Тинејџерка од Гостиварско почина во возило на Итна помош


Малолетно девојче од Гостиварско трагично го заврши својот живот во возило на Итната медицинска помош, со кое патувало кон Скопје. Несреќата што ја шокира земјава се случила во неделата наутро, соопштија од Министерството за внатрешни работи. Според полицијата, драмата почнала да се случува околу 4.30 часот, кога во Медицинскиот центар во Гостивар било донесено 15-годишно девојче од село Долна Ѓоновица. Во присуство на две повозрасни жени, од кои едната се претставила како нејзина баба, тинејџерката се пожалила на болки во стомакот. Таа била примена на Одделението за инфективна нега. Нашите извори велат дека кај девојчето не биле забележани надворешни повреди или траги, било комуникативно и на докторите им опишувало каде ја чувствува болката. Веднаш ~ била укажана медицинска помош, но поради тоа што била намалена функцијата на виталните органи, дошло до влошување на здравствената состојба, - Состојбата почнала да се влошува околу 8 часот, поради што најпрво е префрлена во Ургентниот центар на ...
| | веќе видена | слични
4 копии

Тинејџерката што во утринските часови во неделата почина во возилото на итната медицинска помош на пат од Гостивар кон Скопје, двапати била враќана во живот откако ѝ откажала работата на срцето, но, за жал, третиот обид бил неуспешен, пишува Нова Македонија. „Ова се некои од податоците до кои успеавме да дојдеме во текот на вчерашниот ден, додека се очекува и официјалниот извештај од судска медицина каде што телото на 15-годишното девојче е дадено на обдукција. Во текот на вчерашниот ден, во болницата во Гостивар бил одржан стручен колегиум на кој присуствувале сите началници на одделенија и лекари што биле дежурни дента, за да се направи анализа на случајот.“ – пишува весникот. – Се одржа стручен колегиум во болницата, на кој се установи дека целата процедура од моментот на приемот и укажаната прва медицинска помош, па сѐ до моментот на упатот, немало никаков лекарски пропуст, работено е според медицина базирана на докази, направени се сите прегледи, почнувајќи од ЕКГ, лабораторија итн. Извршени се ...
| | веќе видена | слични

Ова е биографијата на предложениот заменик министер за здравство Гоце Чакаровски која е доставена до Собранието на Македонија за денешниот избор на заменици министри. ФОРМАЛНО ОБРАЗОВАНИЕ – Специјализација по гинекологија и акушерство, Медицински факултет, Универзитет “Св. Кирил и Методиј” – Скопје – Универзитет “Св. Кирил и Методиј” – Скопје Медицински факултет, – Гимназија “Јосип Броз Тито”, Битола, Македонија – Основно училиште “Тодор Ангелевски” , Битола, Македонија РАБОТНО ИСКУСТВО – Шеф на родилна сала при ГАО Клиничка болница Д-р Трифун Пановски, Битола -1995- Специјалист по гинекологија и акушерство Клиничка болница Д-р Трифун Пановски, Битола -1988-1995 Доктор по општа медицина во итна медицинска помош во здравствен дом Битола -1987-1988 Доктор по општа медицина во с. Старавина ФУНКЦИИ 1995-1997 Вд. Претседател на самостоен синдикат на здравство, фармација и социјална заштита на Република Македонија 1993-1995 Заменик претседател на лекарско здружение на медицински центар – Битола 2012- ...
| | веќе видена | слични
11 копии

Министерството за здравство информира дека во врска со случајот со починатото петнаесетгодишното девојче од Гостивар се преземаат сите законски мерки, кои се во надлежност на Министерството, за комплетно испитување на случајот. Како што наведуваат во соопштението, за таа цел веднаш е формирана комисија за стручен надзор, во согласност со Законот за здравствена заштита, со претставници од Државниот санитарен и здравствен инспекторат и доктори од соодветните специјалности. Комисијата од стручен аспект го анализира целокупниот третман на пациентката, почнувајќи од приемот во општата болница во Гостивар и транспортот со возилото на итна медицинска помош, за да се утврди дали во целост е постапено во согласност со медицината базирана на докази при третманот на пациентката.По извршениот стручен надзор, извештајот од комисијата се доставува до сите надлежни институции. Да потсетиме, девојчето од гостиварското село Долна Гуновица, кое имало болки во стомакот, било донесено во неделата во 4.30 часот во медицински ...
| | веќе видена | слични

Комисија формирана од министерството за здравство ќе го испитува случајот со 15-годишното девојче од гостиварскиот регион кое пред два дена почина во возило на Брза помош. Здравствените власти велат дека ги преземаат сите законски мерки за да се дознае причината зошто тинејџерката не го преживеа транспортот од Гостивар до скопските клиники. -Комисијата од стручен аспект го анализира целокупниот третман на пациентката, почнувајчи од приемот во гостиварската болница и транспортот со возилото на Итна медицинска помош за да се утврди во целост дали е постапено согласно медицината базирана на докази при третманот, стои во сооштението од МЗ Лекари специјалисти и претставници од Државниот санитарен и здравствен инпекторат, по надзорот извештајот треба да го достават до ситер надлежни инситутции. Во меѓувреме се очекуваат и резултатите од обдукцијата на Судска медицина, кои треба да покажат дали труење со храна е причината за смртта. Средношколката од гостиварското село Долна Гуновица се жалела на болки во стомакот ...
| | веќе видена | слични

Се истражува зошто 15 годишното девојче од Гостивар кое неколку дена се жалело на болки почина во возилото на Брзата Помош за време на транспорот до скопските клиники. Телото на тинејџерката од Гостиварското село Долна Гуновица не покажувало видливи траги од насилство, велат докторите. Се сомневаат дека станува збор за труење со храна, но ова треба допрва да се потврди. Телото на девојчето е предадено на обдукција во судската медицина од каде се очекува точно да се констатира зошто тинејџерката ја загубила битката со животот. Како што информираат од гостиварската болница, во недела наутро било примено во медицинскиот центар во Гостивар жалејќи се на болки во стомакот. Поради намалена функција на виталните органи, состојбата и се влошила и со возило на итната медицинска помош била упатена во Ургентниот центар во Скопје. Но по пат накај Скопје девојчето починало. Во ургентниот центар во Скопје само ја констатирале смртта. За случајот со смртта на 15 годишното девојче се огласија од Министерството за здравство ...
| | веќе видена | слични

Како што наведуваат во соопштението, за таа цел веднаш е формирана комисија за стручен надзор, согласно Законот за здравствена заштита, со претставници од Државниот санитарен и здравствен инспекторат и доктори од соодветните специјалности. Комисијата од стручен аспект го анализира целокупниот третман на пациентката, почнувајќи од приемот во Општа болница Гостивар и транспортот со возилото на Итна медицинска помош, за да се утврди дали во целост е постапено согласно медицината базирана на докази при третманот на пациентката. По извршениот стручен надзор, извештајот од Комисијата се доставува до сите надлежни институции. 
| | веќе видена | слични
2 копии

Министерството за здравство ги превзема потребните мерки за расветлување на случајот со петнаесетгодишното девојче од Гостивар кое почина во возилото на Итната медицинска помош при транспорт до Ургентниот центар. Министерството за здравство ги превзема потребните мерки за расветлување на случајот со петнаесетгодишното девојче од Гостивар кое почина во возилото на Итната медицинска помош при транспорт до Ургентниот центар. Како што информираат од ресорното министерство се превземаат сите законски мерки, кои се во надлежност на Министерството, со цел комплетно испитување на случајот. За таа цел, веднаш е формирана комисија за стручен надзор, согласно Законот за здравствена заштита, со претставници од Државниот санитарен и здравствен инспекторат и доктори од соодветните специјалности. -Комисијата од стручен аспект го анализира целокупниот третман на пациентката, почнувајќи од приемот во Општа болница Гостивар и транспортот со возилото на Итна медицинска помош, за да се утврди дали во целост е постапено согласно ...
| | веќе видена | слични

Вчера почина 15-годишно девојче од гостиварско Долна Гуновица, во возило на Брза помош, при транспорт кон Ургентниот центар во Скопје. Трагедија која го зави во бескрајна болка нејзиното семејство. И додека јавноста, сочувствувајќи со случајот, се обидуваше да ја разјасни дилемата околу тоа дали постои човечки фактор виновен за смртта на девојчето и како е можно од болка во стомакот да почине во амбулантното возило со медицински персонал околу неа, од Министерството за здравство нема никава официјална информација. Иако е премногу недолично и бизарно смртта да се искористува за каква било цел, а особено за политичка, молк и од тие кои со години слични моменти дрско користеа за стигматизација на министерството за здравство, особено на поранешниот министер, Никола Тодоров. Преку ноќ, гласната група, борци за секакви права кои „грмеа“ на социјалните мрежи и организираа протести за смена на „министерот за смрт“, како што го нарекуваа Тодоров, го исклучи тонот. Некако искрата за правичност во нив згасна, па нема ...
| | веќе видена | слични

Во возило за Брза помош починало 15 годишно девојче за време на транспортот од Гостивар до скопските клиники. Тинејџерката од гостиварското село Долна Гуновица пред неколку дена се жалела на болки во стомакот. Во саботата ноќта била на лекар и по дадената терапија здравствената состојба и се подобрила, по што си заминала дома. Но, вчера наутро повторно и се слошило и околу 9 часот со повраќање и дијареа завршила на Инфективното одделение во општата болница. Додека дежурните подготвувале терапија девојката добила силни грчеви, велат од установата. -Дежурниот тим веднаш ја префрли пациентката во Ургентниот центар кој е во непосредна близина. Во меѓувреме и откажа работата на срцето. Анестезиологот ја реанимираше и интубираше и беше вратена во живот.За кратко време според сите процедури организиравме транспорт до Скопје, се наведува во писемената изјава за Сител од гостиварската болница. Но, после Тетово на девојката и откажале функциите на виталните органи. И покрај напорите, медицинскиот тим во амбулантното ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Стево Пендаровски денеска се повлече од учеството во Комитетот за интеграција на Република Македонија во НАТО Алијансата. - Ми беше голема чест и задоволство ...
сите 165 | | | веќе видена

Пронајдениот дел од стабилизаторот на урнатиот авион на „Етиопиан ерлајнс“ во Етиопија бил во слична чудна положба како и кај авионот на компанијата „Лајон ...
сите 235 | | | веќе видена

Кандидатот за претседател, Гордана Силјановска Давкова вчера оствари средба со граѓаните во Општина Крива Паланка и разговараше со нив за енормното загадување, ...
сите 185 | | | веќе видена

За само неколку дена, лидерот на ВМРО ДПМНЕ, три пати остро ја нападна Специјалната јавна обвинителка Катица Јанева, споменувајќи мафијашко и рекетарско ...
сите 224 | | | веќе видена

Охрид, 15. март 2019 (ИНПРЕС) – Времето денес ќе биде сончево со мала до умерена облачност. Ќе дува слаб до умерен, а повремено засилен ветер од западен ...
сите 214 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Тинејџерка од Гостиварско почина во возило на Итна помош

Од:
До кого (е-маил):
Порака: