Постои ли опасност од беснило во Радишани?

2 копии

Агенцијата за храна и ветеринарство на Република Македонија во понеделникот, на 13 мај, утврди сомнителен случај на беснило кај улична мачка од подрачјето на скопската населба Радишани. - Финалните лабораториски резултати од Факултетот за ветеринарна медицина се очекуваат во попладневните часови, меѓутоа клиничките знаци и методот на флуоросценција укажуваат на присуство на беснилото, рече денеска на прес-конференција директорот на Агенцијата Дејан Рунтевски. Примероци се земени од уште две мачки за кои исто така постои сомневање дека се болни. - Од Радишани се земени уште две угинати мачки за кои постои сомневање дека се заболени од беснило и за кои попладнево се очекува официјална потврда од Факултетот за ветринарна медицина, истакна Рунтевски. Мачката за која постои сомнеж дека има беснило, во неделата, на 12 мај, гризнала едно лице на кое му е пружена неопходната медицинска помош. - Станува збор за скопјанец (35) кому навреме му е укажана лекарска помош. Третиран е со вакцина имоглобулин. За целосна ...
| | веќе видена | слични
8 копии

По првичната анализа на мостри од мачките за кои постои основано сомнение дека се заболени од беснило, извршена во националната референтна лабораторија при Факултетот за ветеринарна медицина во Скопје, и добиените позитивни резултати со методот на флуоресцентни антитела, мострите ќе бидат испратени во референтната лабораторија на Европската Унија во Нанси, Франција, за вршење дополнително лабораториско испитување и финално потврдување на присуството на вирусот на беснило, соопшти денеска Агенцијата за храна и ветеринарство Резултатите, се посочува во соопштението, се очекуваат за 6-7 дена. Во меѓувреме, Агенцијата за храна и ветеринарство ќе продолжи да постапува во согласност со законските прописи, со кои е пропишана задолжителната вакцинација на домашните миленичиња (кучиња и мачки) против беснило. Што се однесува до бездомните животни, општините, односно градот Скопје продолжува со заловување на уличните кучиња и мачки. Заловените кучиња и мачки од реонот на Радишани се ставени под 15-дневен надзор на ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Агенцијата за храна и ветеринарство(АХВ) ќе ги испрати мострите во референтната лабораторија на Европската унија во Нанси - Франција, за вршење на дополнително лабораториско испитување и финално потврдување на присуството на вирусот на беснило. Мострите се испраќаат за добивање на целосна верификација на резултатите што ги покажаа првичните анализи во националната референтна лабораторија при Факултетот за ветеринарна медицина во Скопје, кои покажаа присуство на беснило кај мачките. Агенцијата за храна и ветеринарство ќе продолжи да постапува согласно законските прописи со кои е пропишана задолжителната вакцинација на домашните миленици (кучиња и мачки) против беснило. Што се однесува до бездомните животни, општините, односно Градот Скопје продолжуваат со заловување на уличните кучиња и мачки. Заловените кучиња и мачки од реонот на Радишани, ставени се под 15 дневен надзор на стручни лица. Неодамна мачка заразена со вирусот на беснило нападна човек во скопската населба Радишани, по што беа земени примероци и ...
| | веќе видена | слични

Беснилото кај скопските мачки ќе се потврдува во Франција. Мострите од уловените улични мачки кои предизвикаа паника кај граѓаните се испратени на дополнителни испитувања во европската лабораторија. За 7 дена ќе се знае, дали мачката која го гризна 35 годишниот скопјанец, била заразена од беснило. Фактот дека има голем број улични животни загрижува, бидејќи во Македонија нема доволно стационари.Од Агенцијата апелираат до локалните властите да се вклучат целосно во решавањето на деценискиот проблем со кој се соочуваат граѓаните. Беснилото е смртоносно па токму затоа, Агенцијата за ветеринарство веднаш почна со теренската акција за вакцинирање на уличните животни.За овие три дена ветеринарите се погрижиле за стотина кучиња и мачки скитници. Мирјана Давидовска
| | веќе видена | слични

При секое каснување или гребнување од страна на животно, неопходна е консултација со лекар за да се провери дали станува збор за присуство на беснило, апелираат надлежните, со оглед на тоа дека заразната болест е смртоносна не само за животните, туку и за луѓето. Беснилото е смртоносна болест и за животните и за луѓето ако навреме не се третира, а ако се даде она што треба вакцина и имуноглобулин, беснилото воопшто нема да се јави кај граѓанинот. Доктор Јованка Костовска, Секторот за превенција во Министерството за здравство. „Беснилото е смртоносна болест и за животните и за луѓето ако навреме не се третира, а ако се даде она што треба вакцина и имуноглобулин, беснилото воопшто нема да се јави кај граѓанинот“, апелира доктор Јованка Костовска од секторот за превенција во Министерството за здравство. Илустрација. x Илустрација. Оттаму ги повикуваат сите граѓани кои имаат домашни миленичиња да ги вакцинираат, а доколку бидат нападнати од диво улично животно тогаш задолжително да се јават на лекар ...
| | веќе видена | слични

Мостри од бесната мачка се испратени во овластена лабораторија во Франција од каде што се очекува потврда на беснилото кое го констатираше Факултетот за ветеринарна медицина во Скопје. Во меѓувреме, се очекуваат и резултати од испитувањето на уште две животни, уловени во населбата Радишани, каде што минатиот викенд мачка нападна човек. Деновиве ќе бидат ловени улични животни низ целиот град, а од дел од нив ќе бидат земени примероци за испитување на беснилото. Акција веќе е направена во околината на Радишани, а уловените кучиња и мачки се ставени под 15-дневен надзор. „По првичната анализа на мостри од мачките за кои постои сомнение дека се заболени од беснило, извршена во националната референтна лабораторија на Факултетот за ветеринарна медицина, добиени се позитивни резултати со методот на фуоресцентни антитела. Заради тоа примероци од мачката ќе бидат испратени во референтната лабораторија на Европската унија во Нанси, Франција, за дополнително лабораториско испитување и финално потврдување на ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Во референтна лабораторија во Франција ќе се бара уште една потврда на наодите за беснило кај мачки пронајдени во скопско Радишани, соопшти Агенцијата за ветеринарство и храна. Иако дел од невладините асоцијации реагираа дека беснилото не е докажано, од Агенцијата повторуваат дека националната лабораторија при Факултетот за ветеринарна медицина во Скопје ги исполнува сите предуслови на референтна лабораторија, која може да го потврди беснилото а страските анализаи се само за дополнителна верификација. Во очекување на резултатите од Франција за најдоцна една недела, остануваат препораките за задолжителната вакцинација на домашните миленици против беснило, а заловените кучиња и мачки од реонот на Радишани ставени се под 15 дневен надзор на стручни лица.
| | веќе видена | слични

Мострите се испраќаат за добивање на целосна верификација на резултатите што ги покажаа првичните анализи во националната референтна лабораторија при Факултетот за ветеринарна медицина во Скопје, кои покажаа присуство на беснило кај мачките. Агенцијата за храна и ветеринарство ќе продолжи да постапува согласно законските прописи со кои е пропишана задолжителната вакцинација на домашните миленици (кучиња и мачки) против беснило. Што се однесува до бездомните животни, општините, односно Градот Скопје продолжуваат со заловување на уличните кучиња и мачки. Заловените кучиња и мачки од реонот на Радишани, ставени се под 15 дневен надзор на стручни лица. Неодамна мачка заразена со вирусот на беснило нападна човек во скопската населба Радишани, по што беа земени примероци и беше утврдено присуство на вирусот на беснило. Организациите за заштита на животните побараа мострите да бидат испитани во некоја европска лабораторија за да се утврди дали навистина станува збор за вирус на беснило.
| | веќе видена | слични
2 копии

Агенцијата за храна и ветеринарство известува дека по првичната анализа на мостри од мачките е потврдено дека имаат беснило. Агенцијата за храна и ветеринарство известува дека по првичната анализа на мостри од мачките за кои постои основано сомнение дека се заболени од беснило, извршена во националната референтна лабораторија при Факултетот за ветеринарна медицина во Скопје и добиените позитивни резултати со методот на флуоресцентни антитела, во насока на нивна целосна верификација, АХВ веднаш ќе ги испрати мострите во референтната лабораторија на Европската унија во Нанси – Франција, за вршење на дополнително лабораториско испитување и финално потврдување на присуството на вирусот на беснило. Резултатите се очекуваат за шест до седум дена. Во меѓувреме, Агенцијата за храна и ветеринарство ќе продолжи да постапува согласно законските прописи со кои е пропишана задолжителната вакцинација на домашните миленици (кучиња и мачки) против беснило. Што се однесува до бездомните животни, општините, ...
| | веќе видена | слични

Мостри од мачките од Радишани, за кои постои сомневање дека се заболени од беснило, ќе бидат испратени во референтната лабораторија на Европската унија во Нанси, Франција. Агенцијата за храна и ветеринарство соопшти дека со овие дополнителни анализи дефинитивно треба да се потврди присуството на вирусот на беснило. Заловените кучиња и мачки од реонот на Радишани се ставени под 15-дневен надзор на стручни лица. Во меѓувреме, надлежните ќе продолжат со задолжителната вакцинација на домашните миленици против беснило, а во општините ќе се заловуваат уличните кучиња и мачки.
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Кривичниот совет на Основен суд Скопје 1 на денешната јавна седница ги одби жалбите на одбраната и ги потврди решенијата на судијата на претходна постапка за ...
сите 300 | | | веќе видена

Сопругата на Претседателот на Република Македонија, г-ѓа Маја Иванова присуствуваше на приемот што во Париз го приреди првата дама на Франција, г-ѓа Брижит ...
сите 175 | | | веќе видена

Кабинетот на Претседателот на Република Македонија, по објавата во јавноста на Решението на Основниот суд Скопје 1 за определување мерка притвор против Миле ...
сите 61 | | | веќе видена

По протестите пред домовите на Арнаудов, Мукоски и Василевски, „Македонија-блокира“ предводена од Јанко Бачев и Филип Петровски денес ќе протестираат пред ...
сите 60 | | | веќе видена

Политичкиот аналитичар Петар Арсовски вели најголемиот притисок сега е врз Владата и институциите од кои се очекуваат одговори - како Груевски успеал ја ...
сите 208 | | | веќе видена

Веднаш штом Судот го донесе решението за меѓународна потерница, МВР ја распиша и го извести Интерпол, соопшти министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски ...
сите 45 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Постои ли опасност од беснило во Радишани?

Од:
До кого (е-маил):
Порака: