Денови на шведска храна од 7 до 16 јуни

2 копии

Со желба да ја запознае македонската јавност со вкусовите на шведската кулинарска култура, Амбасадата на Шведска веќе трета година по ред организира денови на шведска храна. Оваа година под мотото Try Swedish!, во ресторанот Дистрикт ќе можат да се вкусат интересни шведски рецепти од 7 до 16 јуни. За време на деновите на шведска храна во Македонија ќе може да се пробааат разновидни рецепти - традиционални јадења како шведски ќофтиња со лингонбери бобинки, мариниран лосос со сос од сенф и копар, но и иновативни десерти како свежи малини со крем од лимон и пуслици со екстракт од сладок корен. Менито кое ќе се служи е креирано од шведскиот мастер шеф Магнус Албректсон, кој меѓу другото е еден од ретките готвачи кои ја имаат подготвувано храната за свечената вечера по повод доделувањата на Нобеловата награда која секоја година ја организира шведското кралско семејство. Шведската храна е разновидна како и самата шведска природа – од плодната, питома почва на југот до суровата дивина на Лапланд. Неколкуте ...
| | веќе видена | слични

Македонската традиционална храна и врвните вина на винаријата „Стоби“ минатиот месец беа единственото нешто што можеше да се најде на менито на елитниот ресторан „Ковач“ во Белград . Во овој ресторан од 8 до 22 мај се одржуваше манифестацијата „Денови на македонската традиција“ преку која се промовираа храната од земјава и најквалитетните вина од Македонија. Домаќин на оваа традиционална манифестација годинава беше винаријата „Стоби“ во соработка со познатиот белградски ресторан. Манифестацијата „Денови на македонската традиција“ во Белград привлече бројни гости, љубители на македонските вина и храна. Голем број амбасадори, пејачи, актери, бизнисмени, политичари, книжевници, беа само дел од посетителите на ресторанот „Ковач“ кои уживаа во гастрономските специјалитети на познатиот македонски шеф Влатко Огненовски, кого винаријата „Стоби“ специјално го ангажираше за да го осмисли менито за целиот настан. На менито во ресторанот „Ковач“ минатиот месец најактуелни беа различни македонски деликатеси како пинџур, ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Синоќа, во ресторанот „Дистрикт“, а под мотото Try Swedish!, отпочнаа Деновите на шведска кујна кои ги отвори шведскиот амбасадор во Македонија Матс Стефансон, а првите специјалитети ги вкусија претставници на онлајн заедницата на љубители на гастрономијата и новинари. Во текот на деновите на шведска храна во Македонија кои годинава се одвиваат од 7 до 16 јуни ќе може да се пробаат разновидни рецепти – традиционални јадења како шведски ќофтиња со лингонбери бобинки, мариниран лосос со сос од сенф и копар, телешки бифтек со аспарагус, десерти со екстракт од сладок корен, коктели и други специјалитети зготвени под палката на шведскиот маестро-шеф Магнус Албректсон. Повеќе за ова прочитајте тука .
| | веќе видена | слични
4 копии

Амбасадата на Шведска трета година по ред организира Денови на шведска храна. Мотото на манифестацијата, која ќе се одржува од денеска до 16 јуни, е Try Swedish!. Целта е македонската јавност да се запознае со вкусовите на шведската кулинарска култура. За време на деновите на шведска храна во Македонија ќе може да се пробааат разновидни рецепти - традиционални јадења како шведски ќофтиња со лингонбери бобинки, мариниран лосос со сос од сенф и копар, но и иновативни десерти како свежи малини со крем од лимон и пуслици со екстракт од сладок корен. Менито кое ќе се служи е креирано од шведскиот мастер шеф Магнус Албректсон, кој меѓу другото е еден од ретките готвачи кои ја имаат подготвувано храната за свечената вечера по повод доделувањата на Нобеловата награда која секоја година ја организира шведското кралско семејство. Шведската храна е разновидна како и самата шведска природа – од плодната, питома почва на југот до суровата дивина на Лапланд. Неколкуте климатски зони, илјадници езера, долги морски брегови ...
| | веќе видена | слични

За време на деновите на шведска храна во Македонија ќе може да се пробааат разновидни рецепти - традиционални јадења како шведски ќофтиња со лингонбери бобинки, мариниран лосос со сос од сенф и копар, но и иновативни десерти како свежи малини со крем од лимон и пуслици со екстракт од сладок корен. Менито кое ќе се служи е креирано од шведскиот мастер шеф Магнус Албректсон, кој меѓу другото е еден од ретките готвачи кои ја имаат подготвувано храната за свечената вечера по повод доделувањата на Нобеловата награда која секоја година ја организира шведското кралско семејство. Шведската храна е разновидна како и самата  шведска природа – од плодната, питома почва на југот до суровата дивина на Лапланд. Неколкуте климатски зони, илјадници езера, долги морски брегови и густи шуми овозможуваат развивање на една богата кулинарска култура. Шведска исто така има традиција на целосно искористување на она што го нуди природата, каде долгите зими наложуваат изнаоѓање многубројни начини на презервација на плодовите кои се ...
| | веќе видена | слични

Амбасадата на Шведска трета година по ред организира денови на шведска храна. Оваа година под мотото Try Swedish!, Mожатете да се вкусите интересни шведски рецепти од 7 до 16 јуни. За време на деновите на шведска храна во Македонија ќе може да се пробааат разновидни рецепти - традиционални јадења како шведски ќофтиња со лингонбери бобинки, мариниран лосос со сос од сенф и копар, но и иновативни десерти како свежи малини со крем од лимон и пуслици со екстракт од сладок корен. Менито кое ќе се служи е креирано од шведскиот мастер шеф Магнус Албректсон, кој меѓу другото е еден од ретките готвачи кои ја имаат подготвувано храната за свечената вечера по повод доделувањата на Нобеловата награда која секоја година ја организира шведското кралско семејство. Шведската храна е разновидна како и самата шведска природа – од плодната, питома почва на југот до суровата дивина на Лапланд. Неколкуте климатски зони, илјадници езера, долги морски брегови и густи шуми овозможуваат развивање на една богата кулинарска култура. ...
| | веќе видена | слични

Останато

Нашиот јазик и нашето културно наследство се македонски. Тоа го потврдуваме со договорот. Како Македонци ќе влеземе во НАТО и како Македонци ќе чекориме во ЕУ. ...
сите 69 | | | веќе видена

По обраќањето на претседателот Ѓорге Иванов пред македонската заедница во Детроит, каде што уште еднаш повтори дека нема да гласа на закажаниот референдум , ...
сите 174 | | | веќе видена

Охрид, 25. септември 2018 (ИНПРЕС) – Времето денес ќе биде значително посвежо со умерена локална облачност и повремени сончеви периоди. Ќе дува силен северен ...
сите 268 | | | веќе видена

Скопје, 25 септември 2018 На шест денови до рефереднумот за иднината, Христијан Мицкоски не само што нема став за најважното прашање, туку упорно негира се што ...
сите 222 | | | веќе видена

СДСМ предизборите ветуваше дека откако ќе дојдат на власт ќе прават проекти, ќе донесат подобар живот, ќе ги вратат младите, ветуваа се и сешто само да се ...
сите 220 | | | веќе видена

Охрид/Битола, 25. септември 2018 (ИНПРЕС) – Во рамките на 39. издание на Фестивалот „Браќа Манаки“, утре ќе се одржи премиерата на краткиот игран филм ...
сите 106 | | | веќе видена

Српскиот вицепремиер и министер за надворешни работи Ивица Дачиќ во Њујорк изјави дека национален приоритет на Србија е постигнувањето на политичко решение за ...
сите 179 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Денови на шведска храна од 7 до 16 јуни

Од:
До кого (е-маил):
Порака: