Апелација ќе расправа за „Монструм“


4 копии

Во скопскиот Апелациски суд за денеска е закажана расправата за случајот „Монструм“, односно за петкратното убиство кај Смилковското езеро. Ова е втор обид да почне раправата откако првиот пат во јули годинава беше одложено поради тоа што двајца од обвинетите во случајот, Хаки Азири и Агим Исмаиловиќ не беа спроведени од затворот во Идризово. Според првостепената пресуда, шестмина од обвинетите добија доживотни казни затвор, а едно лице беше ослободено од обвинение поради немање докази.
| | веќе видена | слични
2 копии

Продолжи судењето за маскарот кај Смилковското Езеро кој на 12 април 2012 година ја потресе цела Македонија. Повеќе од четири часа во Апелациониот суд се читаше пресудата за случајот „Монструм", со којашто на доживотен затвор се осудени шест лица за убиството на четирите момчиња од Радишани и рибарот кај Смилковското езеро, пишува Вечер. Продолжи судењето за маскарот кај Смилковското Езеро кој на 12 април 2012 година ја потресе цела Македонија. Повеќе од четири часа во Апелациониот суд се читаше пресудата за случајот „Монструм", со којашто на доживотен затвор се осудени шест лица за убиството на четирите момчиња од Радишани и рибарот кај Смилковското езеро,- Непосредно пред да биде убиен брат ми, се слушнав со него по телефон, бидејќи моите родители беа загрижени - почна да се стемнува, а тој не беше вратен дома. Во разговорот кој траеше 12 секунди, му го слушнав гласот, по што слушнав звук како нешто да паѓа во вода, сведочеше сестрата на едно од момчињата кои беа убиени кај Смилковското ...
| | веќе видена | слични

На јавната седница во судот се појавија сите осудени, освен Алил Демири (30) и Африм Исмаиловиќ (35) кои се недостапни и се уште се наоѓаат на Косово Во свечената судска сала на Апелацискиот суд во Скопје денеска се одржа јавна седница за петкратното убиство кај Смилковско езеро. За разлика од јулското заседание, денеска во судот се појавија сите повикани, освен осудените и недостапните Алил Демири (30) и Африм Исмаиловиќ (35), за кои постојат сознанија дека с` во Косово каде што издржуваат затворски казни за нелегално поседување огнено оружје. Со јавната седница раководеше актуелната претседателка на судот Лилјана Ивановска-Шопова, а Зоран Димитревски беше судија-известител. Судијата Димитриевски ја прочита првостепената пресуда која за петкратното убиство кај Смилковско езеро ја изрече Основниот суд Скопје 1, а со која шестмина обвинети беа осудени на казни доживотен затвор, а обвинетиот Сејди Рами, поради недостиг на докази, беше ослободен. Во образложението на пресудата беа повторени многу од наводите ...
| | веќе видена | слични

За овој грозоморен чин, Обвинителството ги обвини Алил Демири, Африм Исмаиловиќ и неговиот брат Агим Исмаиловиќ, Фејзи Азири и Сејди Рами Сејди, а Хаки Азири беше обвинет за помагање по извршено дело тероризам – Непосредно пред да биде убиен брат ми, се слушнав со него по телефон, бидејќи моите родители беа загрижени – почна да се стемнува, а тој не беше вратен дома. Во разговорот кој траеше 12 секунди, му го слушнав гласот, по што слушнав звук како нешто да паѓа во вода, сведочеше сестрата на едно од момчињата кои беа убиени кај Смилковското Езеро на вчерашната јавна расправа за случајот “Монструм” во Апелацискиот суд. Нејзина претпоставка е дека звукот го слушнала кога некој од убијците го фрлил неговиот телефон во вода. Истиот телефон во истрагата подоцна беШе пронајден во водите на Смилковското езеро.Повеќе од четири часа во Апелациониот суд се читаше пресудата за случајот „Монструм”, со којашто на доживотен затвор се осуденишест лица за убиството на четирите момчиња од Радишани и рибарот кај ...
| | веќе видена | слични

На јавна седница во Апелацискиот Суд во Скопје , повеќе од четири часа се читаше пресудата за петкратното убиство на Смилковското езеро. Во судот се појавија сите повикани, освен осудените кои се недостапни Алил Демири и Африм Исмаиловиќ, кои се наоѓаат во Косово, на издржување казна затвор за нелегално поседување огнено оружје. Јавната седница ја раководеше актуелната претседателка на судот Лилјана Ивановска – Шопова, а Зоран Димитревски како судија-известител ја прочита првостепената пресуда која за петкратното убиство ја изрече Основниот Суд Скопје 1, а со која шестмина обвинети беа осудени на казни доживотен затвор, а обвинетиот Сејди Рами, поради недостаток на докази беше ослободен. Судот во изрекувањето на пресудата ги зел во предвид материјалните докази, но и исказите на сестрата на убиениот Александар Накевски, исказите на неколкумина Роми кои биле на Смилковското езеро непосредно пред убиството, како и исказот на обвинетиот Хаки Азири кој го даде во истражната постапка. Според адвокатот на ...
| | веќе видена | слични

Адвокатите на 6 мината обвинети 5 кратното убиство кај Смиљковското езеро бараат укинување на доживотните пресуди. Вишата обвинителка пак предложи судот да ги одбие жалбите бидејќи како што рече судијата имал добра концепција и успешно го склопил мозаикот во пресудата. Таа одговараше и на забелешките на адвокатите и рече дека најголем дел од жалбите воопшто не се однесуваат на суштествени повреди . Но исто така предложи да биде одбиена и жалбата на обвинителката за ослободителната пресуда за Сејди Рами, бидејќи како што рече немало доволно докази да биде прогласен за виновен. На крајот и обвинетите проговорија. Рекоа дека се невини, дека случајот е монтиран а судењето во основниот суд било само театар. Судницата беше преполна. Имаше роднини на обвинетите но освен адвокатката на семејствата не беа присутни роднините на 5 те жртви- 4те момчиња и рибарот. Пет члениот судски совет во апелација во наредниот период треба да донесе одлука.
| | веќе видена | слични

Апелацискиот суд во Скопје вчера ги разгледуваше жалбите на одбраната и на обвинителството за случајот „Монструим “ за кој лани во првостепена постапка шестмина беа осудени на доживотен затвор. Судењето вчера траеше буквално цел работен ден. Во судницата беа присутни сите обвинети кои беа донесени од затворите во Штип, Битола и од Скопје. Во судницата не беа само роднините на петтемина убиени. Судскиот совет ги читаше првостепената пресуда, образложенијата, доказите и други писмени акти. Потоа излагање имаа обвинителството и одбраната. Инаку адвокатите на обвинетите бараа да се укине првостепената пресуда, односно осудените да бидат ослободени. Во јуни лани шестмина обвинети за петкратното убиство кај Смилковското Езеро беа осудени на доживотен затвор. Максималната казна предвидена во македонскиот Kривичен закон ја добија првообвинетите Алил Демири и Африм Исмаиловиќ, на кои им се судеше во отсуство бидејќи се во затвор во Kосово. Иста казна добија и Африм Исмаиловиќ, Фејди Азири, Хаки Азири и Сами Љута, ...
| | веќе видена | слични

Обвинетите за петкратното убиство кај Смилковското езеро осудени на доживотен затвор бараат укинување на првостепената пресуда и враќање на предметот на повторно судење. На денешната јавна седница на апелациониот суд на која се разгледуваа жалбите по првостепената пресуда одбраната тврдеше дека истата е нејасна и противречна, а доказите ирелевантни. За заштитениот сведок врз чиј исказ во најголем дел се темелеше пресудата тие тврдеа дека е лажен и зборувал под притисок. Шестмината обвинети повторно тврдеа дека се невини, а доказите против нив местени. „Оваа пресуда ми ја монтираше државата. Не прогласија за виновни уште кога не приведоа. Без аргументи и докази не казнија со максимални казни“, тврдеше Фејзи Азири кој според обвинителството бил организација и логистика на петкратното убиство. Обвинителката, жалбите на одбраната ги оцени како паушални без наведени суштествени повреди на постапката. „Не се истакна ниту една суштествена повреда на законот при носењето на пресудата. Ако не се докаже не може да се ...
| | веќе видена | слични

Под силно полициско обезбедување, скопска Апелација на јавна седница почна со разгледување на жалбите на осудените во „Монструм“. Откако од затворите во Скопје, Битола и Штип беа спроведени во судницата, повеќе од два часа судијата известител Зоран Димитриевски ја образложуваше првостепената пресуда напишана на повеќе од стотина страници. Тој истакна делови од пресудата, изјави на сведоците и доказите што ги ценел основниот суд при донесувањето на пресудата: доживотен затвор за петмина обвинети и ослободителна за еден од нив, Сејди Рами. Се образложуваа и писмените жалби на адвокатите и на обвинетите, со право дополнително да се изјаснат по однос на наводите во писмените жалби. На претходно одложената седница адвокатите најавија дека ќе побараат укинување на пресудата поради тоа што, според нив, била заснована само на исказот на заштитениот сведок. А јавниот обвинител најави дека ќе побара осудителна пресуда за обвинетиот Сејди Рами кој, пак, поради недостаток на докази, беше ослободен од вина. Откако ќе ги ...
| | веќе видена | слични
7 копии

Повеќе од четири часа во Апелациониот суд се читаше пресудата за случајот „Монструм“, со којашто на доживотен затвор се осудени шест лица за убиството на четирите момчиња од Радишани и рибарот кај Смилковското езеро. Пред судот одбраната на осудените ги образложи жалбите на првостепената пресуда. Апелациониот суд има можност да ја потврди пресудата, да ја укине и да ја врати на повторно судење, или делумно да ја потврди, а да интервенира во висина на казните. Во судот беа донесени сите осудени, освен Алил Демири и Африм Исмаиловиќ кои се во затвор во Косово. Според заклучокот на судот, Алил Демири, Африм Исмаиловиќ и Агим Исмаиловиќ со еден пиштол и две автоматски пушки на растојание од еден и пол метар ги изрешетале четирите момчиња и рибарот за да создадат чувство на несигурност кај македонскиот народ и да пратат порака до граѓаните дека никој не е безбеден и секој може да биде убиен било кога и било каде. Убиството го извршиле на 12 април 2012 во предвечерието на христијанскиот верски празник Велипеток. ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Околу 50 луѓе од здружението на француските бездомници носеа плакати со натписот „Милијарда за 24 часа“. Како што наведува „АП“, тие извикувале пароли упатени ...
сите 621 | | | веќе видена

Изет Меџити, шефот на изборниот штаб на ДУИ за поддршка на Стево Пендаровски како кандидат на претседателските избори рече дека владиниот коалиционен партнер ...
сите 324 | | | веќе видена

На фер, слободни и демократски избори победи Стево Пендаровски во првиот изборен круг. Победата на Пендаровски во првиот круг најавува уште поголема поддршка ...
сите 166 | | | веќе видена

Полицијата привела едно лице во гласачко место во кумановското село Тромеѓа кое го фотографирало гласачкото ливче, информираат од Општинската изборна комисија ...
сите 253 | | | веќе видена

Под влијание на силно југозападно воздушно струење веќе е започнат транспорт на прашина и на песок што значи дека и атмосферата понатаму ќе биде доста ...
сите 178 | | | веќе видена

Одборот за одбрана на Џулијан Асанж ќе организира јавен состанок во Лондон на 26 април за да добие поддршка за основачот на „Викиликс“ и да испрати силна ...
сите 43 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Апелација ќе расправа за „Монструм“

Од:
До кого (е-маил):
Порака: