Се покрива одводниот Канал во Нерези


Градоначалникот на Град Скопје, Коце Трајановски и градоначалникот на Општина Карпош, Стевчо Јакимовски, денеска /04.07.2017 година, вторник/ извршија увид во градежните работи на покривањето на одводниот канал во населеното место Нерези, Општина Карпош. - Денеска вршиме увид во градежните работи за санација на канал кој доаѓа од Крушопек, а завршува во Градскиот парк. Овој канал Градот Скопје го чистеше неколку пати по целата негова должина, исто така, пред неколку години го санирававме механизмот којшто ја пушташе водата во овој канал, бидејќи имаше периоди, пред јас да дојдам за градоначалник, а и во првите години од мојот мандат, по цело лето да не доаѓа вода во Зоолошката градина и во Градскиот парк. Тоа сега е минато бидејќи тој е исчистен по целата негова должина. Меѓутоа, во овој дел каде што сега се наоѓаме, во Средно Нерези, настана проблем затоа што каналот е отворен и во него се фрлаа разни предмети, којшто ја загадуваа водата и имаа негативно влијание врз животната средина, како и го ...
| | веќе видена | слични
2 копии

На седумдесетта седница на Советот на Општина Карпош, советниците расправаа по вкупно четириесет и седум точки Една од најхуманите, беше одобрување на финансиски средства за летување на ученици од Општина Карпош, чии семејства се наоѓаат во потешка материјална состојба. Четириесет и пет граѓани, жители на Карпош 3 и Карпош 4, и оваа година ќе добијат бесплатно паркирање во Трговскиот центар „Скопје Сити Мол." Имено, бесплатен паркинг добиваат граѓаните кои живеат во непосредна близина на прометниот трговски центар. Советниците се изјаснија позитивно за Предлог-Одлуката со која се определуваат стипендии за талентирани ученици, од основните општински училишта во Карпош за учебната 2017/2018 година. На седницата беа усвоени мислењата за изведување на ученички екскурзии и други активности во училиштата во Општина Карпош, за учебната 2017/2018 година. Позитивно помина и предлогот за разрешување и именување на членови во Училишниот одбор во основните училишта „Аврам Писевски", „Братство", „Вера Циривири-Трена", ...
| | веќе видена | слични

Советот на општината Карпош, на седумдесеттата седница на советот, расправаше за вкупно четириесет и седум точки. Некои од граѓаните на Карпош 3 и Карпош 4 ќе добијат бесплатно паркирање во трговскиот центар „Сити мол“. Исто така на советот се усвоила и годишната програма за работата на општинските основни училишта за учебната 2017/2018 година.Советниците го усвоија предлогот за разрешување и именување членови во училишниот одбор во училиштата: ООУ „Аврам Писевски“, „Братство“, „Вера Циривири-Трена“, „Владо Тасевски“, „Војдан Чернодрински“, „Јан Амос Коменски“, „Петар Поп Арсов“ и „Христијан Тодоровски-Карпош“. Советниците дадоа виза за определување стипендии за талентирани ученици од основните општински училишта во Карпош за учебната 2017/2018 година. На оваа, седумдесетта седница на советот помина и одлуката одобрување финансиски средства за летување ученици од семејства во потешка материјална состојба што се жители на општината Карпош.
| | веќе видена | слични

Градоначалникот на Скопје, Коце Трајановски, како и градоначалничката на општината Гази Баба, Билјана Беличанец-Алексиќ, извршија увид во градежните работи на пробивањето на булеварот Србија. Со овој проект се врши проширување и реконструкција на булеварот Србија, од кружниот тек кај Цементарницата до улицата Христо Татарчев, а на крајот од овој булевар ќе се изгради нов кружен тек меѓу булеварот Србија, улицата Христо Татарчев и поголем број улици и краци. - Ова е втора фаза на проширување на булеварот Србија што се одвива овие осум години, претходно овој булевар се прошири од крстосницата со бул. Јане Сандански и Видое Смилевски-Бато во Аеродром до кружниот тек, кај цементарницата. Сега, во оваа втора фаза, булеварот Србија се проширува на потег со должина од 868 метри, каде што ќе се добијат четири сообраќајни ленти. Со ова конечно булеварот Србија ќе биде завршен и изграден по целата негова должина. Покрај проширувањето на коловозот и новиот кружен тек, со градежните работи се врши и реконструкција на ...
| | веќе видена | слични
4 копии

Одделението за хортикултурно уредување при општина Карпош, деновиве спроведува еколошка акција за насадување на цветни садници ширум локалната самоуправа. Во план е вработените да засадат околу 60.000 растенија на потегот од двете страни на булеварот Партизански одреди, почнувајќи од улицата Рузвелтова (Карпош 1), до мостот Обединети нации (Влае). Од јужната страна на булеварот, жардиниерите ќе ги красат растенија од типот tagetes erecta, меѓу народот познати како џунџулиња и coleus (копривка). На северната страна од булеварот се засадува бегонија. Природно разубавен е и кружниот тек кај средното училиште „Ѓорѓи Димитров“ со 2.500 цветови од типот Salvia, а исто така, е уреден и плоштадот Делфина со 4.500 флорални насади. На плоштадот во Карпош 3 се засадени 3.000 садници од различни цветни аранжмани.
| | веќе видена | слични
7 копии

Советот на општина Карпош одобри финансиски средства за летување на ученици од семејства во потешка материјална состојба кои се жители на општината. Четириесет и пет граѓани, жители на Карпош 3 и Карпош 4, и оваа година ќе добијат бесплатно паркирање во Трговскиот центар Скопје Сити мол. Бесплатен паркинг добиваат граѓаните кои живеат во непосредна близина на прометниот трговски центар. Советниците ги усвоија заклучоците за усвојувањето на Годишниот извештај за работата на десетте основни училишта кои се наоѓаат на територијата на локалната самоуправа за учебната 2016/2017 година. Исто така, се усвои Годишната програма за работата на општинските основни училишта за учебната 2017/2018 година. Советниците во Советот на Општина Карпош ги усвоија мислењата за изведување ученички екскурзии и други ученички активности во училиштата во Општина Карпош за учебната 2017/2018 година. Советниците го усвоија предлогот за разрешување и именување членови во училишниот одбор во училиштата: ООУ „ Аврам Писевски“, „Братство“, ...
| | веќе видена | слични
6 копии

Градоначалниците на Град Скопје и општина Кисела Вода, Коце Трајановски и Билјана Беличанец Алексиќ, извршија увид во градежните работи на пробивањето на булеварот Србија до улицата Христо Татарчев и изградбата на нов кружен тек Проширувањето и реконструкција на булеварот „Србија" од кружниот тек кај Цементарницата до улицата „Христо Татарчев" и изградбата на нови кружен тек е во завршна фаза. Како што соопшти Град Скопје, на крајот од булеварот е предвидено изградба на нов кружен тек меѓу булеварот „Србија", улицата „Христо Татарчев" и поголем број улици и краци. Увид во градежните работи на пробивањето извршија градоначалнкот на Град Скопје Коце Трајановски и општина Кисела Вода Билјана Беличанец Алексиќ. Градоначалникот Трајановски изјави дека во втората фаза булеварот „Србија" се проширува на потег со должина од 868 метри, каде ќе се добијат четири сообраќајни ленти. - Со ова, конечно булеварот „Србија" ќе биде завршен и изграден во целата негова должина. Покрај проширувањето на коловозот и новиот кружен ...
| | веќе видена | слични
5 копии

Булеварот Србија наскоро ќе биде завршен и изграден по целата негова должина, најави денеска скопскиот градоначалник Коце Трајановски, кој изврши увид во градежните работи на пробивањето на булеварот Србија до улицата „Христо Татарчев“ и изградбата на нов кружен тек. „Покрај проширувањето на коловозот и новиот кружен тек, со градежните работи се врши и реконструкција на повеќе улици кои влегуваат во новиот кружен тек, се градат пешачки и велосипедски патеки, се поставува ново улично осветлување, а во тек е изградбата на целосно нова атмосферска канализација. На терен се работи интензивно и изградбата се одвива според предвидената динамика и сите работи ќе завршат во предвидениот рок “, најави градоначалникот Коце Трајановски. Градоначалничката на Општина Кисела Вода, Билјана Беличанец-Алексиќ, изјави дека со реализацијата на овој проект ќе се зголеми безбедноста во сообраќајот бидејќи на местото на коешто се гради новиот кружен се создаваше сообраќаен метеж. „Сакам да напоменам и дека паралелно со овие ...
| | веќе видена | слични

Привршуваат градежните работи на пробивањето на булеварот Србија до улицата Христо Татарчев и изградбата на нов кружен тек. Ова е втора фаза на проширување на булеварот Србија во изминативе неколку години. Со овој проект се врши проширување и реконструкција на булеварот Србија од кружен тек кај Цементарницата до улицата Христо Татарчев, а на крајот од овој булевар ќе се изгради нов кружен тек меѓу булеварот Србија, улицата Христо Татарчев и поголем број улици и краци. Овој капитален проект значително ќе ја намали гужвата во сообраќајот во овој дел од Скопје, тврди градоначалничката на Кисела Вода. Освен што ќе се намали метежот, проширувањето на булеварот Србија на граѓаните од околните населени места ќе им го олесни пристапот до населбата Аеродром. Градот Скопје во овој капитален проект ќе вложи 98 милиони денари. Јована Николова
| | веќе видена | слични

Градоначалниците на Град Скопје и Општина Кисела Вода, Коце Трајановски и Билјана Беличанец Алексиќ, денеска /10.07.2017 година, понеделник/ извршија увид во градежните работи на пробивањето на булеварот Србија до улицата Христо Татарчев и изградбата на нов кружен тек. Со овој проект се врши проширување и реконструкција на булеварот Србија од кружниот тек кај Цементарницата до улицата Христо Татарчев, а на крајот од овој булевар ќе се изгради нов кружен тек меѓу булеварот Србија, улицата Христо Татарчев и поголем број на улици и краци. - Ова е втора фаза на проширување на булеварот Србија којашто се одвива овие 8 години, и претходно овој булевар се прошири од крстосницата со бул. Јане Сандански и Видое Смилевски Бато во Аеродром до кружниот тек кај Цементарницата. Сега, во оваа втора фаза, булеварот Србија се проширува на потег со должина од 868 метри, каде што ќе се добијат 4 сообраќајни ленти. Со ова, конечно булеварот Србија ќе биде завршен и изграден во целата негова должина. Покрај проширувањето на ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Состојбата во регионот, светскиот економски форум во Давос и проблемите со кои се соочува британската премиерка Тереза Меј со ситуацијата со Брегзит. На овие ...
сите 316 | | | веќе видена

На големиот христијански празник Богојавление-Водици, по одржувањето на богослужбата од страна на отец Димитрие Павлески, во црквата „Св. Никола“ во Подгорци, ...
сите 143 | | | веќе видена

Во Русија Богојавление често се одбележува со капење на ниски јануарски температури. Тоа го направиле и овие убавици и со тоа се пофалиле на Инстаграм Минатиот ...
сите 212 | | | веќе видена

Соопштение на ВМРО-ДПМНЕ: Претседателот Христијан Мицкоски заедно со Потпретседателот Александар Николоски и меѓународниот секретар Тимчо Муцунски се сретна со ...
сите 165 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Се покрива одводниот Канал во Нерези

Од:
До кого (е-маил):
Порака: