Парламентот се самораспушти заради предвремените парламентарни избори


Парламентот се самораспушти заради предвремените парламентарни избори Македонскиот парламент денеска се самораспушти пред одржувањето на предверемени парламентарни избори планирани за 27 април годинава, една година пред редовниот рок. Предвремените избори што денеска ги поддржаа сите 117 присутни пратеници, беа иницирани од помалиот партнер во владата на премиерот Никола Груевски, Демократската унија за интеграции (ДУИ), откако владејачката ВМРО-ДПМНЕ не се согласи на барањето на ДУИ за утврдување заеднички претседателски кандидат. ДУИ не се согласи со тоа актуелниот шеф на државата Ѓорге Иванов да добие уште еден претседателски мандат, додека ВМРО го обвини својот коалиционен партнер за „уценување“ , додавајќиу дека нивна цел е „шретседателските избори да пропаднат и потоа да се иницираат промени на Уставот според кои идниот претседател ќе се избира во парламентот“. На партиската конвенција изминатиот викенд, владејаќката ВМРО-ДПМНЕ го поддржа актуелниот претседател за свој кандидат на престојните ...
| | веќе видена | слични

Државната изборна комисија на денес одржаната седница изгласа решение поради совпаѓањето на роковите на претседателските и предвремените парламентарни избори. Одлучи кампањата за избор на народните избраници да почне два дена порано, на петти април. Со оваа одлука се решава совпаѓањето на предизборниот молк од претседателските со кампањата на предвремените парламентарни избори со тоа што на 12-ти и 13-ти април предизборната кампања за предвремените избори на парламентарниот состав ќе биде прекината, а воедно ќе бидат испочитувани законските рамки. Како што истакнуваат од ДИК ваквата одлука е добра и лесно применлива во услови кога се одржуваат предвремени парламентари избори заедно со вториот круг од претседателските избори. Решението на ДИК го поздравија сите членови на комисијата бидејќи сметаат дека е во согласност со законот. На денешната седница ДИК го донесе Роковникот за изборните дејствија за предвремените парламентарни избори и согласно овој документ листите на кандидати за пратеници треба да бидат ...
| | веќе видена | слични

Кампањата за предвремените изгори за народни избраници ќе почне порано за 2 дена па така наместо на 7 април таа ќе стартува на 5-ти  и ќе трае до 27 април. Во исто време молк ќе има и за претседателските и за предвремените на 12 и 13 април. Ваквото решение соопштија од ДИК е законско. Кампањата за претседателските избори ќе започне во редовниот планиран термин на 24 март. Членовите на ДИК ваквата одлука ја донесоа едногласно. Според донесениот Изборен роковник листите на кандидати за пратеници треба до ДИК да бидат  доставени до 29 март. Ждрепката ќе биде на 3-ти април. Инаку вечерва на полноќ завршува увидот во јавниот избирачки список за претседателските избори. А  увидот за предвремените парламентарни избори во списокот - ќе започне за  десеттина дена на 16 март и ќе трае до 30 март.
| | веќе видена | слични

Претседателот на Собранието на Република Македонија, Трајко Вељаноски, ги повика меѓународните набљудивачи да земат учество на предвремените парламентарни избори и да ја известат Државната изборна комисија која треба да ја утврди процедурата за вршење на набљудување на изборите, се вели во соопштението од кабинетот на Вељаноски. Ваквата покана до меѓународните набљудувачи доаѓа откако во четвртокот Вељаноски согласно уставните и законските надлежности потпиша Решение за распишување предвремени избори на пратеници во Собранието на Република Македонија, кои ќе се одржат на 27 април 2014 година, заедно со вториот круг од изборот на претседател на Република Македонија, доколку претседател не биде избран во првиот круг на 13 април. Од кабинетот на Вељановски истакнуваат дека со ова ќе се запази воспоставената досегашна пракса која е предвидена и во Изборниот законик, во членовите 161 и 162, каде стои дека целиот изборен процес можат да го набљудуваат меѓународни организации и претставници на странски земји и ...
| | веќе видена | слични

Државната изборна комисија на Македонија донесе одлука кампањата за предвремените избори да почне два дена порано, за да се избегне проблематичното поклопување на роковите со претседателските избори. Државната изборна комисија (ДИК) на денешната (7.03) седница изгласа решение за проблематичното поклопување на роковите на претседателските и предвремените парламентарни избори и одлучи кампањата за изборот на народните пратеници да почне два дена порано, на петти април. Со оваа одлука се решава поклопувањето на предизборниот молк од претседателските со кампањата на предвремените парламентарни избори со тоа што на 12–ти и 13-ти април предизборната кампања за предвремените избори на парламентарниот состав ќе биде прекината, а воедно ќе бидат испочитувани законските рамки.DW.DEРилковски апелира итно да се реагира за да се спречи можна нелегалност Претседателот на македонската Државна изборна комисија, Никола Рилковски смета дека е спорно поклопувањето на изборниот молк на претседателските избори со кампањата на ...
| | веќе видена | слични

Вечерва на полноќ завршува јавниот увид врз избирачкиот список за претседателските избори. Заклучно вчерашниот ден,непосредно со доаѓање во подрачното одделение на Државната изборна комисија во Охрид, правото за увид во изводите од избирачките списоци го искористиле околу 200 граѓани. Додека по основ и на остварување на правото на давање на потпис на листите за кандидати за избор на претстедател, тоа право го искористиле уште 2300 жители на општина Охрид, информира раководителот на подрачното одделение на Државната изборна комисија, Јелена Илиќ. - До денес во подрачното одделение сите активности, како во општина Охрид така и Дебрца, каде правото на увид врз избирачките списоци го оствариле 18 граѓани, се одвиваат согласно законот и предвидените изборни активности, утврдени со роковникот од ДИК , вели Илиќ. Досега до подрачното одделение поднесени се вкупно 18 барања за вршење на промена во избирачкиот список и тоа врз основ на издадени нови лични идентификациони документи или поради промени на адреса на ...
| | веќе видена | слични
11 копии

Изборната кампања за предвремените парламентарни избори ќе почне од петти април, одлучи денеска со консензус Државната изборна комисија. Комисијата одлучи и поради првиот круг од гласањето за претседателските избори и молкот за нив на а12-ти и 13-ти април кампњата да биде прекината и да продолжи на 14-ти. Кампањата ќе финишира на 25-ти април по што на 27-ми април ќе се одржи и гласањето за избор на пратеници во Собранието и вториот круг од претседателските избори доколку шефот на државата не биде избран во првиот круг. ДИК денеска го донесе Роковникот за изборните дејствија за предвремените парламентарни избори. Согласно овој документ листите на кандидати за пратеници треба да бидат доставени до највисокото изборно тело до 29 март, а жребувањето треба да се одржи на 3 април. Јавниот увид во избирачкиот список за предвремените парламентарни избори ќе започне на 16 март и ќе трае до 30 март. Државјаните на Република Македонија со престој и живеалишта во странство од вчера до 31 март ќе можат да поднесат барање ...
| | веќе видена | слични

Со оваа одлука се решава поклопувањето на предизборниот молк од претседателските со кампањата на предвремените парламентарни избори со тоа што на 12-ти и 13-ти април предизборната кампања за предвремените избори на парламентарниот состав ќе биде прекината, а воедно ќе бидат испочитувани законските рамки. Како што истакнуваат од ДИК ваквата одлука е добра и лесно применлива во услови кога се одржуваат предвремени парламентари избори заедно со вториот круг од претседателските избори. Решението на ДИК го поздравија сите членови на комисијата бидејќи сметаат дека е во согласност со законот. На денешната седница ДИК го донесе Роковникот за изборните дејствија за предвремените парламентарни избори и согласно овој документ листите на кандидати за пратеници треба да бидат доставени до највисокото изборно тело до 29 март. Со одлуката за јавен увид во избирачкиот список за предвремените парламентарни избори се предвидува граѓаните ова право да може да го остварат во периодот од 16 до 30 март. Граѓаните кои живеат или ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Државната изборна комисија (ДИК) на седница во петокот изгласа решение за проблематичното поклопување на роковите на претседателските и предвремените парламентарни избори и одлучи кампањата за изборот на народните избраници да почне два дена порано, на петти април, јави Макфакс.Со оваа одлука се решава поклопувањето на предизборниот молк од претседателските со кампањата на предвремените парламентарни избори со тоа што на 12 и 13 април предизборната кампања за предвремените избори на парламентарниот состав ќе биде прекината, а воедно ќе бидат испочитувани законските рамки.Како што истакнуваат од ДИК ваквата одлука е добра и лесно применлива во услови кога се одржуваат предвремени парламентари избори заедно со вториот круг од претседателските избори.Решението на ДИК го поздравија сите членови на комисијата бидејќи сметаат дека е во согласност со законот.На денешната седница ДИК го донесе Роковникот за изборните дејствија за предвремените парламентарни избори и согласно овој документ листите на кандидати за ...
| | веќе видена | слични

Државната изборна комисија во петок ќе одржи седница на која на дневен ред ќе се најде Роковникот за извршување на изборните дејства за спроведување на најавените предвремени парламентарни избори. Изборот за нови народни пратеници закажан е за 27 април на денот кога ќе се одржи и вториот круг од претседателските избори. Комисијата треба да ги донесе и Предлог – Одлука за важење и применување на обрасците за спроведување на предвремените избори за пратеници во Собранието на Република Македонија, Предлог – Образец за Договор за коалицирање, Предлог Образец за Записник од влечење ждрепка и Предлог Образец за Посебен записник. На дневен ред пред членовите на комисијата ќе се најдат и барањата за разрешување на претседател, членови и нивни заменици од Општинските изборни комисии, а треба да се изврши и случаен избор за именување на претходно разрешените претседатели, членови и нивни заменици во Општинските изборни комисии. На денешната седница така треба да биде донесена и одлука за утврдување на бројот на ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

„Излегување на 30-ти не е за европско владеење на правото, тука за најбрутално бришење на македонската држава и народ“, смета аналитичарот Александар Пандов. ...
сите 11 | | | веќе видена

Зошто Европа? – поради пристојна, средена, правна, држава која функционира, напредување во кариерата врз основа на заслуги, а не врз принципот на лојалност, ...
сите 127 | | | веќе видена

Надлежен јавен обвинител од Основното јавно обвинителство Струга донесе Наредба за спроведување истражна постапка против две лица за сторено кривично дело ...
сите 138 | | | веќе видена

Мобилните телефони веќе подолг период се работа на престиж, во редици се чека на нови модели на iPhone, но што е со оние кои се евтини. Нивни корисници ...
сите 53 | | | веќе видена

Пред странските функционери што доаѓаат во Македонија пред референдумот, ВМРО-ДПМНЕ го кажува својот став, вели потпретседателот на партијата, Александар ...
сите 78 | | | веќе видена

Најдобриот македонски ракометен состав Вардар изгледа многу поразлично во оваа кампања без услугите на шампионите како Арпад Штербик, Хорхе Македа, Жоан ...
сите 101 | | | веќе видена

Градоначалникот на Град Скопје, Петре Шилегов потврди дека миризбата во зградата во Аеродром биле користени пелени кои не биле фрлени. Според него, граѓаните ...
сите 70 | | | веќе видена

Ако референдумот биде успешен и мнозинството гласа во насока на поддршка на референдумското прашање, ситуацијата е јасна и ВМРО-ДПМНЕ тоа ќе го почитува, рече ...
сите 258 | | | веќе видена

Ричард Хендрикс е нашиот најкорисен играч во досегашниот дел од претквалификациите. Барем ако се мери, се зема в предвид оној индекс кој вели дека Американецот ...
сите 82 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Парламентот се самораспушти заради предвремените парламентарни избори

Од:
До кого (е-маил):
Порака: