Хрватска, Македонија и Бугарија ги поврзуваат своите берзи

Eкспертите велат дека потесните врски ќе го зголемат приливот на капитал на Балканот. Бугарската берза им се приклучи на македонската и хрватската берза во формирањето заедничко претпријатие со седиште во Скопје. [AФП] Одлуката на Македонија, Бугарија и Хрватска за поврзување на нивните берзи се очекува да ја направи нивната работа поефикасна и да привлече повеќе капитал во регионот. Трите берзи формираа заедничко претпријатие со седиште во Скопје, во надеж дека наскоро ќе им се приклучат и другите берзи од регионот. „Идејата e креирање на една заедничка платформа преку која ќе се овозможи пренасочување на налозите за тргување од брокерите на берзите во Загреб и Софија кон Македонската берза и обратно“, изјави за SETimes Иван Штериев, главен извршен директор на Македонската берза во Скопје. „Ние веруваме дека со ова ќе се зголеми атрактивноста на регионалните хартии од вредност и во рамките на регионот и надвор.“ Штериев рече дека повеќето домашни инвеститори досега тргуваа со акции, овозможувајќи ...
| | веќе видена | слични

Акциите на компаниите што котираат на Македонската берза се со потценета вредност, но и покрај тоа граѓаните тешко се кандисуваат да вложуваат во хартии од вредност како начин на долгорочно штедење, велат познавачите на пазарот на капитал. - Има многу исплатливи акции на добри и здрави компании на Македонската берза. Нивните постојни цени се далеку под некои европски просеци. На пример, во банкарскиот сектор, во фармацијата и во градежниот сектор има компании чии акции се со прифатливи цени, носат пристоен дивиденден принос, а коефициентот цена врз акција price/earnings е многу низок, што значи дека имаат голем потенцијал за раст - објаснува Горан Марковски, финансиски аналитичар, директор на друштвото за управување со фондови „КБ Публикум инвест“. Горан Марковски (Фото: mchamber.org.mk) Покрај тоа што тој ги потенцира секторите банкарство, фармација и градежништво, како сектори во кои моментално можат да се купат најевтините акции, а со најголем потенцијал за раст, вели дека вкупниот македонски пазар на ...
| | веќе видена | слични

Светлина во тунелот се најавите на хрватските и бугарските инвеститори дека се заинтересирани за акциите на македонските компании, особено на оние поатрактивните од фармацевтскиот и прехранбениот сектор Македонскиот пазар на капитал конечно ќе живне, а по повеќегодишно сивило се чека берзанска пролет. Кризата ги избрка странските инвеститори, а домашните кои се сега доминантни не се толку финансиски моќни и токму затоа прометот кој порано се мереше со милиони сега се мери со стотици евра. Златни берзански денови имаше пред неколку години додека се приватизираа поголемите компании. Сепак, светлина во тунелот се најавите на хрватските и бугарските инвеститори дека се заинтересирани за акциите на македонските компании, особено на оние поатрактивните од фармацевтскиот и прехранбениот сектор. Ова се дел од размислувањата на македонските експерти и брокери коишто се во овој сектор од основањето на Македонската берза. Тие сметаат дека во регионалниот пазар на хартии од вредност дуваат ветрови кои носат нова ...
| | веќе видена | слични

Поврзувањето на трите берзи нема да биде директно, туку брокерите ќе мора да си најдат партнери во Бугарија, Хрватска и Македонија Конечно почнува да се реализира долгогодишната идеја за поврзување на берзите од регионот. На почетокот се здружија македонската, бугарската и загрепската, но овие три очекуваат да им се приклучат и други берзи. Тие денеска потпишаа договор за грант од ЕБОР во висина од 540.000 евра и кој треба да им помогне заеднички да креираат техничко решение за електронски систем за прекугранично пренасочување на налозите за тргување. Носител на грантот е заедничката компанија која ја формираа овие три берзи - СЕЕ ЛИНК ДОО Скопје, а се очекува техничкото решение, со кое ќе се обезбеди платформа за тргување со хартиите од вредност котирани на трите берзи, да биде функционално од средината на наредната година. Според главниот извршен директор на Македонската берза, Иван Штериев, веќе подолг временски период приоритет им било регионално да се поврзат, но потенцира дека ги чека уште многу ...
| | веќе видена | слични

СЕЕ ЛИНК ДОО Скопје е заедничката компанија која со грант од 540.000 евра од ЕБОР ја основаа Бугарската, Загрепската и Македонската берза за да се привлече нов свеж капитал и да се раздвижи и зајакне регионалниот пазар на капитал. Договорот го потпишаа директорите на трите берзи Иван Штериев, Ивана Гажиќ и Иван Такев Хрватските и бугарските инвеститори се заинтересирани за акциите на македонските компании коишто котираат на Македонската берза за хартии од вредност. Во нивниот фокус се неколку атрактивни компании од прехранбениот сектор, но и хартиите од вредност на најголемата фармацевтска компанија "Алкалоид". Ова го посочија Ивана Гажиќ, директорка на Загрепската берза и Иван Такев, директор на Бугарската берза кои вчера беа во Скопје и заедно со Иван Штериев, директор на Македонска берза официјално потпишаа Договор за грант со Европската банка за обнова и развој (ЕБОР) вреден 540.000 евра. Грантот е добиен за да се привлече нов свеж капитал и да се раздвижи и зајакне регионалниот пазар на капитал. За таа ...
| | веќе видена | слични

Берзите во Македонија, Хрватска и Бугарија потпишаа договор за регионално поврзување и формираа заедничка компанија, а за ова добија грант од Европската банка за обнова и развој (ЕБОР). Грантот во висина од 540 илјади евра треба да им помогне на трите берзи да креираат електронски систем за прекугранично тргување. Дополнително, берзите во овој проект ќе вложат уште 80 илјади евра. „Ние, како Македонска берза, повеќе години наназад сме големи заговорници за креирање на некој тип на поцврсти регионални интерграции, а мотивацијата за тоа е дека автономните фактори за развој на нашиот пазар, имајќи ја во предвид лимитираноста на економијата се релативно ограничени и главниот двигател за раздвижување на пазарот го гледаме во проективно вклучување на странски портфолија на инвеститори“, вели Иван Штериев, прв човек на Македонската берза за хартии од вредност. Претставниците на хрватската и бугарската берза очекуваат дека кај инвеститорите од нивните земји има интерес за купување на акции во македонски компании. За ...
| | веќе видена | слични

Берзите од Македонија, Хрватска и Бугарија регионално се поврзуваат. Трите берзи, кои веќе формираа заедничка компанија, сега добија и грант од Европската банка за обнова и развој, ЕБОР. Станува збор за сума од 540 илјади евра, пари со кои ќе се направи електронскиот систем за прекугранично тргување. За таа цел трите берзи дополнително учествуваат со уште 80 илјади евра. „Ние, како Македонска берза, повеќе години наназад сме големи заговорници за креирање на некој тип на поцврсти регионални интерграции, а мотивацијата за тоа е дека автономните фактори за развој на нашиот пазар, имајќи ја во предвид лимитираноста на економијата се релативно ограничени и главниот двигател за раздвижување на пазарот го гледаме во проективно вклучување на странски портфолија на инвеститори“, рече Иван Штериев, Македонска берза. Првите луѓе на хрватската и бугарската берза, очекуваат интерес кај инвеститорите од двете земји за акциите на македонските комапнии. „Сметам дека постојат акции кои се атрактивни за хрватските ...
| | веќе видена | слични

Македонската, бугарската и загребската берза направија чекор напред за меѓусебно поврзување. Македонската, бугарската и загребската берза направија чекор напред за меѓусебно поврзување. Со 540 илјади евра грант од Европската банка за обнова и развој ќе се креира софтвер за пренасочување на налозите за тргување, па така секој брокер од трите берзи во секој момент ќе има увид во тргувањето со хартиите од вредност. Овој проект треба да се реализира догодина. Поврзувањето на трите берзи треба да го зголеми интересот кај инвеститорите за македонските, бугарските и хрватските компании, да ја зголеми ликвидноста на берзите и да го зголеми квалитетот на финансиските услуги во регионот. Директорите на загребската и бугарската берза уверуваат дека акциите на македонските компании се и тоа како интересни за тамошните инвеститори и дека преку олеснување на тргувањето, домашните фирми можат многу лесно да дојдат до свежи пари и да го зголемат обемот на работа. „Кај вас е на пример Алкалоид на берза од фармацевтските ...
| | веќе видена | слични

Македонската, хрватската и бугарската берза регионално ќе се поврзат. Формирана е заедничка компанија преку која електронски ќе се врши прекуграничното пренасочување на налозите за тргување. Европската банка за обнова и развој (ЕБОР) во првата фаза додели грант од 540.000 евра. „Овие средства пред се ќе се искористат за финансисрање на развој на едно технолошко решение, креирање на еден централен софтвер“, изјави директорот на Македонска берза, Иван Штериев. Македонската берза е атрактивна за инвеститорите од регионот. Според Ивана Гажиќ од Загрепската берза, хрватските компании се заинтересирани за инвестиции во фармацефтската и прехранбената идустрија. „Апсолутно постојат акции во Македонија кои се интересни за хрватските инвеститори. 2007-та и 2008-та година тие беа најбројни. Во Хрватска немаме фармацевтска компанија на Загребската берза“, вели Гажиќ. Регионалното тргување се очекува да почне од наредната година, кога се очекува и останатите берзи од регионотда се приклучат. „По две години преговарање ...
| | веќе видена | слични
6 копии

Со грант од ЕБОР во висина од 540.000 евра и заедничко учество на Бугарската, Македонската и Загрепската берза во износ од 80.000 евра ќе се креира техничко решение за електронски систем за прекугранично пренасочување на налозите за тргување. Носител на грантот е друштвото СЕЕ ЛИНК ДОО Скопје, компанија основана од Бугарската, Македонската и Загрепската берза, а се очекува техничкото решение, со кое ќе се обезбеди платформа за тргување со хартиите од вредност котирани на трите берзи, да биде функционално за една година. - Првпат за идејата за регионално поврзување на трите берзи слушнав пред две години во Загреб. По две години преговори и комуникација конечно сме тука во Скопје за да го потпишеме договорот за грант. Сите три берзи имаат своја визија за која сум среќен што ЕБОР може да ја поддржи, рече претставникот на ЕБОР, Јацек Кубаш пред потпишувањето на договорот. Тој посочи дека основањето на компанијата СЕЕ ЛИНК е значајна иницијатива чија цел е зголемување на ликвидноста на пазарите на капитал во ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Иако професорката може да се кандидара и со поддршка од пратениците на ВМРО-ДПМНЕ, таа уште на Конвенцијата на ВМРО-ДПМНЕ во Струга рече дека ќе ги собира овие ...
сите 196 | | | веќе видена

Министерот за здравство, Венко Филипче, најави дека ќе им се исплатата дополнителни финансиски средства на медицинските лица кои останале повеќе од редовното ...
сите 211 | | | веќе видена

Шабан Шаулиќ, кралот на народната музика почина непосредно по сообраќајната несреќа во неделата наутро на автопат во Германија. Од автомобилот кој го удри ...
сите 207 | | | веќе видена

Наградата „Евалд Фон Клајст“ што се доделува за придонес кон светскиот мир и безбедноста, а им беше врачена на двајцата премиери, Зоран Заев и Алексис Ципрас, ...
сите 116 | | | веќе видена

“Кога ги започнавме преговорите со ДУИ за нова влада, на првиот состанок Али Ахмети ми кажа дека има две опции : Или да направи коалиција со ВМРО-ДПМНЕ, или ...
сите 153 | | | веќе видена

Демократите во Претставничкиот дом на американскиот Конгрес поднесоа резолуција со цел да ја блокираат вонредната состојба, која ја прогласи претседателот ...
сите 78 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Хрватска, Македонија и Бугарија ги поврзуваат своите берзи

Од:
До кого (е-маил):
Порака: