Во САД и натаму без компромис за долгот

Демократите и републиканците во американскиот конгрес продолжуваат со натпреварот со многу различните планови за кревање на законскиот лимит за задолженост на земјата и одбегнување на падот на кредитниот рејтинг и неспособноста на САД да си ги плаќа кредитите Нешто помалку од една недела пред 2-ри август, крајниот рок за кревање на сегашниот лимит за задолжување од 14,3 трилиони долари, лидерите на двете американски партии ја префрлаат вината едни на други и продолжуваат со одбраната на своите планови за намалување на буџетскиот дефицит и не покажуваат подготвеност за компромис. Републиканците до Претставничкиот дом, каде што се мнозинство, поднесоа план за усвојување во две фази, според кој лимитот на долгот веднаш би се кренал за еден трилион долари, а наредната година второто зголемување би зависело од способноста на заедничката конгресна комисија да договори додатни намалување на дефицитот. Но демократите, кои се4 мнозинство во сенатот, го отфрлија предлогот како неупотреблив и понудија сопствен план, ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Америка и светот чекаат договор од републиканците и демократите за намалување на буџетскиот минус на најсилната економска сила. Тече рокот до 2 август, кога Владата повеќе нема да има пари за да ги плаќа обврските. Ако не настане договор, финансиските аналитичари тој ден го нарекуваат најцрниот ден во историјата. Се заканува пад на кредитниот рејтинг, а со тоа и повлекување на сите земји и уште подлабока рецесија. 2 август е крајниот рок. Доколку не се договорат до тогаш демократите и републиканците ќе се случи нешто незамисливо. Америка ќе банкротира. Во државната каса веќе нема пари за отплата на кредити, нема плати за војската, полицијата, администрацијата и целата јавна управа. Засега само меѓусебно се обвинуваат. Се уште нема никаков компромис. Белата куќа се заканува со претседателско вето. Плановите на демократите и плановите на републиканците за подигнување на лимитот на задолженост и избегнување на падот на кредитниот рејтинг се различни. Системот долар за долар предложен од републиканците не е ...
| | веќе видена | слични

"Втори август е крајниот рок за договор меѓу републиканците и демократите околу намалување на буџетскиот минус на најголемата светска велесила. По истекот на рокот Владата повеќе нема да има пари за да ги плаќа обврските. Доколку не настане никаков договор, финансиските аналитичари денот на крајниот рок го нарекуваат најцрниот ден во историјата. Се заканува пад на кредитниот рејтинг, а со тоа и повлекување на сите земји и уште подлабока рецесија. Без договор Америка ќе банкротира. Во државната каса нема веќе пари за отплата на кредити, нема плати за војската, полицијата, администрацијата и целата јавна управа. Демократите и републиканците имаат различни планови за подигнување на лимитот на задолженост и избегнување на падот на кредитниот рејтинг. Републиканците го предложуваат системот долар за долар, додека демократите пак сакаат да се укинат даночните олеснувања за милионерите и за сопствениците на приватните авиони. "
| | веќе видена | слични

Уште шест дена им останаа на демократите и републиканците да постигнат компромис за кревање на законскиот лимит за задолженост на земјата. Во спротивно политичкото несогласување во Вашингтон може да предизвика нова глобална криза. Аналитичарите пак смируваат, според нив дури и да не се постигне договор Америка и без можност за позајмување, нема да банкротира. Политичките несогласувата ги разнишаа финансиските пазари а берзанските агенти станаа нервозни. Гневни се на политичките игри и несериозноста на избраниците, кои неможат да постигнат договор од клучно значење за нацијата. Крајниот рок за кревање на сегашниот лимит за задолжување од 14,3 тримиони долари е 2 август. Вчера и претседателот Обама ја изрази својата загриженост и повика на единство и брзо изнаоѓање на решение. Планот на републиканците кој треба да се спроведе во две фази и да го зголеми лимитот за еден трилион долари не го прифаќаат демократите кои доминираат во сенатот а се поддржани и од Обама. Тие имаат сопствен план според кој дефицитот ...
| | веќе видена | слични

Ако САД не ја зголеми границата за задолженост од 14.300 милијарди долари во предвидениот рок до 2. август, најмногу ќе биде погодена Кина, а по неа Јапонија, Велика Британија и Германија. САД најмногу им должи на овие држави. Барак Обама смирува дека САД нема да банкротира Немоќта на американската Влада да се справи со задолженоста на САД го зголемува притисокот на меѓународните пазари на капитал. Дали во септември ќе се случи реприза на светската рецесија од 2008 година. Но, како што секоја копија е полоша од оригиналот, така и сега експертите предупредуваат на многу подлабока финансиска криза на глобално ниво, што може да значи финансиски крах на САД, како најмоќна економска сила во светот, но и на Кина и на Јапонија, како најголеми сопственици на американските должнички хартии од вредност. Тука е и Европа, која се дави во сопствени финансиски проблеми, па дополнителен негативен стимул би значел само дефинитивен банкрот. Американскиот претседател, Барак Обама, тврди дека САД нема да дозволи да биде ...
| | веќе видена | слични

Американскиот претседател Барак Обама предупреди дека САД се наоѓаат пред банкротирање, а тоа би било безобѕирен и неодговорен резултат од преговорите за буџетот Тој директно ги обвини републиканските пратеници дека се единствените виновници затоа што сé уште не е постигнат договор за подигнување на лимитот за буџетскиот дефицит, кој сега изнесува 14,3 трилиони долари. - Доколку продолжиме по сегашниот пат, сé поголемиот долг ќе нé чини повеќе работни места и ќе предизвика голема штета на економијата. Ако сакате порамнотежен пристап, кажете им го тоа на своите претставници во Конгресот - нагласил Обама во телевизиското обраќање до нацијата. Според него, американскиот народ можеби гласал за поделена влада, но не гласал за нефункционална влада. Од друга страна, спикерот на Претставничкиот дом на Конгресот, републиканецот Џон Бајнор, изјави дека токму преголемото владино трошење ги предизвикало сегашните проблеми и дека намалувањето на трошоците е единствениот начин за решавање на проблемот. - Тажната ...
| | веќе видена | слични

Демократите се против намалувањето на социјалните бенефиции и се за зголемување на даноците за најбогатите, републиканците бараат да се штеди Претседателот на САД Барак Обама ги повика граѓаните да побараат од своите конгресмени - и од демократите и од републиканците - да заборават на теснопартиските интереси и да постигнат компромис околу подигањето на законскиот лимит на долгот на државата, за да се избегне банкрот. Стручњаците предупредуваат дека ако Конгресот не дозволи зголемување на сегашниот лимит на долгот, владата нема да може да отплаќа 44 отсто од своите долгови по 2 август. Ваква ситуација се случува за прв пат во историјата на САД. Обама за непостигнувањето на договор за државниот долг ги обвини конзервативните републиканци, истакнувајќи дека нивното решение се темели на големи кастрења на буџетот кои би можеле да предизвикаат економска штета. Републиканскиот конгресмен Џон Бонер пак, го обвини Обама и владата за неумерено трошење, но најави дека неговите колеги ќе гласаат за спречување на ...
| | веќе видена | слични

Ќе предизвика ли нова економска криза американското политичко несогласување. Претседателот Обама повикува за спас на економијата. Според него најважно во моментов е да се обезбеди единство и компромис во американскиот конгрес. Демократите и републиканците да ги доближат различни планови за кревање на законскиот лимит за задолженост на земјата, при што нема да биде загрозен кредитниот рејтинг на првата економија во светот. Крајниот рок за кревање на сегашниот лимит за задолжување од 14,3 тримиони долари е 2 август. Но според состојбите, нема решение на повидок. До претставничкиот дом, каде републиканците се мнозинство доставиле, план за усвојување во две фази. Според истиот лимитот на долгот веднаш би се кренал за еден трилион долари. Во наредната година зголемувањето би зависело од способноста на на комисијата да договори екстра намалување на дефицитот. Но планот го отфрлил сенатот каде пак доминираат демократите, поддржани од Обама. Тие имаат сопствен план според кој дефицитот би се намалил за 2,7 трилиони ...
| | веќе видена | слични
3 копии

Сподели Американскиот претседател Барак Обама оцени дека ставот на републиканците во расправата за лимитот за државното задолжување доведе до „опасна“ безизлезност, но уверен е дека е можен компромис со кој ќе се избегне ситуацијата по 2-ри август САД да не можат да ги исплатуваат своите долгови. Во своето обраќање до американската нација од Белата куќа, претседателот Барак Обама во понеделникот навечер ги повика Американците да извршат притисок врз Конгресот во чиј Претставнички дом мнозинството го имаат опозициските републиканци, за да се постигне договор и да се прекине блокадата.
| | веќе видена | слични

Претседателот на САД, Барак Обама, предупреди дека земјата е на само една недела од прогласување банкрот доколку не се дојде до договор меѓу демократите и републиканците во Конгресот за зголемување на долгот и на даноците. Републиканците кои се инаку во опозиција, не се согласуваат со предлог-буџетот на администрацијата на Обама и бараат поголеми кратења. Крајниот рок за договор е 2 август. Доколку дотогаш не се дојде до договор, САД повеќе нема да може да позајмуваат пари и да ги плаќаат сметките што би довело и до нова глобална економска криза. „Банкротирањето и неможноста да си ги подмириме обврските би бил неодговорен резултат од оваа дебата. И водачите на Републиканците се согласуваат дека мора да го избегнеме банкротот.“
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Министерот за здравство, Венко Филипче, најави дека ќе им се исплатата дополнителни финансиски средства на медицинските лица кои останале повеќе од редовното ...
сите 215 | | | веќе видена

“Кога ги започнавме преговорите со ДУИ за нова влада, на првиот состанок Али Ахмети ми кажа дека има две опции : Или да направи коалиција со ВМРО-ДПМНЕ, или ...
сите 153 | | | веќе видена

Наградата „Евалд Фон Клајст“ што се доделува за придонес кон светскиот мир и безбедноста, а им беше врачена на двајцата премиери, Зоран Заев и Алексис Ципрас, ...
сите 84 | | | веќе видена

Коалиција од 16 американски сојузни држави, предводени од Калифорнија, ја тужи администрацијата на претседателот Доналд Трамп поради неговата одлука за ...
сите 101 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Во САД и натаму без компромис за долгот

Од:
До кого (е-маил):
Порака: