ДКСК: Основани претставките против Спасовски и СДСМ


2 копии

Антикорупциската комисија оцени дека се основани претставките поднесени од МВР против министерот за внатрешни работи за кршење на одредбите од членот 8а од Изборниот законик и од Коалицијата „За подобра Македонија“ против СДСМ и коалицијата, општина Куманово, градоначаникот на општина Куманово и ЈКП Куманово за кршење на одредбите од членот 8б од Изборниот законик. На денешната јавна седница Државната комисија за спречување на корупцијата (ДКСК) ги разгледа двете претставки поднесени на 28 ноември годинава и заклучи да му препорача на ОЈО Скопје како надлежен орган да преземе мерки и активности за испитување на наводите во нив и да достави комплетна информација до Комисијата. Како што информира известителот Фарие Алиу од ДКСК, првиот приговор е поднесен од МВР преку дополнителниот заменик министер за внатрешни работи Оливер Андонов. – Приговорот е поднесен за непочитување, односно повреда на одредбата од членот 8а од Изборниот законик. Се наведува дека повредата ја извршил министерот за внатрешни работи ...
| | веќе видена | слични
7 копии

Дополнителниот заменик-министер за внатрешни работи Оливер Андонов денеска на прес-конференција истакна дека и покрај сите негови досегашни укажувања за драстичните повреди на законската регулатива и правните процедури во МВР, министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски и натаму продолжил со спроведување на својата зацртана партиска агенда, која, како што рече, подразбира погазување на елементарните законски норми врз кои почива функционирањето на МВР. - Од вчерашната изјава на Спасовски може да се констатира дека или не ја зборува вистината во континуитет или човекот не знае што потпишува. Но, и во едниот и во другиот случај е непрофесионален и тенденциозно ја манипулира македонската јавност, посочи Андонов. Во претставката доставена до Државната комисија за спречување на корупција посочи дека ги приложил сите акти со кои се потврдува коруптивноста на неговите еднострани и незаконски распоредувања и унапредувања по донесување на одлуката за распишување предвремени избори за пратеници во Собранието на ...
| | веќе видена | слични
3 копии

– Од вчерашната изјава на Спасовски може да се констатира дека или не ја зборува вистината во континуитет или човекот не знае што потпишува. Но, и во едниот и во другиот случај е непрофесионален и тенденциозно ја манипулира македонската јавност - изјави АндоновДополнителниот заменик-министер за внатрешни работи Оливер Андонов денеска на прес-конференција истакна дека и покрај сите негови досегашни укажувања за драстичните повреди на законската регулатива и правните процедури во МВР, министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски и натаму продолжил со спроведување на својата зацртана партиска агенда, која, како што рече, подразбира погазување на елементарните законски норми врз кои почива функционирањето на МВР.– Од вчерашната изјава на Спасовски може да се констатира дека или не ја зборува вистината во континуитет или човекот не знае што потпишува. Но, и во едниот и во другиот случај е непрофесионален и тенденциозно ја манипулира македонската јавност – посочи Андонов.Во претставката доставена до Државната ...
| | веќе видена | слични

Министерот Спасовски со решенијата прераспределба драстично ја повреди законската регулатива и правните процедури и продолжи со спроведувањето на партиската агенда, изјави на прес- конференција дополнителниот заменик- министер Оливер Андонов. Вели дека дел од прераспределените вработени во УБК немаат потребни кавалификации и безбедносни сертификати. Според Андонов, незаконското распоредување и унапредување работници е видливо и во ситуации во кои работници на Бирото за јавна безбедност се распоредени во Управата за безбедност и контраразузнавање, иако тие, како што рече, не ги поседуваат потребните квалификации и безбедносни сертификати предвидени со закон. Иако Законот за Влада предвидува двоен потпис на министерот и дополнителниот заменик-министер за сите акти и документи кои се однесуваат на правни, финансиски и кадровски прашања, наредбата, појасни, е потпишана еднострано само од Спасовски, вели Андонов.
| | веќе видена | слични
3 копии

ДКСК одработува за власта на два начина: со молк и нечинење кога се во прашање претставници на власта, а со гласност и чинење кога е во прашање создавање перцепција за корумпираност кај опозицијата, укажуваат експерти за Дојче веле . Селективна, затворена, продолжена рака на власта… Овие епитети ги заработи и потврди Државната комисија за спречување на корупција (ДКСК), која вчера побара од Основното јавно обвинителство во Скопје да отвори истрага против министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски за незаконско распоредување и унапредување на вработени во МВР, по распишувањето на изборите. Според ДКСК, со тоа бил прекршен член 8-а од Изборниот законик. Спасовски ги отфрли заклучоците на Комисијата и изјави дека сите распоредувања во МВР потпишани од него, се направени во согласност со измените на Законот за Влада и пред донесувањето на одлуката за распишување избори. Но, Комисијата смета дека претставките против министерот Спасовски се основани. Политички перформанс Антикорупциските експерти не се ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Техничкиот министер Спасовски, кој постојано говори за некаква департизација на институциите, одвојување на партијата од државата и најавува најстроги казни за секој полицаец кој ќе бил вклучен во кампањата, во пракса го спроведува токму спортивно, а непобитен доказ за тоа се токму овие фотографии. Имено, Спасовски и неговиот тим денеска го посетија Стајковци, што е сосема легитимно бидејќи Македонија е во екот на предизборната кампања. Сепак, наместо партиски возила, во Стајковци можеа да се забележат службени возила на министерството со кое раководи Спасовски, што значи дека човекот кој постојано говори за некаква департизација, всушност ги злоупотребува возилата на институцијата со која раководи за партиски цели. Кога самиот собир е во прашање, посетата на Спасовски имала исклучително слаб одзив, што се должи пред се на антидржавните политики на Заев за рекомпонирање на државата, кое според експертската јавност е вовед во федерализација и поделба на Македонија. Последниот пример со злоупотребата на ...
| | веќе видена | слични

Државната комисија за спречување на корупцијата утврди неправилности во одлуките на министерот за внатрешни, Оливер Спасовски за прераспрределување и унапредување на работните позиции за вработени во министерството и побара основното јавно обвинителство да го испита случајот. Комисијата едногласно одлучи дека станува збор за прекршување на членот 8-а од Изборниот законик, кој ој го уредува начинот на располагање и трошење на парите од буџетот за време на изборната кампања. Приговорот до Антокорупциска го поднел дополнителниот заменик министер Оливер Андонов. Комисијата денеска расправаше и по уште една претставка од ВМРО ДПМНЕ. Станува збор за случај во Куманово, каде за изборни цели биле користени ресурси на општинската админситрација. Државната комисија за спречување на корупцијата овие две точки од денешниот дневен ред ги разгледуваше на отворена седница за јавноста.
| | веќе видена | слични
3 копии

Антикорупциската комисија побара од Основното јавно обвинителство Скопје да отвори истрага против министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски за незаконско распоредување и унапредување на вработени во МВР по распишувањето на изборите. Комисијата ги прифати едногласно аргументите изнесени во претставката од дополнителниот заменик-министер Оливер Андонов дека е прекршен член 8-а од Изборниот законик. Оваа одлука, како и онаа која се однесува за повреда на член 8-б поднесена од коалицијата за избори предводена од ВМРО-ДПМНЕ против коалицијата на СДСМ и Општина Куманово, беше донесена на јавна седница. Како и во првиот случај, Комисијата побара од Обвинителството да отвори истрага околу користењето општински службени возила за партиски цели и за тоа да се побара мислење од градоначалникот и од директорот на јавното комунално претпријатие. Известителот за предметот против министерот за внатрешни работи, Фарие Алиу, ги прочита наводите на Андонов дека Спасовски унапредил началници и им ја зголемил платата. ...
| | веќе видена | слични
3 копии

СДСМ и нивниот технички министер Оливер Спасовски, кој инаку е и носител на опозициската листа во втората изборна единица повеќе од очигледно е дека едно зборуваат, а сосема друго прават на терен. Овој пример е еклатантен доказ за партиска злупотреба на институциите со кои раководи СДСМ. Техничкиот министер Спасовски, кој постојано говори за некаква департизација на институциите, одвојување на партијата од државата и најавува најстроги казни за секој полицаец кој ќе бил вклучен во кампањата, во пракса го спроведува токму спортивно, а непобитен доказ за тоа се токму овие фотографии. Имено, Спасовски и неговиот тим денеска го посетија Стајковци, што е сосема легитимно бидејќи Македонија е во екот на предизборната кампања. Сепак, наместо партиски возила, во Стајковци можеа да се забележат службени возила на министерството со кое раководи Спасовски, што значи дека човекот кој постојано говори за некаква департизација, всушност ги злоупотребува возилата на институцијата со која раководи за партиски цели. Кога ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Антикорупциска одлучи во корист на владеачката партија. На отворената седница ги прифати двата приговори поднесени против министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски и коалицијата предводена од СДСМ. Заменик-министерот Оливер Андонов го обвинува Спасовски за прекршување на изборниот законик со тоа што во изборниот процес унапредувал вработени во МВР и им давал повисоки плати. „Наводите укажуваат на тоа дека на денот и по денот на донесување на решение за распишување на избори, министерот еднострано врши распоредување и унапредување на лица во министерството. Со приговорот се доставени и докази“ ИЗЈАВА ФАРИМЕ АЛИУ, член на ДКСК. Вториот приговор до комисијата е од коалицијата предводена од ВМРО- ДПМНЕ. Тие ја обвинуваат опозицијата, кумановскиот градоначалник Зоран Дамјановски и директорот на кумановското комуналното претпријатие за прекршување на изборниот законик, дека по распишување на изборите, злоупотребувале службени возила за партиски цели. „Наводите укажуваат дека на денот и по денот на донесување ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Кабинетот на претседателот на Република Македонија реагира на соопштението на Основниот суд Скопје 1 и смета дека повикувањето на овој суд за „независност и ...
сите 352 | | | веќе видена

Доколку портпаролот на ВМРО-ДПМНЕ навистина сака да знае што е непотизам, нека го праша пионот Христијан Мицкоски како од сите професори на Машинскиот ...
сите 338 | | | веќе видена

Бидејќи веќе неколку дена е во бегство, во Унгарија, екс премиерот Никола Груевски не се појави на денешното рочиште за “Насилството во Центар”. Од затворот ...
сите 352 | | | веќе видена

Она што се случуваше вчера околу седиштето на ВМРО-ДПМНЕ беше класична политичка хајка организирана од Зоран Заев и Оливер Спасовски, ова денеска на ...
сите 187 | | | веќе видена

„Кризниот штаб против промена на Уставот, распуштање на Собранието и распишување на избори „Македонија-Блокира“, синоќа во рамките на народниот собир во Скопје ...
сите 19 | | | веќе видена

Кривичниот совет на Основен суд Скопје 1 на денешната јавна седница ги одби жалбите на одбраната и ги потврди решенијата на судијата на претходна постапка за ...
сите 174 | | | веќе видена

Претседателот на Владата на Република Македонија Зоран Заев, заедно со министерот за финансии Драган Тевдовски, денеска одржаа прес-конференција на која ги ...
сите 204 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

ДКСК: Основани претставките против Спасовски и СДСМ

Од:
До кого (е-маил):
Порака: