Ревизорскиот извештај за МЕПСО откри неправилности


Владата се сомнева за криминал во МЕПСО кој е наведен во ревизорскиот извештај за компанијата направен во 2016 година. Државната енергетска компанија, како што наведуваат ревизорите, последниот ден од 2012 година купила имот во вредност од 4,8 милиони евра. Истиот овој имот во 2011 и бил понуден на продажба, но по пониска цена од 1,1 милиони евра. Тогаш државната компанија ја одбила понудата, со образложение дека немале обезбедено пари за тоа. Се работи за деловен простор и гаража кои што се дел од административната зграда на МЕПСО, но не биле во сопственост на енергетската компанија. За да го купи имотот, МЕПСО во септември 2012 година направил дополнување на инвестициската програма за што за таа и за 2013 година биле обезбедени вкупно пет милиони евра за обезбедување на „ефикасен адиминстративен простор“ „Во 2011 година МЕПСО добила понуда да откупи имот од вкупно 2.188 метри квадратни по цена од 3,7 милиони евра. МЕПСО ја одбива оваа понуда. Две години подоцна истава оваа површина, истиот имот друго ...
| | веќе видена | слични

Архивистите разочарани од владината одлука да не го вратат Архивот во наменската зграда. Велат дека залудни биле нивните очекувања дека новата Влада ќе ги исправи грешките на претходната владејачка гарнитура. Враќање на Архивот во старата зграда за нив е единственото прифатливо решение. Архивистите предупредуваат дека дел од документите се оставени на немилост, иако вчера министерката тврдеше дека архивската граѓа е на безбедно. „Перманентно се загрозени од влагата што е постојана за секој дозжи и не само кога врне. Неколку дена по дождот тече вода на сите страни. Ние се жртвуваме за да нема оштетувања на документите, мислевме дека ќе има разум, ќе се свестат.“ - изјави Фросина Ѓурчевска – aрхивист. Според владиното задолжение, Архивот треба да одбере локација и да изготви анализа за тошоците. Локациите допрва ќе се разгледуваат, а со оглед на комплексноста на архивското депо, вработените очекуваат дека изградбата ќе трае со години. До изградба на новиот објект, вработените остануваат во барокната зграда ...
| | веќе видена | слични

Професорот Димитар Апасиев остро ја критикува владината одлука на исторчарите да им се одземе старата зграда на државниот архив, документите да се носат во нова зграда која допрва ќе се гради а во старата да се сместат правосудни органи. “Да имаш профи зграда за државен АРХИВ, по сите светски стандарди, и да ја дадеш на користење на една корумпирана институција како „Обвинителство за организиран криминал“ која освен монтировки за политички пресметки, не работи ништо друго – треба да си поголем Грујо и од Грујо!”, пишува Апасиев кој не гледа никаква логика во одлуката на владата. Предходно Владата донесе одлука наместо во новата зграда на Државниот Архив во која има влага и каде може да се оштети документацијата, да се гради нов објект.
| | веќе видена | слични

Државниот Архив ќе остане барем уште неколку години во зградата од проектот Скопје 2014 и ќе се соочува со сериозни проблеми во работењето и чувањето на архивскиот материјал. Владата на вчерашната седница одлучи Архивот да не се враќа во стара зграда, изградена за таа намена, туку да изгради нова во која би се сметил архивиот и депото. Од Владата нема одговор на која локација ќе се гради, кога ќе почне изградата и колку тоа ќе чини. Во стариот објект на Архивот, каде се наоѓа и главното депо и Институтот за национална историја, ќе се всели Обвинителството за организиран криминал. Градежните работи финансирани од европски фондови финишираат и објектот веќе е пренаменет за потребите на обвинителството. Директорот на Архивот, Кирил Петров, останува на ставот дека Архивот требало да се врати назад, но вели дека е задоволен и од ова решение на Владата. Сега за сега две локации се во игра каде би се градела новата зграда за Архивот. Она што е клучно е дека новиот објект мора да биде изграден исклучиво за таа ...
| | веќе видена | слични

Основното јавно обвинителство ќе истражува зошто Македонскиот преносен опаратор – МЕПСО во 2012 година купил имот по цена повисока за дури 1,1 милиони евра од онаа која му била понудена една година претходно, но тогаш компанијата ја одбила понудата. Станува збор за зградата во која се наоѓа седиштето на МЕПСО во центарот на Скопје, сега преоблечена во барокно руво. Овие индикативни наоди за незаконски дејства ги откриле државните ревизори и ги навеле во нивниот Извештај за 2016, кој вчера го усвоила Владата и одлучила да го испрати до Обвинителството. Тоа треба да провери дали има криминал и доколку е така, да започне соодветна постапка. „Во 2011 година МЕПСО добива понуда да откупи имот од вкупно .2178 метри квадратни, по цена од 3,7 милиони евра. МЕСПСО ја одбива оваа понуда. Две години подоцна, истата оваа површина, истиот имот, друго правно лице, го продава на МЕПСО за цена од 4,8 милиони евра“, вели владиниот портпарол Миле Бошњаковски. Според сознанијата на Телма, кога МЕПСО во 2012 ја купил зградата, ...
| | веќе видена | слични

Ниту во старата, ниту во новата. Државниот Архив ќе се сели на трета локација. Владата најде решение за проблемите во постојниот објект. Ниту во старата, ниту во новата. Државниот архив ќе се сели на трета локација. Владата најде решение за проблемите во постојниот објект. Наместо санирање на делот од кровната конструкција која попушти под силните врнежи сега ќе се гради нова зграда. Колку ќе чини овој нов проект допрва ќе се пресметува. - Владата го задолжи директорот на Државниот архив да изготви акционен план за изградба на нов објект со кој ќе се постигне заштита на долг рок на архивската граѓа, изјави министерката Зорица Апостолска, објаснувајќи ја вчерашната одлука на Владата за трајно решение на зградата на Државниот архив. - Одлуката е врз основа на пошироки консултации и фактички увид на лице место, со што се соочуваат сите три инволвирани институции. Најсоодветно решение е да биде изграден сосема нов објект со сите потребни стандарди кои сега ги немаат. Со менување веќе донесени одлуки и ...
| | веќе видена | слични

Ниту наменската, ниту барокната – за Државниот Архив ќе се гради трета зграда, децидни се од Владата. Тоа според министерката Апостолска е најсоодветно решение, иако е најскапо. Во наменската се вселува Јавното обвинителство, а барокната зграда на кеј ќе се реновира. „Владата има свесност дека тоа ќе биде поскапо одошто враќањетро назад, но нема да биде како градба. Имајќи го в предвид значењето на сите институции особено на архивскиот матерјал, најдобра одлука беше да се гради нов.“ - изјави Зорица Апостолска – Министер без ресор. Архитектите против санацијата на Археолошкиот музеј каде беше префрлен Архивот. Велат дека не вреди да се поправа зграда изградена со толку технички грешки, бидејќи е практично невозможно да се санираат. „Поскапо е тој објект да се одржи одошто да се сруши. Точно е дека ќе се потрошат народни пари, но тоа е секогаш така. Да се надеваме дека народот ќе треба да плати двапати наместо три.“ - изјави Сања Раѓеновиќ Јовановиќ – архитект. Иако Владата е свесна дека ова е најскапото ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Ревизорскиот ивештај за МЕПСО за 2016 година, кој Владата го усвои на вчерашната седница, ќе биде испратен до Основното јавно обвинителство поради одредени индикативни наоди. -Има одредени наоди поради кои Владата вчера донесе одлука и заклучи дека овој ревизорски извештај ќе биде испратен до Основното јавно обвинителство со цел овие индикативни наоди да се проверат дополнително и дека доколку Обвинителството смета дека има простор за некакви постапки, да ги започне, изјави на владиниот портпарол на денешната прес-конференција. Related
| | веќе видена | слични
2 копии

Изградба на нов објект и реконструкција на покривот на постојната зграда.. Ова е владиниот план за решавање на проблемот со протекувањето на Државниот архив.. Надлежните признаваат дека ќе се потрошат повеќе пари ама сметаат дека е тоа единствено решение.. „Секако владата има свесност дека тоа ќе биде поскапо отколку враќањето назад, тоа се пак зафати кои што ќе чинат, но сигурно и нема да биде како градба“, вели Зорица Апостолска Министер, без ресор Засега не се знае колку ќе чини изградбата на новиот објект, каде ќе се наоѓа ниту кога ќе биде готов.. Нема предвиден буџет и за најавените поправки на постојната зграда.. Од владата велат дека тоа ќе го утврдел директорот на архивот.. Според надлежните, протекувањето нема уништено документи во депото на зградата покрај Вардар.. Додаваат оти голем дел од архивскиот материјал е се уште во старото депо иако објектот ќе го користи Обвинителството за организиран криминал.. „Невозможно е вработените да се вратат во старото, во стариот архив, бидејќи ќе се отворат ...
| | веќе видена | слични

Историското национално богатство нема да биде доведено во опасност, тврдат од Владата. Сета архивска граѓа е добро зачувана и заштитена, бидејќи се наоѓа во депото на стариот објект. Владата донела одлука да се гради нов објект, бидејќи враќањето во старата зграда ќе биде нов проблем, образложи министерката Зорица Апостолска. Просториите во Археолошкиот музеј, не се соодветни за архиварска дејност, а стариот е веќе пренаменет за потребите на Обвинителството за организиран криминал и корупција со лабаратории и истражни центри, рече Апостолска. Портпаролот Бошњаковски посочи дека Владата го препрати ревизорскиот извештај до Јавно обвинителство за МЕПСО во 2016 година поради сомнеж за сторени незаконски дејствија. Раководството на МЕПСО преплатило имот со површина од над 2.000 метри квадратни, го откупиле во 2013-та година за 4,8 милиони евра, иако две години претходно добиле поевтина понуда од 3,7 милиони евра. Бошњаковски инофрмираше дека Владата одобрила закуп на градежно земјиште во ТИРЗ Скопје 1 на ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Интервентната полиција мнападна голем број луѓе што ги преплавија улиците на главниот град на Еквадор, Кито, и го нарекоа нивниот претседател Ленин Морено ...
сите 253 | | | веќе видена

Со почеток во 20:30 часот, ВМРО-ДПМНЕ ќе одржи митинг во Делчево. На истиот се очекува да се обратат лидерот на партијата Христијан Мицкоски и кандидатот за ...
сите 183 | | | веќе видена

Со оглед на тоа дека во недела ни претстојат претседателските избори на сите нас ни е важно тоа какво време не очекува за време на изборите. Времето во недела ...
сите 193 | | | веќе видена

Претседателската кандидатка Гордана Силјановска Давкова вечерва од Кратово им одоговори на сите загрижени за тоа како ќе била претседател на државата и врховен ...
сите 92 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Ревизорскиот извештај за МЕПСО откри неправилности

Од:
До кого (е-маил):
Порака: