ВМРО-ДПМНЕ: СДСМ сака да го прикрие долгот кон А1 од 10 милиони евра

Скопје - ВМРО-ДПМНЕ излезе со реакција на соопштението на ВМРО-ДПМНЕ. - Денес матните зделки во финансискиот извештај на СДСМ за изборната кампања во 2011 стануваат се појасни. Од Државната комисија за спречување на корупција, за жал после речиси три недели македонската јавност, а и ние дознавме за повлекувањето на извештаите за финансиско работење од страна на СДСМ и А1 надвор од сите законски рокови. Повлекувањето на основниот финансиски извештај за изборната кампања и поднесувањето на нови, веројатно фризирани, до Антикорупциската комисија и другите надлежни институции, само се доказ дека СДСМ во својата кампања ги има прекршено законите во Република Македонија. Со повлекувањето на извештаите, СДСМ и А1 сакаат да го прикријат фактот дека СДСМ и должи на А1 околу 10 милиони евра за реализирани услуги во кампањата. За тоа говореше и Зоран Стефановски, Претседател на СРД, кадар и активист на СДСМ. Ваквиот обид на СДСМ да ја прикрие бизнис релацијата со А1 само ги прави соучесници во прикривањето на ...
| | веќе видена | слични

Скопје, 3 август- Од новиот извештај на СДСМ може да се заклучи дека разликата е 300.000 евра. Во првичниот извештај биле наведени 500 илјади евра, а сега сумата ја зголемиле за дополнителни 300.000 евра. Пред три недели напишале дека за реклама и пропаганда потрошиле 520 илјади, сега за истата услуга утврдиле дека дале 850 илјади евра. Сите останати бројки се исти. Исто така има промена и во извештајот на А1 телевизија. Овој медиум првично пресметал околу седум милиони евра, а во новиот извештај само 360.000 евра. Оваа сума е за 13 часа партиски реклами. А1 и дала попуст на СДСМ и рекламите ја чинеле само 100.000 евра. Во извештајот е наведено дека А1 телевизија донирала 15.425.795 денари односно околу 250.000 илјади евра. Весниците од Перо Наков бб на СДСМ му донирале над 60 илјади евра. Овие донации се наведени во дополнувањето на финансискиот извештај на СДСМ кој што е доставен до Антикорупциската комисија, истите се наоѓаат на официјалната веб страна на комисијата. Во денешното соопштение на ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Државната комисија за спречување на корупција (ДКСК) денеска на својата веб страна (www.dksk.org.mk) го објави новодоставениот корeгиран конечен извештај на СДСМ за трошењето на парите од наменската сметка за изборната кампања. ДКСК на прес конференцијата во понеделникот ја информираше јавноста, дека организаторот на изборната кампања на коалицијата предводена од СДСМ, го повлекол конечниот финансиски извештај за трошењето на парите од наменската сметка, со образложение дека станува збор за техничка грешка. Со истото образложение, како што велат од Комисијата, тоа го сториле А1 Телевизија и Продукција Плус. „Во интерес и на вистината, денес на веб страната на Државната комисија, покрај конечниот извештај за финансирањето на изборната кампања на СДСМ, доставен на 17.06.2011 година, кој патем кажано, за Државната комисија е единствено валиден, бидејќи е доставен во законскиот рок, ќе биде ставен на увид и објавен дописот за дополнување на тој извештај, како и новодоставениот корегиран конечен извештај, ...
| | веќе видена | слични

Државната комисија за спречување на корупцијата денес ги објави дополнувањата на финансиските извештаи за потрошените средства за време на кампањата на СДСМ, во знак на револт поради тоа што завчера, по прес конференцијата, СДСМ ја обвини комисијата дека работела под партиска директива. Од новиот извештај на СДСМ може да се заклучи дека разликата е 300.000 евра. Во првичниот извештај биле наведени 500 илјади евра, а сега сумата ја зголемиле за дополнителни 300.000 евра. Пред три недели напишале дека за реклама и пропаганда потрошиле 520 илјади, сега за истата услуга утврдиле дека дале 850 илјади евра. Сите останати бројки се исти. Исто така има промена и во извештајот на А1 телевизија. Овој медиум првично пресметал околу седум милиони евра, а во новиот извештај само 360.000 евра. Оваа сума е за 13 часа партиски реклами. А1 и дала попуст на СДСМ и рекламите ја чинеле само 100.000 евра. Во извештајот е наведено дека А1 телевизија донирала 15.425.795 денари односно околу 250.000 илјади евра. Весниците од Перо ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Триста илјади евра е разликата во извештаите на СДСМ. Пред три недели до Антикорупциска партијата прикажала приходи од 500 илјади евра, сега сумата ја зголемиле на 800 илјади. Како што јави Сител, расходите се промениле само во податоците за реклама и пропаганда. Ако пред три недели напишале дека за ова потрошиле 520 илјади, сега за истата услуга утврдиле дека дале 850 илјади евра. Сите останати бројки се исти. Државната комисија за спречување на корупцијата ги објави новите извештаи, се одлучиле на ова зошто партијата тврдела дека работата под партиска директива и дека податоците биле невистинити. Техничката грешка кај А1 била многу поголема, погрешно пресметале над 6,5 милиони евра. Пред три недели ценовникот на телевизијата покажал дека 13 часа реклами чинат 7 милиони евра, со попуст партијата требало да плати само 100 илјади евра. Сега телевизијата утврдила дека 13 часа реклами на А1 чинеле 360 илјади евра, со попустот СДСМ пак доаѓа до истиот веќе подмирен долг од 100 илјади евра. Овој пат во извештаите ...
| | веќе видена | слични

"Откако СДСМ негираше дека е должник на А1 телевизија, Државната комисија за спречување на корупција денес излезе со презентација на дополнетите финансиски извештаи за потрошените средства за време на изборната кампања. 300.000 евра е разликата во минатиот и новиот финансиски извештај на СДСМ. Во првичниот стоеше дека партијата чиј лидер е Црвенковски има потрошено 520,000 евра за реклама и пропаганда, а сега за истата услуга утврдиле дека дале 850 илјади евра. Промени има и во извештајот на А1 телевизија, каде прво беа наведени седум милиони евра, за во новиот извештај цифрата драстично да се скрати на 360,000 евра. А1 и дала попуст на СДСМ и рекламите ја чинеле само 100.000 евра, а во извештајот е наведено и дека А1 телевизија донирала 15.425.795 денари односно околу 250.000 илјади евра. СДСМ се рекламирал со попуст и во весниците од Перо Наков, од каде добил донација од 60,000 евра. Овие донации се наведени во дополнувањето на финансискиот извештај на СДСМ кој што е доставен до Антикорупциската ...
| | веќе видена | слични

Основани сомневања за кривична одговорност постојат за СДСМ, А1 и Плус продукција. Според Антикорупциската комисија, тие доставиле нови финансиски извештаи. Претходно доставените ги повлекле со образложение дека била направена техничка грешка, но во нив јасно пишува дека партијата го надминала лимитот од 5 милиони евра, дозволен за финансирање на изборната кампања. Претседателот на Антикорупциската комисија Воислав Зафировски, три недели по истекот на законскиот рок за доставување на конечниот финансиски извештај за финансирање на изборната кампања, односно до 18-ти јуни, било доставено известување од СДСМ, А1 Телевизија и Продукција Плус, дека ги повлекуваат конечните извештаи. Со реакција за ставот на државната комисија за спречување на корупцијата се јавија СДСМ и владеачката ВМРО-ДПМНЕ. Социјалдемократите тврдат дека кампањата ја спровеле исклучиво согласно законите. -Антикорупциската комисија делува како партизирана институција и шири невистини како дел од дневно-политичката агенда, обвинија од ...
| | веќе видена | слични

Денес матните зделки во финансискиот извештај на СДСМ за изборната кампања во 2011 стануваат се појасни. Од Државната комисија за спречување на корупција, за жал после речиси три недели македонската јавност, а и ние дознавме за повлекувањето на извештаите за финансиско работење од страна на СДСМ и А1 надвор од сите законски рокови. Повлекувањето на основниот финансиски извештај за изборната кампања и поднесувањето на нови, веројатно фризирани, до Антикорупциската комисија и другите надлежни институции, само се доказ дека СДСМ во својата кампања ги има прекршено законите во Република Македонија. Со повлекувањето на извештаите, СДСМ и А1 сакаат да го прикријат фактот дека СДСМ и должи на А1 околу 10 милиони евра за реализирани услуги во кампањата. За тоа говореше и Зоран Стефановски, Претседател на СРД, кадар и активист на СДСМ. Ваквиот обид на СДСМ да ја прикрие бизнис релацијата со А1 само ги прави соучесници во прикривањето на даноци и прекршувањето на одредби од Законот за радиодифузна дејност во ...
| | веќе видена | слични

СДСМ, А1 телевизија и Плус продукција доставиле нови финансиски извештаи до Антикорупциската комисија. Претходно доставените ги повлекле со образложение дека била направена техничка грешка, но во нив јасно пишува дека партијата го надминала лимитот од 5 милиони евра, дозволен за финансирање на изборната кампања. Ова го соопшти претседателот на Антикорупциска Воислав Зафировски, кој ја презентираше работата на комисијата во изборниот период, од моментот кога беше распуштено собранието се до изборот на новата влада. - До ДКСК, три недели по истекот на законскиот рок за доставување на конечниот финансиски извештај за финансирање на изборната кампања, односно до 18-ти јуни, добивме известување од СДСМ, А1 Телевизија и Продукција Плус, дека ги повлекуваат конечните извештаи, во кои ги констатиравме незаконитостите што јавно ги објавивме, и доставија нови, за кои очигледно им требало време од три недели за да ги усогласат. Образложението за таквиот потег, од сите три субјекти беше идентично – заради техничка ...
| | веќе видена | слични

Денешните наводи изнесени на нивната прес конференцијата се тотална невистина. СДСМ во законски предвидениот рок до сите надлежни институции достави Извештај за финансирањето на изборната кампања. Согласно позитивните законски прописи, СДСМ достави и дополнителни писмени информации до институциите заради демант на претходно монтираните тези. Без разлика колку некој се труди да ги изврти фактите, неспорно е дека СДСМ од сите аспекти гледано, својата кампања ја спроведе исклучиво согласно законите. Што и да прави Антикорупциската комисија, не може да го избегне одговорот, како ќе постапува по однос на финансискиот извештај на ВМРО ДПМНЕ, каде има дупка од 3,5 милиони евра за кои Груевски нема покритие. (Интегрален текст од писмена реакција на СДСМ)
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Павле Богоевски, претседателот на собраниската Комисија за мандатно-имунитетни прашања, ќе ја води расправата за одземање на пратеничкиот мандат на поранешниот ...
сите 323 | | | веќе видена

Македонската евровизиска претставничка Тамара Тодевска изјави дека би било погрешно доколку наместо Евровизија, оваа година парите биле потрошени на амбулантни ...
сите 219 | | | веќе видена

Претседателот на САД, Доналд Трамп, го спречи поранешниот советник на Белата куќа Дон Мекган да сведочи пред Конгресот во врска со извештајот на специјалниот ...
сите 78 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

ВМРО-ДПМНЕ: СДСМ сака да го прикрие долгот кон А1 од 10 милиони евра

Од:
До кого (е-маил):
Порака: