Мерсер: Најдобар град за живеење е Виена - Скопје со пад од 2 места во однос на минатата година


Виена и во 2018 година останува градот каде е најдобар по квалитетот на живот, покажува истражувањето на американската консултантска фирма Мерсер. Виена и во 2018 година останува градот каде е најдобар по квалитетот на живот, покажува истражувањето на американската консултантска фирма Мерсер.Виена ја предводи листата на Мерсер поради безбедноста, но и поради ефикасниот јавен транспорт и различната културна понуда.Австриската престолнина деветта година по ред ја предводи ранг- на Мерсер, на која се наоѓаат 231 град. Веднаш зад Виена се Цирих, Окланд, Минхен и Ванкувер, додека на дното е јеменскиот главен град Сана.Главниот град на Македонија - Скопје е рангиран на 161. место, што е пад од две места во однос на 2017 година. Што се однесува на градовите од поширокиот регион, најдобро рангирана е Љубљана (75 место), Атина (86), Загреб (98), Букурешт (107), Софија (116), Истанбул (134), Белград (139), Сараево (159) и Тирана (176).Од првите десет места во класификацијата - осум припаѓаат на европски ...
| | веќе видена | слични

Најскапите земји во регионот се Словенија и Хрватска, додека Косово е меѓу десетте најевтини места за живеење во светот, покажува ранг-листата на MoveHub, специјализирана агенција која информации за нај(не)популарните дестинации за живот. Пресметката за трошоците за живот во земјите ширум светот се прави врз индексот кој ги зема предвид цените на храната, транспортот, рестораните и комуналните услуги. Списокот е направен врз основа на просечните трошоци за живот споредни со животот во Њујорк. На пример, ако земјата има индекс на трошоците на животот (CPI) 70, тоа значи дека во просек има 30 отсто пониски животни трошоци од Њујорк. Така, од земјите во регионот, Словенија и Хрватска се најскапи за животот и се наоѓаат на 39 и 48 место во светот. Црна Гора е на 74 место, а во истата група се Србија, Босна и Херцеговина, Албанија и Македонија, каде што индексот на трошоци (CPI) се движи од 34,84 во Македонија до 39,59 во Србија споредено со Косово е на 109 место на листата која вклучува 115 земји. Според овој ...
| | веќе видена | слични

Фото: Pixabay Државите од источна Европа се значително поевтини од оние во западниот дел на стариот континент. Најевтина земја во Европа е Украина, која е на 113-то место во светски рамки, потоа следи Косово кое е на 109-то место, а на 101-то место се наоѓа Молдавија…Ова се само дел од статистиките за цените за живот во земјите ширум светот објавени на Numbeo.com Посочените статистики се правени врз основа на индексите за трошоци на живот, кои се добиени по основ на 50 фактори, меѓу кои и оброк во ресторан од средна категорија, членарина во теретана, како и врз основа на цените на шише вино или чаша точено пиво. Статистиките укажуваат дека ако сакате да поминете супер евтин одмор во Европа, најсоодветни за тоа се земјите од Балканот. Очекувано, пак, Швајцарија се наоѓа на топ листата на најскапи земји во Европа, а втора е во светски рамки. На таа листа се и Ирска, Норвешка, Бахами, Луксембург, Данска, Сингапур, Јапонија, Израел… Конечните податоци и анализи укажуваат дека животот во земјата на чоколадите, ...
| | веќе видена | слични
5 копии

Компанијата MoveHub која се занимава со истражување и информации за најпопуларните земји за преселување, неодамна објави истражување во која е пресметано колкави се трошоците за живот во земјите ширум светот. Во истражувањето се користени податоци од најголемите светски бази, а во индексот на потрошувачките цени се зема во предвид и колку луѓето ги плаќаат намирниците, превозот, рестораните и комуналиите. Македонија, заедно со земјите од регионот Србија, Косово, Албанија, Босна и Херцеговина, е во групата земји со ниски трошоци за живот. Резултатите од истражувањето се добиени во споредба со цените во Њујорк. Во продолжение ќе прочитате кои се 10-те најевтини и најскапи земји за живот во светот. Најевтини земји за живот: Пакистан, Египет, Украина, Индија, Тунис, Алжир, Косово, Грузија, Азербејџан и Бангладеш Најскапи земји за живот: Бермуда, Швајцарија, Исланд, Норвешка, Бахами, Луксембург, Данска, Сингапур, Јапонија и Израел.
| | веќе видена | слични

Објавена листа на најевтини и најскапи држави за живот, еве каде е Македонија. Македонија, заедно со земјите од регионот - Србија, Косово, Албанија, Босна и Херцеговина, е во групата на земји со ниски трошоци за живот.Како што пренесува kurir.mk, резултатите од истражувањето се добиени во споредба со цените во Њујорк.Компанијата MoveHub која се занимава со истражување и информации за најпопуларните земји за преселување, неодамна објави истражување во која е пресметано колкави се трошоците за живот во земјите ширум светот.Во истражувањето се користени податоци од најголемите светски бази, а во индексот на потрошувачките цени се зема во предвид и колку луѓето ги плаќаат намирниците, превозот, рестораните и комуналиите.Македонија, заедно со земјите од регионот – Србија, Косово, Албанија, Босна и Херцеговина, е во групата на земји со ниски трошоци за живот. Резултатите од истражувањето се добиени во споредба со цените во Њујорк.Во продолжение ќе прочитате кои се 10-те најевтини и најскапи земји за живот во ...
| | веќе видена | слични

Поради огромните трошоци за сопствениците на автомобили, Сингапур петта година по ред го потврди својот статус на најскап град на светот, покажа истражувањето на Економист Интелиџенс Јунит (ЕИУ).Властите на азиската финансиска метропола определуваат исклучително високи цени за користењето возила со цел да ја намалат на загаденоста и на сообраќајниот метеж. Само дозволата за поседување автомобил чини 30.000 американски долари, а пак обичен патнички автомобил може да чини во просек 75.000 долари.Второто место го делат Париз и Цирих, а четврти е Хонг Конг. Осло е петти најскап град, на шестото и седмото место – Сеул и Женева, на осмо – Копенхаген, а деветтото и десеттото ги делат Тел Авив и Сиднеј.Токио и Њујорк по подолго време не се најдоа меѓу десетте најскапи.Азиските градови обично се најскапи за живот во однос на храната, а европските – во однос на домашните трошоци, средствата за хигиена, рекреација и забава, се вели во истражувањето.Меѓу најевтините градови пак, се Дамаск, Каракас, Лагос и Карачи.
| | веќе видена | слични

За годинешната титула на најдобар град за живот пресудни биле добрата сигурност, одлично структурираната мрежа на јавниот превоз, како и многубројните културни институции и можности за поминување на слободното време. На второто место е Цирих, додека третото место го делат Минхен и Аукланд од Нови Зеланд. На последното место е Багдад. Скопје на оваа листа се најде на 161-то место. Љубљана најдобро котира од главните градови во регионот – на 75. Место, додека Загреб се најде на 98. Белград се наоѓа на 139 – та позиција, Сараево на 159, додека Тирана се најде на 176. Мерцер годишно анализира квалитет на живеење во повеќе од 450 градови на светот. Анализата се одвива врз основ на 39 критериуми како што се здравствените стандарди, политичката стабилност, економската ситуација, образовниот систем, пазарот на недвижности и заштита на природата. Во вкупниот успех влегуваат 98 отсто од податоците кои ги собираат независни институти и заводи. За останатите два отсто се врши анкетирање експат, односно на луѓето кои на ...
| | веќе видена | слични

( Фото: Pixabay ) Никаде на светот не се живее толку добро како во Виена, се наведува во извештајот на меѓународната консултантска компанија „ Мерсер “, која по деветти пат ја избра австриската метропола за град со најдобар квалитет на живот, во конкуренција на 231 град од светот. За овогодишната титула најдобар град за живот пресудни биле добрата безбедносна ситуација, одлично структурираната мрежа на јавен превоз и многубројните културни институции и можности за организирање на слободното време на жителите. На второто место се најде Цирих, додека третото место го делат Минхен и Окланд од Нов Зеланд. На последно место се најде Багдад. „Мерсер“ годишно го анализира квалитетот на живот во повеќе од 450 светски градови. Анализата се врши врз база на 39 критериуми, како што се здравствените стандарди, политичката стабилност, економската ситуација, образовниот систем, пазарот на недвижности и заштитата на природата. Во вкупниот успех влегуваат 98 проценти од податоците што ги собираат независни институти и ...
| | веќе видена | слични

Фото: Pixabay Во светски рамки, Скопје е на 161-то место по квалитетот на живот што е за пад од две места во однос на 2017 година, покажува истражувањето на американската консултантска куќа Mercer на чија ранг – листа се наоѓаат 231 град. На првото место и годинава, осма година по ред е Виена. Таа ја предводи листата поради безбедноста, но и поради ефикасниот јавен транспорт и различната културна понуда. На листата веднаш зад Виена се Цирих, Окланд, Минхен и Ванкувер, додека на дното е јеменскиот главен град Сана. Што се однесува на градовите од поширокиот регион, најдобро рангирана е Љубљана (75 место), Атина (86), Загреб (98), Букурешт (107), Софија (116), Истанбул (134), Белград (139), Сараево (159) и Тирана (176). Од првите десет места во класификацијата – осум припаѓаат на европски градови, кои според Mercer пружаат најдобар квалитет на живот. При класификацијата земени се во предвид 39 критериуми од криминал до управување со отпади, транспорт, електроснабдување, телекомуникациски услуги и клима.
| | веќе видена | слични

Главниот град на Австрија, Виена, деветти пат ја доби титулата метропола со најдобар квалитет на живот во светот. Најнеквалитетно се живее во Багдад.Меѓународната агенција „Мерсер“ дојде до заклучок дека во Виена се живее најдобро. Второпласиран е Цирих, а третото место го делат Оукленд и Минхен.„Виена го освои првото место пред сè поради безбедноста, одличниот градски превоз и богатата културна понуда“, наведува „Мерсер“.Меѓу првите десет града, како и лани, повеќето се градови во Европа – Диселдорф, Франкфурт, Женева, Копенхаген, Базел, на петтото место е Ванкувер, а на 10. е Сиднеј.Град со најлош квалитет на живот е Багдад, исто како и лани.Студијата опфаќа 231 голем град врз основа на 39 критериуми, меѓу кои се политичката и економската состојба, еколошките аспекти, здравственото осигурување, како и образованието.
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Зоран Заев и неговиот клан секојдневно продолжуваат да го понижуваат народот. Како што беше Заев осомничен за Поткуп, а Зоран судски реформатор, така ...
сите 125 | | | веќе видена

Врховниот лидер на Иран, Ајатола Али Хаменеи, во вторникот изјави дека Иран ќе продолжи да ги намалува своите обврски во рамките на нуклеарниот договор, ...
сите 89 | | | веќе видена

Охрид, 12. јули 2019 (ИНПРЕС) – Засега до општината нема поднесени барања од граѓани за обесштетување, по завчерашното невреме што го зафати Охридскиот регион, ...
сите 142 | | | веќе видена

Премиерот Зоран Заев во интервју за МИА му порача на лидерот на ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски доколку има какви било докази за инволвирани високи функционери ...
сите 207 | | | веќе видена

Оперските пејачи Благој Нацоски, Весна Ѓиноска-Илкова, Ирена Кафкалевска и Наде Талевска-Спасовска синоќа на концертот на Охридско лето во црквата „Св. Софија“ ...
сите 103 | | | веќе видена

Руските комичари Вован (Владимир Кузнецов) и Лексус (Алексеј Стољаров) во пресрет на претседателските избори во Украина три пати разговарале со косовскиот ...
сите 188 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Мерсер: Најдобар град за живеење е Виена - Скопје со пад од 2 места во однос на минатата година

Од:
До кого (е-маил):
Порака: