Анкета: Само 43 отсто од граѓаните поддржуваат решение за името за влез во НАТО и ЕУ


7 копии

Решение на проблемот со името со цел побрз влез на Македонија во ЕУ и НАТО подржуваат 61 процент од македонските граѓани (43 целосно, а 18 отсто донекаде), покажуваат резултатите од телефонска анкета на 1.000 испитаници спроведена од 19 до 26 јануари од М-Проспект за Институтот за Демократија Социетас Цивилис Скопје. Поддршка за промена на името со цел влез во ЕУ и НАТО изразиле 50 проценти од Македонците (30 отсто целосно, а 20 донекаде), а 95 проценти од Албанците (84 целосно, а донекаде 11 отсто). На прашањето дали со промената на името ќе се промени и значењето на тоа што е Македонија и македонскиот народ, 34 проценти одговориле дека целосно ќе се промени, 19 дека до некаде ќе се промени, 33 отсто дека воопшто нема да се промени, а четири проценти оти донекаде нема да се промени. За 60 проценти од анкетираните Македонци со промената на името ќе се промени и идентитетот (за 40 проценти целосно, а за 20 донекаде), додека 35 проценти го сметаат спротивното. Кај Албанците 30 отсто сметаат дека ќе се промени ...
| | веќе видена | слични
9 копии

Кога се во прашање соседните држави, во Македонија најпозитивно е мислењето за Србија, а како најголема закана Македонците ја гледаат Грција. Вакви се резултатите од телефонската анкета што ја спроведе Институтот за политички истражувања од Скопје (ИПИС) во периодот помеѓу 16 и 21 декември минатата година. Во анкетата се опфатени 1113 полнолетни испитаници на ниво на Македонија, кои ги изразиле своите ставови за соседните држави, односите со Грција, спорот за името и македонските евроинеграции. Првиот дел истражувањето, кој беше објавен денеска, покажува дека помеѓу соседните држави, во Македонија најдобро е мислењето за Србија за која се изјасниле 42,3 проценти, а по неа се наоѓаат Албанија (27, 6 проценти), Косово (26,1), Бугарија (25,8) и на крајот Грција со 15,2 проценти. Во анкетата се опфатени уште неколку земји од Европската Унија, САД, Русија и Турција, при што резултатите укажуваат дека Македонците имаат најпозитивно мислење за Германија, а понатаму на листата се Холандија, Турција, Англија, САД и ...
| | веќе видена | слични
10 копии

Македонските граѓани имаат позитивно мислење за соседна Србија и Бугарија, а негативно за Косово, Албанија и за Грција, покажува истражувањето што го спроведе Институтот за политички истражувања од Скопје (ИПИС) во периодот од 16 до 21 декември.Според резултатите од телефонската анкета, 42,3 проценти од испитаниците одговориле дека имаат многу позитивно мислење за Србија, за Бугарија многу позитивно е мислењето кај 25,8 отсто од испитаните.Многу негативно мислење за Косово искажале 33,3 отсто за Грција 28,7 проценти. Многу негативно за Албанија се изјасниле 32,8 проценти.Од државите во светот, македонските граѓани најпозитивно мислење имаат за Германија, Холандија, Турција а најнегативно за САД и Русија.Од вкупно анкетираните, 54,5 процетни сметаат дека во моментот некоја држава не претставува закана за Македонија, а најголем дел од нив ја посочиле Грција, по што следуваат САД и Косово.Најголем дел од анкетираните 27,2 би сакале да живеат во Србија. Најмалку сакаат да живеат во Косово и во Грција.Со анкетата ...
| | веќе видена | слични

Во истражување на јавното мислење, спроведено преку телефонска анкета од страна на Институтот за политички истражувања од Скопје, на прашањето „Кое е вашето мислење за следниве држави“, поголемиот дел од граѓаните одговориле дека од земјите во соседството имаа најпозитивно мислење за Србија, а најнегативно за Косово. 33 отсто од испитаниците се изјасниле со оценка многу негативно кон Косово, а нешто помалку или 32 отсто одговориле дека имаат најнегативно мислење за Албанија. Што се однесува до Грција 28 отсто ја доживуваат многу негативно. Од друга страна многу позитивно мислење за Србија имаат 42 отсто од граѓаните. Најомилена земја од понудените на Македонците, пак, им е Германија. На прашањето „дали сметате дека во моментов некоја држава претставува закана за Македонија“, поголемиот број, или 54 отсто одговорил со „не“. Мнозинството од оние кои одговорил со „да“, ја избрале Грција како земја која претставува најголема закана за Македонија. На прашањето „ако треба да поминете една година надвор од ...
| | веќе видена | слични

Во истражување на јавното мислење направено со телефонска анкета од Институтот за политички истражувања од Скопје, на прашањето н а прашањето „ако треба да поминете една година надвор од Македонија, во која соседна држава би сакале да живеете“, најголем број или 27% ја избрале Србија. На прашањето „дали сметате дека во моментов некоја држава претставува закана за Македонија“, поголемиот број, или 54 отсто одговорил со „не“. Мнозинството од оние кои одговорил со „да“, ја избрале Грција како земја која претставува најголема закана за Македонија. На прашањњето „Кое е вашето мислење за следниве држави“, поголемиот дел од граѓаните одговориле дека од земјите во соседството имаа најпозитивно мислење за Србија, а најнегативно за Косово. Најомилена земја од понудените на Македонците, пак, им е Германија. 33% од испитаниците се изјасниле со оценка многу негативно кон Косово, додека 32% одговориле дека имаат најнегативно мислење за Албанија. Што се однесува до Грција 28% ја доживуваат многу негативно. Од друга страна ...
| | веќе видена | слични

42,3% од испитаниците одговориле дека имаат многу позитивно мислење за Србија. Во негативна смисла предничи Косово. Позитивно за Србија и за Бугарија, негативно за Косово, Албанија и Грција. Ова е мислењето на македонските граѓани за соседите, покажуваат резултатите од анкетата на ИПИС. 42,3% од испитаниците одговориле дека имаат многу позитивно мислење за Србија, а донекаде позитивно – 28,7%. За источниот сосед, многу позитивно мислење имаат 25,8%, а донекаде позитивно 30,7% од испитаниците. Во негативна смисла предничи Косово. 33,3% од испитаниците одговориле дека имаат многу негативно мислење за овој сосед, а донекаде негативно 22,4%. Потоа следи Албанија, за која 32,8% од испитаните македонски граѓани имаат многу негативно мислење, а 19% - донекаде негативно. За Грција, 28,7% од испитаниците се изјасниле дека имаат многу негативно мислење, а 24,7% имаат донекаде негативно мислење. Од државите во светот, македонските граѓани најпозитивно мислење имаат за ...
| | веќе видена | слични

Според резултатите од телефонската анкета, 42,3 проценти од испитаниците одговориле дека имаат многу позитивно мислење за Србија, а донекаде позитивно 28,7. За Бугарија многу позитивно е 25,8, а донекаде позитивно 30,7. Многу негативно мислење за Косово искажале 33,3 отсто од испитаниците, донекаде негативно 22,4 проценти. За Грција многу негативно мислење имаат 28,7 проценти, а донекаде негативно 24,7 проценти. Многу негативно за Албанија се изјасниле 32,8, а донекаде негативно 19 проценти.  Од државите во светот, македонските граѓани најпозитивно мислење имаат за Германија, Холандија, а најнегативно за САД и Русија. Позитивно се настроени и кон Турција. Од вкупно анкетираните, 54,5 процетни сметаат дека во моментот некоја држава претставува закана за Македонија, а најголем дел од нив ја посочиле Грција, по што следуваат САД и Косово. Најголем дел од анкетираните (27,9) не знаат во која соседна држава би сакале да живеат една година, а 27,2 проценти ја посочиле Србија. Најмалку сакаат да живеат во Косово и ...
| | веќе видена | слични

Институтот за политички истражувања од Скопје (ИПИС) спроведе истражување во периодот од 16 до 21 декември, каде македонските граѓани имаа можност да го искажат своето мислење за земјите од регионот.. Според резултатите од телефонската анкета, 42,3 проценти од испитаниците одговориле дека имаат многу позитивно мислење за Србија, а донекаде позитивно 28,7. За Бугарија многу позитивно е 25,8, а донекаде позитивно 30,7. Многу негативно мислење за Косово искажале 33,3 отсто од испитаниците, донекаде негативно 22,4 проценти. За Грција многу негативно мислење имаат 28,7 проценти, а донекаде негативно 24,7 проценти. Многу негативно за Албанија се изјасниле 32,8, а донекаде негативно 19 проценти. Од државите во светот, македонските граѓани најпозитивно мислење имаат за Германија, Холандија, а најнегативно за САД и Русија. Позитивно се настроени и кон Турција. Од вкупно анкетираните, 54,5 процетни сметаат дека во моментот некоја држава претставува закана за Македонија, а најголем дел од нив ја посочиле Грција, по што ...
| | веќе видена | слични
3 копии

Мнозинството Грци, 87 отсто од оние кои во неделата излегоа во центарот на Атина учествувале во протестот за да го изразат несогласувањето со прашањето за името, покажува истражувањето на агенцијата „КАПА Research“ за весникот „То Вима“.Од направената анкета меѓу граѓаните, истражувањето го одредува и профилот на демонстрантите, јавува дописникот на МИА од Атина.Мнозинството биле мажи (77 отсто), десничарско ориентирани (54 отсто) , со место на живеење во областа Атика – поширокиот регион на Атина (83 отсто) и над 45 години (72 отсто).На прашањето зошто решиле да учествуваат во протестот, Грците (имајќи можност да одберат меѓу два одговора) како главна причина го одбрале спорот со името.– За да го изразам моето противење во случувањата во скопското прашање 87 отсто;– За да протестирам против политичкиот систем 41 отсто ; – Антивладин протест 25 отсто; – Одговорив на повикот на црквата три отсто; – Протестирам против опозицијата два отсто; – Од друга причина еден отсто;-Не знам/ не одговарам еден отсто;
| | веќе видена | слични

Десничари беа најголемиот дел од присутните на митингот во Атина против прифаќањето на името на Македонија во било каква форма, што се одржа во неделата во Атина. Врз основа на спроведена анкета и со споредба на податоците со митингот од 2011 кога „Огорчените граѓани“, протестираа против мерките за штедење на почетокот на длабока финансиска криза, весникот „То Вима“ направи „профил“ на демонстрантите на митингот во неделата во Атина. Поголемиот дел од учесниците 83 отсто, биле жители на Атина и на околината, само пет проценти допатувале од Централна Македонија, 4 проценти во централна Грција, а остатокот биле од другите региони на Грција. Меѓу учесниците во неделата, 77 отсто биле мажи и 23 отсто жени, а споредено со протестот 2011 година овој сооднос бил 55,5 – 44,5 во корист на мажите. Најголемата група, 72 проценти, од присутни биле на возраст постари од 45 години, додека само 14 отсто биле помеѓу 35 и 44 години. Кога пред речиси седум години протестираа „Огорчените граѓани”, само 39 проценти биле ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Памела Андерсон беше гостинка на синоќешната вечера на фудбалскиот клуб Олимпик од Марсеј , каде се собирала помош за сиромашните деца од градот. наеднаш , во ...
сите 166 | | | веќе видена

Продолжуваат превирањата во Исламската верска заедница. Новиот поглавар Скендер Бузаку е назначен на функцијата од судот, но Реис ул улема хаџи Сулејман ефенди ...
сите 374 | | | веќе видена

Како исходот од првиот круг на македонските претседателски избори ќе влијае на политичките елити, на вториот круг, и воопшто на политичката ситуација во ...
сите 334 | | | веќе видена

Почна пријавувањето на болните и изнемоштени лица, кои во првиот круг на претседателските избори биле спречени да се пријават во Општинската изборна комисија. ...
сите 173 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Анкета: Само 43 отсто од граѓаните поддржуваат решение за името за влез во НАТО и ЕУ

Од:
До кого (е-маил):
Порака: