Бучковски ќе ја промовира новата партија во мај

2 копии

Во мај треба да биде формирана нова политичка партија, која ќе ја бара поддршката на меѓународната заедница, најавува Владо Бучковски, поранешен премиер и поранешен лидер на СДСМ во интервју за „Дојче веле“. Тој нагласува дека идејата за нова партија е делумно иницирана и од меѓународниот фактор „ како резултат за неодговорното однесување на опозицијата“. Во интервјуто вели дека неговото учество во новата партија е ставено во „лер” сè до конгресот на СДСМ во мај, а нагласува дека новата партија ќе биде промовирана во мај. - Се работи за крајно сериозен проект, за партија со граѓанска опција за европска Македонија. Јас сега не сакам да го контаминирам процесот како нејзин гласноговорник. Тоа ќе биде коалиција од видни интелектуалци и претставници на бизнис заедницата. Сега бараме поддршка од меѓународната заедница, бидејќи во овие околности за било што е потребна поддршка од нејзините претставници. Тоа е и доволен доказ дека новата партија не е диригирана од власта и дека нема да биде сурогат на СДСМ – ...
| | веќе видена | слични

Дали е можно Црвенковски да дозволи партијата сама да избере нов претседател и ново раководство? Засега постои голема веројатност дека ќе влијае врз тој избор за да остане лидер во сенка. Јасно е дека ако го задржи влијанието врз СДСМ, ќе го оневозможи враќањето на сите членови што во изминатиов период беа исклучени од партијата и дека партијата ќе продолжи со досегашната политика ШТО СЕ КРИЕ ЗАД НАЈАВЕНАТА ОСТАВКА НА ЛИДЕРОТ НА СДСМ? Бранко Црвенковски си оди. Од мај тој веќе нема да биде претседател на Социјалдемократскиот сојуз на Македонија. Барем така најави во дел од четирите интервјуа што ги даде во понеделникот. Рече дека на конгресот на најголемата опозициска партија што ќе се одржи во мај, тој нема ниту да побара ниту да прифати нов мандат како нејзин лидер. Што ќе остави Црвенковски зад себе во СДСМ? Според аналитичарите, прво треба да видиме дали навистина ќе си замине, бидејќи иако се созреани условите за тоа, можно е да го смени ставот. Но што ако сепак ја напушти лидерската позиција? Дали е ...
| | веќе видена | слични
9 копии

Владо Бучковски, поранешен премиер и лидер на СДСМ, кој неодамна беше исклучен од партијата, во интервју за Дојче веле најавува дека во Македонија во мај треба да биде формирана нова партија, која ја бара поддршката на меѓународната заедница. Во овој момент моето учество во новата партија е ставено во лер, се до Конгресот на СДСМ во мај. Моето име досега често се злоупотребуваше во контексти на разни партии и на политички заднини. Но во овој момент не сакам мојот ангажман да го ставам во функција на нова партија, бидејќи се уште сум оптимист дека работите во СДСМ ќе се сменат на подобро и дека партијата ќе се демократизираа, вели Бучковски. Бившиот премиер за Дојче веле објаснува дека под демократизација на СДСМ не подразбира само заминување на Бранко Црвенковски од лидерската функција. Таму треба да се смени досегашната матрица на размислување и однесување и да се цени квалитетот, а не поданичкиот однос кон лидерот. Кризата раѓа лидери, но и уништува лидери. Правилото еднаш лидер- секогаш лидер не поминува. ...
| | веќе видена | слични

„На следниот Конгрес на СДСМ ниту ќе барам, ниту ќе прифатам нов мандат“, вака во неколкуте завчерашни интервјуа, неприкосновениот авторитет во Социјалдемократскиот сојуз Бранко Црвенковски, решително го потврди своето повлекување од престолот на партијата на кој се наоѓа од првиот конгрес 1991 година, па се' до денес, со исклучок на периодот од 2004 до 2009 година, кога ја извршуваше функцијата претседател на државата. Наши извори велат дека деновиве среде најжестоката политичка пресметка во плурална Македонија, Црвенковски сето ова во очи им го кажал и на своите најблиски соработници, велејќи им дека „во мај еден од вас ќе треба да ме замени“. Со тоа Црвенковски, практично, ги демантираше оние кои се на став дека евентуалниот негов наследник не треба да го гледаме само меѓу популарните членови на СДСМ и дека јавноста може да очекува на чело на партијата да застанат и лица што не се премногу медиумски експонирани. Очекувано, социјалдемократите кои како што кажаа деновиве ја донесоа најтешката одлука од ...
| | веќе видена | слични

Експремиерот тврди дека тоа ќе биде коалиција на видни интелектуалци и бизнис заедницата, но претходно ќе се чека разврска на мајскиот конгрес во СДСМ Експремиерот Владо Бучковски најави формирање на нова партија за која вели дека ќе биде поддржана од меѓународната заедница а ќе се роди како под „притисок на неодговорното однесување на СДСМ“. Во интервју за „Дојче веле“, тој рече дека во новата партија ќе членуваат видни интелектуалци и претставници на бизнис заедницата. Бучковски, сепак, остава простор на мајскиот конгрес на СДСМ да се случат „демократски промени“, кои нема да значат единствено заминување на лидерот Бранко Црвенковски, туку и промена на досегашната матрица на размислување и однесување што ќе значи замрзнување на идејата за формирање партија. „Во овој момент моето учество во новата партија е ставено во ‘лер‘ се' до конгресот на СДСМ во мај. Моето име досега често се злоупотребуваше во контексти на разни партии и на политички заднини. Но, во овој момент не сакам мојот ангажман да го ставам ...
| | веќе видена | слични

Тој во интервју за Дојче Веле изјавува дека идејата за партија е иницирана од меѓународната заедница, како притисок за неодговорното однесување на опозицијата. -Во овој момент моето учество во новата партија е ставено во „лер" се' до конгресот на СДСМ во мај. Моето име досега често се злоупотребуваше во контексти на разни партии и на политички заднини. Но, во овој момент не сакам мојот ангажман да го ставам во функција на нова партија, бидејќи се' уште сум оптимист дека работите во СДСМ ќе се сменат на подобро и дека партијата ќе се демократизира, вели Бучковски. -Кризата раѓа лидери, но и уништува лидери. Правилото „еднаш лидер - секогаш лидер" не поминува. Се покажа тоа преку примери во регионов и во соседството. А, ако СДСМ ги врати навистина и пратеничките мандати ќе предизвика и серија глупости, по што партијата ќе биде маргинализирана. Судбината на ПАСОК ќе стане и судбина на СДСМ, вели Бучковски. Неговата партија ќе биде промовирана во месец мај. Бучковски воедно додава и дека станува збор за крајно ...
| | веќе видена | слични

Нова политичка партија ќе го засени конгресот на СДСМ во месец мај. Владо Бучковски во изјава за ДВ вели дека идејата за партија е иницирана од меѓународната заедница, како притисок за неодговорното однесување на опозицијата. -Во овој момент моето учество во новата партија е ставено во „лер" се' до конгресот на СДСМ во мај. Моето име досега често се злоупотребуваше во контексти на разни партии и на политички заднини. Но, во овој момент не сакам мојот ангажман да го ставам во функција на нова партија, бидејќи се' уште сум оптимист дека работите во СДСМ ќе се сменат на подобро и дека партијата ќе се демократизира, вели Бучковски за ДВ. Тој во интервјуто објаснува дека под демократизација на СДСМ не подразбира само заминување на Црвенковски, туку и смена на досегашната матрица на размислување и однесување и да се цени квалитетот, а не поданичкиот однос кон лидерот. -Кризата раѓа лидери, но и уништува лидери. Правилото „еднаш лидер - секогаш лидер" не поминува. Се покажа тоа преку примери во регионов и во ...
| | веќе видена | слични

Бучковски: Меѓународната заедница делумно иницира формирање на нова опозициска партија во Македонија Меѓународната заедница делумно иницирала формирање на нова опозициска партија во Македонија, како еден вид на притисок за неодговорното однесување на опозицијата во земјава. Ова во интервју за „Дојче Веле“ го изјавил поранешниот македонски премиер и бивш лидер на СДСМ, Владо Бучковски. На прашањето дали освен поддршка, идејата за партијата е иницирана од меѓународната заедница, Бучковски за „Дојче Веле“ одговорил: „Делумно да, пред сè, како притисок за неодговорното однесување на опозицијата“. Тој понатака во интервјуто најавува дека во Македонија во мај треба да биде формирана нова партија. „Во овој момент моето учество во новата партија е ставено во ’лер’ сè до конгресот на СДСМ во мај. Моето име досега често се злоупотребуваше во контексти на разни партии и на политички заднини. Но, во овој момент не сакам мојот ангажман да го ставам во функција на нова партија, бидејќи сè уште сум оптимист дека работите ...
| | веќе видена | слични

Идејата за формирање на политичка партија е иницирана од меѓународната заедница како еден вид притисок за неодговорното однесување на опозицијата во државата. Формирањето на партијата е ставено во мирување се додека не се покаже со конгресот на СДСМ во мај колку таа е способна како партија да биде темелот на опозицискиот блок, вели во интервју за Дојче Веле, Владо Бучковски. Според Бучковски за целосен спас на СДСМ не е доволно само заминување на Бранко од функцијата лидер на партијата. - Партијата треба да се демократизира и да и се смени матрицата на размислување и оценување и да почне да се цени квалитетот. Правилото дека „еднаш лидер – засекогаш лидер“ е очигледно неточно, а за тоа имаме и примери и кај нашите соседи. Доколку партијата биде втурната во амбис и пратениците ги вратат своите мандати, тогаш судбината на ПАСОК може многу лесно да стане и наша судбина, вели Бучковски за ДВ. Бучковски е повеќе од сигурен дека пред конгресот на СДСМ во мај на македонската политичка сцена ќе се појави нова ...
| | веќе видена | слични

„Во овој момент моето учество во новата партија е ставено во „лер" сè до конгресот на СДСМ во мај. Моето име досега често се злоупотребуваше во контексти на разни партии и на политички заднини. Но, во овој момент не сакам мојот ангажман да го ставам во функција на нова партија, бидејќи сè уште сум оптимист дека работите во СДСМ ќе се сменат на подобро и дека партијата ќе се демократизира", вели Бучковски. Екс-премиерот за Дојче Веле објаснува дека под демократизација на СДСМ не подразбира само заминување на Бранко Црвенковски од лидерската функција. „Таму треба да се смени досегашната матрица на размислување и однесување и да се цени квалитетот, а не поданичкиот однос кон лидерот. Кризата раѓа лидери, но и уништува лидери. Правилото ‘еднаш лидер - секогаш лидер' не поминува. Се покажа тоа преку примери во регионов и во соседството. А, ако СДСМ ги врати навистина и пратеничките мандати, ќе предизвика и серија глупости, по што партијата ќе биде маргинализирана. Судбината на ПАСОК ќе стане и судбина на СДСМ", ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

„Во Апелацискиот суд каде што судиите имаат одговорност за тоа во кој правец ќе продолжи да се движи македонското судство: Дали ќе се издигне над состојбите и ...
сите 348 | | | веќе видена

Според непотврдена информација, евентуалното бегство на поранешниот шеф на тајната полиција Сашо Мијалков било поврзано со лица од Унгарија, Молдавија и ...
сите 78 | | | веќе видена

Соопштение до јавноста – реакција на соопштението на СДСМ кое се однесуваше на прес конференцијата на Наум Стоилковски Македонија е единствена држава во Европа ...
сите 108 | | | веќе видена

„Неодговорноста на СДСМ дозволува вистинска еколошка катастрофа во Охридското езеро. Десетици тони плашица веќе неколку дена е заробена во каналот Студенчишта, ...
сите 50 | | | веќе видена

Веднаш штом Судот го донесе решението за меѓународна потерница, МВР ја распиша и го извести Интерпол, соопшти министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски ...
сите 33 | | | веќе видена

Ако Унгарија веќе има донесено одлука за азил за осудениот експремиер Никола Груевски, како што утринава објавија унгарски медиуми, тогаш таа е претходно ...
сите 229 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Бучковски ќе ја промовира новата партија во мај

Од:
До кого (е-маил):
Порака: