СДСМ: Антикорупциска комисија продолжува да ја одработува политичката агенда на ВМРО ДПМНЕ

Скопје – Опозициската СДСМ излезе со реакција на прес конференцијата на Антикорупциска комисија. - Со жалење констатираме дека партизираната Антикорупциска комисија продолжува да ја одработува дневно политичката агенда на своите налогодавачи од ВМРО ДПМНЕ, велат од СДСМ. - Денешните наводи изнесени на нивната прес конференцијата се тотална невистина. СДСМ во законски предвидениот рок до сите надлежни институции достави Извештај за финансирањето на изборната кампања. Согласно позитивните законски прописи, СДСМ достави и дополнителни писмени информации до институциите заради демант на претходно монтираните тези. Без разлика колку некој се труди да ги изврти фактите, неспорно е дека СДСМ од сите аспекти гледано, својата кампања ја спроведе исклучиво согласно законите.Што и да прави Антикорупциската комисија, не може да го избегне одговорот, како ќе постапува по однос на финансискиот извештај на ВМРО ДПМНЕ, каде има дупка од 3,5 милиони евра за кои Груевски нема покритие, се вели во соопштението.
| | веќе видена | слични

Скопје, 3 август- Од новиот извештај на СДСМ може да се заклучи дека разликата е 300.000 евра. Во првичниот извештај биле наведени 500 илјади евра, а сега сумата ја зголемиле за дополнителни 300.000 евра. Пред три недели напишале дека за реклама и пропаганда потрошиле 520 илјади, сега за истата услуга утврдиле дека дале 850 илјади евра. Сите останати бројки се исти. Исто така има промена и во извештајот на А1 телевизија. Овој медиум првично пресметал околу седум милиони евра, а во новиот извештај само 360.000 евра. Оваа сума е за 13 часа партиски реклами. А1 и дала попуст на СДСМ и рекламите ја чинеле само 100.000 евра. Во извештајот е наведено дека А1 телевизија донирала 15.425.795 денари односно околу 250.000 илјади евра. Весниците од Перо Наков бб на СДСМ му донирале над 60 илјади евра. Овие донации се наведени во дополнувањето на финансискиот извештај на СДСМ кој што е доставен до Антикорупциската комисија, истите се наоѓаат на официјалната веб страна на комисијата. Во денешното соопштение на ...
| | веќе видена | слични

Државната комисија за спречување на корупција (ДКСК) денеска на својата веб страна ( www.dksk.org.mk ) го објави новодоставениот корeгиран конечен извештај на СДСМ за трошењето на парите од наменската сметка за изборната кампања. ДКСК на прес конференцијата во понеделникот ја информираше јавноста, дека организаторот на изборната кампања на коалицијата предводена од СДСМ, го повлекол конечниот финансиски извештај за трошењето на парите од наменската сметка, со образложение дека станува збор за техничка грешка. Со истото образложение, како што велат од Комисијата, тоа го сториле А1 Телевизија и Продукција Плус. „Во интерес и на вистината, денес на веб страната на Државната комисија, покрај конечниот извештај за финансирањето на изборната кампања на СДСМ, доставен на 17.06.2011 година, кој патем кажано, за Државната комисија е единствено валиден, бидејќи е доставен во законскиот рок, ќе биде ставен на увид и објавен дописот за дополнување на тој извештај, како и новодоставениот корегиран конечен извештај, ...
| | веќе видена | слични

Државната комисија за спречување на корупцијата денес ги објави дополнувањата на финансиските извештаи за потрошените средства за време на кампањата на СДСМ, во знак на револт поради тоа што завчера, по прес конференцијата, СДСМ ја обвини комисијата дека работела под партиска директива. Од новиот извештај на СДСМ може да се заклучи дека разликата е 300.000 евра. Во првичниот извештај биле наведени 500 илјади евра, а сега сумата ја зголемиле за дополнителни 300.000 евра. Пред три недели напишале дека за реклама и пропаганда потрошиле 520 илјади, сега за истата услуга утврдиле дека дале 850 илјади евра. Сите останати бројки се исти. Исто така има промена и во извештајот на А1 телевизија. Овој медиум првично пресметал околу седум милиони евра, а во новиот извештај само 360.000 евра. Оваа сума е за 13 часа партиски реклами. А1 и дала попуст на СДСМ и рекламите ја чинеле само 100.000 евра. Во извештајот е наведено дека А1 телевизија донирала 15.425.795 денари односно околу 250.000 илјади евра. Весниците од Перо ...
| | веќе видена | слични

"Откако СДСМ негираше дека е должник на А1 телевизија, Државната комисија за спречување на корупција денес излезе со презентација на дополнетите финансиски извештаи за потрошените средства за време на изборната кампања. 300.000 евра е разликата во минатиот и новиот финансиски извештај на СДСМ. Во првичниот стоеше дека партијата чиј лидер е Црвенковски има потрошено 520,000 евра за реклама и пропаганда, а сега за истата услуга утврдиле дека дале 850 илјади евра. Промени има и во извештајот на А1 телевизија, каде прво беа наведени седум милиони евра, за во новиот извештај цифрата драстично да се скрати на 360,000 евра. А1 и дала попуст на СДСМ и рекламите ја чинеле само 100.000 евра, а во извештајот е наведено и дека А1 телевизија донирала 15.425.795 денари односно околу 250.000 илјади евра. СДСМ се рекламирал со попуст и во весниците од Перо Наков, од каде добил донација од 60,000 евра. Овие донации се наведени во дополнувањето на финансискиот извештај на СДСМ кој што е доставен до Антикорупциската ...
| | веќе видена | слични

Триста илјади евра е разликата во извештаите на СДСМ. Пред три недели до Антикорупциска партијата прикажала приходи од 500 илјади евра, сега сумата ја зголемиле на 800 илјади. Расходите се промениле само во податоците за реклама и пропаганда. Ако пред три недели напишале дека за ова потрошиле 520 илјади, сега за истата услуга утврдиле дека дале 850 илјади евра. Сите останати бројки се исти. Државната комисија за спречување на корупцијата ги објави новите извештаи, се одлучиле на ова зошто партијата тврдела дека работата под партиска директива и дека податоците биле невистинити. Техничката грешка кај А1 била многу поголема, погрешно пресметале над 6,5 милиони евра. Пред три недели ценовникот на телевизијата покажал дека 13 часа реклами чинат 7 милиони евра, со попуст партијата требало да плати само 100 илјади евра. Сега телевизијата утврдила дека 13 часа реклами на А1 чинеле 360 илјади евра, со попустот СДСМ пак доаѓа до истиот веќе подмирен долг од 100 илјади евра. Овој пат во извештаите и телевизијата и ...
| | веќе видена | слични

Основани сомневања за кривична одговорност постојат за СДСМ, А1 и Плус продукција. Според Антикорупциската комисија, тие доставиле нови финансиски извештаи. Претходно доставените ги повлекле со образложение дека била направена техничка грешка, но во нив јасно пишува дека партијата го надминала лимитот од 5 милиони евра, дозволен за финансирање на изборната кампања. Претседателот на Антикорупциската комисија Воислав Зафировски, три недели по истекот на законскиот рок за доставување на конечниот финансиски извештај за финансирање на изборната кампања, односно до 18-ти јуни, било доставено известување од СДСМ, А1 Телевизија и Продукција Плус, дека ги повлекуваат конечните извештаи. Со реакција за ставот на државната комисија за спречување на корупцијата се јавија СДСМ и владеачката ВМРО-ДПМНЕ. Социјалдемократите тврдат дека кампањата ја спровеле исклучиво согласно законите. -Антикорупциската комисија делува како партизирана институција и шири невистини како дел од дневно-политичката агенда, обвинија од ...
| | веќе видена | слични

СДСМ, А1 телевизија и Плус продукција доставиле нови финансиски извештаи до Антикорупциската комисија. Претходно доставените ги повлекле со образложение дека била направена техничка грешка, но во нив јасно пишува дека партијата го надминала лимитот од 5 милиони евра, дозволен за финансирање на изборната кампања. Ова го соопшти претседателот на Антикорупциска Воислав Зафировски, кој ја презентираше работата на комисијата во изборниот период, од моментот кога беше распуштено собранието се до изборот на новата влада. - До ДКСК, три недели по истекот на законскиот рок за доставување на конечниот финансиски извештај за финансирање на изборната кампања, односно до 18-ти јуни, добивме известување од СДСМ, А1 Телевизија и Продукција Плус, дека ги повлекуваат конечните извештаи, во кои ги констатиравме незаконитостите што јавно ги објавивме, и доставија нови, за кои очигледно им требало време од три недели за да ги усогласат. Образложението за таквиот потег, од сите три субјекти беше идентично – заради техничка ...
| | веќе видена | слични

Денешните наводи изнесени на нивната прес конференцијата се тотална невистина. СДСМ во законски предвидениот рок до сите надлежни институции достави Извештај за финансирањето на изборната кампања. Согласно позитивните законски прописи, СДСМ достави и дополнителни писмени информации до институциите заради демант на претходно монтираните тези. Без разлика колку некој се труди да ги изврти фактите, неспорно е дека СДСМ од сите аспекти гледано, својата кампања ја спроведе исклучиво согласно законите. Што и да прави Антикорупциската комисија, не може да го избегне одговорот, како ќе постапува по однос на финансискиот извештај на ВМРО ДПМНЕ, каде има дупка од 3,5 милиони евра за кои Груевски нема покритие. (Интегрален текст од писмена реакција на СДСМ)
| | веќе видена | слични

Антикорупциската комисија подготвува кривични пријави против СДСМ и А1 оти го прекршиле Законот за финансирање на изборната кампања – во исто време опозициската партија и телевизијата во стечај го повлекуваат стариот извештај според кој СДСМ на А1 предизборно се рекламирала за седум милиони евра – ја надминала законски предвидената сума од 5.164.000 евра и А1 и дала попуст на целата сума. СДСМ новиот извештај до антикорупциска го нарекува „ дополнителни писмени информации до институциите заради демант на претходно монтираните тези.„ од антикорупционерите бараат да истражат како владеачката партија ќе ја покрие финансиската дупка од 3, 5 милиони евра, потрошени за кампањата за кое Груевски нема покритие. Сметката за парламентарните избори на ВМРО ДПМНЕ е во минус, но законска основа за санкции на партијата нема. Владеачката партија се брани дека е целосно сигурна во законтоста на финансиското работење – а како што велат матните зделки се карактеристика на СДСМ.
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

 ЕБУ се огласи официјално и прогласи дека имало грешка во гласањето од страна на Белорусија. Грешка која Македонија ја направи победник од жири и официјално ...
сите 407 | | | веќе видена

Премиерот Зоран Заев ја поздравува одлуката на пратеникот Павле Богоевски да поднесе оставка на функцијата и смета дека е храбра и во функција на понесување ...
сите 291 | | | веќе видена

Брифингот во Белата куќа ќе се одржи денеска, соопштија официјални претставници Пентагон ќе ја брифира Белата куќа за можноста да бидат испратени илјадници ...
сите 175 | | | веќе видена

Скандалот „Ибица“ доведе до падот на австриската влада, но истовремено, и до подем на познатиот музички хит од 1999 година, „We’re Going to Ibiza“ од групата ...
сите 202 | | | веќе видена

Пратеничката група на опозициската ВМРО-ДПМНЕ нема да гласа за одземање на мандатот на бегалецот, односно нивниот екс лидер Никола Груевски. Либертас од извори ...
сите 208 | | | веќе видена

Францускиот претседател Емануел Макрон го обвинил Стив Бенон, блискиот соработник и поранешен главен стратег на Доналд Трам, претседателот на САД, дека заедно ...
сите 89 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

СДСМ: Антикорупциска комисија продолжува да ја одработува политичката агенда на ВМРО ДПМНЕ

Од:
До кого (е-маил):
Порака: