Нов Клинички центар нема, СДСМ критикува, власта вели проектот ќе се реализира


По три години од почетокот на градежната фаза за изградба на новиот Клинички центар во Скопје, на терен единствено е реализирана една работа – уривањето на стариот објект на Гинеколошката болница. Новата современа зграда од 61.500 метри квадратни што ја ветуваше досегашната влада никаде го нема, а социјалдемократите на оваа тема денеска одржаа и прес-конференција пред градилиштето. „Груевски заедно со Никола Тодоров, токму овде на овој ден, на 2 јануари 2014 година се шеташе покрај овие поставени тараби во Клиничкиот центар во Скопје и ви вети нов Клинички центар во Скопје до 2 јануари 2017 година. Денеска е 2 јануари 2017 година. Реалноста, како што гледате, се само тарабите“ изјави Петре Шилегов од СДСМ. Социјалдемократите денеска ветија дека ќе изградат нов, модерен и функционален Универзитетски клинички центар за потребите на граѓаните од Скопје. Шилегов истакна дека ќе се врати концептот на единствен клинички центар, во кој граѓаните нема да се препраќаат од клиника во клиника. Од ВМРО-ДПМНЕ реагираа ...
| | веќе видена | слични

Поминаа само 6 дена од почетокот на годината, од кои 5 работни. Ова време, сепак беше доволно за еден од најбогатите луѓе во светот – креаторот на Amazon Џеф Безос, нагло да го зголеми своето богатство. Само вчера, четврток, Безос има додадено кон него 1.97 милијарди долари. Од почетокот на годината вкупната сума изнесува 2,6 милијарди долари, покажува индексот на Bloomberg. Основна причина за растот на неговото богатство е растот на вредноста на акциите на неговата компанија. Тие поскапеа за 4,1 проценти од почетокот на 2017-та, а само во четвртокот – за 3,1 проценти. Според последните податоци нето средствата кои Џеф Безос ги поседува, изнесуваат 67.4 милијарди долари.
| | веќе видена | слични
16 копии

Министерот за здравство Никола Тодоров очекува евалуацијата на вчера завршениот тендер за новиот клинички центар во Скопје да трае пократко од предвидените 90 дена и наскоро да започне неговата изградба. „Очекувам и се надевам целата евалуација да се одвива согласно протоколите кои се пропишани од банката и да заврши побрзо од предвидениот рок од 90 дена. Има три понуди на три конзорциуми составени од поголем број компании, практично сите тие имаа подигнато тендерската документација и потоа си имаат веројатно и здружено и има доставено заеднички понуди. Од досегашната евалуација која се уште не е завршена и ќе трае петнаесеттина дена може да се заклучи дека најмалку една понуда на најмалку еден конзорциум целосно се совпаѓа со предвидениот буџет на Министерството за здравство и на Владата, рече Тодоров одговарајќи на новинарско прашање по посетата на Поликлиниката Ченто. Тој нагласи дека очекува евалуацијата да заврши и наскоро да почне реализацијата на, како што рече, најголемиот и најсложениот проект во ...
| | веќе видена | слични

– Очекувам и се надевам целата евалуација да се одвива согласно протоколите кои се пропишани од банката и да заврши побрзо од предвидениот рок од 90 дена. Има три понуди на три конзорциуми составени од поголем број компании, практично сите тие имаа подигнато тендерската документација и потоа си имаат веројатно и здружено и има доставено заеднички понуди. Од досегашната евалуација која се уште не е завршена и ќе трае петнаесеттина дена може да се заклучи дека најмалку една понуда на најмалку еден конзорциум целосно се совпаѓа со предвидениот буџет на Министерството за здравство и на Владата, рече Тодоров одговарајќи на новинарско прашање по посетата на Поликлиниката Ченто. Тој нагласи дека очекува евалуацијата да заврши и наскоро да почне реализацијата на, како што рече, најголемиот и најсложениот проект во историјата на македонското здравство. – Станува збор најсовремен клинички центар којшто сериозно ќе го подигне нивото на македонското здравство но и ќе постави сериозно повисоки стандарди не само во ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Имаме три сериозни понуди за изградба на новиот Клинички центар во Скопје, изјави Јован Грповски од Министерството за здравство, по отворањето на пристигнатите понуди за реализација на овој проект. „Понудениот буџет е 68 милиони, бидејќи не ни се сите пресметани понуди егзактно, некаде се дадени со процентни попусти, јас не би шпекулирал сега со бројки. Договорот го добива понудата со најниска цена, под услов да ги исполнува специфичните финансиски критериуми како и искуство за градба на ваков тип на болници. Мислам дека имаме три сериозни понуди“, рече Грповски. Почна да тече рокот од 90 дена, по што ќе се знае кој ќе ја добие зделката за изградба на новиот Клинички центар. Според најавите, работите би требало да започнат напролет, а да завршат до крајот на 2021 година, иако претходно министерот Тодоров ветуваше дека 2-ри јануари 2017 година. Сега Тодоров даде нов рок за изградба на Клиничкиот центар и рече дека би требало да биде готов до 2021 година. СДСМ пред два дена реагираше за хроничното доцнење на ...
| | веќе видена | слични

За изградба на новиот Клинички центар ќе се борат три градежни конзорциуми. Сите три групации ги исполнуваат основните услови да учествуваат на тендерот за изградба на овој капитален објект во здравството, кој чини околу 70 милиони евра, оцени тендерската комисија по што ќе следи фаза на евалуација и избор на најповолната понуда. Рокот за евалуација е околу 90 дена, но од Министерството за здравство најавуваат дека изборот кој ќе го гради клиничкиот комплекс ќе биде направен и порано. Иако беше најавено дека за тендерот имало заинтересирани дури 20 фирми кои подигнале тендерска документација, сепак тој број се сведе на три конзорциуми. Објаснувањето од Министерството за здравство е дека, најверојатно, по неколку фирми се здружувале за една понуда, а меѓу нив има и домашни и странски изведувачи. По три години развлекување и две пропаднати постапки на кои не се појави ниту еден понудувач, ова е првпат тендерот за нов Клинички центар да дојде до фаза на понуди и евалуација. Доколку с` се одвива според ...
| | веќе видена | слични

На меѓународниот тендер за изградба на новиот Клинички центар во Скопје се јавиле три конзорциуми. Еден од нив е македонско-италијански конзорциум, во кој влегуваат скопски „Бетон“ и „Гранит“ и италијанската компанија ИНСО системи. Во останататите конзорциуми влегуваат италијански и словенечки фирми. Она што е впечатливо за денешното отворање на понудите се повисоките цени што ги понудија компаниите од она што го планираше Министерството за здравство. Иако од надлежното министерство претходно велеа дека проектот ќе чини максимум 70 милиони евра, во понудите се доставени цифри од 79 до 90 милиони евра, не вклучувајќи го ДДВ. Посебна комисија во текот на наредните 90 дена детално ќе ги разгледа сите понуди и ќе избере најповолен понудувач. Од надлежното министерство денеска изјавија дека главен критериум за избор е најниската цена, но ќе мора да се почитуваат и останатите услови за финансиска гаранција и за претходно искуство на градежниците со веќе реализирани проекти од ваков вид. Досегашниот министер за ...
| | веќе видена | слични

„Почна да тече рокот од 90 дена, по што ќе се знае кој ќе ја добие зделката за изградба, имаме три сериозни понуди за изградба на новиот Клинички центар во Скопје“, изјави Јован Грповски од Министерството за здравство, по отворањето на пристигнатите понуди за реализација на овој проект.Тој објасни дека понуди за изградба на Клиничкиот центар денеска доставија фирми од Македонија, Словенија и Италија и дека со јавното отворање на понудите почна постапката, а потоа проектна единица за реконструкција на јавни здравствени установи има 90 дена да направи евалуација. Според процедурите извештајот потоа ќе се достави до банката кредитор за согласност, а потоа се потпишува договор со фирмата која ќе има најдобра понуда.„Понудениот буџет е 68 милиони, бидејќи не ни се сите пресметани понуди егзактно, некаде се дадени со процентни попусти, јас не би шпекулирал сега со бројки. Договорот го добива понудата со најсниска цена, под услов да ги исполнува специфичните финансиски критериуми како и искуство за градба на ваков ...
| | веќе видена | слични

Денеска јавно беа отворени понудите со нивните цени. Вкупната сума на Колектор Колинг изнесува 103 милиони евра. Понудата на ЦМБ е 93 милиони, додека на ИНСО системи цената за изградба изнесува 95,4 милиони ерва. Рокот за евалуација на понудите изнесува 90 дена за што Грповски вели дека истите ќе бидат разгледани во најкус можен рок по што ќе се компанијата што ќе го гради. Сите учесници беа задоволни од начинот на водење на постапката за тендерот. Сега ги очекуваат финалните резултати од комисијата која по пресметаните попусти и данок ќе треба да објави кој ќе го гради најсовремениот клиничкиот центар на Балканот.
| | веќе видена | слични

Три големи конзорциуми се сериозно заинтересирани за изградба на новиот модерен клинички центар. Денеска заврши тендерот и јавно беа отворени понудите. Сепак, цената што ја бараат компаниите се малку повисоки од предвидените пари. Три заинтересирани конзорциуми доставија понуди за изградба на новиот Клинички центар во Скопје. На јавното отворање на понудите, словенечката Колектор Корнер од Нова Горица понуди 103,7 милиони евра, италијански конзорциум понуди 93,2 милиони евра, додека македонските Гранит и Бетон понудија 95,5 милиони евра за реализација на проектот. Сепак, конечните понуди вклучуваат и попусти и дисконти на вкупната цена на понудата, што значи дека понудите ќе бидат за 2 до 5% пониски. Отворањето на понудите, според надлежните беше транспарентно, помина без забелешки од претставниците на компаниите, според процедурите наложени од Советот на Банката на Европа. Процесот на евалуација на понудите ќе трае 90 дена, но тој може да биде завршен и порано од крајниот рок. Инвестицијата ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

 ЕБУ се огласи официјално и прогласи дека имало грешка во гласањето од страна на Белорусија. Грешка која Македонија ја направи победник од жири и официјално ...
сите 520 | | | веќе видена

Турција на почетокот на мај целосно прекина да увезува иранска нафта, за да ги почитува американските санкции, иако не ги одобрува, изјави турски официјален ...
сите 172 | | | веќе видена

Именувањето на новиот директор на Агенцијата за разузнавање, најавата за анализа на надворешната политика и за деблокада на процедурата за агремани за ...
сите 267 | | | веќе видена

Скандалот „Ибица“ доведе до падот на австриската влада, но истовремено, и до подем на познатиот музички хит од 1999 година, „We’re Going to Ibiza“ од групата ...
сите 203 | | | веќе видена

Неколку европски лидери се обидуваа да ја убедат германската канцеларка Ангела Меркел, на самитот во Романија на 9 мај, да ја прифати позицијата претседател на ...
сите 84 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Нов Клинички центар нема, СДСМ критикува, власта вели проектот ќе се реализира

Од:
До кого (е-маил):
Порака: