ЕЛЕМ: Одговорност за настанатите штети од високиот водостој имаат и угостителите


ЕЛЕМ не чувствува одговорност за вискокиот водостој на Охридското Езеро, што предизвика штети во делови од крајбрежјето, поради што угостителите неодамна се заканија со тужба. Велат дека тоа е последица на природните осцилации и тврдат дека одговорно се стопанисува со водните ресурси на езерото. Дел од одговорноста за настанатите штети, според ЕЛЕМ, имаат самите угостители. -Мора да се има предвид дека и угостителите и сите оние чинители кои имаат изградено објекти, ги имаат изградено на делови од езерото кои претходно биле под вода во еден извесен период. Во изминатите години нивото на Охридското Езеро било повисоко од сегашното. Угостителите веројатно при нивната желба за што е можно поголем профит ги градат објектите и рестораните во друг дел каде немаат надлежност. - вели директорот на ЕЛЕМ Драган Миновски. Во март Охрид два пати беше погоден од невреме при што најмногу штети имаше на летните тераси и платформи на угостителските објекти во центарот на градот кои се изградени во вода. Водостојот на ...
| | веќе видена | слични

Во Битола во 2017 година мажите најчесто се лекувале од малигни неоплазми на простата. Медицински третман добивале 313 пациенти, кои поминале вкупно 436 болнички денови. Кај жените, пак, ракот на дојка зема се поголем замав, а минатата година лекувани се дури 655 случаи, со вкупно 5002 болнички денови. Најмладата пациентка со оваа дијагноза била на 20-годишна возрадт. Според податоците кои ТВ21 ги доби од Центарот за јавно здравје во Битола, во 2017 година вкупно биле регистрирани 2059 заболувања. Советничката независна група „Поинаку“ , која малигните заболувања ги поврзува со еколошката слика во градот, веќе имаат поднесено иницијатива за итни мерки и субвенционирана струја, како и итна промена на филтрите на термоцентралата РЕК Битола. „Претходниот градоначалник се заштити со една изјава со која ни кажуваше дека не може ништо да направи против божјите сили. Сегашниот градоначалник ни вели дека нема магично стапче за да го реши проблемот со загадувањето. Додека тие се заштитени со нивните изјави, граѓаните ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Во Битола во 2017 година мажите најповеќе се лекувале од малигни неоплазми на простата. Лекувани се 313 случаи, кои поминале 436 болнички денови.Кај жените пак ракот на дојка зема се поголем замав, минатата година лекувани се дури 655 случаи, со вкупно 5002 болнички денови. Најмладите пациенти биле на 20 години.Според податоците кои ТВ 21 ги доби од Центарот за јавно здравје во Битола, вкупно 2059 лица биле лекувани во 2017 година. Од таму потенцираат дека ова се податоци на регистрирани заболувања, а не заболени лица.Советничка независна група „Поинаку" веќе имаат поднесено иницијатива со која предлагаат итни мерки и субвенционирана струја, како и итна промена на филтрите на РЕК Битола.„Претходниот градоначалник се заштити со една изјава со која ни кажуваше дека не може ништо да направи против божјите сили, а пак сегашниот градоначалник ни вели дека нема магично стапче за да го реши загадувањето. Додека тие се заштитени со нивните изјави, граѓаните на Битола умираат од малигни заболувања и остануваат не ...
| | веќе видена | слични

АД ЕЛЕМ вчера ги објави количините на вишок електрична енергија кои ќе бидат понудени на продажба за периодот август и септември 2018 година. Според соопштението од компанијата, за август 2018 се понудени вкупни количини од 13.800 MWh електрична енергија, а за септември 21.600 MWh. Пријавувањето на економските оператори за учество во процедурата на продажба на електрична моќност и енергија е отворено до 4 Јули 2018 до 9.00 часот. Продажбата ќе се врши со спреведување на аукција по пат на јавно наддавање на 4 јули (среда) од 11.00 часот во просториите на АД ЕЛЕМ. Повеќе информации и детали околу начинот на пријавување има на следниот линк
| | веќе видена | слични

Оџаците на РЕК Битола чадат секојдневно, се уште без А – лиценцирана дозвола, термоелектраната со години е посочувана како најголем загадувач на регионот. Облакот ја прекрива Пелагонија, а може да се забележи уште на самиот влез во Битола. Новото раководство на електраната обвинува дека во минатото не се водела сметка за животната средина. Еколошките проекти велат се долгорочни, а потребни се и големи финансиски средства. Очекуваат до крајот на годината да добијат еколошка дозвола. „Мора да се има предвид дека ваквите еколошки проекти во РЕК Битола се долгорочни и токму затоа за нас се дополнителен мотив како раководство да ги завршиме. Потребни се големи финансиски средства и вложување голем напор од раководниот тим и кадарот кој е на располагање во рударско – енергетскиот комбинат“, вели Васко Ковачевски – директор на РЕК Во комбинатот пак, еден од трите блоковите беше размонтиран. Работниците го правеа редовниот ремонт, за кој се пожалија дека доцнел дури 2 години. Дотраена и расипана механизација ...
| | веќе видена | слични
6 копии

До крајот на летово АД ЕЛЕМ ќе поднесе барање за добивање А-интегрирана еколошка дозвола за РЕК Битола, најави денеска генералниот директор на Електрани на Македонија, Драган Миновски.„Во моментов работната група ги собира податоците и се прават анализи кои се проекти треба да се реализираат за да се добие дозволата. Очекувам набрзо да излеземе со предлог до Министеството за животна средина и просторно планирање за добивање на дозволата“, рече Миновски на прес-конференција во Владата.Тој нагласи дека не сака да шпекулира со точни термини и додаде дека е најбитно работната група квалитетно да си ја заврши работата.„Тоа е еден процес кој е долг и значаен за самата компанија и затоа е неопходно квалитетно да се заврши“, потенцира Миновски.За проектот Чебрен и Галиште за кој премиерот Зоран Заев недомна најави дека ќе се реализира преку АД ЕЛЕМ и ќе чини 220 милиони евра, Миновски рече дека станува збор за владин, а не за проект на АД ЕЛЕМ.„Со одлука на Влада веќе е формирана работна група која имаше два ...
| | веќе видена | слични

- Во моментов работната група ги собира податоците и се прават анализи  кои се проекти треба да се реализираат за да се добие дозволата. Очекувам набрзо да излеземе со предлог до Министеството за животна средина и просторно планирање за добивање на дозволата, рече Миновски, одговарајќи на прашање на прес-конференција во Владата. Тој нагласи дека не сака да шпекулира со точни термини и додаде дека е најбитно работната група квалитетно да си ја заврши работата. - Тоа е еден процес кој е долг и значаен за самата компанија и затоа е неопходно квалитетно да се заврши, потенцира Миновски. Прашан до каде е реализацијата на проектот Чебрен и Галиште за кој премиерот Зоран Заев недомна најави дека ќе се реализира преку АД ЕЛЕМ и ќе чини 220 милиони евра, Миновски рече дека станува збор за владин, а не за проект на АД ЕЛЕМ. - Со одлука на Влада веќе е формирана работна група која имаше два состанока до сега. Во неа работат експерти, а има и претставник од АД ЕЛЕМ и во моментов се анализираат можностите за градба и кој ...
| | веќе видена | слични

Да се пишува за системот за наводнување „Стрежево“ во Битола, во моментот кога поради поројните дождови Пелагонија и нивите во Битолско буквално се дават во вода, а земјоделците ги проценуваат штетите што ги претрпеа од поплавите, некои ќе речат дека е промашена тема. Но вработените во „Стрежево“ не мислат така, а и најголемиот број земјоделци од Битолско, кои, како што велат, искуството ги учи дека сушите траат многу подолго од дождовите во Битолско. И додека овие денови, кога земјоделските површини во Битолско буквално „пливаат“ во вода и кога голем немир се всели кај најголемиот број земјоделци од поплавите, од „Стрежево“ уверуваат дека ова лето земјоделците од Битолско можат да бидат мирни и спокојни кога е во прашање наводнувањето на земјоделските површини. – Јавното претпријатие „Стрежево“ од Битола е целосно подготвено за сезоната за наводнување. Во акумулацијата на „Стрежево“ во моментот се акумулирани вкупно 105.000.000 кубни метри вода, што е гаранција дека во летниот период ЈП „Стрежево“ од ...
| | веќе видена | слични

Хидроенергетскиот слив (ХЕС) Црн Дрим, што го сочинуваат хидролектраните Шпиље и Глобочица веќе го реализираше годишниот план за производство на електрична енергија, се вели во соопштението од АД ЕЛЕМ. За пет месеци, двете електрани произвеле вкупно 364 милиони киловат часови електрична енергија, што значи комплетно исполнување на предвиденото за годинава. Ова е како резултат на исклучително поволната хидрологија, периодов, но и на подготвеноста на електромашинската опрема во ХЕС Црн Дрим. Во ХЕ Шпиље произведени се 230 милиони киловат часови електрична енергија, што е речиси двапати поголемо производство во однос на планираното за овој период од годината, а 3,5 пати поголемо во однос на истиот период од минатата година. Во ХЕ Глобочица годинава е произведено трипати повеќе електрична енергија во однос на истиот период лани, односно 134 милиони киловати часови. Инаку ова производство е и двапати повеќе во однос на планираното за овој период. Од АД ЕЛЕМ исто така информираат дека обете хидроелектрани технички ...
| | веќе видена | слични

Битола - еден од најзагадените градови во Македонија, но го има и „црниот рекорд“ по бројот на лица со малигни неоплазми Аерозагадувањето во Битола е сè поголемо, вели во разговорот за Гласот на Америка на македонски јазик, борецот за здрава животна средина, граѓанскиот активист Душко Груевски, по повод најновите статистички податоци за бројот на лица со малигни заболувања во градот и околината. Нашиот соговорник, кој со години наназад, со активности преку невладиниот сектор, се обидува да работи за зајакнување на свеста на битолчани и на останатите жители на плодната Пелагонија, за неопходноста од намалување на аерозагадувањето и за скусувањето на рокот за итно преземање мерки кон најголемите загадувачи, како на пример, термоелектраната од РЕК Битола, која сè уште произведува електрична енергија, без А-интегрирана еколошка дозвола Според соговорникот на Гласот на Америка на македонски јазик, Битола е еден од најзагадените градови во Македонија, и пошироко - во регионот и во Европа, но го има и „црниот ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Рекетот на власта е формално пријавен пред четири месеци, а изнудата на милиони евра, заканите и злоупотребата на институциите се јавна тајна многу подолго. Од ...
сите 389 | | | веќе видена

Мотивот на Заев за заштита на криминалот од „Рекет“ го знаеме. Сомнежите се дека тој и неговите структури се силно вплеткани во оваа криминална – октопод мрежа ...
сите 281 | | | веќе видена

Во Охрид се одбележа Денот на Армијата. На центрланата прослава при одбележување на 27 годишнината на македонската Армија присуствуваа воени претставници од ...
сите 219 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

ЕЛЕМ: Одговорност за настанатите штети од високиот водостој имаат и угостителите

Од:
До кого (е-маил):
Порака: