Спремете пилешко – Тоскана


Прекрасен рецепт за сите љубители на пилешко месо. Месото подготвено на овој начин е сочно и неверојатно вкусно … Потребно е: 4 поголеми црвени пиперки бабури 4 парчиња пилешки гради 100 гр свеж спанаќ неколку лажици маслиново масло по вкус мелен сув зачин, бибер 4 чешниња лук 300 гр моцарела, изрендана Подготовка: – Пиперките измијте ги, избришете ги и одсечете им ги врвовите и исчистете ги семките. Наредете ги во плитка тава и ставете ги да се печат во рерна на горната решетка 10-15 минути. – Додека се печат пиперките, подгответе го месото. Измијте го белото месо, исушете го, ставете го во подебела пластична кеса и истолчете ги со дрвен чук, но не многу тенко. Месото посипете го со мелен сув зачин и бибер и секои парче премачкајте го со по една лажица маслиново масло. Сега одозгора посипете ги со ситно сецканиот лук. – Измијте го спанаќот, исечете ги дршките и грубо исечете го. По една рака од спанаќот распоредете на секое парче месо, а над спанаќот и од ренданата моцарела (оставете малку од моцарелата). – ...
| | веќе видена | слични

Многу вкуснa! Одлична е за јадење со чаша јогурт наутро. Ако сакате денот да ви тргне малку поинаку направете ја оваа брза лисната пита со прокељ. Зеленчукот дава свежина, а млечните состојки прекрасен вкус. Може да ја направи секој, воопшто не е комплексна! Состојки: 1 лист лиснато тесто 300-350 гр прокељ 2 моркови 50 гр пармезан 200 мл кисела павлака 3 јајца 100 гр свинска печеница 50-70 гр кашкавал 1 компир сол, црн пипер, оригано 1-2 лажици масло. Подготовка: Прокељот убаво измијте го и исчистете го од горните ливчиња, па обарете го во посолена вода за време од 5-8 минути. Исто така, обарете ги и морковите и компирот. Компирот испасирајте го, а потоа во садот додајте ги разматените јајца, киселата павлака и пармезанот. Посолете и зачинете и додадете го маслото. Исечкајте ги морковите и заедно со прокељот додадете ги во смесата. Лиснатото тесто развлечете го во големина на тавата во која ќе печите (можете во големина 26) и избоцкајте го со вилушка. Од јајцата претходно издвојте малку, од прилика колку 1 ...
| | веќе видена | слични

Вкусно јадење збогатено со кисела павлака, магдонос, доматно пире. Состојки: Едно поголемо пиле 2 главици кромид Лажица брашно Лажица црвен пипер Малку лут црвен пипер или феферонка Една лажица доматни пире Еден врзоп магдоност 100 мл павлака Масло Сол, црн пипер Подготовка: На масло долго динстајте го ситно сечканиот посолен кромид додека не стане кашест, па додадете го црвениот пипер и измешајте. Ставете ги посолените парчиња пилешко и забиберете. Динстајте со мешање на тивок оган, без да додадете вода. Кога течноста ќе испари сипете брашно за малку да се испржи, па додадете топла вода и доматното пире. Продолжете да динстате покриено, се додека месото не остане меко. Кога ќе го тргнете од оган, ставете ја киселата павлака и посипете со ситно исечкан магдонос.
| | веќе видена | слични

Сите сме слушнале за мусака, но може да се каже дека ретко кој има пробано ваква! Ако сакате да си го разубавите секојдневието и да имате на трпезата малку поинакво јадење, најтопло ви препорачуваме да ја пробате оваа мусака од ориз и мелено месо. И благодариме на Невена за несебичното споделување на своите идеи и за тоа што ни припреми вака вкусен рецепт. Состојки : 300 гр ориз 500 гр мелено месо ½ главица кромид 1 морков 1 лажица вегета ½ лажиче црн пипер 1 лажиче црвенa пипер 100 гр кашкавал 4 -5 лажици масло. За прелив : 3 јајца 200 гр кисела павлака 300 мл млеко. Подготовка: Кромидот и морковот ситно исечкајте ги и пропржете ги во малку масло. Потоа додадете ги месото и зачините. Измешајте и убаво испржете ги сите состојки. Оризот сварете го во посолена вода и исцедете го. За ваквата мусака од ориз и мелено месо, ќе ви биде потребно да припремите помало плехче. Намачкајте го со путер и наросете го со лебни трошки. Ставете половина од оризот и наредете половина од кашкавалот исечен на парчиња или ...
| | веќе видена | слични

За да го подготвите овој вкусен колач ќе ви бидат потребни само јајца и чоколада. 4 јајца 240 грама чоколада Загрејте ја рерната на 170 степени. Земете плех со пречник од 15 до 18 сантиметри и премачкајте го со масло. Јајцата треба да бидат на собна температура. Одделете ги жолчките од белките, а чоколадата ситно исечкајте ја. Стопете ја чоколадата на пареа. Белките изматете ги во цврст снег. Промешајте ја стопената чоколада со жолчките. На смесата со чоколада полека додадете половина снег и полека промешајте. Постепено додадете го и остатокот од снегот и сето заедно внимателно промешајте го за белките да не паднат. Смесата ставете ја во калап. Благо удрете со калапот на подлогата за да излезат меурчиња. Колачот се пече околу 30 – 40 минути. Проверете со чепкалка за заби дали колачот е испечен. Кога ќе се олади, извадете го од калапот. Немојте да се грижите ако испукал и ако го намалил волуменот.
| | веќе видена | слични

Состојки: 600 г компири сол,бибер 60 г скроб 1 главица кромид 600 г кељ 200 г шампињони лажичка масло од репка 1 лажица шеќер 3 лажици алкохолен оцет 150 мл павлака Подготвка: Сварете 450 грама компири во солена вода а остатокот од компирите ситно изрендајте ги. Сварениот компир испасирајте го, а изренданиот измешајте го со скробот, па таа смеса измешајте ја со сварениот компир и добро измешајте. Со влажни раце обликувајте 8 до 10 кнедли. Ситно исечкајте го кромидот, а кељот исечкајте го на пошироки парчиња. Исчистете ги шампињоните и по потреба исечкајте ги на помали парчиња. Во тенеџер ставете вода и сол да зовире а потоа намалете го огнот и ставете ги кнедлите да се варат 20 минути. Во тава издинстајте го кромидот, потоа додајте ги сечканите печурки и кељот и продолжете да динстате. Потоа ставете една лажичка шеќер и полека карамелизирајте ја оваа смеса. Потоа додате малку оцет, сипете павлака за готвење и оставете смесата да проврие, и динстајте на тивок оган 10 минути. Зачинете по вкус. Исцедете ги ...
| | веќе видена | слични

Едноставна подготовка за преубав вкус. Потребни состојки: 5 пилешки батаци сол, бибер слатка црвена пиперка масло за јадење 500-700ml светло пиво Начин на подготовка: Зачинете ги батаците, а потоа пржете ги на загреано масло по неколку минути додека не заруменат. Додајте го пивото кое би требало да го прекрие речиси целото месо. Варете околу 20 минути на средна температура, а потоа засилете го огнот додека пивото не испари.
| | веќе видена | слични

Денеска во нашиот предлог рецепт одлучивме да вклучиме нешто здраво, вкусно и необично. Токму затоа, денеска во нашата кујна подготвуваме вкусна зелена чорба со коприви и ореви. Нека не ве обесхрабрува копривата, кога таа соодветно ќе се подготви истата е многу вкусна! Потребни состојки… 300 г урда 500 г коприва маслиново масло брашно 100 г сечкани ореви сол и бибер по вкус. Подготовка Измиената коприва залејте ја со 1 л вода (или млеко) и оставете ја да се вари 15 минути. Пропржете го брашното во маслиновото масло, а потоа додадете ја исцедената коприва, додадете топла вода и урда. Варете уште 10 минути, зачинете по вкус со сол и црн пипер. На крај ставете ги исечканите ореви. Добар апетит!
| | веќе видена | слични

Браунис колачите се вкусен десерт. Но, постои и поздрава верзија за да може да се ужива во нив без дополнителна грижа за тоа како десертот би влијаел врз фигурата или здравјето. Авокадото во овој рецепт е всушност замена за путерот/маргаринот кој оригинално би го употребиле, а кокосовото брашно, замена за бело брашно. Нo, што е сè потребно за да се направи? Состојки: 1 големо авокадо (зрело) 120 грама пире од јаболки 120 грама мед 1 лажичка ванила екстракт 3 големи јајца 50 грама кокосово брашно 40 грама какао 1 прашок за пециво Подготовка: Загрејте ја рерната на 180 степени Целзиусови. Во поголем сад измискајте ја содржината од авокадото, пирето од јаболка, медот и ванила екстрактот. Додадете ги јајцата едно по едно и мискајте додека смесата не стане хомогена. На крај додадете го кокосовото брашно, какаото и прашокот за пециво. Промешајте добро и ставете ја смесата во намрсен плех или обложен со хартија за печење. Печете го на веќе загреаната рерна 25-30 минути. Оставете да се олади и исечете на коцки. ...
| | веќе видена | слични

Популарно со години во скандинавските земји, кафето со јајца се почесто станува дел и од европскиот утрински ритуал. Како да го подготвите? Потребни ви се (за две лица) – три лажички црно кафе (нескафе), 1 филџан вода, 6 лажички засладено млеко, половина лажичка екстракт од ванила и 2 жолчки од јајце. Изматете ги убаво жолчките од јајце заедно со екстрактот од ванила. Додадете ги лажиците млеко и продолжете да мешате се додека смесата не стане густа и пенаста. За матење може да употребите и електричен миксер. Сварете го кафето во водата на вообичаен начин. Претурете го во два филџани за кафе. Врз него потоа додајте од пената со јајца. MакMода
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Деновиве во тек е своевидно јавно изјаснување на пратеници од ВМРО-ДПМНЕ дали би гласале за уставни измени , па на своите профили на социјалната мрежа Фејсбук ...
сите 169 | | | веќе видена

Дигитални мерачи на брзина ќе бидат поставени во близината на пет средни училишта во Скопје. Овие инструменти постојано ќе ја детектираат брзината со која ...
сите 84 | | | веќе видена

Во Собранието на Република Македобија утрово беше отворена дводневна регионална конференција за дијалог на високо ниво за политичкото учество на младите и ...
сите 21 | | | веќе видена

Вратите на ЕУ останувааат отворени за вас. Вие сте оние кои ги имате клучевите во вашите раце. Немојте да дозволите да ја пропуштите оваа историска можност, ...
сите 68 | | | веќе видена

Своите очекувања во пресрет на следниот дуел во ЛШ ги сподели тренерот на македонскиот шампион Роберто Гарсија и левото руско крило Тимур Дибиров. Тренерот на ...
сите 136 | | | веќе видена

Албански државјанин со лажна италијанска лична карта се обидел да излезе од Македонија.Како што соопшти МВР, вчера во 17:50 часот на граничниот премин „Свети ...
сите 144 | | | веќе видена

Министерот за финансии Драган Тевдовски денеска изјави дека поддржува наоѓање решение со кое ќе се овозможи пензионерите без дополнителни приходи да немаат ...
сите 72 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Спремете пилешко – Тоскана

Од:
До кого (е-маил):
Порака: