Лани регистрирани 1.037 бесправно изградени објекти

Во текот на 2016 година на територијата на Македонија се регистрирани 1.037 бесправно изградени објекти, покажуваат податоците на Државниот завод за статистика. Од нив најмногу, или 203 се објекти за домување, 174 се доградби, надградби и адаптации, 111 се диво изградени деловни објекти, 107 гаражи, 168 огради, 26 тераси... Најголем број од дивоградбите или 97,6 проценти се во приватна сопственост. Статистиката покажува дека најмногу се градело бесправно во Скопје, каде што се изброени 206 дивоградби, потоа во Охрид каде што има 99, па во Штип 83, во Kуманово 69, Струмица со 63 и Битола со 52 бесправно изградени објекти. Сите 203 регистрирани бесправно изградени објекти наменети за домување се во приватна сопственост. Од нив 170 имаат исклучиво станбена намена, 12 се со претежно станбена намена, додека 21 се за одмор и рекреација. Најголем број дивоизградени станбени објекти има во Скопје, вкупно 40, во Kуманово се регистрирани 20, во Липково се изградени 15 бесправни станбени објекти, исто толку и во ...
| | веќе видена | слични

Во април годинава е предвидена изградба на 919 станови со вкупна корисна површина од 70 571 м2. За споредба во март беше предвидена изградба на 929 станови со вкупна корисна површина од 75 886 м 2,. Во февруари бројот бил помал и е планирана изградба на 705 станови, со вкупна корисна површина од 72 177 м 2 . Во април 2017 се издадени 259 одобренија за градење што е за 13.6% повеќе во однос на истиот месец лани, покажуваат податоците на Државниот завод за статистика. Според издадените одобренија за градење, предвидената вредност на објектите изнесува 3 585 751 илјади денари што е за 18.8% повеќе во однос на истиот месец од претходната година. Од вкупниот број на издадени одобренија за градење, 159 (61.4%) се наменети за објекти од високоградба, 50 (19.3%) за објекти од нискоградба и 50 (19.3%) за објекти за реконструкција. Од вкупно 259 објекти, на 154 (59.5%) како инвеститори се јавуваат физички лица, а на 105 (40.5%) објекти, инвеститори се деловни субјекти.
| | веќе видена | слични

Фото: Pixabay Во април 2017 година се издадени 259 одобренија за градење, што е за 13,6% повеќе во однос на истиот месец од претходната година, покажуваат податоците на Државниот завод за статистика. Според издадените одобренија за градење, предвидената вредност на објектите изнесува 3.585.751.000 денари што е за 18,8% повеќе во однос на истиот месец од претходната година. Од вкупниот број на издадени одобренија за градење, 159 (61,4%) се наменети за објекти од високоградба, 50 (19,3%) за објекти од нискоградба и 50 (19,3%) за објекти за реконструкција. Од вкупно 259 објекти, на 154 (59,5%) како инвеститори се јавуваат физички лица, а на 105 (40,5%) објекти, инвеститори се деловни субјекти. Во извештајниот период е предвидена изградба на 919 станови со вкупна корисна површина од 70.571 метри квадратни.
| | веќе видена | слични

Останато

Во наредниот период ќе преовладува облачно време со слаби локални врнежи од дожд, а на планините од снег. По одделни котлини ќе има појава на магла, а повеќе ...
сите 240 | | | веќе видена

Во поликлиниката „Идадија“ има 15 од спорните вакцини против мали сипаници со погрешна декларација. Здравство ја отвори вратата за камерата на 1ТВ, која ...
сите 178 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Лани регистрирани 1.037 бесправно изградени објекти

Од:
До кого (е-маил):
Порака: