Димитров: Најголемата штета од нерешавањето на спорот со Грција е врз нас


Кој ја трпи најголемата штета од нерешавањето на спорот со Грција? Ниту САД, ниту Русија, ниту Европа, ниту Германија, ниту, пак, Грција. Штетата е врз нас, истакна министерот за надворешни работи Никола Димитров на денешната трета јавна дебата за четирите нацрт-амандмани на Уставот во согласност со Договорот од Преспа што се одржува во Македонската академија на науките и уметностите (МАНУ). Димитров посочи дека ние не сме членки на НАТО, многу често пред нас стои ПЈРМ, никаде не стои македонски јазик… Ние имаме најголем интерес да се заврши ова прашање, истакна тој пред академиците. Со решавање на ова прашање, рече тој, “сакаме да го затвориме поглавјето на идентитетските прашања, НАТО и ЕУ”. – Тоа се трите цели кои сакаме да ги постигнеме, рече Димитров. Посочи на одредени предлози кои би можеле да станат дел од уставните измени и за кои би сакал да слушне мислење на дебатата. Академикот Таки Фити кажа дека договорот ги зајакнува и зацврстува идентитетските прашања и оти со него се решава едно историско ...
| | веќе видена | слични
3 копии

Новините во Предлог-законот за остварување на јавниот интерес во културата носат неколку суштински измени на нормативното регулирање на остварувањето на поширокиот интерес во културата, кои ќе овозможат правна основа за развој и унапредување на условите за уметничко творење и вршење на дејностите во културата. Ова беше истакнато на денеска одржаната втора јавна дебата за Предлог- законот за остварување на јавниот интерес во културата, на која членовите на Работната група за конципирање на Законот истакнаа дека во последната верзија на Предлог-законот која е објавена на веб-страницата на Министерството за култура се вклучени дел од сугестиите и мислењата што беа добиени по одржувањето на првата јавна расправа, во јуни годинава. Како што соопшти Министерството за култура, новина во Предлог-законот е што се утврдува обврската националните установи да имаат програмски совет, како стручно и советодавно тело кое го именува директорот на националната установа, а се предлага и да се разработи постапката за ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Втора јавна дебата за Предлог-законот за остварување на јавниот интерес во културата ќе се одржи денеска во Кинотеката на Македонија во организација на Министерството за култура. На дебатата најавено е учество на субјекти од институционалната и од вонинституционалната сфера во културата, кои ќе дадат свој придонес во оваа фаза на изготвување на законот, во чиј Предлог-текст се вклучени дел од забелешките и предлозите што беа добиени по одржувањето на првата јавна расправа, во јуни 2018 година.
| | веќе видена | слични
13 копии

Во Штип и Тетово денеска ќе се одржат последните две од вкупно петте јавни дебати што ги организира Владата за четирите нацрт-амандмани. Претседателот на Владата на Република Македонија Зоран Заев ќе учествува на јавната дискусија во Штип. Покрај премиерот Заев, на дебатата што ќе се одржи во спомен собата „Киро Глигоров” експертски осврт ќе бидат судијката, Маргарита Цаца Николовска и универзитетскиот проф. д-р Ѓорѓи Спасов, додека дискусијата ќе ја отвори и води градоначалникот на Општина Штип, Благој Бочварски. На дебатата во Тетово што ќе се одржи во амфитеатарот „Арбен Џафери” во Универзитетот на Југоусточна Европа, ќе се обратат вицепремиерката и министерка за одбрана, Радмила Шекеринска и вицепремиерот задолжен за европски прашања, Бујар Османи, а експертски осврт ќе дадат универзитетските професори Беса Арифи и Блерим Река, додека дискусијата ќе ја отвори и води ректорот на УЈИЕ, Абдулменаф Беџети. Во рамки на дводневната работна посета на Португалија и учеството на Конгресот на ПЕС, премиерот Заев ...
| | веќе видена | слични

На трите одржани во Скопје беа изнесени експертски предлози за подобрување на нацрт-амандманите, како и за надминување на уставната празнина во врска со потпишувањето на законите од страна на претседателот на државата. Премиерот Зоран Заев и владините претставници на дебатите ги презентираа нацрт – амандманите и укажаа на потребата за донесување на уставните измени во контекст на влегувањето на Македонија во НАТО и во ЕУ, на инклузивноста на процесот и отвореноста за нови предлози. Заев постети дека во нацрт – амандманите се вградени предлози на осумтемина пратеници од независната пратеничка група на ВМРО-ДПМНЕ и посочи на одлуката уставните измени да стапат во сила само доколку Грција ги ратификува Договорот од Преспа и Протоколот за наше членство во НАТО што треба да се случи во ист ден или заедно паралелно. Одговарајќи на прашања во врска со менувањето на личните документи по успешното имплементирање на Договорот со Грција, тој рече дека замената ќе се врши постепено, кога ќе им престане важноста на ...
| | веќе видена | слични
6 копии

Јавната дискусија за четирите нацрт-амандмани завршува во понеделник во Штип и во Тетово. На првите три што се одржаа во Скопје беа изнесени експертски предлози кои се однесуваа на подобрување на нацрт-амандманите, но и за надминување на уставната празнина во врска со потпишувањето на законите од страна на претседателот. Премиерот Зоран Заев и владините претставници на дебатите освен што ги презентираа нацрт – амандманите укажаа на потребата за донесување на уставните измени во контекст на влегувањето на Македонија во НАТО и во ЕУ, на инклузивноста на процесот и отвореноста за нови предлози. Потсети дека во нацрт – амандманите се вградени предлози на осумтемина пратеници и посочи на одлуката уставните измени да стапат на сила само доколку Грција ги ратификува Договорот од Преспа и Протоколот за наше членство во НАТО. -Ние треба од грчка страна да побараме, како Република Северна Македонија, ратификација на протоколот од НАТО оти така е опишано во самиот договор, а во суштина ние ќе бидеме Република Северна ...
| | веќе видена | слични

ЈАВНА РАСПРАВА ЗА ИЗМЕНИТЕ ВО УСТАВОТ Веќе поминаа три од предвидените пет јавни расправи за четирите амандмани за промена на Уставот на Република Македонија со кои треба да се имплементира спогодбата од Мала Преспа. Во Собранието веќе е помината втората фаза од усвојувањето на уставните измени, односно прифатени се текстовите на нацрт-амандманите со општо парламентарно мнозинство, но премиерот Зоран Заев и самиот постојано апелира дека во овој процес „од посебен интерес за иднината за нашата земја се спроведување и организирање со максимална инклузивност и подготвеност за прифаќање на секое разумно и рационално дополнување и усовршување во духот на договорот од Преспа“. Оттаму, за пошироката јавност е интересно да се види какви предлози беа дадени досега во изминатите три јавни расправи. Така на пример беше даден предлог да се набројат сите одлуки од Првото заседание на АСНОМ, како правни решенија на кои се темели нашата државност, или пак да бидат собрани во еден уставноправен израз како конститутивни ...
| | веќе видена | слични

Имплементирањето на договорот од Преспа ја обезбедува единствената алтернатива за Македонија, односно напредувањето во евро-атлантските процеси, рече академикот Таки Фити на третата јавна дискусија за нацрт-амандманите за уставни измени која се одржа денеска во амфитеатарот на МАНУ. Тој додаде дека договорот ги зајакнува и зацврстува идентитетските прашања, осврнувајќи се на потребата експертите да се изјаснат за да се изнајде решение за имињата на некои од институциите, откако ќе бидат усвоени уставните измени. Тој рече дека и во МАНУ нема едногласие по овие прашања, но оцени дека и тоа е легитимно, доколку за забелешките се понуди алтернативно решение. Академик Владо Камбовски во обраќањето рече дека договорот од Преспа е заснован на европски начела, вредности, почитување на трајното пријателство и човековите права, додавајќи дека уставните измени треба да се гледаат во контекст на елементите кои се содржани. Камбовски се задржа и на, како што рече, неколку императивни елементи набројувајќи ја промената на ...
| | веќе видена | слични

На третата јавна дебата посветена на четирите нацрт-амандмани на Уставот согласно Договорот од Преспа се отвори и прашањето за надминување на проблемот со непотпишувањето на Договорот од страна на претседателот Ѓорге Иванов, со што тој не е стапен во сила и се уште не е воведен во правниот систем, и како во иднина да се исклучат вакви ситуации. Академиците имаат различни размислувања како правно да се реши оваа уставна празнина. Министерот за надворешни работи Никола Димитров, образложувајќи предлози кои беа веќе кажани во Собранието и на други дебати во делот на Преамбулата, рече дека треба да се предвиди член со кој ќе се предвиди доколку по втор пат донесен закон од Собранието претседателот на државата не го потпише, тој автоматски да биде прогласен и да стапи во сила. – Тука има уште една нова сугестија што не се однесува на Договорот од Преспа. На пример, јас лично мислам дека уставотворците никогаш не предвиделе дека Македонија некогаш ќе има претседател кој нема да ја следи својата должност да потпише ...
| | веќе видена | слични

Со компромисното решение Република Северна Македонија е задржано името на државата Maкедонија, со што не се загрозува идентитетот на македонскиот народ, туку само се прави разлика од северниот регион на Грција што го носи името Македонија, смета академик Владо Камбовски. Македонците се единствените во светот што го задржале својот идентитет и пред да имаат своја држава, пред Асномска Македонија, рече Камбовски на третитот ден од Јавната дебата за уставните амандмани. Уставните амандмани, заради објаснување на нивната основаност треба да се гледаат во контекст на одредени императивни елементи кои се содржани во Договорот од Преспа. Фактот дека тоа не е обичен билатерален Договор, дека тој Договор има карактер на правно конститутивен Договор затоа што е склучен под покровителство на ОН, и е дериват на двете Резулуции усвоени од Совеот за безбедност на ОН во преговорите кои се водени под покровителство на ОН, со потпис на претставници на ОН медијаторот г. Нимиц и се разбира со налог спорот да биде ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

– На основа на работни групи ќе се разгледаат сите модалитети како да се имплементира препораката на Венецијанската комисија за Законот за употреба на ...
сите 322 | | | веќе видена

Петте илјади амандмани на ДУИ за Изборниот законик дојдоа само како шлаг на тортата наречена коалициски недоразбирања меѓу владините партнери. Претходно ...
сите 411 | | | веќе видена

Британскиот премиер Борис Џонсон се сретна со кралицата Елизабета Втора и формално побара да формира влада во нејзино име. Џонсон помина повеќе од половина час ...
сите 192 | | | веќе видена

Пронајдени се телата на уште шест жртви од ерупцијата на вулканот на Белиот остров во Нов Зеланд. Специјалните единици на војската поминале четири часа на ...
сите 128 | | | веќе видена

Јавното обвинителство мора да отвори сериозна истрага во која што ќе ја утврди одговорноста на Министерот за здравство Венко Филипче во скандалот со ...
сите 125 | | | веќе видена

Деветте нови аудио снимки со разговори поврзани со случајот „Peкет“ отворија нови дилеми, а особено внимение предизвика тврдењето дека во торбата има ГПС. ...
сите 129 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Димитров: Најголемата штета од нерешавањето на спорот со Грција е врз нас

Од:
До кого (е-маил):
Порака: