Кога денес би се направила анкета низ балканските земји како што се Македонија, Грција, Бугарија, Турска, Босна или Србија со едно единствено прашање – кој е вашиот омилен десерт, со сигурност тврдам дека еден од најчестите одговори ќе биде дека тоа е баклава. И тоа верувајте не е случајно.Овој десерт има посебен статус кога станува збор за балканската кујна и вкусот на баклавата на овие простори има посебен шмек и тоа независно дали е направена дома или е купена од локалната слаткара. На овој регион најголемите верски празници христијански и муслимански се празнуваат и слават со добро парче баклава.Тоа кажува се за статусот кој го ужива овој десерт. Што се однесува до потеклото на баклавата, постојат повеќе толкувања но најверодостојна е приказната која вели дека отоманските Турци за време на големата Империја го популаризирале овој рецепт најпрво насекаде низ Балканот, а подоцна низ Европа за конечно преку големиот број иселеници и насекаде низ светот.Иако постојат повеќе верзии на оригиналниот рецепт ...
| | веќе видена | слични

Ќе имате гости, прослава на нова година или што и да е, а немате идеја како да направите нешто убаво, вкусно и невообичаено? Оваа идеја е одлична, со обично тесто за кифлички направете корнети на сосема едноставен начин. потоа наполнете ги со руска или какви и да е салата и уживајте во вкусот:
| | веќе видена | слични

Потребно е: 3 скуши, 3-4 компири, 1 главица кромид, 3 чешниња лук, 1 морков, 1 домат, сол, црн пипер, вегета, маслиново масло. Приготвување: Исчистете ја скушата од утробата, измијте со ладна вода, посолете и сипете црн пипер. Излупете го компирот и исечете го на парчиња. Измијте го доматот и исечете го на резанки. Зеленчукот ставете го во посебен сад, посолете, сипете црн пипер и малку вегета. Додадете ги и чешнињата лук, исечкани на поситни делови. По желба ставете и малку сечкан магданос. Врз зеленчукот наредете ја скушата која сте ја исекле на парчиња. Полијте со масло, покријте со фолија и ставете да се пече во рерна околу 40 мин. на 200 степени.
| | веќе видена | слични

Приготвувањето на смесата за палачинки би требало да биде еден од наједноставните зафати во кујната, но факт е дека на многумина им задава главоболки. Меки, пенасти и ронливи палачинки тешко е да се направат доколку немате добро тавче и добар рецепт. Потребни состојки: 3 јајца 250 г брашно 350 мл млеко 100 мл газирана вода Малку сол 2 лажици масло Пола лажичка рум Приготвување: 1.Пенасто изматете ги јајцата додека да добиете густа хомогена смеса, па додадете ги маслото и млекото па измешајте. 2.Потоа со непрестајно мешање додетете го брашното, малку по малку, додадете прстофат сол и малку рум (за да се добие арома и да се спречи впивањето на маслото). 3.Доколку смесата ви се чини дека е малку густа (зависи од брашното), додадете уште малку газирана вода.
| | веќе видена | слични

Состојки: -500 г готови кори (15 вкупно на број) -1 китка блитва -500 грама урда -малку сол, црн пипер, оригано, лук во прав -малку масло за готвење Начин на подготовка: Блитвата се мие, се сечка на ситни парчиња и се пропржува. Се додаваат урдата, зачините и смесата се трга од оган. Се зeмаат по три кори, секоја се пропрскува со масло, се филува со филот и се витка како ролат. Се прават вкупно пет ролати, се редат на мрсна хартија во плех и се сечат на помали ролатчиња. Се печат во загреана рерна на 220 степени додека не заруменат.
| | веќе видена | слични

Состојки: 180 грама Чоколадо 100 грама Путер 400 милилитри Млеко 60 грама Малини 250 грама Кекси Подготовка: Во калап во кој ќе ја сипете смесата ставете најлонска фолија. Во огноотпорен сад ставете го слаткото кондензирано млеко, путерот и мелената бела чоколада. На умерен оган сето тоа стопете го и оставете го малку да се олади, па додадете го мелениот кекс и исецканите малини, па убаво промешајте за да добиете компактна смеса. Смесата сипете ја во калапот, прекријте со фолија и оставете на ладно место околу 4 саати или преку ноќ. Кога ќе се стегне, извадете од калапот, одмотајте ја фолијата, исечете и послужете.
| | веќе видена | слични

Богат десерт без печење. Потребни состојки: еден килограм бисквити 2 шолји инстант кафе За подготовка на филот потребни ви се: 300 гр дробени бисквити 200 гр шеќер една шолја млеко 100 гр чоколадо рендано 100 гр маргарин 100 гр мелени ореви 2 лажица рум За подготовка на вториот фил потребни ви се: 500 гр шлаг 100 грама млечно чоколадо Начин на подготовка: Натопете ги бисквитите во инстант кафето и формирајте кора по ваша мерка. Што се однесува до филот пак, неговата подготовка започнува со тоа што се топи шеќерот во млекото, се додава и маргаринот така стопени се полеваат мелените бисквити и кршени на парчиња чоколадираните кекси, се става рендано чоколадото, оревите и рум. Се премачкува измешаната смеса над првиот ред од бисквит-кората, потоа се бие слатката павлака, се дели на половина едната половина останува чиста, а во другата се става чоколадото и рум малку, да ја засили аромата колачот, за да се разликува по бојата малку какао се става. Се оставаат двата дела слатка павлака во фрижидер додека ја ...
| | веќе видена | слични

Оваа вкусна компир пита мора да ја пробате уште денес! Ако сакате да го изненадите семејството со вкусен специјалитет кој брзо се припрема, имаме одличен предлог. Направете компир пита со фил од шунка и моцарела, по одличен рецепт од Катерина. Ја запишавме на листата на омилените рецепти, а во првата прилика штом имаме малку слободно време ќе ја пробаме и ние. Состојки: 500 грама компири 120 грама брашно 1 јајце 3 лажици пармезан 8 тенки парчиња шунка 125 грама рендана моцарела (во замена може да користите кашкавал) прстофат сол по потреба путер. Подготовка: Компирите излупете ги и измијте ги. Исечкајте ги на мали коцки и ставете ги во тенџере на оган со вода да се варат. Постапката за најбрзо варење на компири, прочитајте ја тука. Варените компири, исцедете ги, испасирајте ги и оставете ги малку да се изладат. Во садот со пасираните компири, додајте ги јајцето, пармезанот, брашното, посолете по вкус и убаво измешајте ги за да се добие хомогена смеса. Во тркалезна тава (бр.24) ставете хартија за печење и ...
| | веќе видена | слични

Денес како предјадење подгответе ја оваа погача од стар леб … Потребно е: околу 800 гр стар леб 150 мл млеко 500 мл јогурт 2 јајца 1 лажиче сол 1 лажица рендан пармезан на врв на нож сода бикарбона 1 лажица путер, за премачкување на тавата сусам, ким, ленено семе, по желба – за посипување Подготовка: – Лебот исечете го на мали коцки, постепено прелијте го со млеко и измешајте го со рака (кога смесата ќе стане тврда и мокра, престанете со додавање на млеко). – Изматете ги јајцата и додадете ги јогуртот, солта, пармезанот и сода бикарбона. Матете додека да добиете хомогена смеса. – Додадете го лебот и убаво измешајте за да се соединат сите состојки. – Тавата во која ќе ја печете погачата убаво премачкајте ја со путер и распоредете ја смесата. Посипете со малку масло и на крај со сусам или пак со други семки, по желба. – Ставете да се пече во загреана рерна на 200 целзиусови степени околу 40 минути, додека убаво не порумени.
| | веќе видена | слични

Количините од овој рецепт прилагодете ги на вашите потреби. Не ви се потребни точни мерки за успешен краен резултат. Чекор 1: Изматете 1 јајце со брашно, масло, сол и млеко. Смесата треба да биде густа како за тесто за палачинки. Испечете ги палачинките во тепсија. Најдобро е да бидат двојно подебели од просечната палачинка. Чекор 2: За филот испржете малку кромид, додека не зарумени. Додајте мелено месо и зачинете по вкус. Пржете 15 минути и на крај додадете доматно пире. Кога ќе ја тргнете смесата од шпоретот, додадете малку сирење или кашкавал. Чекор 3: За бешамел сос ставете малку путер во еден сад, стопете го, додадете 2-3 лажици брашно и пропржете. Додавајте млеко со постојано мешање и варете додека не добиете смеса густа како пире. Тргнете од оган. По желба, додадете вегета. Чекор 4: Во подмачкана тепсија ставете една палачинка, па фил и прелијте со бешамел. Редете додека не го потрошите целиот материјал. Завршете со кора и бешамел сос без фил. Печете на 250 степени околу 20 минути, а потоа намалете ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Охрид, 25. септември 2018 (ИНПРЕС) – Времето денес ќе биде значително посвежо со умерена локална облачност и повремени сончеви периоди. Ќе дува силен северен ...
сите 274 | | | веќе видена

СДСМ предизборите ветуваше дека откако ќе дојдат на власт ќе прават проекти, ќе донесат подобар живот, ќе ги вратат младите, ветуваа се и сешто само да се ...
сите 158 | | | веќе видена

„Наместо да шири лажни вести и создава конструкции, ВМРО-ДПМНЕ прво треба да каже дали ќе учествува на референдумот во недела.Јасна е намерата на опозициската ...
сите 64 | | | веќе видена

Кабинетот на косовскиот претседател Хашим Тачи информира денеска за неговата средба во Њујорк, каде што се одржува Генералното собрание на Обединетите нации, ...
сите 185 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Ролована баклава

Од:
До кого (е-маил):
Порака: