Чоколаден колач со вишни


Состојки: за бисквит: 6 јајца, 6 лажици шеќер, 3 лажици брашно, 3 лажици какао Прв крем: 300 г вишни, 3 лажици шеќер, 3 лажици густин; втор крем: слатка павлака, 300 г чоколадо за готвење Подготовка: Се мати цврст снег од белки (се додава прстофат сол), па се додава една по една лажица шеќер, една по една жолчка и на крајот лесно се меша брашното помешано со какао. Се пече во плех (30х40 см) околу 15 минути, на 180 степени. Печениот бисквит се остава да се излади. Потоа се мешаат шеќерот и густинот, па се мешаат вишните со 100 мл вода и сето тоа се остава лесно да зоврие и да се згусне. Се' уште врелиот крем се распоредува рамномерно врз бисквитот. Слатката павлака и чоколадата се топат на пареа, па се меша да станат еднолична маса. Потоа се остава добро да се излади, па се меша со кексот. Чоколадната павлака се мачка врз кремот од вишни.
| | веќе видена | слични

СОСТОЈКИ: 5 лажици пире од варени јаболка 1 лажичка сода бикарбона 1 лажичка цимет 1 шолја кафен шеќер 2 кесички ванилин шеќер 1 шолја мелени ореви 2 шолји брашно 1 шолја масло за јадење 100 г суво грозје 150 г сечкани суви кајсии За посипување : шеќер во прав ПРИГОТВУВАЊЕ: Јаболката ги миеме, ги лупиме и потоа ги сечкаме на коцки, па малку ги вариме колку да омекнат. Ги гмечиме како пире. Во длабок сад го ставаме пирето од јаболка, па ги додаваме содата бикарбона, шеќерот, ванилиниот шеќер и циметот, заедно се мешаме со лажица и оставаме да отстојат еден час. Потоа, ги додаваме маслото и брашното и мелените ореви, па замесуваме тесто. Ги додаваме и преостанатите состојки – сечканите суви кајсии и сувото грозје, добро измешуваме. Смесата ја истураме во подмачкан калап за куглоф. Калапот го ставаме во загреана рерна на 200 степени и печеме околу 30-40 минути или додека добие румена боја. Испечениот колач го оставаме да се излади, па го посипуваме со шеќер во прав.
| | веќе видена | слични
2 копии

Потребни состојки: *600гр мелена плазма *250гр маргарин *200гр шеќер во прав *2дл сок од портокал или лимон Фил 1: *јагоди по желба *250гр маргарин *2 чаши кисела павлака *200мл слатка павлака *12 лажици шеќер во прав *рендана кора од лимон Фил 2: *200мл слатка павлака Начин на подготовка: Во сад ставете ја плазмата, маргаринот и шеќерот. Со раце направете смеса, па малку по малку додавајте сок од портокал и месете се додека не добиете изедначена, мазна смеса. Во плех или калап за торта формирајте кора. Маргаринот изматете го со шеќерот, па додадете кисела павлака, кора од еден лимон и изматена слатка павлака. На подготвената кора ставете половина бел фил, одозгора наредете јагоди, па повторно прекријте ги со бел фил. Изматете ја слатката павлака и нанесете ја врз кората. По желба изрендајте чоколадо или додадете сируп од чоколадо. Оставете ја во фрижидер да се стегне и излади неколку часа. Извор: Скопјеинфо.мк
| | веќе видена | слични

Приготвување: 40 мин. Печење: 15 мин. Мирување: 12 часа Мрсно јадење Состојки: За кора: 6 јајца 250 г брашно 250 мл јогурт 3 лажици масло 1 лажичка сол половина прашок за печиво 200 г спанаќ За фил: 500 г крем-сирење 350 г мортадела 100 г зелени маслинки без семки 100 г сушени домати лукче по вкус Приготвување: Изматете ги белките во цврст снег. Изматете ги и жолчките (посебно), па додајте брашно, јогурт, масло, сол и прашок за печиво. Добро промешајте со лажица. Измијте го спанаќот, обарете го, процедете го, па изблендрајте го. Додајте го во претходната смеса и промешајте. Постепено додајте ги и белките, мешајќи со лажица. Излијте ја смесата во плех обложен со хартија за печење и печете ја на 200 степени, 15 минути. Префрлете ја кората во влажна крпа, отстранете ја хартијата, па внимателно завиткајте ја кората во ролат и оставете ја да се излади. Помешајте го крем-сирењето со ситно сечкан лук. Процедете ги маслинките и исечкајте ги сувите домати. Одвиткајте ја изладената кора, премачкајте ја со сирење, па ...
| | веќе видена | слични

Крцкави чоколадни залаци кои едноставно се топат во уста. 50 гр чоколадо за готвење, сечкано 2 белки 100 гр шеќер 1 лажица ванилин шеќер 1 лажица како во прав Загрејте ја рерната на 130 степени, а плехот обложете го со хартија за печење. Разматете белки додека не добиете цврст шам. Постепено додавајте шеќер додека не добиете сјаен шам. Внимателно измешајте ванилин шеќер, какао и чоколадо. Со лажица редете смеса на хартија за печење и печете во загреана рерна околу 30 минути. Уживајте! Поврзани рецепти на Готви.мк Јогурт крем: лесен и евтин црвено жолт десерт Ви остана лиснато тесто во кујната? – направете брз и вкусен десерт Десерт готов за 20 минути Супер рецепт: Леден кафе колач Ледено уживање – Брз десерт во чаша Чоколадно чудо: Брз и вкусен колач со едно јајце
| | веќе видена | слични

Вкусот на овие колачиња е фантастичен, се нарекуваат лажни лимончиња и изгледаат совршено. Филот е најголемо изненадување. Вака се прават: Повеќе десерти на Готви.мк: Конечно: Највскуниот десерт за кој даваме куп пари: Еве како да го направите дома Супер рецепт: Леден кафе колач Нема веќе стоење до шпорет: Колач без печење, совршен за горештините Ваков рецепт за сутлијаш немате пробано до сега Направете чоко мус и гостите ќе ве обожаваат ВИДЕО: Брз рецепт за некалоричен сладолед
| | веќе видена | слични

Направете деликатесен ручек во тегла. Богат со витамини, препорлн со зеленчук, овој ручек е лесен и брз и топи килограми. Повеќе десерти на Готви.мк: Конечно: Највскуниот десерт за кој даваме куп пари: Еве како да го направите дома Супер рецепт: Леден кафе колач Нема веќе стоење до шпорет: Колач без печење, совршен за горештините Ваков рецепт за сутлијаш немате пробано до сега Направете чоко мус и гостите ќе ве обожаваат ВИДЕО: Брз рецепт за некалоричен сладолед
| | веќе видена | слични

Тартот ќе изгледа уште попривлечно доколку врз топлиот крем од чоколадо нанесете лажиче-две калинки. ЗА 4 ЛИЦА Приготвување: 60 мин. Мирување: 30 мин. Состојки: За тесто: 150 г брашно од спелта 75 г путер 1 лажица фруктоза 1 лажица какао-прав 1 јајце За фил: 2 калинки 2 лажици фруктоза 1 лажица желатин 200 мл слатка павлака 150 г брашно од спелта 1 темно чоколадо Приготвување: Соединете ги брашното, путерот, фруктозата, какао-правот и јајцето, замесете ровко тесто, па завиткајте го фолија и оставете го половина час во ладилник. Развијте го тенко тестото и втиснете го во калапчиња за тарт, а вишокот исечете го со нож. Избоцкајте ги кошничките со виљушка на неколку места и печете ги на 180 степени, 20-тина минути. Почекајте да се подизладат, па извадете ги од калапите. Фил: Исчистете ги калинките и извадете им ги семките, па варете ги со 2 лажици фруктоза и со малку вода. Потоа, испасирајте ја смесата низ цедалка и вратете ја на оган. Додајте желатин, варете уште минута-две и оставете го џемот да се излади и ...
| | веќе видена | слични

Малку време и труд ќе ви овозможат секое утро да се будите со мирис на свежо и топло печиво, а фактот дека сте го приготвиле сами ќе ви овозможи посебно задоволство. За 4 лица Приготвување: 30 мин. Печење: 40 мин. Состојки: 1 шолја брашно од спелта ½ шолја брашно од јачмен ½ шолја брашно од ‘рж 1 лажиче сол 1 лажиче прашок за печиво 1 лажица псилиум 2-3 лажици масло 2 лажици семки по желба (сончоглед, сусам, лен) 3 дл млака вода Приготвување: Измешајте ги сите три врсти брашно, додајте сол, прашок за печиво, псилиум, семки, малку масло и вода. Мешајте ја смесата со лажица додека добиете пуфесто тесто. Истурете ја смесата во подмачкан калап за леб, посипете со семки по желба и притиснете ги со прсти за да се залепат подобро. Оставете го тестото да мирува во калапот додека се загрее рерната, па печете го лебот на 200 степени, 30-40 минути. Извор: Хроноготвач Прочитајте и: Крем-супа од аспарагус
| | веќе видена | слични

Оваа фондан маса е направена на база на мед и желатин, без глицерин. Многу едноставно се приготвува, само треба да се внимава на количината на состојките кои се користат, особено медот, желатинот и маргаринот, а шеќерот се додава постепено, додека се добие фондан кој не е леплив, а не е и премногу сув. Вака направениот фондан може да се користи во рок од 3 месеци, доколку се чува во херметички затворена ќеса во фрижидер. Со текот на чувањето фонданот се стврднува. За да го размекнете, ставете го во микробранова печка на средна температура за време од 10 секунди, а доколку е потребно повторно ставете го уште 10 секунди. Состојки : 50 грама маргарин 30 мл вода 5 грама желатин 1 лажица светол мед околу 600 грама шеќер во прав. Подготовка : Во мала чаша ставете ја водата и додајте го желатинот. Измешајте и оставете го желатинот за време од 10 минути. Во меѓувреме во тенџере на оган на ниска температура ставете го медот да се загрее. Штом медот се загреал и е течен, во тенџерето додајте го маргаринот. Мешајте ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

18 ноември 2018 Почитувани, Миле Јанакиески и Кирил Божиновски се жртви на политичкиот прогон и терор, но и одмазда, во контекст на покривањето на грешките на ...
сите 408 | | | веќе видена

На синоќешниот говор во Гостивар, лидерот на ВМРО-ДПМНЕ , Христијан Мицкоски го обвини премиерот Зоран Заев дека води политички терор против опозицијата. Тој ...
сите 286 | | | веќе видена

Има правен основ Македонија да побара екстрадиција од Унгарија на поранешниот премиер Никола Груевски, а тоа е Европската конвенција за екстрадиција, велат од ...
сите 212 | | | веќе видена

За гасификацијата за следна година се предвидени близу две милијарди денари, (околу 30 милиони евра) одговори премиерот Зоран Заев, на прашање на „ Мета “ ...
сите 232 | | | веќе видена

Во недостаток на официјални информации од македонските, но и од унгарските власти, регионалните и европските медиуми продолжуваат со шпекулации за бегалецот ...
сите 366 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Чоколаден колач со вишни

Од:
До кого (е-маил):
Порака: