Протест во Дебрца против изградба на регионална депонија


Наоружани со транспаренти и знамиња, жителите на Дебрца, симболично на Денот на планетата земја, 22 Април, се кренаа на Еколошко востание, против изградба на регионална депонија во атарот на селото Годивје. Тие побараа премиерот Заев да си го одржи зборот даден за време на локалните избори дека Дебрца во која 33 села живеат со векови во склад со природата, ќе остане еколошки чиста општина, а владата да се откаже од идејата тука да гради регионална депонија, за што, како што рекоа, се подготвени да ги соочат аргументите на јавна расправа. Доколку тоа не се случи најавија правна битка за своите права. Дека се одлучни во барањата жителите на Дебрца покажаа со блокирање на магистралниот пат Охрид – Кичево, најавувајќи уште порадикални форми на протест доколку државата не се откаже од изградбата на регионална депонија во атарот на селото Годивје. На протестот се обратија интелектуалци, екологисти и експерти од областа на животната средина кои укажаа на опасноста од изградба на депонија во овој крај кој е богат со ...
| | веќе видена | слични

Проектот за регионална депонија во општина Дебарца е со цел изградба на безбедна регионална депонија според европски стандарди, која нема да ја загрозува животната средина, велат од Министерството за животна средина, во услови кога жителите на Дебарца и општината се против ваквото решение. Во Југозападниот плански регион идентификувани се 100 нестандардни комунални и диви депонии кои претставуваат сериозен ризик за животната средина и здравјето на луѓето, како и за природното и културно наследство на УНЕСКО , велат за РСЕ од Министерството за животна средина и просторно планирање (МЖСПП). „Само во општина Дебарца идентификувани се девет ризични неконтролирани депонии кои во моментов значително влијаат на животната средина и се далеку од било какви еколошки стандарди“, вели портпаролката на Министерството за животна средина Беса Татеши . Ваквите реакции се во насока на противењата на општина Дебарца на нејзината територија да биде изградена регионална депонија за потребите на општините на територијата на ...
| | веќе видена | слични

Во Македонија има околу 2000 диви депонии. Според Министерството за животна средина, само во општина Дебарца има девет ризични и неконтролирани депонии кои значително влијаат врз загадувањето на животната средина и се без запазени еколошки стандарди. Во Југозападниот плански регион има 100 комунални и диви депонии без никакви еко стандарди кои претставуваат сериозен ризик за животната средина и здравјето на луѓето, како и за природното и културно наследство на УНЕСКО. Општина Дебарца не се противи на проектот на Министерството за решавање на проблемот со дивите депонии, но не ја прифаќаат одлуката на владата и се спротивставуваат на изградбата на регионална депонија на подрачјето на Дебрца.Според нив, неприфатливо е, регионалната депонија да биде изградена на локацијата „Годивје 2“, во сливното подрачје на Охридското Езеро, на десетина километри од заштитената зона на УНЕСКО. Во октомври минатата година, на референдум жителите на Дебарца гласаа против а минатиот викенд организираа протест против изградбата ...
| | веќе видена | слични

Охридските еколози од Грашница се против изградба на регионална депонија во Дебрца или на било која друга локација. Нивниот предлог е да се продолжи со веќе започната селекција за собирање и рециклирање на отпадот од јавните и приватните претпријатија. Алтернативата ја гледаат преку едукација и пропаганда да се продложи со рециклирањето на отпадот и да се добива економски бенефит. На терен ги имаме садовите за собирање на отпад, а може да им се помогне и на собирачите на отпад, вели Стојаноски. „Наместо да се дадат 40 милиони евра за депонија во Дебрца или некаде во Македонија за останатите 6 депонии, тие пари може да се распоредат на фирми и поединци, приватни фирми и со малку пари ќе може да кажеме дека и ние сме Запад во тој дел“, кажува Стојаноски за нивната алтернатива. Од Грашница укажуваат на досегашната незаинтересираност и незнаење од страна на институциите како да се искористат пари од различни фондови за да се управува со отпадот и да се намали еколошката загаденост. Стојаноски го споменува ...
| | веќе видена | слични

И покрај протестите во неделата, министерството за животна средина не разгледува нови локации за изградба на регионална депонија,ниту пак има било каква промена во ставот истата да не биде во Годивје. Ресорното министерство и понатаму смета дека нема погрешна локација, само погрешни информации за влијанието на таа депонија. „Одлука за разгледување на нови локации засега нема, бидејќи се веѓе анализирани 12 локации за оваа намена и како најсоодветна, согласно со процедурата е избрана локацијата Годивје 2. Дополнителни анализи би барале дополнителни финансистки средства кои општините во овој регион ги немаат на располагање. Владата за сите овие проекти обезбеди 1 милион евра само за овој регион, преку ИПА програмата.“ За добробит на сите граѓани, Министерството за Животна средина и просторно планирање, заедно со Владата на РМ и понатаму ке ги насочат своите напори кон пронаоѓање на најбрзо и најефикасно решение за правилно постапување со отпадот. -велат од Министерство за живота средина. И додека се кршат ...
| | веќе видена | слични

Изградбата на регионална депонија во атарот на село Годивје не само што ја крена јавноста од овој регион туку по ова прашање се изјаснија и експерти од архитектонскиот факултет од Скопје. Деканот на овој факултет професор Огнен Марина вели дека за жал како установа не биле вклучени во процесите, бидејќи и во тој дел има планирање, но смета дека постоењето регионална депонија е насушна потреба. „ Собирањето на различни видови на отпад има суштинско значење на квалитетот на живеењето во градовите. Во однос на потребите за регионални депонии јас би рекол со една резерва со оглед дека не сме вклучени и немам доволно информации, но принципиелно е насушна потреба за Македонија. Бидејќи ние мора да најдеме начин систем кој што ќе функционира беспрекорно“. Државата за изградба на регионална депонија во Југозападниот плански регион има предвидено околу 50 милиони евра. Дали овие средства се доволни за изградба на една современа фабрика по сите светски стандарди, Проф.Марина категоричен дека финансискиот момент за ...
| | веќе видена | слични

Охридскиот градоначалник смете дека мора да има регионална депонија, но проблемот е само локацијата, нешто што најмногу ги засега граѓаните. Според него потребни се корекции во физибилити студијата. – Сметам дека треба да има корекции во физибилити студијата и тие корекции најверојатно кога ќе седнат на маса претставнци од ресорното министерство, премиерот и претставници на општините од југозападниот регион, кога ќе има добра елаборација ќе дојдеме до заедничко решение кое ќе биде од полза за сите граѓани. Треба да се седне да се разгледа студијата, а многу од граѓаните не знаат што таа содржи, заради тоа што јавната презентација не е извршена на соодветен начин, смета охридскиот градоначалник. Македонија до 2020 година ќе мора да го реши проблемот со дивите депонии. Идејата за регионална депонија во Дебрца е стара неколку години. Најнапред, со средства на ЕУ, беше изработена стручна студија за најповолни локации за изградба на регионална депонија во Југозападниот плански регион во кој спаѓаат општините ...
| | веќе видена | слични

Охрид, 23. април 2018 (ИНПРЕС) – Регионална депонија ќе има и мора да има, посебно од аспект на општината, проблемот е само локацијата, нешто што секако ги засега граѓаните, потенцира градоначалникот на Охрид, Јован Стојаноски. Според него треба да има корекции во физибилити студијата. – Сметам дека треба да има корекции во физибилити студијата и тие корекции најверојатно кога ќе седнат на маса претставнци од ресорното министерство, премиерот и претставници на општините од југозападниот регион, кога ќе има добра елаборација ќе дојдеме до заедничко решение кое ќе биде од полза за сите граѓани. Треба да се седне да се разгледа студијата, а многу од граѓаните не знаат што таа содржи, заради тоа што јавната презентација не е извршена на соодветен начин, подвлече Стојаноски и додаде дека на таквата презентација ќе бидат артикулирани сите прашања и ќе може да се менаџмент планот за управување со отпадот. Според архитектот и професор Огнен Марина, декан на Архитектонскиот факултет во Скопје, иако како установа не ...
| | веќе видена | слични

Да се преиспита локацијата која е предвидена за изградба на регионална депонија во село Годивје, порача градоначалникот на Охрид. Стојаноски кој вчера се приклучи на протестот во Дебрца смета дека потребно е да се корегира физибилити студијата. Граѓаните и екологистите се против изградба на депонија на чисто и незагадено место какво што е Годивје . - Регионална депонија треба и мора да има, проблем е локацијата. Потребно е да се енаправат корекции на физибилити студијата заедно со премиерот, министерот... Во југозападниот регион идентификувани се 100 нестандардни комунални депонии а во Дебрца се регистрирани 9 ризични неконтролирани депонии велат од министерството за животна средина од каде објаснуваат дека Годивје е еколошки најсоодветната локација. Студијата е направена согласно европски стандарди а местото е утврдено при анализирање на повеќе од 12 локации во овој регион во однос на десетина критериуми на чувствителност. „Министерството ги уверува граѓаните дека постапката за донесување на позитивно ...
| | веќе видена | слични

фото: Шило Вчерашниот ден, 22 април, Денот на планетата Земја, бурно и гневно се одбележа и во Македонија. Во Независна Mакедонија. И во слободарска Дебрца која некој одново ја провоцира да биде борбена и револуционерна. Со сите нишани борбена, зашто некој одново сака да ја провери нејзината борбена готовност. И не, за среќа, со вистинска вооружена окупација, но, за поголема жал, со обид да ја фрли на буништето на историјата, населувајќи го тука во срцето на Дебрца, буништето на сегашноста, на сметот и изметот собран од деветте општини од западната(та) Македонија. И каква злонамерност, каква навреда на достоинството на гордата Дебрца и на дебрчани: токму во врвот на Горна Дебрца каде некогаш славно се завеа првиот македонски слободарски бајрак и каде се запишаа првите стихови на „Денес над Македонија се раѓа….“ денес да се транспортираат гомнениците од девет општини на западната(та) Македонија! Има ли поголемо газење и нагрдување на темелите на Слободна Македонија, врз крвта на стотиците паднати ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

По неколку дена од финалето, евровизиската „Proud“ веќе доби повеќе од милион прегледи на „Јутуб“, а веќе неколку дена е во „трендинг“ на „Јутуб“. Имено ...
сите 452 | | | веќе видена

 Но, опозицијата го оспорува неговиот кредибилитет по скандалот со нелегална набавка на наркотици. Пратениците на ВМРО ДПМНЕ допрва ќе се координираат дали ...
сите 72 | | | веќе видена

Програмата за економски реформи не е само пополнување прашалници, не е тоа целта, рече Валтер Дефа германскиот советник во Владата, кого го испрати германската ...
сите 102 | | | веќе видена

Данкан Лоренс и ја донесе победата на Холандија на Евросонг и тоа по цели 44 години. Интересно е дека пред финалето кладилниците на 24 – годишниот Холанѓанец ...
сите 417 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Протест во Дебрца против изградба на регионална депонија

Од:
До кого (е-маил):
Порака: