Христијаните втор ден слават Велигден

Христијанските верници – оваа година заедно и православните и католичките, денеска слават втор ден Велигден, кој е државен празник и неработен ден во Република Македонија. Воскресението Христово завчера на полноќ беше објавено во сите храмови на Македонската православна црква, а Велигденска миса беше одржана во католичката црква Срце Исусово. Празнувањето продолжува со воскресенски литургии. Архиепископот охридски и македонски г.г. Стефан по повод вториот ден Велигден денеска ќе богослужи во храмот „Рождество на Пресвета Богородица“ во Центар. Христовото Воскресение Велигден се смета за најголем христијански празник, ден кога Исус Христос ја докажал својата божествена моќ и воскреснал од мртвите. Овој празник е спој на верата и традицијата, негувана од памтивек, а почнува на Велики четврток кога, пред изгрејсонце, домаќинките ги бојадисуваат првите црвени велигденски јајца.
| | веќе видена | слични
2 копии

Светлата недела има посебно место во народното верување и многубројни обичаи се врзани за овој ден. Денешниот ден се нарекува Мал велигден. Кај народот оваа недела е позната како водена и треба момчињата и девојките да излезат крај потоците и реките да се прскаат со вода и да фрлаат во водата цветни венци, со цел да ги одоброволат водените демони. Во некои места се прославува крај на велигденскиот циклус на благи и светли денови. Некаде до утрото ги чуваат црвените велигденски јајца и денеска им се даваат на децата да се кршат со нив, а постарите се поздравуваат со: „Христос воскресе!“
| | веќе видена | слични
12 копии

Во Светлата недела после Велигден, денешниот ден во народот се нарекува Светол или Зелен четврток. Инаку Белата, Светла или Велигденска недела се смета за непрекинат ден на Велигден. Затоа секој ден има богослужби, исто како на Велигден. Четврток инаку важи за баксуз-ден, секој освен овој. Светлиот четврток е единстевн кој по традиција се смета за среќен. Се верува дека на овој ден, сите места каде што живеат нечесните сили се затворени, дека по земјата одат добрите божества, па поради тоа и на луѓето денеска добро им оди. Овој ден треба да се започне работа, посебно онаа која вообичаено не ви оди од рака. Исто така треба да се упати молба за неостварена желба и таа ќе се исполни. Во народот, на овој четврток не се работи.
| | веќе видена | слични

Во Светлата недела после Велигден, денешниот ден во народот се нарекува Зелен четврток. Во Светлата недела после Велигден, денешниот ден во народот се нарекува Зелен четврток.Инаку Белата, Светла или Велигденска недела се смета за непрекинат ден на Велигден. Затоа секој ден има богослужби, исто како на Велигден.Четврток инаку важи за баксузден, секој освен овој!Светлиот четврок е единстевн кој по традиција се смета за среќен. Се верува дека на овој ден, сите места каде што живеат нечесните сили се затворени, дека по земјата одат добрите божества, па поради тоа и на луѓето денеска добро им иде.Овој ден треба да се започне работа, посебно онаа која вообичаено не ви иде од рака. Исто така треба да се упати молба за неостварена желба и таа ќе се исполни. Во народот на овој четврток не се работи.
| | веќе видена | слични
2 копии

Денешниот ден меѓу народот е познат како светла среда. Постарите луѓе кажуваат дека ноќеска треба да се гледа во небото. Ако е ведро и ѕвездено, годината ќе биде родна. Ако има облаци, не чека година на сиромаштја и несреќа. На небото посебно се бараат ѕвезди кои паѓаат. Се верува дека оној кој прв ќе здогледа една, ќе има повеќе среќа од останатите. Овој обичај се поврзува и со мртвите. Ако во семејството некој неодамна ви починал, ноќеска треба да погледнете во небото.Велат дека денес после полноќ ќе падне и неговата ѕвезда. Што значи ако сонувате гараво лице? Ако во сон видите гараво лице тоа значи дека сакате некого или нешто што не можете да го имате. Можно е да сте заљубени во личност која е зафатена или која едноставно вас не ве сака.
| | веќе видена | слични
6 копии

Денешниот ден, првата среда после Велигден, кај народот е познат како светла среда. Постарите велат дека вечерва треба да се гледа во небото. Ако е ведро и полно со ѕвезди, годината ќе биде родна. Ако има облаци не чека година на сиромаштија. Некои намерно бараат ѕвезди што паѓаат бидејќи се верува дека оној што прв ќе види ѕвезда како паѓа ќе има повеќе среќа од останатите. Овој обичај се врзува и за мртвите. Ако неодамна ви починал некој вечерва треба да погледнете во небо, бидејќи старите велат дека денес по полноќ ќе падне и неговата ѕвезда. Денешната среда се нарекува и поцрнета среда, а називот го добила според еден стар обичај кој се практикувал до пред Втората светска војна. Имено, на денешен ден по селото се движела поворка составена исклучително од неженети момчиња до триесеттата година. Тие биле следени од свирачи и со себе влечеле стебло.Овој ведар и живописен обичај го симболизирал верувањето за потребата и смисолот на бракот, а тие кои се уште не го засновале на овој начин јавно биле „прозвани“ ...
| | веќе видена | слични
4 копии

Неделата по Велигден е полна со бројни убави обичаи и верувања. Бидејќи велигден се прославува три дена, денешниот ден е работен и верниците се враќаат на вообичаениот живот, а во селата на работата на поле и околу стоката. Денешниот ден некои го нарекуваат црна среда, а други светла, бидејќи нашите прадедовци и дедовци верувале дека вечерва задолжително треба да се гледа во небото и да се чека знак! Имено, верувале дека ако вечерва небото биде без облаци, ведро и ѕвездено-годината ќе биде родна. Ако има облаци, годината до следниот Велигден ќе биде тешка, година на беда и сиромаштија. Се верува дека оној кој вечерва ќе здогледа ѕвезда што паѓа ќе биде среќен во следната година, но се верува дека оние на кои неодамна им умрел обавезно вечерва треба да погледнат во небо бидејќи таму ќе видат како паѓа ѕвездата која му „припаѓала“ на починатиот. Според народното верување среда е мошне поволен ден, а особено млада среда, за секоја активност и преземање на важни чекори. Во некои делови ова е варовна среда, која ...
| | веќе видена | слични

Третиот ден по Велигден, во среда, паѓа на таканаречена „Црна среда“. Верувањата велат дека таа ни претскажува каква ќе ни биде следната година! За црната среда се верува дека ако е времето облачно, цела година до следниот Велигден ќе ни биде тешка година на беда и сиромаштија. Кај нашиот народ оваа среда се вели црна или светла, па така се гледа во небото и се чека знак. Ако небото на овој ден е светол, и без облаци, цела година ќе биде добра, плодна и богата, а ако е облачно тогаш ни следи година на оскудација и беда. Во некои делови во земјата постои верување дека ако некој види ѕвезда што паѓа, ќе биде среќен цела година, додека други сметата дека оној на кого некој доскоро му умрел, треба да гледа во небото и да ја види ѕвездата што паѓа, која го собира покојникот. Имено, црна среда носи име од еден обичај кој своите корени ги влече од Баната, и беше практикуван до Втората светска војна. На овој ден неоженетите момци од селата тргнуваат во поворка која би ја следеле свирачи и би влечеле труп со себе, а ...
| | веќе видена | слични

Денешниот ден некои го нарекуваат црна среда, а други светла, бидејќи нашите прадедовци и дедовци верувале дека вечерва задолжително треба да се гледа во небото и да се чека знак! Имено, верувале дека ако вечерва небото биде без облаци, ведро и ѕвездено-годината ќе биде родна. Ако има облаци, годината до следниот Велигден ќе биде тешка, година на беда и сиромаштија. Се верува дека оној кој вечерва ќе здогледа ѕвезда што паѓа ќе биде среќен во следната година, но се верува дека оние на кои неодамна им умрел обавезно вечерва треба да погледнат во небо бидејќи таму ќе видат како паѓа ѕвездата која му „припаѓала“ на починатиот. Според народното верување среда е мошне поволен ден, а особено млада среда, за секоја активност и преземање на важни чекори. Во некои делови ова е варовна среда, која се нарекува водена, бидејќи е посветена на водената стихија-да не се уништат посевите, што во време на пролетните дождови често се случувало. Во минатото многу се внимавало на тоа луѓето да се воздржуваат од секоја зла мисла ...
| | веќе видена | слични

Ако денес има облаци, годината до следниот Велигден ќе биде тешка, година на бедата и оскудација. Ако денес има облаци, годината до следниот Велигден ќе биде тешка, година на бедата и оскудација.Неделата по Велигден е полна со народни обичаи и верувања.Денешниот ден е првиот работен ден по Велигден, кога верниците се враќаат на својот нормален живот, а во село луѓето се враќаат на селските работи, домаѓинството и стоката.Имено, се верува дека денес е „црна среда“, а нашите прадедовци и дедовци верувале дека вечерва обавезно треба да се гледа во небото и да се чека знак. Тој кој вечерва ќе здогледа ѕвезда што паѓа ќе биде среќен и наредната година, а оние на кои неодамна некој им починал треба вечерва да го погледнат небото и да гледаат дали ѕвездата што паѓа припаѓа на починатиот.Според народните верувања, среда е навистина поволен ден, а особено младата среда, за секоја човечка работа или преземање поголеми чекори.Во минатото, на овој ден луѓето се воздржувале од зли мисли и лоши дела, бидејќи ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

„Во Апелацискиот суд каде што судиите имаат одговорност за тоа во кој правец ќе продолжи да се движи македонското судство: Дали ќе се издигне над состојбите и ...
сите 348 | | | веќе видена

Според непотврдена информација, евентуалното бегство на поранешниот шеф на тајната полиција Сашо Мијалков било поврзано со лица од Унгарија, Молдавија и ...
сите 78 | | | веќе видена

Азилот што го доби екс премиерот Никола Груевски му дава право слободно да се движи само на унгарска територија, но не и надвор од неа – објаснува за Нова ...
сите 463 | | | веќе видена

Соопштение до јавноста – реакција на соопштението на СДСМ кое се однесуваше на прес конференцијата на Наум Стоилковски Македонија е единствена држава во Европа ...
сите 110 | | | веќе видена

„Неодговорноста на СДСМ дозволува вистинска еколошка катастрофа во Охридското езеро. Десетици тони плашица веќе неколку дена е заробена во каналот Студенчишта, ...
сите 50 | | | веќе видена

Веднаш штом Судот го донесе решението за меѓународна потерница, МВР ја распиша и го извести Интерпол, соопшти министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски ...
сите 33 | | | веќе видена

„Сашо Мијалков повеќе не е член на ВМРО-ДПМНЕ, не сме запознаени со деталите и причините за неговото приведување. Раководството на партијата подолго време нема ...
сите 70 | | | веќе видена

Ако Унгарија веќе има донесено одлука за азил за осудениот експремиер Никола Груевски, како што утринава објавија унгарски медиуми, тогаш таа е претходно ...
сите 377 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Христијаните втор ден слават Велигден

Од:
До кого (е-маил):
Порака: