Перушевски се изјасни дека не е виновен во случајот „Перо Наков“

2 копии

Поранешниот директор на А1 телевизија, Дарко Перушевски, кој што е еден од обвинетите во случајот „Перо Наков“, денеска пред Судскиот совет тврдеше дека не бил виновен, по ниту една точка од обвинението. Тој бил задолжен за програмската шема, за набавка на програми и филмови, за склучување на реклами, но немал врска со финансиите. Финансиите во фирмата ги воделе сметководството и книговодството, а тој не го контролирал нивното работење. Тоа за него е посебен занает кои што не го разбирал. За својата работа му одговарал на сопственикот на А1, Велија Рамковски. Перушевски тврди дека не располагал со никакви пари, ниту пак префрлал од сметката на А1 телевизија пари за Рамковски и неговото семејство. Тој се пофали со успешноста во неговата работа, со склучувањето на договори со повеќе американски студија и носењето на многу познати серии во Македонија. Го направил првиот најдобар сајт во 2000 година, сајтот на А1 телевизија и првиот теле-текст во Македонија. На крајот од својата одбрана, Перушевски, со солзи ...
| | веќе видена | слични

Велија Рамковски никогаш не побарал од мене да извршам незаконско дејствие, дел од обвинетите во „Пајажина“ првпат ги видов во оваа постапка, а на позицијата програмски директор на А1 телевизија, на која бев само 10 месеци, никогаш немав контакт со пари и немав ингеренции да се мешам во финансиското работење. Ова пред еден час, во Кривичниот суд во Скопје го изјави поранешната директорка на А1 телевизија, Анета Кочишки, која е обвинета во случајот „Пајажина“, а обвинителството ја товари за кривичните дека злосторничко здружување, даночно затајување и перење пари. Кочишки за разлика од повеќето обвинети кои ги совлада тремата, беше сигурна и одлучна во својот исказ пред судот, а иако за момент ѝ навреа солзи во очите во моментите кога објаснуваше што се доживеала таа и нејзиното семејство во оваа постапка, сепак за кратко време се созема и продолжи со својата одбрана. Таа напомена дека во А1, во 2010 година била задолжена исклучително за програмската шема на телевизијата, задолжена за промоција на програмата, ...
| | веќе видена | слични
4 копии

Поранешната директорка на А1 телевизија, Анета Кочишки денеска пред Кривичниот суд ќе се изјасни по обвинението од случајот “Пајажина“. Досега неколкумина од обвинетите од “Перо Наков“ дадоа исказ пред судот. Сите се изјаснија за невини. Вчера во судот се изјавни и сметководителката на фирмите од “Перо Наков“, Славица Маринковска. Пред неколку дена поранешниот директор на А1, Дарко Перушевски тврдеше дека имал надлежности во делот на програмата и техниката, а не и во финансиското и сметководствено работење на телевизијата. Перушевски посочи дека во овој дел, главниот збор го имал сопственикот Рамковски. Управителот на фирмите Хедис и Хедис Плус, Жарко Стојановски изјави дека не знаел што потпишувал, додавајки дека им верувал на лицата кои биле задолжени за сметководството. Велија Рамиковски и 22 негови соработници се обвинети за перење пари, затајување на данок и за злосторичко здружување. На дел од обвинетите, меѓу кој и на синот на Велија, Хеди Рамковски, ќе им се суди во отсуство поради тоа што не ...
| | веќе видена | слични

На Перо Наков се собирале за прослави Распитот на обвинетите во случајот “Пајажина“ вчера продолжи со исказот на управителот на Хедис Маркети и Хедис Доо, Жарко Стојановски. И тој негираше дека има каква било врска со обвинувањата кои му се ставаат на товар, непријавување на готовинскиот промет со што било избегнувано плаќање на данок. Според обвинението, дел од парите кои претставувале заработка од маркетите биле употребувани за лично трошење на семејството Рамковски. Стојановски потенцираше дека потпишувал позајмици за фирми од “Перо Наков“ бб, но немал ингеренции во финансиското работење. И тој како и поранешниот директор на А,1 Дарко Перушевски, како одговорна на зa финансиите ја посочи Славица Маринковска, исто така обвинета во случајот. Стојановски негираше дека работел по налог на првообвинетиот Велија Рамковски. “Единствените собири кои ги правевме беа само за 8-ми март и Нова Година“, одговори Стојановски на прашање на Амди Рамковски дали тие се состанувале за да делуваат како злосторничка група. ...
| | веќе видена | слични

Продолжува судскиот процес против обвиентите во случајот „Пајажина“. Денеска пред судиката Павлина Христовска се очекува да застане директорката на А1 Анета Кочишки. Во моментов сведочи Јасмин Латифовиќ, кој беше обвинет дека бришел податоци кои би можеле да бидат доказ за сторено кривично дело. Петти ден по ред обвинетите во случајот Пајажина се бранат во Скопскиот Кривичен Суд. Прв пред судиите проговори Велија Рамковски кој во понеделникот тврдеше дека не е виновен а на поголемиот број зделки и настани тврдеше дека не се сеќава. Се бранеа и неговиот брат Амди рамковски и ќерката Емел. Во Скопска Единица зборуваше и поранешниот директор на А1, Дарко Перушевски кој тврдеше дека имал надлежности во делот на програмата и техниката а не и во финансиското и сметководствено работење на телевизијата. Перушевски посочи дека во овој дел, главниот збор го имал сопственикот Рамковски.
| | веќе видена | слични

Поранешната директорка на А1 телевизија, Анета Кочишки денеска после 10 часот е предвидено да ја даде својата одбрана во случајот „Пајажина“. Кочишки, која во судот ќе се обиде да ја докаже невиноста со помош на адвокатката Светлана Савиќ, обвинителството ја товари за злосторничко здружување, даночно затајување и перење пари. Вчера исказ пред судот дадоа управителот на „Хедис ДООЕЛ“ и „Хедис маркети“, Жарко Стојановски, книговодителката во фирмите на Перо Наков, Славица Маринковска, управителката на фирмата „Синим“, Наташа Крстаноска и управителот на „Печатница Мисирков“, обвинетиот Слободан Пејоски. Жарко Стојаноски и Наташа Крстаноска изјавија дека биле потписници на документи и позајмици, но тие не ги изготвувале истите и имале доверба во книговодителството и сметководството. Сите обвинети кои досега ја дадоа својата одбрана, вклучително и сопственикот на А1 телевизија, Велија Рамковски негираа дека биле дел од криминална група која вршела злосторничко здружување, а обвинетите ги отфрлија и обвинувањата ...
| | веќе видена | слични

Судскиот совет не нашол ништо спорно во записниците за кои адвокатскиот тим тврдеше дека се монтирани Како група се собиравме само за Нова година и Осми март. Обвинетите во случајот Пајажина и вчера тврдеа дека не се злосторничко здружение. Управителот на "Хедис" и маркетите "Хедис", Жарко Стојановски, тврдеше дека не знаел што потпишува, не ја знаел ни финансиската состојба на фирмите и им верувал на службите за сметководство и финансии кои му ги подготввуале фактурите и договорите за заеми. Велија и Амди Рамковски и сами одлучија да му поставуваат прашања, па на едно тој одговори дека како група се собирале само за празници. Сметководителката на сите фирми од Пајажина, Славица Маринковска, која речеиси сите обвинети ја посочија како одговорна за плаќањата и сметките, тврдеше дека не е виновна за никаков криминал. Не работела по налог на газдата Велија туку според законите и прописите. Во меѓувреме и Судскиот совет ги разгледал записниците кои според адвокатите беа скандалозна потврда дека случајот е ...
| | веќе видена | слични

Управителот на „ДООЕЛ Хедис“ и на „Хеди маркетите “ Жарко Стојановски пред судот велеше дека не ја знаел тековната состојба на фирмата, ниту пак со колку пари таа располага. Потврди дека потпишувал позајмици, но не знаел кога фирмите на кои им ги позајмувал парите ќе му ги вратат. Велеше дека бил одговорен за комерцијалниот дел, но не и за сметководството и за носењето на одлуките. Готовите фактури и документите за заем на фирмите му ги изготвувала обвинетата Славица Маринковска, а тој само ги потпишувал и не проверувал што потпишува оти и верувал. Стојановски пред судот откако ги образложи деталите од својата одбрана рече дека не се чувствува виновен и дека не бил дел од група која перела пари, ниту пак тој перел пари. На пршање од обвинетиот Амди Рамковски, брат на сопственикот на А1 телевизија кога тие како група организирано се собирале, Стојановски пред судскиот совет рече „Само за нова година и 8 – ми март“, а инструкциите од останатите обвинети ги извршувал оти имал доверба во нив. Стојановски ...
| | веќе видена | слични

Обвинетите кои делат ист адвокатски тим со Велија Рамковски не одговараат на прашањата на судот и обвинителството, негираат дека добивале наредби од сопственикот и тврдат дека парите и сметките не биле нивна работа. Управителот на ,,Хедис,, маркетите Жарко Стојановски пред судот тврдеше дека позајмиците му биле носени на потпис од обвинетата сметководителка Славица Маринковска и дека за заемите сопственикот не знаел. Велија распали со прашања во судницата, а Стојановски само потврдуваше. И додека Велија ја крена, неговиот брат Амди ја спушти атмосферата во судницата кога го праша управителот на ,,Хедис,, кога групата се собирала, а овој пак одговори дека организирано се собирале за Нова Година и за 8 Март. Сметководителката на фирмите на ,,Перо Наков,, Маринковска беше спомената од повеќето обвинети дека била одговорна за сметките и заемите. Обвинетата се бранеше дека никој не давал план за правење на лажни фактури и затајување на данок и дека не работела по налог на Велија. Маринковска одби да одговара ...
| | веќе видена | слични

Сметководителката на фирмите од „Перо Наков“, Славица Маринковска одби да одговара на прашањата од судијата и обвинителот се додека не и биде приложена целокупната документација кој е дел од доказите. Во својата одбрана таа се изјасни како невина за кривичните дела, а наводите во обвинителниот акт, според неа, се неточни. Не била член на наводна криминална група која работела по налог на Велија Рамковски. Освен сметководствените задачи кои законски ги извршувала, Маринковска рече дека немала дуга улога во фирмите од „Перо Наков“ и никогаш не подготвувала завршни сметки на незаконски начин со цел да затаи данок. Дел од претходните обвинети кои веќе дадоа своја одбрана пак неколкупати ја споменаа Маринковска дека тому таа бил задолежана за финасиите во фирмите, а тие ги потпишувале фактурите кои им ги подготвувала бидејќи имале доверба во нејзината работа. И управителот на Хедис ДООЕЛ и Хедис маркети, Жарко Стојановски рече дека бил задолжан само за комерција и обука на вработните, а иако бил управител немал ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Грчкиот премиер Алексис Ципрас, кој е вешт тактичар, се надева дека ќе обезбеди мнозинство, на ист начин како и при гласањето доверба за Владата, кога некои ...
сите 322 | | | веќе видена

Според него, спогодбата прво ќе мине во надлежните собраниски комисии, по што како што изјавил за новинарите, ќе кулминира со дебата на пленарна седница. ...
сите 681 | | | веќе видена

Традиционалното одбележување на големиот христијански празник Богојавление – Водици и годинава се одржа на реката Писа во Пехчево. Светиот крст во осветените ...
сите 302 | | | веќе видена

Осумнаесетгодишната гимназијалка Јована Лепосавиќ прва доплива до светиот крст денеска во Земун, јавуваат српските медиуми. Младата белграѓанка која пред ...
сите 131 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Перушевски се изјасни дека не е виновен во случајот „Перо Наков“

Од:
До кого (е-маил):
Порака: