Досега 990 пријави за гласање од дијаспората, најмногу од Берн и Лондон


Вкупно 990 пријави од граѓани за гласање во дипломатско-конзуларните претставништва на Република Македонија во странство. се доставени до денеска во 13 часот преку веб апликацијата www.dijaspora.sec.mkдо Државната изборна комисија. Од нив, 965 пријави се прифатени, 23 се одбиени, а останатите се во обработка. Најголем број пријави се доставени за гласање во Берн – 83, во Лондон – 77, во Торонто – 60, Љубљана – 62, Виена – 57 и Канбера – 42. Во однос на податоците од јавниот увид во избирачкиот список, се наведува во сопштението на ДИК, заклучно со вчерашниот ден вкупно 2.179 граѓани извршиле јавен увид во подрачните одделенија и канцеларии на ДИК. Од нив, најголем број граѓани увид извршиле во Битола – 337, Струмица – 200, во Радовиш – 140 и во Прилеп – 129.
| | веќе видена | слични
2 копии

Дијаспората незаинтересирана за референдумот на 30 септември. Од околу 87 илјади иселеници кои се на Избирачкиот список само 2.755 се пријавиле за гласање во дипломатско консузуларните престтавништва. Тоа е за речиси десет пати помалку од пријавите што стигнаа од дијаспората за парламентарните избори во 2016 година, кога во дкп-ата гласаа околу 21 илјада иселеници. Ќе се гласа во 33 од 50 градови низ светот во кои имаме амбасада или конзулат. Пријавувањето за гласање во странство заврши. Оние иселеници кои не се пријавиле за гласање надвор ќе останат на Избирачкиот список, но тие своето право ќе можат да го искорстат само доколку се во државата и ќе гласаат според нивното пријавено живеалиште во Македонија. Дијаспората ќе гласа на 29 септември, ден пред граѓанското изјаснување во Македонија. За ова, според проценките на ДИК, ќе бидат потрошени околу 200 илјади евра. Заврши и јавниот увид во Избирачкиот список. Проверка на податоците во евиденцијата направиле 16 илјади 800 избирачи преку веб страницата на ...
| | веќе видена | слични

Истече рокот за проверка на Избирачкиот список и за пријавување на граѓаните од дијаспората за гласање. Од 87.000 граѓани кои живеат во дијаспората, само 2.755 изразија интерес да се појават за гласање на референдумот за името. 100 од пријавените беа одбиени поради немање на потребната документација и немање на постојан престој во Македонија. Од вкупно 50 дипломатски претставништва ширум светот, во 33 од нив ќе бидат отворени избирачки места, бидејќи во другите 17 амбасади, не е исполнет бројот од над 10 пријавени, што е услов за отворање на гласачко место. Трошоците за спроведување на референдумот во дијаспората ќе чинат околу 12 милиони денари, што е една третина од трошоците направени на минатите избори за дијаспората. Бројот на граѓаните во земјава кои го прегледаа Изборниот список во канцелариите на ДИК достигнаа околу 6.000. Од ДИК објавија дека Министерството за внатрешни работи подготви лични карти за околу 300 затвореници кои немале документи за идентификација за истите да можат да гласаат на ...
| | веќе видена | слични

Нешто помалку од 3.000 гласачи од вкупно 87 илјади запишани во избирачкиот список до денеска се пријавиле да гласаат информираат од ДИК. Дијаспората ќе гласа во 33 дипломатско конзуларните претставништва, а за неа ќе бидат потрошени околу 200 илјади евра што е една третина од средствата кои беа потрошени на последните избори. Правилникот пак за постапување и решавање по приговори ќе се разгледува на посебна седница иако првично беше ставен на дневен ред и на денешната.
| | веќе видена | слични
2 копии

Нешто повеќе од 200.000 евра државта ќе потроши за гласањето на 2.755 нашинци во дијаспората за референдумот за името. До истекот на рокот се пријавиле 2.855, но, 100 пријави Државната изборна комисија не прифати поради неисполнување на законските основи, односни, дел од нив патните исправи биле со истечен рок, или пак немале адреса на живеење во Македонија. Нашинците по светот најверојатно ќе гласаат во 33 дипломатскко конзуларни претставништва. Најмногу се пријавиле во Берн, 321, во Венеција. 258, Љубљана 217, Брисел 71, Рим 51, Вашингтон 45, Абу Даби 26. Во избирачкиот список како иселеници се евидентирани околу 87.000 лица. До завршувањето на јавниот увид - синоќа на полноќ 5.600 граѓани извршиле увид во избирачкиот список. ДИК запишала 94 граѓани, а избришала 295, - најголем број поради смртност, промена на податоци побарале 74 избирачи. На веб страницата на ДИК своите податоци ги провериле 16.808 избирачи. На избирачкиот список како иселени се запишани 87 илјади лица. Државната изборна комисија ...
| | веќе видена | слични

Рокот за пријавување на иселениците кои ќе гласаат на референдумот заврши на полноќ, а се пријавиле 2.755 иселеници. Одбиени се 100 лица со образложение дека дел од нив биле со истечени патни исправи, а дел немаат живеалиште во Македонија и немаат право да гласаат. На избирачкиот список како иселени се запишани 87.000 лица. Најголем број се пријавиле во Берн – 321, во Венеција -258, Љубљана 217, Брисел 71, Рим 51, Вашингтон 45, Абу Даби 26. Над 5.600 граѓани извршиле увид во избирачкиот список. Запишани се 94 граѓани, а избришани се 295, (најголем број се избришани поради смртност), а промена на податоци побарале 74 избирачи. На веб страницата на ДИК своите податоци ги провериле 16.808 избирачи. Избирачкиот список ќе биде конечно затворен на 7 септември кога ќе се знае колкав е вкупниот број на избирачи. На иницијатива на ДИК, МВР ќе им издаде лични карти на вкупно 260 лица кои издржуваат казна затвор за да можат да го остварат своето право на глас. Гласањето на дијаспората се проценува деќа ќе чини ...
| | веќе видена | слични

Синоќа, на полноќ, заврши увидот во избирачкиот список за претстојниот референдум, во охридското одделение на државната изборна комисија. Марга Димкоска, раководител на подрачното одделение, информира дека ова право во текот на 15 дена од кога сипсоците беа отворени за јавен увид го оствариле 305 охриѓани. Од 9 август па се до полноќ само 5 мина граѓани побарале нов упис во избирачкиот список, додека двајца побарле промена на адреса на живеење. Останатите граѓани направиле рутинска проверка на евиденцијата во единствениот избирачки список. Димкоска, посочува дека до 21 август избирачкиот список е прочистен од лица кои починале, а се евидентирани лицата кои добиле лични документи со добивање на полнолетен статус. Димкоска додава дека имало интерес за увид во Избирачкиот список од лицата од дијапсорат кои с е интересирале за гласачките места. Во Охрид, на последните локални избори во 2017 во Единствениот избирачки список биле евидентирани 51.848 гласачи, а во општина Дебрца тоа право го иамле 3 573 .
| | веќе видена | слични

 До истекот на рокот се пријавиле 2.855, но, 100 пријави Државната изборна комисија не прифати поради неисполнување на законските основи, односни, дел од нив патните исправи биле со истечен рок, или пак немале адреса на живеење во Македонија.  Нашинците по светот најверојатно ќе гласаат во 33 дипломатскко конзуларни претставништва.  Најмногу се пријавиле во Берн, 321, во Венеција. 258, Љубљана 217, Брисел 71, Рим 51, Вашингтон 45, Абу Даби 26. Во избирачкиот список како иселеници се евидентирани околу 87.000 лица. До завршувањето на јавниот увид - синоќа на полноќ 5.600 граѓани извршиле увид во избирачкиот список. ДИК запишала 94 граѓани, а избришала 295, - најголем број поради смртност, промена на податоци побарале 74 избирачи. На веб страницата на ДИК своите податоци ги провериле 16.808 избирачи. На избирачкиот список како иселени се запишани 87 илјади лица. Државната изборна комисија инфомираше дека на 250 затвореници МВР им издала лични карти  лични карти за да можат да го остварат своето право на глас ...
| | веќе видена | слични
8 копии

Државната изборна комисија (ДИК) на денешната седница го усвои Предлог-кодексот за набљудување на референдумот. Како што беше речено, Кодексот става акцент на акредитираните набљудувачи. Тие треба да го познаваат Законот, да се придржуваат кон неговите одредби, да се непристрасни и секогаш со себе да го носат беџот за идентификација. - За фер и коректно набљудување ДИК е должна да донесе рамка за правилно однесување при набљудувањето на референдумот. Согласно Кодексот, само акредитирани набљудувачи можат да информираат за текот на гласачкиот процес, беше истакнато на седницата. Кодексот предвидува и ограничување за акредитираните набљудувачи – тие не смеат да влијаат при гласањето и пребројувањето на гласовите, ниту да носат какви било партиски симболи. Како што информира претседателот на ДИК, Оливер Дерковски се уште трае рокот за издавање акредитации за набљудувачи на референдумот. ДИК на седницата го усвои и предлогот на Борис Кондарко, да се донесе комплетно нов правилник за приговори што ќе важи само за ...
| | веќе видена | слични

Избирачкиот список според роковникот ќе биде заклучен на 7-ми септември, на три дена пред официјаниот старт на референдумската кампања. 5.641 граѓанин извршил увид во списокот, информираа во Државната изборна комисија. Гласачите биле поажурни преку веб страницата на ДИК. Дури 16.805-мина провериле дали се наоѓаат на избирачкиот список. Во посебниот избирачки список за граѓаните од дијаспората запишани се 87.000 гласачи информираа од ДИК. Во амбасадите и конзуларните преставништва се пријавиле вкупно 2.855 македонски граѓани за да гласаат на референдумот. 100 од нив се одбиени. ДИК го изгласаа и кодексот за однесување на набљудувачите за референдумот. Не смеат да помагаат на гласачите, да сугерират, ниту да се мешаат во работата на одборите што го спроведуваат гласањето. Миле Ристески
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Селективната правда е неправда, а во Македонија гледаме дека главата на октоподот е недопирлива и се што прави системот е обид да се покријат трагите кои што ...
сите 414 | | | веќе видена

За Денот на нашата Армија ни пристигнаа и честитки од Кабул, Авганистан од нашите учесници во мисијата “Одлучна поддршка”. По повод празникот се одржаа ...
сите 97 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Досега 990 пријави за гласање од дијаспората, најмногу од Берн и Лондон

Од:
До кого (е-маил):
Порака: