Уставниот суд наредната среда ќе одлучува за мандатот на градоначалниците и за земјоделските субвенции


27 копии

Уставниот суд на Република Македонија на следната седница што ќе се одржи в среда на 10 мај ќе ги разгледува иницијативите за укинување на два члена од Законот за локална самоуправа и од Изборниот закон со што ќе се овозможи градоначалниците и советниците да останат на своите функции до одржувањето на локалните избори. Како што е објавено на веб страницата на Судот, на истата седница ќе се одлучува и дали може да почне исплатата на субвенциите за земјоделците. Иницијативата која се однесува на градоначалниците е трета точка за седницата што ќе се одржи в среда, а со неа се бара оценка на уставноста и на законитоста на член 35, став 1 и на член 49 од Законот за локалната самоуправа, член 16, став 1 и член 16, став 1 во делот „во првата половина во мај“ од Изборниот законик. До Уставниот суд иницијативи за продолжувањето на мандатот на градоначалниците и на советниците поднесоа Министерството за локална самоуправа, Министерството за правда и од Светскиот македонски конгрес. Локалните избори требаше да се ...
| | веќе видена | слични

Директорот на јавното  претпријатие Паркови и зеленило Душан Авировиќ смирува. Ние ќе го одржуваме градското зеленило и понатаму, бидејќи имаме буџет. Како ќе функционираат општините по 15 мај, откако ќе им заврши мандатот на градоначалниците и советниците. Според советникот во Град Скопје од СДСМ, Драги Давчевски неопходно е Собранието да направи измени во изборниот Законик, што побрзо за да биде решена ново настанатата ситуација. Една од опциите е општините да функционираат преку државни повереници. За поранешниот  претседател на ЗЕЛС, и советник во град Скопје од ВМРО-ДПМНЕ Горан Ангелов  ова не е прв, туку трет пат  градоначалниците да останат без својот мандат. Ангелов смирува, општините  и без мандатите ќе можат да функционираат до крајот на годината. По вчерашното барање на ЗЕЛС, Собранието да донесе измени во изборниот законик со кој ќе можат да се продолжат мандатите, денеска од кабинетот на собранискиот спикер со одговор, дека барањата ги достави до пратениците. Ова прашање е во надлежност на ...
| | веќе видена | слични
13 копии

Министерот за локална самоуправа и Заедницата на единиците на локалната самоуправа на Република Македонија до Собранието на Република Македонија доставиле барања со кои се бара Собранието на Република Македонија да најде решение за надминување на состојбата поради неодржувањето на локалните избори и притоа укажале на проблемите што ќе настанат во оваа ситуација, информираат денеска собраниските служби. „Претседателот на Собранието, Џафери, барањата ги достави до пратениците во Собранието на Република Македонија бидејќи ова прашање исклучиво е во надлежност на Собранието на Република Македонија и бара итно усогласување на сите политички партии во Собранието во однос на потребните измени во Изборниот законик, но и на сите други активности што се однесуваат на постапката утврдена во деловникот на Собранието на Република Македонија како во однос на основање на сите работни тела во Собранието, така и во однос на постапката за разгледување и за донесување на законите“, се вели во соопштението од кабинетот на ...
| | веќе видена | слични
5 копии

Mинистерот за локална самоуправа и Заедницата на единиците на локалната самоуправа на Република Македонија до Собранието на Република Македонија, односно до претседателот на Собранието, Талат Џафери доставија барања со кои се бара Собранието на Република Македонија да најде решение за надминување на состојбата поради неодржувањето на локалните избори и се укажува на проблемите кои ќе настанат во оваа ситуација, соопштуваат од Собранието. „Претседателот на Собранието, Џафери, барањата ги достави до пратениците во Собранието на Република Македонија бидејќи ова прашање исклучиво е во надлежност на Собранието на Република Македонија кое бара итно усогласување на сите политички партии во Собранието во однос на потребните измени во Изборниот законик, но и на сите други активности кои се однесуваат на постапката утврдена во Деловникот на Собранието на Република Македонија како во однос на основање на сите работни тела во Собранието така и во однос на постапката за разгледување и донесување на законите“, се вели во ...
| | веќе видена | слични

Собранието ја добило молбата од општините за да им го реши проблемот со истекот на мандатот на Градоначалниците и советниците, а претседателот Талат Џафери ја испратил до сите пратенички групи. Бара итно решение кое за сега го нема. „Претседателот Џафери барањата ги достави до пратениците бидејќи ова прашање исклучиво е во надлежност на Собранието кое бара итно усогласување на сите политички партии во однос на потребните измени на Изборниот законик“, се наведува во соопштението од Кабинетот на Џафери. Консензус меѓу сите политички партии мора да има, ама СДСМ го отвара прашањето што ако се договорат лидерите ако процесите во собранието се закочени. Во меѓувреме се поизвесно е дека потписот на градоначалниците ќе важи само уште четири дена. Советите уште исто толку време имаат да носат одлуки. Со ова уште малку време им останува и на јавните претпријатија нормално да функционираат. Директорот на ЈСП вели дека и после 15 ти мај автобусите ќе возат, ама проблеми може да има особено со средношколските карти. ...
| | веќе видена | слични

Барањата на Министерството за локална самоуправа и на ЗЕЛС, Собранието да најде решение за надминување на состојбата поради неодржувањето на локалните избори, како што соопштува собраниската прес- служба, Талат Џафери ги доставил до пратениците. Како што стои во дописот, ова прашање исклучиво е во надлежност на Парламентот и бара итно усогласување на сите парламентарни политички партии за измени во Изборниот законик, но и на сите други активности кои се однесуваат на постапката утврдена во собранискиот Деловник, основањето на сите собраниски работни тела, но и постапката за разгледување и донесување на законите.
| | веќе видена | слични

Во барањата кои Министерството за локална самоуправа и ЗЕЛС ги доставиле до претседателот на Собранието, Талат Џафери, како што соопшти собраниската прес-служба, се укажува и на проблемите кои ќе настанат во оваа ситуација. Џафери, барањата ги доставил до пратениците во Собранието на Република Македонија бидејќи, како што се додава во соопштението, ова прашање исклучиво е во надлежност Парламентот и бара итно усогласување на сите парламентарни политички партии во однос на потребните измени во Изборниот законик, но и на сите други активности кои се однесуваат на постапката утврдена во Деловникот на Собранието, како во однос на основање на сите собраниски работни тела, така и во однос на постапката за разгледување и  донесување на законите. /МИА
| | веќе видена | слични
3 копии

Талат Џафери, ги препратил барањата на Министерството за локална самоуправа и ЗЕЛС за брзо наоѓање решение за функцнионирање на општините до пратениците во Собранието на Република Македонија. Ќе се бара итно усогласување на сите политички партии во Собранието во однос на потребните измени во Изборниот законик. „Ова прашање исклучиво е во надлежност на Собранието на Република Македонија кое бара итно усогласување на сите политички партии во Собранието во однос на потребните измени во Изборниот законик, но и на сите други активности кои се однесуваат на постапката утврдена во Деловникот на Собранието на Република Македонија, како во однос на основање на сите работни тела во Собранието така и во однос на постапката за разгледување и донесување на законите", се наведува во соопштението од Кабинетот на Џафери. Mинистерот за локална самоуправа и Заедницата на единиците на локалната самоуправа на Република Македонија до Собранието на Република Македонија, односно до претседателот вчера доставија барања со кои се ...
| | веќе видена | слични

Претседателот на Собранието Талат Џафери ги известил пратениците во Собранието дека треба да се изнајде решение за функционирањето на општините, поради неодржувањето на локалните избори во законски пропишаните рокови и истекот на мандатите на градоначалниците и советниците. Како што соопштија од собраниската прес-служба, Џафери ги доставил до пратениците барањата од Министерството за локална самоуправа и ЗЕЛС, кои побараа Собранието да најде решение за надминување на состојбата поради неодржувањето на локалните избори. „Ова прашање е исклучиво во надлежност Парламентот и бара итно усогласување на сите парламентарни политички партии во однос на потребните измени во Изборниот законик, но и на сите други активности кои се однесуваат на постапката утврдена во Деловникот на Собранието, како во однос на основање на сите собраниски работни тела, така и во однос на постапката за разгледување и донесување на законите“, велат од Собранието на Република Македонија. Откако Уставниот суд вчера се прогласи за надлежен за ...
| | веќе видена | слични

Министерот за локална самоуправа и Заедницата на единиците на локалната самоуправа побараа решение од Собранието. Тие пуштиле барања до претседателот на Собранието, Талат Џафери, а тој истите ги испратил до пратениците за да се усогласат политичките партии.- Доставија барања со кои се бара Собранието на Република Македонија да најде решение за надминување на состојбата поради неодржувањето на локалните избори и се укажува на проблемите кои ќе настанат во оваа ситуација. Претседателот на Собранието барањата ги достави до пратениците во Собранието на Република Македонија бидејќи ова прашање исклучиво е во надлежност на Собранието на Република Македонија кое бара итно усогласување на сите политички партии во Собранието во однос на потребните измени во Изборниот законик, но и на сите други активности кои се однесуваат на постапката утврдена во Деловникот на Собранието на Република Македонија како во однос на основање на сите работни тела во Собранието така и во однос на постапката за разгледување и донесување на ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Членките на Советот за соработка во Персискиот Залив (ГЦЦ), што го сочинуваат арапските монархии од регионот, започнаа со зајакнати безбедносни патроли во ...
сите 166 | | | веќе видена

Стево Пендаровски веќе ги постави кадровските основи на неговиот кабинет. Генерален секретар на претседателската служба е досегашниот владин портпарол Миле ...
сите 214 | | | веќе видена

Пресреќна сум што фотографијата фантатстично се вклопи во пораката на песната – биди горда со она што си! Не давај никој да ти ги сосече крилјата!, раскажува ...
сите 258 | | | веќе видена

Тамара Тодевска која со песната „Proud“ го освои осмото место на евровизиското финале во Тел Авив, што е најголем успех за земјава досега на Евросонг, вечерва ...
сите 211 | | | веќе видена

Слушајќи го претседателот на САД, Доналд Трамп, тој практично звучи како отпадник во сопствената администрација: осамен службеник подготвен да прифати дека ...
сите 84 | | | веќе видена

Претседателот на мандатно – имунитетната комисија Павле Богоевски ќе ја води комисиската расправа за одземање на пратеничкиот мандат на поранешниот премиер ...
сите 199 | | | веќе видена

Цената на нафтата на светските берзи порасна на 73 долари за барел поради намалувањето на понудата и загриженоста поврзана со нов можен прекин на испораката од ...
сите 120 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Уставниот суд наредната среда ќе одлучува за мандатот на градоначалниците и за земјоделските субвенции

Од:
До кого (е-маил):
Порака: