Примопредавање на донација во МВР

2 копии

Скопје – Во Министерството за внатрешни работи денес ќе се одржи примопредавање на донацијата наменета за градење на капацитетите за контрола на малото и лесно оружје и ефикасна борба против нелегалното оружје. Донацијата вредна околу 80.000 американски долари којашто се состои во опрема и технички средства за Секторот за крим-полиција при МВР, а е плод на интензивната соработка на МВР со Европската комисија, УНДП и SEESAC (South Eastern and Eastern Europe Clearinghouse for the Control of Small Arms and Light Weapons), ќе ја прими министерката за внатрешни работи м-р Гордана Јанкулоска којашто по тој повод ќе има и свое обраќање. Исто така, на примопредавањето ќе присуствуваат и претставникот на УНДП во земјава Диадре Бојд, како и одоговрниот за овој проект при ЕК, Дитер Тил.
| | веќе видена | слични

Министерството за внатрешни работи прими донација наменета за градење на капацитетите за контрола на мало и лесно оружје и ефикасна борба против нелегалното оружје, што е резултат на интензивната соработка на МВР со Европската комисија, УНДП и СИСАК (Клириншка куќа на Југоисточна и Источна Европа за контрола на малото и лесно оружје). Донацијата во вредност од 70 илјади евра се состои во опрема и технички средства за Секторот за криминалистичка техника, кој исто така добива и соодветна техничка опрема за електронско документирање на сите тие податоци и нивна употреба при истраги и проверки. Министерката Гордана Јанкулоска изјави дека Македонија континуирано е вклучена во сите процеси насочени кон превенција и искоренување на нелегалното оружје согласно меѓународните иницијативи, стандарди и документи за контрола на оружјето, муницијата и експлозивните материи. Според досега оствареното, нагласи таа, како држава покажавме силен капацитет и умеење да се справиме со сите форми на криминал.
| | веќе видена | слични

МВР ја модернизира базата на податоци за регистрираното оружје, со која ќе се подобри контролата на малото и на лесното оружје во земјава. Станува збор за донација наменета за контрола на оружјето и претставува ефикасна борба против нелегалното оружје. Министерката за внатрешни работи Гордана Јанкулоска вели дека со измените и дополнувањата на Законот за оружјето влегува и надградба на постојниот софтвер за оружје. Според неа, донацијата се должи на исклучително добрата соработка со УНДП и СИСАК (клириншка куќа на Југоисточна и Источна Европа за контрола на малото и на лесното оружје). - Македонија е вклучена во сите процеси за превенција и искоренување на нелегалното оружје, според меѓународните иницијативи, стандарди и документи за контрола на оружјето, муницијата и експлозивните материи. Овој софистициран систем што го доби МВР е своевидна револуција во областа на идентификацијата на траги од огнено оружје и ни овозможува автоматско пребарување на трагите од испуканите чаури, преку напоредно градење ...
| | веќе видена | слични

Опрема и технички средства во вредност од 70.000 евра доби Министерството за внатрешни работи како помош од СЕЕСАК (Клириничка куќа на Југоисточна и Источна Европа за контрола на малото лесно оружје), УНДП и Европската комисија. Донацијата е наменета за градење на капацитетите за контрола на мало и лесно оружје, односно за ефикасна борба против нелегалното оружје. „Овој софистициран систем што го доби МВР претставува своевидна револуција во областа на идентификацијата на траги од огнено оружје при што ни овозможува автоматско пребарување на трагите од испуканите чаури, преку напоредно градење соодветна база на податоци за малото и лесно оружје“, рече министерката Гордана Јанкулоска. Таа потврди дека интересот во последната акција на полицијата за добродоволно предавање на нелегалното оружје и за легализирање на оружјето кое може да се поседува, бил многу мал. Во периодот од јуни 2010 година до јуни 2011 година, биле предадени само 39 парчиња оружје и 2.295 парчиња муниција. Поднесени биле 563 барања за ...
| | веќе видена | слични

Со донацијата на УНДП ќе се овозможи докуметирање и идентификација на траги од огнено оружје и нивно автоматско пребарување со што ќе продолжи и ќе се олесни борбата против црниот арсенал во државата Опрема и технички средства вредни околу 70 илајди американски долари вчера беа донирани на Одделението за крим техника во МВР. Станува збор за донација со која ќе се зајакнат капацитетите за контрола на мало и лесно оружје, а што ќе овозможи ефикасна борба против нелегалното оружје. Донацијата е резултат на интензивната соработка на МВР со Европската комисија, УНДП и СИСАК (клириншка куќа на Југоисточна и Источна Европа за контрола на малото и лесно оружје). Со ова Одделот за крим техника ќе добие техничка опрема за електронско документирање на сите тие податоци и нивна употреба при истраги и проверки, со што новите капацитети и перформанси значително ќе влијаат врз квалитетот на работата, применувајќи во практика нови стандарди во полициското работење. Според министерката Јанкулоска Република Македонија ...
| | веќе видена | слични

Наташа Гркова Петрушевска Крим-техника засилена со нова опрема. Со неа форензичарите полесно ќе ги идентификуваат трагите од огнено оружје , со што ќе се овозможи автоматско пребарување на трагите од испукани куршуми. Опремата е донација вредна 70илјади евра. Доаѓа од долгогодишната соработка на МВР со ЕК, УНДП и со СИСАК. Криминалистичкиот оддел на МВР надограден со опрема за градење на капацитетот за контрола на мало и лесно оружје и електронско документирање на податоците и нивна употреба при истраги и проверки. Донацијата вредна 70 илјади евра е во опрема и технички средства коишто ќе влијаат врз квалитетот на работата, применувајќи нови стандарди во полициското работење. Овој софистициран систем претставува своевидна револуција во областа на идентификацијата на траги од огнено оружје при што овозможува автоматско пребарување на трагите од испуканите куршуми, преку напоредно градење соодветна база на податоци за малото и лесно оружје. “Република Македонија континуирано е вклучена во ...
| | веќе видена | слични

УНДП и Европската Комисија донираа 80 илјади долари вредна опрема во крим техниката на МВР за полесно справување со проблемот со малото и лесното оружје. Апаратурата која од денеска функционира во МВР електронски ќе ги архивира и споредува податоците за испуканите куршуми, типот и видот на оружје кое се користи во криминални активности. На тој начин ќе има и подобра контрола на оружјето, а криминалистичките истраги ќе добијат нов инструмент. Министерката Јанкуловска изјави дека во штотуку завршената акција за доброволно предавање на оружјето, граѓаните покажале слаб интерес. За една година предале само 39 парчиња оружје и над 2 илјади куршуми. Јанкуловска изјави дека денешната донација ќе влијае врз квалитетот на работата на крим техниката на МВР.
| | веќе видена | слични
3 копии

Министерката за внатрешни работи Гордана Јанкулоска денеска ја прими донацијата наменета за градење на капацитетите за контрола на мало и лесно оружје и ефикасна борба против нелегалното оружје. Донацијата е резултат на интензивната соработка на МВР со Европската комисија, УНДП и СИСАК (Клириншка куќа на Југоисточна и Источна Европа за контрола на малото и лесно оружје). Донацијата во вредност од 70 илјади евра, се состои во опрема и технички средства за Секторот за криминалистичка техника при МВР, со што Одделот се здобива со техничко-инфраструктурни капацитети и перформанси кои значително ќе влијаат врз квалитетот на работата, применувајќи во практика нови стандарди во полициското работење. Секторот за крими-техника добива и соодветна техничка опрема за електронско документирање на сите тие податоци и нивна употреба при истраги и проверки. Како што истакна министерката Јанкулоска, Република Македонија континуирано е вклучена во сите процеси насочени кон превенција и искоренување на нелегалното оружје, ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Скопје, 26 јули - Одделот за крим-техника во Министерството за внатрешни работи денеска доби нова техничка опрема за чување муниција и градење на капацитетите за контрола на малото и лесно оружје од Европската Унија. Споре министерот за внатрешни работи, Гордана Јанкулоска, донацијата од Европската унија наменета за секторот за криминалистичка техника од 70.000 евра е многу значајна бидејќи ќе помогне во документирањето на сите податоци и нивна употреба при истраги и проверки. „Овој софистициран систем што денес го добива македонското МВР претставува своевидна револуција во идентификација на траги од огнено оружје при што ни овозможува автоматско пребарување на трагите од испукани чаури преку непосредно градење на соодветна база но и податоци за малото и лесно оружје“, рече Јанкулоска. Диетер Тил, шефот на операции на Делегацијата на Европската унија рече дека Европската унија со одлука на Советот на ЕУ на 11 март 2010, одлучи да ги поддржи активностите на Институтот на Југоисточна Европа за контрола на мало ...
| | веќе видена | слични

"Донацијата во вредност од 70 илјади евра доби денес Секторот на Крим-техника При Министерството за внатрешни работи. Истата значително ќе влијае врз квалитетот на работата, применувајќи во практика нови стандарди во полициското работење.Секторот за крим-техника добива и соодветна техничка опрема за електронско документирање на сите тие податоци и нивна употреба при истраги и проверки.Министерката Јанкулоска истакна дека , Република Македонија континуирано е вклучена во сите процеси насочени кон превенција и искоренување на нелегалното оружје, согласно меѓународните иницијативи, стандарди и документи за контрола на оружјето, муницијата и експлозивните материи. Овој софистициран систем што денес го добива македонското МВР претставува своевидна револуција во областа на идентификација на траги од огнено оружје при што ни овозможува автоматско пребарување на трагите од испуканите чаури, преку напоредно градење на соодветна база на податоци за малото и лесно оружје. Исто така, македонската полиција, преку овој ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Германскиот министер за правда Катарина Барли изрази разочараност од планот на британската премиерка Тереза Меј за ќорсокакот за прашањето за брегзит. -Велика ...
сите 408 | | | веќе видена

Поранешниот министер за надворешни работи на Грција, Никос Коѕијас, денеска изјави дека ќе го тужи својот некогашен колега од владата на Ципрас, ексминистерот ...
сите 209 | | | веќе видена

Jелена Карлеуша вчера сепак се појави на снимањето на “Ѕвездите на Гранд”. Пристигна видно нерасположена, во придружба на својот менаџер, избегнувајќи ги ...
сите 231 | | | веќе видена

Пратеникот Јоргос Псарианос соопшти дека ја напушта партијата „То Потами“(Река) поради поддршката на фракцијата за Преспанскиот договор, само неколку часа ...
сите 102 | | | веќе видена

На големиот христијански празник Богојавление-Водици, по одржувањето на богослужбата од страна на отец Димитрие Павлески, во црквата „Св. Никола“ во Подгорци, ...
сите 132 | | | веќе видена

Во Општина Илинден продолжува традицијата, среќникот што го фати Богојавленскиот крст што свештениците од црквата „Свети Константин и Елена“ го положија во ...
сите 246 | | | веќе видена

Со секоја своја постапка ВМРО-ДПМНЕ и антизападниот Мицкоски покажуваат дека се против заедништвото, против напредокот, против европските вредности и концептот ...
сите 215 | | | веќе видена

Грчкиот парламент се очекува во вечерните четврточни часови да го ратификува Преспанскиот договор со Македонија за решавање на деценискиот спор за името на ...
сите 126 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Примопредавање на донација во МВР

Од:
До кого (е-маил):
Порака: