својата успешна бизнис-приказна. Ќе бидат ...
| | веќе видена | слични

Менталитетот и размислувањата наметнати од минатотот дека жената мора да биде вработена во институција е главна причина што сеуште е мал бројот на жени сопственички на бизниси. Особено кај повозрасните генерации недостасува поголема едукација и пракса за тоа што се нуди претприемништвото. Од Агенцијата за вработување посочиија дека има пораст на претприемачкиот дух кај жените, но недостасува поголема храброст и одлучност за да отпочнат бизнис. Потенцираа дека на располагање им се сите мерки кои ги нуди државата. Со државните грантови за отпочнување бизнис од вкупно над 7000 фирми 3000 се во сосптенст на жена.
| | веќе видена | слични

Никој нема пречка да стане претприемач, подеднакво сите невработени и мажите и жените можат да аплицираат за грантовите од 4.000 евра за самовработување, се огласија жените бизнисменки, по потпишувањето на меморандумот. Жените сакаат, но не знаат како се води бизнис, велат од здруженијата од граѓанскиот сектор, во насока на економско јакнење на жената. Стравот од неуспех и натаму останува кочница во впуштањето на лидерството и претприемништвото на пазарот на труд. Од здруженијата силно ги поттикнуваат жените да отворат свој бизнис, бидејќи како што велат, претприемништвото дава големи можности. Валентина Дисовска од Здружението на бизнис жени на Република Македонија потенцира дека кај нас недостига свесност за отворените можности што ги нуди претприемништвото, особено кај повозрасните граѓани кои се растени во едно друго општество. Никој нема пречка за да стане претприемач, подеднакво сите невработени и мажите и жените можат да аплицираат за грантовите од 4.000 евра за самовработување и да отворат сопствен ...
| | веќе видена | слични
3 копии

НАДМИНУВАЊЕ НА РОДОВИОТ ДИСБАЛАНС Никој нема пречка за да стане претприемач, подеднакво сите невработени и мажите и жените можат да аплицираат и да ги користат грантовите од државата од 4.000 евра за самовработување и да отворат сопствен бизнис. Ова беше посочено по потпишувањето на Меморандумот за соработка на Центарот за вработување на град Скопје и 11 здруженија од граѓанскиот сектор чија таргет група се жените. Примарна задача на меморандумот е да се постигне економско јакнење на жените од сите возрасти и сите целни групи и нивно поголемо вклучување на пазарот на трудот, посветувајќи особено внимание на ранливите категории и на лицата со посебни потреби. Слободанка Алексовска, директорката на Центарот за вработување на град Скопје, вели дека целта на меморандумот е да се преземат мерки за зголемено учество на жените во сите активни мерки за да се надмине родовиот дисбаланс на пазарот на трудот и да се охрабрат жените да ја отпочнат својата успешна бизнис-приказна. Ќе бидат организирани заеднички обуки, ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Директорката на Центарот за вработување на град Скопје, Слободанка Алексовска, денес потпиша Меморандум за соработка со здруженија од граѓанскиот сектор со цел вклучување, поддршка и поттикнување на што поголем број жени за самовработување, отворање на сопствен бизнис и зголемување на нивниот претприемачки дух. Над 3.100 жени отвориле сопствени бизниси во периодот од 2007-2016 година само со поддршка на стимулативна мерка на Владата. Кај жените е зголемен претприемничкиот дух и се повеќе жени отвораат сопствени бизниси. Директорката на Центарот за вработување на град Скопје, Слободанка Алексовска, денес потпиша Меморандум за соработка со здруженија од граѓанскиот сектор со цел вклучување, поддршка и поттикнување на што поголем број жени за самовработување, отворање на сопствен бизнис и зголемување на нивниот претприемачки дух. Алексовска истакна дека во изминатите десет години целосно се смени сликата и улогата на жената. Конечно и се даде шанса да биде дел од различни управувачки функции. -11-тиот по ред ...
| | веќе видена | слични

Тие имаат се уште страв дека нема да успеат, доколку се стават на позиција на сопственик на фирма. Најчесто менталитетот е најголема кочница. Од Агенцијата за вработување објаснија дека е објавен конкурсот за самовработување на 600тини луѓе со грант од 4 илјади евра за стартување на сопствен бизнис. Од Агенцијата ги охрабруваат жените да конкурираат. Според агенцијата за вработување со отворањето на сопствен бизнис досега невработеноста се намалила на 23, 4 проценти.
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Полицијата 24 часа на ден ги чува таблите со новото име Северна Македонија, за да не бидат уништени и ишкртани како оние за автопатот Пријателство, пишува ...
сите 336 | | | веќе видена

Претседателот на партијата„ Алтернатива“ која настана по расколот во „Беса“, Африм Гаши по средбата со премиерот Заев изјави дека за партијата е повеќе ...
сите 209 | | | веќе видена

Кандидатот за претседател на Република Македонија од ВМРО-ДПМНЕ, професор Гордана Силјановска Давкова во нејзиното прво интервју дадено за Вестите на Сител ...
сите 159 | | | веќе видена

Асоцијацијата на Спортски Обложувалници на Македонија (АСОМ) и нејзините постојани и придружни членки: Спорт Лајф, Моцарт, Златна Копачка, Евротип, Марбет и ...
сите 304 | | | веќе видена

Двајца пациенти денеска беа пуштени на домашно лекување од болницата „8-ми Септември“. Пациентите ги пречекаа нивните роднини. Тие беа во добра состојба, но не ...
сите 198 | | | веќе видена

Наградата „Евалд Фон Клајст" што се доделува за придонес кон светскиот мир и безбедноста, а им беше врачена на двајцата премиери, Зоран Заев и Алексис Ципрас, ...
сите 136 | | | веќе видена

Самопрогласениот времен претседател на Венецуела, Хуан Гуаидо ја повика војската да дозволи влез на хуманитарната помош за Венецуела, која се очекува да ...
сите 123 | | | веќе видена

Фирмата „Авто мото здружение Гостивар“, чиј сопственик е газдата на „Дурмо турс“, минатата година имала забрана да врши технички преглед на возила. Забраната е ...
сите 199 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Претприемачкиот дух зголемен кај жените – Над 3.100 жени отвориле сопствени бизниси со стимулативните владини мерки

Од:
До кого (е-маил):
Порака: