Македонија - Новинарите се вратија во „Утрински“

„Утрински весник“, и покрај тензичната и напната атмосфера во која се подготвува понеделничкиот број, сепак денеска ќе се најде во трафиките, информираа вчера вработените од весникот. Во изработката на новинарските текстови учествуваат новинарите и дел од уредниците на рубриките, кои во петокот штрајкуваа поради најавите на менаџментот на компанијата дека десетмина од вработените ќе добијат отказ од работа. Според нив, вчера се подготвувал весник што е комплетно нивен производ, а не како саботниот број кој, како што велат, го направиле главната уредничка Соња Крамарска и четворица новинари, кои не сакале да штрајкуваат. Таа вчера беше недостапна на телефон за да одговори на нашите прашања. - Саботниот број на „Утрински весник“ не е наш производ и не се наши новинарските текстови бидејќи таму можеше да се забележи дека нема текстови од рубриките, туку беше направен само агенциски весник. Со тоа што излезе ваков број нашите читатели според Законот за потрошувачи се донесени во заблуда и за тоа треба да ...
| | веќе видена | слични
5 копии

ЗНМ Здружението на новинари на Македонија бара од сопствениците на „Утрински весник“ да се откажат од намерата да отпуштат новинари од работа и веднаш да влезат во преговори со Синдикатот за да се изнајде друго решение за проблемите, реагираше вчера ЗНМ по петочните случувања во весникот. ЗНМ притоа силно се солидаризира со колегите од „Утрински весник“, кои се противат на намерата на менаџментот на МПМ да отпушти од работа десет новинари. Здружението, исто така, се бара да престанат и притисоците врз новинарите што се противат на отпуштањата, како еднострана мерка за рационализација на трошоците во весникот. ЗНМ во реакцијата ја поддржува и акцијата на Самостојниот синдикат на новинари на Македонија за солидаризирање на другите колеги со колегите од „Утрински весник“ преку потпишување изјава за поддршка и го повикува своето членство масовно да се приклучи кон акцијата. (П.Р.)
| | веќе видена | слични
5 копии

Здружението на новинари на Македонија силно се солидаризира со колегите од “Утрински весник” кои се противат на намерата на менаџментот на МПМ да отпушти од работа десет новинари. ЗНМ бара од сопствениците на весникот да се откажат од намерата да отпуштат новинари од работа и веднаш да влезат во преговори со синдикатот за да се изнајде друго решение за проблемите. Здружението бара од менаџментот на МПМ и раководството на весникот да престанат со притисоците врз новинарите, кои се противат на отпуштање на новинари, како еднострана мерка, за рационализација на трошоците во весникот. ЗНМ ја поддржува акцијата на ССНМ за солидаризирање со колегите на Утрински венсик преку потпишување на изјава за поддршка и го повикува своето членство масовно да се приклучи на акцијата. Здружението внимателно ќе ја следи состојбата и ќе ги поддржи сите следни чекори на ССНМ во справувањето со проблемите во “Утрински весник”.
| | веќе видена | слични

ЗНМ – солидарност со новинарите од “Утрински весник“ Здружението на новинари на Македонија силносе солидаризира соколегите од "Утрински весник" кои се противат на намерата наменаџментот на МПМ да отпушти од работа десет новинари. ЗНМ бара од сопствениците на весникот да се откажат од намерата да отпуштат новинари од работа и веднаш да влезат во преговори со синдикатот за дасе изнајде друго решение за проблемите. Здружението бара од менаџментотна МПМираководството навесникот да престанат со притисоците врз новинарите, кои се противат наотпуштање на новинари, како еднострана мерка, за рационализација на трошоцитево весникот. ЗНМ ја поддржува акцијата на ССНМ за солидаризирање со колегите наУтрински венсик преку потпишувањена изјава за поддршка игоповикува своето членство масовно да се приклучи на акцијата. Здружението внимателно ќе ја следисостојбата иќе гиподдржи сите следни чекори на ССНМ во справувањето со проблемите во"Утрински весник". *Агенцијата еРепортер им го отстапува просторот наполитички ...
| | веќе видена | слични

Останато

Макрон денеска ја почна националната дебата , што ќе трае во наредните три месеци . Дебатата ја почна со 600 градоначалници и локални функционери во малото ...
сите 158 | | | веќе видена

Спирос Данелис, пратеник во грчката парламентарна партија на партијата Потами, беше исфрлен од својата парламентарна група, а претседателот на партијата, ...
сите 108 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Македонија - Новинарите се вратија во „Утрински“

Од:
До кого (е-маил):
Порака: