Македонската економија стагнира, нула отсто раст на БДП во првиот квартал


Македонската економија стагнира во првиот квартал од година. Државниот завод за статистика објави нула стапка на раст на домашниот бруто-производ. Според податоците, БДП изнесува 103 милијарди денари или речиси 1,7 милијарда евра и е на исто ниво како и во првото тримесечје лани. Економијата во овој период беше под влијание на политичката криза и стопанствениците укажуваа на резервираноста кај компаниите за инвестициски проекти, како и за меѓусебните плаќања.Овој неочекуван податок ги става под прашање сите прогнози на релевантните домашни и надворешни институции за стапката на раст на домашната економија за годинава. Народната банка во априлската прогноза ги намали очекувањата за раст од 3,5 на 2,5 отсто наведувајќи ја неизвесноста од кризата како клучен фактор. Помала стапка на раст прогнозира и Светска банка во последниот извештај и ја намали проекцијата за половина процент - на 2,8 отсто за годинава. Економски раст над три проценти финансиските институции очекуваа во 2018 година. За експертите, ...
| | веќе видена | слични
3 копии

Шведскиот синџир за облека „Hennes & Mauritz AB" (H&M) забележа побавен раст од очекувањата на раст на продажбата во мај, што е уште помало претставување на вториот по големина моден ланец на мало. Компанијата вели дека била соочена со тешки услови на многу од своите пазари на почетокот од овој месец, јавува „Ројтерс". По неколку децении силен раст „H&M" не успева да одговори на прогнозите за продажба во изминатата година. Во исто време профитот останува под притисок поради тешките инвестиции и зголемената конкуренција од буџетските конкуренти и новите онлајн играчи. „H&M", која е втора по големина по сопственикот на „Zara", „Inditex", забележа 4 проценти годишен раст на продажбата во локална валута за мај, укажувајќи му се под прогнозата за раст од 6% во анкетата меѓу аналитичарите. „Во првата половина на месецот продажбата беа погодени од најтешките пазарни услови во неколку земји", соопшти компанијата. „Продажбата се подобри значително во втората половина на месецот". „Inditex" се презентира многу подобро ...
| | веќе видена | слични

Она што изминативе неколку години се споменуваше како главен мотор на порастот во македонската економија т.е. градежниот сектор полека, од почетокот на годинава, како да забавува. Градежните домашни компании губат здив и веќе бележат пониски бројки во споредба со лани ова време кога е во прашање профитот, но и закажаниот обем на работа. Ако се анализираат конкретно бројките од компанија до компанија, може да се заклучи дека намалувањето на нивниот профит, што пак директно говори за остварената работа, се движи од 3 па сѐ до 90 проценти, во споредба со минатата година ова време. Колку за илустрација, податоците за компанијата „Гранит“ АД Скопје велат дека во првиот квартал од годинава остварила чист профит од речиси 361.000 евра што е за 3 отсто помалку од истиот период лани. Приходите достигнале 19,3 милиони, а расходите 18,9 милиони евра. За истиот период заработката на „Бетон“ АД Штип достигнала 65 илјади и 600 евра што е за 80 отсто помалку. Падот исто така се должи на намалените приходи за 36 проценти. ...
| | веќе видена | слични

Македонската економија е осудена 2017 година да ја заврши со ниска стапка на раст. И по објавениот податок дека во првите три месеци имаше стагнација односно раст од нула проценти, Народната банка останува на проекцијата дека годината ќе заврши со стапка од 2,5 отсто. Тешко е да се формира прецизна оценка, но пониските остварувања од очекуваното создаваат надолни ризици за проекцијата на БДП, стои во објаснувањето од НБРМ. „Структурно гледано, извозниот сектор и личната потрошувачка и понатаму растат, а дополнително во овој квартал позитивен импулс врз економијата имаа и инвестициите. Сепак, во услови на посилни увозни притисоци, вкупната економска активност стагнираше, наспроти очекувањата за раст на економијата во овој период. “ – велат од Народна банка на РМ Овие прогнози се реални, со оглед на тоа што поради политичката криза носителите на економските политики не беа фокусирани на економскиот раст и во исто време изостанаа инвестициите и од државата и од стопанството, вели професорот Зоран Ивановски. ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Шпанската модна куќа „Индитекс", сопственик на стоковата марка „Зара", објави дека забележала голем раст на профитот во периодор февруари-април 2017. Компанијата соопшти дека отворила над 10.000 нови работни места во една година. „Индитекс" од февруари до крајот на април оствари профит од 654 милиони евра (734 милиони долари), што е раст за 18 отсто на годишно ниво и повеќе од двојно над профитот што во истиот квартал го забележа директниот ривал, шведската „Ејџ Ем".
| | веќе видена | слични

Ликвидноста на банките, по еднократниот пад во април, во мај го продолжи нагорниот тренд којшто е карактеристичен од почетокот на последниот квартал на 2016 година наваму, меѓу другото беше истакнато на седница на Комитетот за оперативна монетарна политика на НБРМ. Месечниот пораст на ликвидните средства во најголем дел беше резултат на ефектот на трансакциите на државата поврзан со отпочнатата исплата на субвенциите за земјоделство што пак беше делумно неутрализирано со интервенциите на Народната банка кои беа во насока на продажба на девизи. Во мај, на девизниот пазар беше забележан сезонски раст на побарувачката за девизи, пред сѐ од страна на фирмите, којашто во дел беше надоместена од силната понуда на девизи од страна на менувачниците. Дополнително, дел од побарувачката за девизи банките ја задоволија од сопствените средства, што влијаеше во насока на намалување на нивните девизни средства, раст на побарувачката за девизи на меѓубанкарскиот пазар и интервенции на Народната банка за обезбедување на ...
| | веќе видена | слични

Економската активност во првиот квартал стагнира, пониските остварувања создаваат надолни ризици за проекцијата од 2,5% раст на економијата, констатира Народната банка. Извозот и личната потрошувачка и натаму бележат раст, а позитивен импулс имале и инвестициите. Сепак, во услови на посилни увозни притисоци, вкупната еконоскма активност во овој период стагнирала, наспроти очекувањата за раст. Комитетот на Народната банка констатирал и пад на депозитите кај банките, петти месец по ред. Благ раст е забележан само кај штедењето на населението и тоа во домашна валута. Нивото на вкупни депозити е под проекцијата , што покажува на ризици во овој сегмент. Од друга страна , кредитирањето бележи раст со солидно темпо, ликвидноста на банките продложи со нагорен тренд, како резултат на исплата на субвенциите за земјоделците. Во такви услови Народната банка одлучи да не ја менува монетарната политика и камататa на благајнички записи да ја задржи на истото ниво
| | веќе видена | слични
7 копии

Стагнација на економската активност е забележана во првиот квартал од годинава, а пониските остварувања создаваат надолни ризици за проекцијата на БДП од 2,5 проценти за цела 2017 година.Ова е констатирано на седницата на Комитетот за оперативна монетарна политика на НБРМ, на која е посочено дека структурно гледано, извозниот сектор и личната потрошувачка и понатаму имаат раст, а дополнително во овој квартал позитивен импулс врз економијата имале и инвестициите. Сепак, се додава во соопштението, во услови на посилни увозни притисоци, вкупната економска активност стагнираше, наспроти очекувањата за раст на економијата во овој период.Во мај, податоците за инфлацијата укажуваат на годишна стапка на инфлација од 1,2 проценти, додека просечниот годишен раст на цените во првите пет месеци изнесува 0,7 отсто. Овие остварувања се резултат првенствено на базичната инфлација, и во помал дел на цените на енергијата, наспроти и натаму негативниот придонес на цените на храната. Остварувањата кај инфлацијата, главно се ...
| | веќе видена | слични

На вчерашната редовна седница на Комитетот за оперативна монетарна политика на НБРМ беа разгледани состојбите во домашната економија, движењата на меѓународните и домашните финансиски пазари и показателите за домашната економија во контекст на поставеноста на монетарната политика. П остојната монетарна поставеност била оценета како соодветна на тековните услови во економијата, комитетот оценил дека најголем дел од показателите битни за монетарната политика се поволни и не отстапуваат од очекувањата, но сепак постојат пунктови каде е потребна одредена внимателност. Притоа, особено битни се движењата на девизниот пазар коишто се стабилни, без присутни притисоци, а показателите за девизните резерви остануваат на соодветно ниво. „Во вакви услови, а при присуство на одредена неизвесност и ризици, каматната стапка на благајничките записи беше задржана на непроменето ниво од 3,25%. Воедно, беше одлучено на аукцијата којашто ќе се одржи на 14 јуни, понудата на благајнички записи да биде непроменета и да изнесува ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Ова е констатирано на седницата на Комитетот за оперативна монетарна политика на НБРМ, на која е посочено дека структурно гледано, извозниот сектор и личната потрошувачка и понатаму имаат раст, а дополнително во овој квартал позитивен импулс врз економијата имале и инвестициите. Сепак, се додава во соопштението, во услови на посилни увозни притисоци, вкупната економска активност стагнираше, наспроти очекувањата за раст на економијата во овој период. Во мај, податоците за инфлацијата укажуваат на годишна стапка на инфлација од 1,2 проценти, додека просечниот годишен раст на цените во првите пет месеци изнесува 0,7 отсто. Овие остварувања се резултат првенствено на базичната инфлација, и во помал дел на цените на енергијата, наспроти и натаму негативниот придонес на цените на храната. Остварувањата кај инфлацијата, главно се во склад со проекцијата. Во однос на надворешниот сектор, податоците за девизните резерви за април и мај покажуваат пад во однос на крајот на првиот квартал, којшто е во рамки на ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Боинг 737 Макс, е модел на авион кој во две несреќи однесе 300 животи, а произведен е при брзање на компанијата Боинг да ја престигне конкуренцијата. Сега се ...
сите 45 | | | веќе видена

Вчерашните пожари во неколку битолски села од кои најголемиот во потпелистерското село Ротино беа намерно предизвикани, изјави Костадин Поповски, командир на ...
сите 262 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Македонската економија стагнира, нула отсто раст на БДП во првиот квартал

Од:
До кого (е-маил):
Порака: