ССК: Со Светската трговска организација ги отвораме вратите за извоз


4 копии

По изборот на првиот шампион корпорацијата Google Inc. минатиот месец, Сојузот на стопански комори на Македонија (ССК) со проектот “Светска мрежа за мали бизниси” од страна на Светската трговска организација и Интернационалната Стопанска Комора е официјално прогласен за втор „Шампион за мал бизнис“. Овој голем успех за Република Македонија и официјално беше проследен со заедничка изјава на Роберто Азеведо, директор на Светската трговска организација, Џон Данилович, Генерален Секретар на ICC, како и на Данела Арсовска, претседател на Сојузот. -Домшаните компании по најнови светски трендови, со поддршка на Светската трговска организација и Интернационалната стопанска комора, преку Сојузот ќе имаат можност да го зголемат извозот. Малите и средни претпријатија, ќе учествуваат во „Светската мрежа за мали бизниси“, со цел нивно полесно интегрирање во регионалните и меѓународни пазари, олеснување на пристапот до информации и градење на капацитетите за извоз. Идентификувани ќе бидат оние МСП кои имаат потенцијал ...
| | веќе видена | слични
7 копии

Рокот во кој компаниите треба да се пријават за субвенции за исплата на минимална плата за септември истекува на крајот од месецов. До 19 октомври има 8.955 барања од 1.430 компании. Позитивно се решени 6.844 барања. Без разлика дали компаниите ќе аплицираат за субвенции тие мора да исплаќаат минимална плата. Работниците, пак, апелираат од Министерството за труд и социјална политика, да пријавуваат нерегуларности за да се спречат злоупотребите на овој закон. - Компаниите имаат рок да поднесуваат барање до 30 октомври, односно во тие рамки можат да побараат поддршка. Тоа значи дека се уште има можност да се поднесуваат барања и потоа ќе се види точната бројка на компаниите кои побарале субвенции, рече министерката за труд и социјална политика Мила Царовска одговарајќи на новинарско прашање по промоција на мерка за вработување. Таа појасни дека минимална плата за работниците ќе исплаќаат сите компании без разлика дали побарале субвенција или не, бидејќи, како што рече, минимална плата под 12.000 денари не ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Од декември построги казни за работодавачите кои ќе го злоупотребат законот за минимална плата. До тогаш ќе има само предупредувања за да им се остави простро на фирмите да се адаптираат. Но потоа секое прекршување на законот за минимална плата нема да пројде неказнето. Од министертвото за труд апелираа и до вработени да ја пријават секоја злоупотреба. Досега е многу мал интересот кај работодавачите за државните субвенции за исплата на минимална плата. Финансиска подршка побарале само 1400 фирми за близу 9000 работници. Според проценките на надлешните минимална плата од 200 евра треба да добијат околу 130 илјаид работници. Државната подршка за исплата на повисока минимлна плата изнесува 1,5 милиони евра месечно,но следната година оваа сума ќе се преполови.
| | веќе видена | слични

Мал дел од компаниите бараат од државата субвенционирање на минималната плата. До 19 октомври финансиска поддршка побарале 1.430 работодавачи за само 8.955 вработени. Проценките при носењето на законот беа дека плата пониска од 12.000 денари земаат околу 130.000 работници. Тоа значи дека за само седум отсто од овие лица до сега е побарана поддршка, која во зависност од досегашната плата на работникот се движи од 500 до 2.000 денари. „Останатите може ќе се решат дека ќе исплатат минимална плата и без субвенција или пак сега во последниот период ќе направат обраќање кон УЈП. Ќе видиме што ќе се случи до 30 – ти и тоа е она што ќе го добиеме како бројка. Сите тие ќе добијат субвенција. Другите нема да може да исплатат плата под 12.000 денари заради тоа што во М – ПИН образецот тие мора да ја прикажат таа плата нето.“ – изјави Мила Царовска, министер за труд и социјална политика Царовска истакна дека Државниот инспекторат за труд врши постојани контроли кај работодавачите. Порача дека на почеток ќе има ...
| | веќе видена | слични

Работниците се задоволни, а работодавачите велат дека имаат обврска да го почитуваат законот за минимална плата, но оти ваквото зголемување е оптоварување за финансиски послабите компании. Минималната плата од овој месец почна да се исплатува во износ од 12.000 денари со што околу 130 илјади работници добија зголемена плата. Законски се опфатени и вработените во кожарската, текстилната и чевларската индустрија кои досега земаа минималец од 9.590 денари и заостануваа пред другите вработени на кои им беше исплатувана минимална плата од 10.080 денари. Работниците се задоволни, а работодавачите велат дека имаат обврска да го почитуваат законот за минимална плата, но оти ваквото зголемување е оптоварување за финансиски послабите компании. - Најмногу проблеми се јавуваат кај финансиски послабите компании каде сите вработени досега земаа 9.590 денари. За нив, овој пораст е огромно оптоварување и затоа во соработка со Министерството за труд и социјална политика бараме одредени решенија како да им се помогне на овие ...
| | веќе видена | слични

Јавноста смета дека законското решение за минимална плата не е добро обмислено и дека не е по мерка ниту на работниците ниту за работодавците.Експертите кажуваат дека овој закон е добра идеа но дека треба дополнителни истражувања и дополнувања за да биде применлив во пракса и да не биде на товар на засегнатите страни.Имено стопанствениците реагираат дека кожарската и текстилната индустрија имаат ниска продуктивност и дека вака поставен законот за минимална плата е проблематичен за нив и тежок за имплементирање.Инаку за прв пат владата на ВМРО-ДПМНЕ го донесе законот за минимална плата која изнесуваше 10.080 денари.Како што велат експертите новиот закон за зголемување на минималната плата на терен е неспороведлив заради фактот што ако работодавецот даде 12.000 нето плата како што предвидува законот ќе треба да плати вкупно 17.800 денари бруто што излегува дека државата ќе даде максимум 2.000 денари помош но на работодавецот му требаат додатни 5.800 денариИмено, работодавецот од кога ќе исплати минимална ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Македонците на работ на егзистенција. Трошоците растат, платите стагнираат, економијата практично во рецесија. Во септември годинава во однос на исиот месец лани најголемо поскапување имало кај комуникациите (9.5%), потоа кај алкохолот и цигарите (6.7%) и транспортот (6.3%). Намалување на цените имало само кај трошоците за здравје (-1.2%) и мебелот (-0.7%). Синдикалната семејна кошничка сега тежи 32.316 денари, што е еднакво на речиси три минимални плати. Дури ни просечната плата која во август достигнала 22.912 денари не е доволна да ги задоволи месечните потреби на едно четиричлено семејство. Во септември стапи во сила зголемената минимална плата, но наместо да добијат покачување голем дел од работниците останаа и без она малку што им следува. Обврската во услови кога државата доцни со ветените субвенции веќе резултираше со тоа дел од компаниите се уште да не можат да соберат пари плати за минатиот месец. Владата мора да испорачува мерки за поддршка на стопанството, сметаат аналитичарите, според кои таа ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Синдикалната семејна кошничка сега тежи 32.316 денари, што е еднакво на речиси три минимални плати. Македонците на работ на егзистенција. Трошоците растат, платите стагнираат, економијата практично во рецесија. Во септември годинава во однос на исиот месец лани најголемо поскапување имало кај комуникациите (9.5%), потоа кај алкохолот и цигарите (6.7%) и транспортот (6.3%). Намалување на цените имало само кај трошоците за здравје (-1.2%) и мебелот (-0.7%). Синдикалната семејна кошничка сега тежи 32.316 денари, што е еднакво на речиси три минимални плати. Дури ни просечната плата која во август достигнала 22.912 денари не е доволна да ги задоволи месечните потреби на едно четиричлено семејство. Во септември стапи во сила зголемената минимална плата, но наместо да добијат покачување голем дел од работниците останаа и без она малку што им следува. Обврската во услови кога државата доцни со ветените субвенции веќе резултираше со тоа дел од компаниите се уште да не можат да соберат пари плати за минатиот месец. ...
| | веќе видена | слични
3 копии

Минималната плата од овој месец почна да се исплатува во износ од 12.000 денари со што околу 130 илјади работници добија зголемена плата. Законски се опфатени и вработените во кожарската, текстилната и чевларската индустрија кои досега земаа минималец од 9.590 денари и заостануваа пред другите вработени на кои им беше исплатувана минимална плата од 10.080 денари. Работниците се задоволни, а работодавачите велат дека имаат обврска да го почитуваат законот за минимална плата, но оти ваквото зголемување е оптоварување за финансиски послабите компании. - Најмногу проблеми се јавуваат кај финансиски послабите компании каде сите вработени досега земаа 9.590 денари. За нив, овој пораст е огромно оптоварување и затоа во соработка со Министерството за труд и социјална политика бараме одредени решенија како да им се помогне на овие компании, дали преку активните политики за вработување или на друг начин за да се спречи отпуштање на работниците бидејќи никој нема цел од една страна да се зголемат платите, а од друга ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Од очекуваните 130 илјади досега само за 9000 работници е побарано покривање на трошоците за исплата на минимална плата до 200 евра. Над 1.400 работодавачи поднеле барање за добивање на државните субвенции за да можат да продолжат да испорачуваат повисок минималец. Од министерството за труд велат дека потреба од финансиска подршка имаат газдите од сите сектори каде вработените досега работеле за плати до 10 илјади денари. Селективност при доделувањето на помошта нема да има. Подршката од државата ќе ја добие секој кој има потреба од тоа и кој ги исполнува условите за да можат вработените да добијат повисоки примања. Надлежните апелираат до вработените да ја пријават секоја злоупотреба на законот за минимална плата. Услов работодавачот да ги добие субвенциите е да не е ослободен од плаќање на придонеси , активно да работи, да не е под стечај или ликвидација и да ги има подмирено обвските по основ на плати, придонеси Оваа подршка за компаниите ќе го чинат буџетот околу 1,5 милиони евра месечно и ќе трае една ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

 ЕБУ се огласи официјално и прогласи дека имало грешка во гласањето од страна на Белорусија. Грешка која Македонија ја направи победник од жири и официјално ...
сите 477 | | | веќе видена

Иранскиот претседател Хасан Рохани изјави дека Техеран нема да попушти под притисокот на САД и дека нема да се откаже од своите цели, дури и ако Иран биде ...
сите 167 | | | веќе видена

На средбата беше констатирано дека во овој важен период за Република Северна Македонија, потребно е целата политичка енергија да се насочи кон исполнувањето на ...
сите 211 | | | веќе видена

Пратеникот Павле Богоевски, откако денеска на Комисијата за деловнички и мандантно-имунитетни прашања, со која претседава тој, информира оти поднесува оставка, ...
сите 129 | | | веќе видена

Неколку европски лидери се обидуваа да ја убедат германската канцеларка Ангела Меркел, на самитот во Романија на 9 мај, да ја прифати позицијата претседател на ...
сите 80 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

ССК: Со Светската трговска организација ги отвораме вратите за извоз

Од:
До кого (е-маил):
Порака: