Македонија има 100.000 астматичари


2 копии

Расте бројот на нови болни со астма и се проценува дека во Македонија има од 80.000 до 100.000 пациенти со оваа дијагноза. Новите пациенти се се побројни, а бројни се алергените, аерозагадувањето, азотниот и сулфурниот диоксид кои се главните фактори кои доведуваат до појава на ова белодробно заболување. Проблем е што понекогаш болеста не може веднаш да се открие бидејќи астмата не секогаш е со вообичаена слика и има многу симптоми кои се совпаѓаат со други слични белодробни болести. Ова денеска го истакна директорот на Клиниката за пулмологија и алергологија, Бисерка Јовковска Ќаева на прес-конференција по повод 2 мај, Светски ден за борба против астмата, кој годинава се одбележува под мотото „Подобар воздух за подобро дишење“. Според клиничката статистика, бројот на болни од астма кои болнички се лекувале стагнира, иако, бројот на амбулантските прегледи расте. Така во 2014 година бројот на заболени од астма изнесувал 3.900, во 2015 година - 4.200, а годинава до денеска има 1.521 заболен. „Бројот на ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Истражувањето опфатило повеќе од 1600 поврзувања помеѓу месецот на раѓање и ризикот од болести, но податоците потврдиле 39 врски меѓу месецот и болестите. Па така, ако сте родени во зима (периодот меѓу јануари и март) може да имате зголемен ризик за кардиоваскуларни болести и помал ризик за невролошки, респираторни и репродуктивни болести. Ако сте родени во есен (периодот меѓу октомври и декември) имате помал ризик од кардиоваскуларни болести, но поголем ризик од невролошки, респираторни и репродуктивни болести. Јануари: Висок крвен притисок Срцеви заболувања Февруари: Малиген тумор на бели дробови или на бронхиите Давење Март: Срцеви болести Проблеми со циркулацијата Април: Болки во гради Болести со срце Мај: Нема болести Јуни: Болки во гради Астма Јули: Нема болести Август: Инфекции со очите Септември: Респираторни инфекции Инфекции на уши Треска Астма Психолошки нарушувања Компликации при бременост и раѓање Октомври: Инфекции на белите дробови и респираторниот систем Суво грло Вирусни инфекции Подложни на ...
| | веќе видена | слични

Па така, ако сте родени во зима (периодот меѓу јануари и март) може да имате зголемен ризик за кардиоваскуларни болести и помал ризик за невролошки, респираторни и репродуктивни болести. Ако сте родени во есен (периодот меѓу октомври и декември) имате помал ризик од кардиоваскуларни болести, но поголем ризик од невролошки, респираторни и репродуктивни болести. Јануари: Висок крвен притисок Срцеви заболувања Февруари: Малиген тумор на бели дробови или на бронхиите Давење Март: Срцеви болести Проблеми со циркулацијата Април: Болки во гради Болести со срце Мај: Нема болести Јуни: Болки во гради Астма Јули: Нема болести Август: Инфекции со очите Септември: Респираторни инфекции Инфекции на уши Треска Астма Психолошки нарушувања Компликации при бременост и раѓање Октомври: Инфекции на белите дробови и респираторниот систем Суво грло Вирусни инфекции Подложни на убоди од инсекти Далековидност Тешки периоди Стомачни проблеми Постнатална депресија Ноември: Вирусни инфекции СИДА Проблеми со цревата Потешкотии при ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Отоци по разни делови од телото кои можат да бидат смртоносни доколку се појават на грлото или стомакот. Ова се симптомите на ретката болест ХАЕ од која во Македонија има околу дваесетина пациенти меѓу кои и деца. Кога имаат достапна терапија, велат дека водат нормален живот и се корисни за општеството. Но се уште во земјата има случаи кои немаат лекови и тоа дополнително ја комплицира нивната состојба. Со учество на утрешниот Скопски маратон, сакаат да ја подигнат јавната свест и сите да слушнат за нив и нивните секојдневни предизвици. - Иако пациентите со хередитарен ангиоедем се влезени во програмата за ретки болести, сепак постојано се соочуваат со немање лекови. Со тоа им се зголемува стресот, кој пак може да предизвика нови напади. Се надеваме дека овој злокобен круг ќе се прекине и дека пациентите постојано ќе имаат достапна терапија за да може да си водат побезгрижен и поквалитетен живот, изјави Наташа Јовановска Поповска, претседател на здружението на болни од ХАЕ На скопскиот маратон ќе ...
| | веќе видена | слични
3 копии

Триесетина членови на здружението „Скопско ноќно трчање“ утре на Скопскиот маратон ќе трчаат за пациентите со ретки болести од здруженијата „Живот со предизвици“ и „Хередитарен Ангиоедем-ХАЕ Македонија“ под мотото „Отекувам, но не се повлекувам“. Тие за болните со ретки болести ќе трчаат на штафетната трка, полумаратон од 21 километар и маратон од 42 километри, за да се подигне јавната свест дека е потребна навремена дијагностика и лекови. Болните со ретки болести апелираат да не се дозволи поради политичката ситуација пациентите да останат без лекови, и да се загрозат човечки животи. – Сите лекови, без разлика дали се за ретки или чести болести, треба навремено да се набавуваат, за да немаат граѓаните дополнителни проблеми. Во комуникација со други здруженија и пациенти осознавме дека лекови снемуваат и на клиника за онкологија, и таквите вести се ужасно загрижувачки – изјави Весна Алексовска, претседател на здружението за ретки болести „Живот со Предизвици“. Таа вели дека дека преку Програмата за ретки ...
| | веќе видена | слични
6 копии

Подигнување на јавната свест во однос на ретките болести во Македонија и предизвиците со кои тие се соочуваат и нивните семејства во секојдневниот живот, е целта на активностите на здруженијата на граѓани за ретки болести „Живот со предизвици“ и за ретката болест хередитарен ангиоедем – ХАЕ, кои утре ќе учествуваат на Скопскиот маратон.Триесет учесници од иницијативата Скопско ноќно трчање ќе трчаат на 21 и 42 километри за ХАЕ Македонија и „Живот со Предизвици“, а исто така ќе има и дополнително учесници и на трката од пет километри кои ќе трчаат под мотото „Отекувам, но не се повлекувам – трчам!“ за ХАЕ Македонија.Претседателот на Здружението на граѓани за ретки болести „Живот со предизвици“ од Битола, Весна Алексовска денеска во Градскиот парк изјави дека ќе трчаат затоа што сакаат да се слушне гласот на ретките болести, гласот да биде посилен, повеќе да се запознае јавноста со ретките болести, но пред се, да ги истакнат проблемите со кои се соочуваат и бараат инстититуциите да ги решат.– Покрај тоа што ...
| | веќе видена | слични

Триесет учесници од иницијативата Скопско ноќно трчање ќе трчаат на 21 и 42 километри за ХАЕ Македонија и „Живот со Предизвици“, а исто така ќе има и дополнително учесници и на трката од пет километри кои ќе трчаат под мотото „Отекувам, но не се повлекувам – трчам!“ за ХАЕ Македонија. Претседателот на Здружението на граѓани за ретки болести „Живот со предизвици“  од Битола, Весна Алексовска денеска во Градскиот парк изјави дека ќе трчаат затоа што сакаат да се слушне гласот на ретките болести, гласот да биде посилен, повеќе да се запознае јавноста со ретките болести, но пред се, да ги истакнат проблемите со кои се соочуваат и бараат инстититуциите да ги решат. - Покрај тоа што финансиски беше зголемена програмата и почнаа да се внесуваат нови лекови, што значи во текот на 2015 и 2016 година се внесоа 29 нови за над 18 различни дијагнози, покриени се многу пациенти, сепак се соочуваме со проблем во однос на доцнењето на лекови, веројатно поради политичката криза, рече Алексовска. Апелираат до Министерството ...
| | веќе видена | слични

Здружението на граѓани за ретки болести Живот со предизвици ја продолжува традицијата да учествува Скопскиот маратон годинава заедно со здружението ХАЕ Македонија и групата Скопско ноќно трчањe. ХАЕ Македонија го одбележува денот на Хередитарен ангиоедем под мотото - „Отекувам, но не се повлекувам – трчам!“. На 7 мај, 30 учесници пријавени од Скопско ноќно трчање трчаат на 21 и 42 километри за ХАЕ Македонија и Живот со предизвици, а исто така ќе има и дополнително учесници и на трката од 5 километри кои ќе трчаат под мотото „Отекувам но не се повлекувам – трчам!“ за ХАЕ Македонија. - Гласот на ретките болести е посилен кога сме заедно. Оваа активност се одржува за подигнување на јавната свест во однос на ретките болести во Македонија и предизвиците со кои се соочуваат луѓето со ретки болести и нивните семејства во секојдневниот живот. Благодарни сме на сите што нѐ поддржале до сега и ја продолжуваме соработката и понатаму. Се надеваме дека ќе придонесеме за иднината за луѓето со ретки болести да биде иднина ...
| | веќе видена | слични

Околу 5 проценти од населението во Македонија страда од астма. Се зголемува бројот на лица со ова хронично заболување. Годишно се регистрираат над 4000 заболени. Но, од друга страна стагнира бројот на хоспитализирани пациенти. Според пулмолозите современата терапија дава ефекти астмата да се контролира. - Бројот на амбулантски прегледи е зголемен, меѓутоа бројот хоспиталните болни во изминатите пет шест години стагнира, изјави проф. д-р Бисерка Јовковска Ќаева, директор на Клиниката за пулмологија и алергологија. - Терапијата која ја даваме, посочи, е современа, а пациентите за да постигнат ефект мора редовно да ја примаат и да не ја прекинуваат, бидејќи тоа води до вложување на состојбата на пациентот, изјави проф.д-р Горица Брешковска, од Клиниката за пулмологија и алергологија. Според пулмоалерголозите астмата е збир од повеќе болести, а поради сличноста на симптомите понекогаш е тешко да се дијагностицира. - Многу е важно да се откријат подваријантите, да се открие механизмот на кој секоја од овие ...
| | веќе видена | слични

Останато

Кривичниот совет на одделението за организиран криминал и корупција при Основниот суд Скопје 1 – Скопје денеска донесе одлука со која мерката притвор за ...
сите 358 | | | веќе видена

Денеска повеќе од 7.000 луѓе го испратија во вечното почивалиште, кралот на народната музика Шабан Шаулиќ. Гордана, неговата сопруга со плач и лелеци се ...
сите 258 | | | веќе видена

Утре напладне продолжува седницата на собраниската Комисија за деловничко-мандатни и имунитетни прашања на чиј дневен ред е брањето за одобрување притвор на ...
сите 330 | | | веќе видена

Министерот за здравство, Венко Филипче, најави дека ќе им се исплатата дополнителни финансиски средства на медицинските лица кои останале повеќе од редовното ...
сите 195 | | | веќе видена

“Кога ги започнавме преговорите со ДУИ за нова влада, на првиот состанок Али Ахмети ми кажа дека има две опции : Или да направи коалиција со ВМРО-ДПМНЕ, или ...
сите 153 | | | веќе видена

Граѓаните сами ќе си ја платат Република Северна Македонија. Сите документи – лични карти, возачки дозволи, пасоши, здравствени книшки, регистарски таблички ќе ...
сите 25 | | | веќе видена

Наградата „Евалд Фон Клајст“ што се доделува за придонес кон светскиот мир и безбедноста, а им беше врачена на двајцата премиери, Зоран Заев и Алексис Ципрас, ...
сите 99 | | | веќе видена

До сега на Live Aid концертот се собрани околу 100 милиони долари за храна и лекови. Концертот , на кои има околу 250 000 луѓе се одржува во близина на местото ...
сите 117 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Македонија има 100.000 астматичари

Од:
До кого (е-маил):
Порака: