Македонија очекува безусловна препорака од ЕК


Европската Комисија денеска се очекува да препорача безусловен старт на преговорите за Македонија. Ова се наведува во нацрт извештајот за Македонија, до кој дојде МИА. Сепак, извори во Брисел предупредуваат дека формулацијата, може да биде променета во последен момент. Европската Комисија денеска се очекува да препорача безусловен старт на преговорите за Македонија. Ова се наведува во нацрт извештајот за Македонија, до кој дојде МИА. Сепак, извори во Брисел предупредуваат дека формулацијата, може да биде променета во последен момент.- Во светло на постигнатиот напредок, ЕК препорачува преговорите за членство да започнат со Поранешната југословенска Република Македонија. Одлучувачки ќе биде задржувањето и продлабочувањето на сегашниот реформски чекор за итните реформски приоритети. Со цел да го поддржи ова, ЕК би го применувала засилениот пристап за преговарачките поглавја во областа на судството, фундаменталните права и правдата, слободата и безбедноста во земјата, стои во делот на извештајот на ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Демократскиот сојуз смета дека во рамките на реформите на судскиот систем мора да се предвиди одговорност за сите кои на каков било начин ја попречуваат правдата, при што посебно треба да се нагласи одговорноста на носителите на високи политички и државни функции.„Во оваа насока предлагаме да се предвиди кривично дело ‘попречување на правда’ за сите кои, користејќи ја политичката моќ, спречуваат или опструираат да се води ефикасна борба против тешките облици на организиран криминал.Извештајот за работата на Специјалното обвинителство само ги потврдува оценките дека во Македонија и покрај промената на власта и натаму постојат системски слабости и влијание на политичко-финансиски центри кои спречуваат да се утврди одговорност за грабежот кој се случуваше во изминатиот десетгодишен период.Доколку и натаму се развлекуваат постапките и релативизира одговорноста, тогаш криминалот наместо зло со кое треба да се справиме, ќе стане ‘вредносна категорија’.Со системските промени треба да се продолжи и мандатот на СЈО, ...
| | веќе видена | слични

Конечно и тоа се случи. Со извештајот на Европската комисија за напредокот на Република Македонија на патот кон европските интеграции, после неколку условени препораки, дадена е чиста препорака за отпочнување на преговорите за полноправно членство во Европската унија. Значи го поминавме првото ниво од видео играта, додуша не за прв пат, но нејсе, одиме понатаму. Првата крупна задача што е нотирана во Извештајот како препорака до македонските власти е придвижувањето на закочениот и зарѓан механизам на владеење на правото и борбата против корупцијата. Тоа е нужно...и морално е Пиги, да го направиме најдобро што знаеме за работата да ја биде и на ова ново ниво од играта. Сакам да верувам дека овој проблем сериозно е разбран од премиерот, министрите и останатите владини функционери. Арно ама, според тоа што имавме можност и до сега да го слушнеме на таа тема, остава простор за сомнеж дека задачата сериозно не е разбрана и дека ништо битно нема да се промени токму во оваа најгорлива сфера од општественото ...
| | веќе видена | слични

Најновиот извештај на Европската комисија за напредокот на Република Македонија во процесот на приближување кон членство на Европската унија, е всушност работен документ во кој се нотирани констатации, забелешки и сугестии кои претставуваат обид за реално отсликување на севкупните состојби во државата и посебно на состојбите на политички план- вели за Фактор, професорот Љупчо Ристовски, доктор на политички науки и основач на ИНТЕГРА институтот за доблесна и вредносна политика. Според неговите проценки Република Македонија, после еден подолг турбулентен период влегува во помирна фаза на општа релаксација на вкупните односи во општеството и постепено намалување на внатрешната конфликтност во политичкиот поредок, од една страна, но и општа релаксација на односите со соседите, посебно со Република Бугарија и со Република Грција, после еден подолг период на отуѓеност едни од други, што е позитивно нотирано од Брисел. “Тоа кое е особено важно за Европската бирократија е внатрешна политичка стабилност и ...
| | веќе видена | слични

„Една од најважните придобивки од оваа чиста препорака е дека Македонија се врати на евроинтегративниот пат“, смета вицепремиерот Османи. Според него, реформскиот план се спроведува преку вклученост на сите субјекти во опшеството. Вели дека се подготвени се спроведување и на новиот план, најавен од премиерот Заев, сè со цел добивање датум за почеток на преговорите за полноправно членство во Европската унија. Европската комисија бара дополнителни реформски напори во правосудството, областа на човековите права, економското управување, борбата против корупцијата. Претставници на граѓански организации сметаат дека се намалени тензии во општеството, а расте подршката за евроаталансите интеграции. Тие бараат уште поголема вклученост на граѓанскиот сектор и во новиот реформски план, кој сè уште е во подготовка. Марина Стојанова- Тонева
| | веќе видена | слични

СДСМ со писмено соопштение реагираше на денешната прес-конференција на Александар Николоски од ВМРО-ДПМНЕ. „ВМРО-ДПМНЕ се уште не може да собере сили да ги прифати и да ги поздрави позитивните вести за Македонија што следуваат по објавениот Извештај на Европската Комисија. Европската комисија ги препозна напорите на Владата предводена од СДСМ особено во делот на итните реформски приоритети, а Извештајот јасно нотира дека Македонија се враќа на европскиот пат и дека започнатиот реформски процес е отворен, транспарентен и во интерес на сите граѓани“, велат од СДСМ. Оттаму велат дека разлика од времето на владеењето на ВМР-ДПМНЕ, кога препораката за почеток на преговорите беше суспендирана и условена,овој пат препораката е чиста и безусловна, што значи дека Република Македонија го исполнува основниот политички критериум за членство во ЕУ што овозоможува почеток на преговорите за пристапување во членство во ЕУ. „Наместо преку неосновани напади да се обидува да фрли сенка на уште еден успех во евроинтеграцијата ...
| | веќе видена | слични

ВМРО-ДПМНЕ се уште не може да собере сили да ги прифати и да ги поздрави позитивните вести за Македонија што следуваат по објавениот Извештај на Европската Комисија. Европската комисија ги препозна напорите на Владата предводена од СДСМ особено во делот на итните реформски приоритети, а Извештајот јасно нотира дека Македонија се враќа на европскиот пат и дека започнатиот реформски процес е отворен, транспарентен и во интерес на сите граѓани. За разлика од последните години на владеење на ВМРО-ДПМНЕ кога препораката за почеток на преговорите беше суспендирана и условена, а Македонија карактеризирана како „заробена држава“, овој пат препораката е чиста и безусловна, што значи дека Република Македонија го исполнува основниот политички критериум за членство во ЕУ што овозоможува почеток на преговорите за пристапување во членство во ЕУ. Со тоа уште еднаш се потврдува исправноста на политиките на парламентарното мнозинство и на Владата предводена од СДСМ. Наместо преку неосновани напади да се обидува да фрли сенка ...
| | веќе видена | слични

За разлика од последните години на владеење на ВМРО-ДПМНЕ кога препораката за почеток на преговорите беше суспендирана и условена, а Македонија карактеризирана како „заробена држава", овој пат препораката е чиста и безусловна, што значи дека Република Македонија го исполнува основниот политички критериум за членство во ЕУ, што овозможува почеток на преговорите за пристапување во членство во ЕУ, порача Социјалдемократскиот сојуз на Македонија.Со тоа, вели партијата, уште еднаш се потврдува исправноста на политиките на парламентарното мнозинство и на Владата предводена од СДСМ и затоа, „ВМРО-ДПМНЕ да собере сили да ги прифати позитивните вести за Македонија и да ги поздрави, препораката на ЕК е во интерес на државата и граѓаните... ВМРО-ДПМНЕ сè уште не може да собере сили да ги прифати и да ги поздрави позитивните вести за Македонија што следуваат по објавениот Извештај на Европската комисија.Европската комисија ги препозна напорите на Владата предводена од СДСМ, особено во делот на итните реформски ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Неусловената препорака за почеток на преговорите за полноправно членство во Европската Унија што Македонија ја доби од Европската Комисија е потврда за успешноста на реформскиот процес што Владата предводена од СДСМ го води во последните 10 месеци, вели владејачката партија преку соопштение. Според СДСМ, Македонија после две условени препораки повеќе не е категоризирана како заробена држава, туку како држава која преку започнатите реформи повторно се враќа онаму каде што и вредносно и цивилизациски припаѓа – во друштво на модерните, напредни и развиени европски држави. „Позитивниот извештај на Европската Комисија и дадената препорака за членство претставува дополнителен импулс во натамошното спроведување на зацртаните реформи, на мерките за подобар живот, во интерес на Македонија и нејзините граѓани. Владата предводена од СДСМ и парламентарното мнозинство продолжуваат да ги спроведуваат зацртаните мерки коишто обезбедуваат економски раст, независни институции и владеење на правото и остануваат силно ...
| | веќе видена | слични

После две условени препораки, Македонија повеќе не е категоризирана како заробена држава, туку како држава која преку започнатите реформи повторно се враќа онаму кадешто и вредносно и цивилизациски припаѓа - во друштво на модерните, напредни и развиени европски држави. Позитивниот извештај на Европската Комисија и дадената препорака за членство претставува дополнителен импулс во натамошното спроведување на зацртаните реформи, на мерките за подобар живот, во интерес на Македонија и нејзините граѓани. Владата предводена од СДСМ и парламентарното мнозинство продолжуваат да ги спроведуваат зацртаните мерки коишто обезбедуваат економски раст, независни институции и владеење на правото и остануваат силно посветени на евроинтегративниот процес на државата којшто е врвен државен и национален интерес. Македонија продолжува да се гради како слободна, напредна, демократска и земја пријател на соседите и Европа. /МИА
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

 ЕБУ се огласи официјално и прогласи дека имало грешка во гласањето од страна на Белорусија. Грешка која Македонија ја направи победник од жири и официјално ...
сите 279 | | | веќе видена

Лидерот на десничарската партија и досегашен вицеканцелар, Хајнц Кристијан Штрахе поднел тужба против три лица, откако падна во замка со снимениот разговор на ...
сите 211 | | | веќе видена

Новоизбраниот претседател Стево Пендаровски, неговата сопруга и синот се уште живеат во станот во скопската населба Автокоманда, бидејќи „Вила Македонија“ не е ...
сите 226 | | | веќе видена

Данкан Лоренс и ја донесе победата на Холандија на Евросонг и тоа по цели 44 години. Интересно е дека пред финалето кладилниците на 24 – годишниот Холанѓанец ...
сите 126 | | | веќе видена

Туризмот ќе претрпи големи последици, ако Охрид заврши на листата загрозени подрачја или уште полошо ако го изгуби статусот на УНЕСКО сметаат туристичките ...
сите 164 | | | веќе видена

Германската канцеларка Ангела Меркел минатиот месец на самитот на ЕУ во Романија имала средби со неколкумина челници на Унијата кои се обидувале да ја ...
сите 78 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Македонија очекува безусловна препорака од ЕК

Од:
До кого (е-маил):
Порака: