Европскиот стандард сеуште недостижен за македонскиот работник


Европскиот просек на плати за македонските работници може да остане само сон, доколку не се направат сериозни реформи. Економските експерти кои две години работеа на истражувањата, а се дел од проектот на Македонската академија на науките и уметностите (МАНУ) и на Бугарската академија на науките забележуваат дека потребни се поголема конкуретност на домашното производство, зголемување на извозот на производи со повисока додадена вредност и реформи во администрацијата Истражувањата покажаа дека иако странските инвестиции во зоните на краток рок предизвикаа разновидност на извозот, сепак во втор план се ставени домашните компании. Претседателот на МАНУ, Таки Фити на македонските министри им препорачува да ја прочитат книгата Патот до транзицијата. И покрај тоа што се забележува умернеа подготвеност на македонската економија да се справи со конкуретноста на европските пазари, сепак како клучни проблеми остануваат инфраструктурата , кадарот и сивата економија. Викторија Јованова
| | веќе видена | слични

Без сериозни реформи на економијата, европскиот просек на платите ќе остане сон на македонските работници. Иако ќе донесе позитивен ветер, влезот во Европската унија сам по себе нема да предизвика значајни поместувања во стандардот на граѓаните. Потребни се реформи на администрацијата, поголема конкурентност на домашното производство и зголемување на извозот на производи со повисока додадена вредност, сметаат универзитетските професори кои две години ги споредуваа економските параметри меѓу Бугарија и Македонија во периодот на транзицијата. „Земјите треба да направат многу реформи, да ги подобрат институционалните капацитети, да ги подобрат економските перформанси во смисла на извозни перформанси, влегување во оние глобални ланци на снабдување, кои значат поголема додадена вредност ако сакаат да се надеваат на повисок животен стандард“, вели Дарко Лазаров, Економски факултет Штип. Форсирањето на странските инвестиции изминативе години во втор план ги ставило домашните компании, покажало истражувањето. ...
| | веќе видена | слични

Соработката на домашните и странските компании е на многу ниско ниво. Ова вчера го кажа вицепремиерот за економски прашања д-р Кочо Анѓушев . Тој обраќајки се на „Конференцијата за зголемување на конкурентноста на домашните мали и средни претпријатија со цел подобрување на нивната соработка со странските инвеститори - Можности и предизвици“, во организацијата на Стопанската комора на Македонија, Советот на странски инвеститори и Машинскиот факултет од Скопје посочи дека најголемиот дел од странските компании од вкупните трошоци издвојуваат само 1 % за набавки на стоки и услуги од македонски добавувачи. Анализите покажуваат дека македонските компании најчесто не нудат квалитетни и евтини суровини па соработката со странците е под еден процент а според кажаното на вицепремиерот тоа се должи на фактот дека најголемиот дел од овие компании се во средината во ланецот на производството и нивните продукти се наменети за големи, мултинационални компании, па одлуките за локални добавувачи не можат да ги носат брзо и ...
| | веќе видена | слични

Македонските производи се скапи, а неквалитетни, затоа нема соработка меѓу домашните фирми и големите странски инвеститори во земјава. Странците велат дека дополнителен проблем е што макеоднските бизнисмени не бараат партнери за соработка. „Мојата порака до домашните компании кои сакаат да бидат снабдувачи е: немојте да мислите дека корпорациите ќе дојдат и ќе ви чукнат на врата. Тоа нема да се случи. Мора да излезете од канцелариите, да станете достапни, да ги понудите производите. Нема скратен пат во вклучувањето во синџирот со добавувачи, има само напорна работа“, вели Штефан Петер. Соработката меѓу домашните и компаниите од зоните е минимална и се сведува на набавка на тоа што мора да се купи тука. За да ја поттикне, Владата ќе ги стимулира и двете страни. На странските фирми ќе им даде финансиска стимулација за соработка со домашните. За домашните пак, планот за економски раст предвидува поддршка за купување нова опрема со која ќе се подобри квалитетот на производството. Планот за економски раст го ...
| | веќе видена | слични

Запнати се работите и кај странските инвеститори за разлика од минатото, сега нови речиси и да нема, а нема ниту нови домашни фирми што соработуваат со нив. Запнати се работите и кај странските инвеститори за разлика од минатото, сега нови речиси и да нема, а нема ниту нови домашни фирми што соработуваат со нив. Оние што во моментов работат најчесто им нудат транспортни, угостителски и комунални услуги на странците, но тие се бројат на прсти. Проблем е застарената технологија и недостатокот на соодветни кадри, покажува анкетата спроведена меѓу странските инвеститори кои што се присутни во земјава..Работите ќе се подобруваат со проект од програмата ИПА.
| | веќе видена | слични

Соработка меѓу домашните компании и странските инвеститори е под 1%. Овој процент го сочинуваат производите кои не можат да се купат во некоја друга земја, информираше денеска вицепремиерот за економски прашања, Кочо Анѓушев. Причина за ова, според него, е природата на производството на странските компании во земјава, бидејќи нивните готови производи се одредени за големите меѓународни компании. Поради ова, Анѓушев побара од домашните бизнисмени да бидат поагресивни и да покажат поголем капацитет. Вицепремиерот за економски прашања информираше дека во тек се разговори со над 30 странски компании за инвестирање во Македонија. Од друга страна, претседателот на Советот за странски инвестиции, Штефан Петер, ги повика домашните компании да излезат од своите канцеларии и да комуницираат со странските инвеститори. „Мојата порака до домашните компании кои сакат да ја играат улогата на добавувач: Ве молам не очекувајте соработката да дојде кај вас во вашата канцеларија и да ви тропне на врата. Тоа нема да се случи. ...
| | веќе видена | слични

Странските директни инвеститори користат храна и вода во Македонија и плаќаат сметки за струја, но за целото производство увезуваат репроматеријали од странство. Анализите покажуваат дека македонските компании најчесто не нудат квалитетни и евтини суровини па соработката со странците е под еден процент. Претседателот на Советот на странски инвеститори бара македонцските бизнисмени да излезат од своите канцеларии и да ја слушаат побарувачката, а не само да произведуваат. „Бизнисот е на улица, а не во канцеларија, вие треба да го барате, нема да ви дојде на врата и да го убедите другиот дека вашиот производ е тој што им треба.“ - изјави Штефан Петер, Совет на странски инвеститори. За вицепремиерот Анѓушев слабата соработка се должи и на тоа што странските компании најчесто не произведуваат финален производ, туку се дел од глобален ланец, па за секоја новина во производството треба да добиваат согласност од централите. Затоа Владата со новиот закон за државна помош, што е во собраниска процедура, воведува ...
| | веќе видена | слични

Македонските компании едвај сочинуваат 1% од сите соработници и добавувачи на странските инвеститори во земјава. Македонските компании едвај сочинуваат 1% од сите соработници и добавувачи на странските инвеститори во земјава. Ретко кој од нив ги исполнува стандардите кои ги бараат странците, кои не можат да ги најдат ниту потребните кадри. Од Советот на странски инвеститори велат дека неопходни се промени во образовниот систем кои ќе можат да одговорат на барањата на целото стопанство. Во моментов домашните компании најчесто им нудат транспортни, угостителски и комунални услуги на странците, но на прсти се бројат фирмите вклучени во синџирот на добавувачи на суровини, репроматеријали и полупроизводи. За да бидат поконкуретни, неопходно е да инвестираат како во обука на кадри, така и во технологија и организација на работата.
| | веќе видена | слични
4 копии

Вицепремиерот задолжен за економски прашања, Кочо Анѓушев, се обрати на конференцијата за зголемување на конкурентноста на домашните мали и средни претпријатија во организација на Стопанската комора на Македонија, Советот на странски инвеститори и Машинскиот факултет од Скопје. Притоа, Анѓушев потенцира дека соработката помеѓу странските компании што работат во технолошко-индустриските развојни зони и домашните доставувачи е на многу ниско ниво, односно дека повеќето од страските компании од вкупните трошоци издвојуваат само 1 отсто за набавки на стоки и услуги од македонски доставувачи. „Тоа, според анализите, се должи, пред сè, на фактот дека повеќето од овие компании се во средината во синџирот на производството и нивните продукти се наменети за големи, мултинационални компании, па одлуките за локални доставувачи не можат да ги носат бргу и самостојно и мора да го консултираат крајниот корисник. Воедно, се поставува и прашање колку македонските компании се подготвени да прават промени во својата ...
| | веќе видена | слични

Ниското ниво на соработка на домашните компании со фабриките во ТИРЗ зоните е резултат на недостигот на соодветна технологија, непочитување на стандардите и времето на испорака како и начинот на плаќање .Анкетата направена од страна на Машинскиот факултет покажува дека домашните компании многу малку се ангажирани како добавувачи на фирмите во ТИРЗ зоните бидејки или не се обиделе или имале неуспешен обид за соработка, а само мал број соработуваат веќе извесен период. „Не можеме да останеме само на близината или евтината работна сила, тие не се доволни за да се обезбеди соодветна цена за нашите производи, дел од нив остануваат неконкурентни“, кажа професорот Роберт Миновски од Машински факултет. Моменталната соработка меѓу домашните компании, странските иневститори и образовните инеституции е како како движење на три воза рече деканот Дарко Данев. Домашните фирми се значајна алка во синџирот на снабдување, но таа изгледа далеку послаба во однос на потребите на странските инвеститори. „Изгледа како да имаме ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Премиерот Зоран Заев, по вчерашната средба со германската канцеларка Ангела Меркел, со видео преку Фејсбук се обрати до јавноста.„Вчерашната пријателска средба ...
сите 183 | | | веќе видена

Британската конзервативна партија ќе избира нов лидер меѓу Борис Џонсон и Џереми Хант, кој ќе биде и нов премиер на државата.По серијата гласања, Џонсон и Хант ...
сите 106 | | | веќе видена

- На телефон се карав многу вулгарно со моја блиска личност, и таксистот го искористил моментот да ме снима, но верувам дека не очекувал дека ќе ме сними како ...
сите 12 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Европскиот стандард сеуште недостижен за македонскиот работник

Од:
До кого (е-маил):
Порака: