Фити: Раст од 3,2 отсто е остварлив, но во слоедните години да се направи се за стапка од 5 отсто


Стапката на раст од 3,2 отсто за годинава што ја предвидува Владата е остварлива, смета академик Таки Фити, и покрај тоа што ММФ и Светска банка ги намалија прогнозите на 2,8 и 2,3 проценти. Според него, инвестициите и личната потрошувачка, по надминувањето на политичката криза, полека почнале да растат, а сега е многу важно како ќе се држи извозот, каде има квалитативни подобрувања, благодарение на странските инвестиции во зоните. Сепак, академикот укажува дека за земјава е клучно во иднина да остварува многу повисоки стапки на раст. „Значи, оваа стапка е остварлива. Инаку Македонија не оваа година, туку 2019 година и натаму мора да направи се да постои стапки на раст меѓу 4,5 и 5 отсто. Тоа е потенцијалот на македонската економија, ако сакаме да одиме напред… Ако ја слушавте и регионалната директорка на Светска банка, и таа кажа дека ако земјите од Западен Балкан продолжат да одат со оваа стапка на раст која сега ја имаат, од околу 2,8 отсто во просек, на Македонија ќе и требаат 60 години за да се ...
| | веќе видена | слични

Без сериозни реформи на економијата, европскиот просек на платите ќе остане сон на македонските работници. Иако ќе донесе позитивен ветер, влезот во Европската унија сам по себе нема да предизвика значајни поместувања во стандардот на граѓаните. Потребни се реформи на администрацијата, поголема конкурентност на домашното производство и зголемување на извозот на производи со повисока додадена вредност, сметаат универзитетските професори кои две години ги споредуваа економските параметри меѓу Бугарија и Македонија во периодот на транзицијата. „Земјите треба да направат многу реформи, да ги подобрат институционалните капацитети, да ги подобрат економските перформанси во смисла на извозни перформанси, влегување во оние глобални ланци на снабдување, кои значат поголема додадена вредност ако сакаат да се надеваат на повисок животен стандард“, вели Дарко Лазаров, Економски факултет Штип. Форсирањето на странските инвестиции изминативе години во втор план ги ставило домашните компании, покажало истражувањето. ...
| | веќе видена | слични

Европскиот просек на плати за македонските работници може да остане само сон, доколку не се направат сериозни реформи. Економските експерти кои две години работеа на истражувањата, а се дел од проектот на Македонската академија на науките и уметностите (МАНУ) и на Бугарската академија на науките забележуваат дека потребни се поголема конкуретност на домашното производство, зголемување на извозот на производи со повисока додадена вредност и реформи во администрацијата Истражувањата покажаа дека иако странските инвестиции во зоните на краток рок предизвикаа разновидност на извозот, сепак во втор план се ставени домашните компании. Претседателот на МАНУ, Таки Фити на македонските министри им препорачува да ја прочитат книгата Патот до транзицијата. И покрај тоа што се забележува умернеа подготвеност на македонската економија да се справи со конкуретноста на европските пазари, сепак како клучни проблеми остануваат инфраструктурата , кадарот и сивата економија. Викторија Јованова
| | веќе видена | слични

Во свечената сала на Правниот факултет при УГД денес беше промовирана книгата „Патеките на транзицијата: Емпириска анализа на македонската и бугарската економија”. Автори на книгата се академик Гоце Петревски од МАНУ, доц. д-р Дарко Лазаревски од Економски факултет во Штип и проф. д-р Оливера Костовска од Економски факултет во Прилеп. Промотор на книгата беше претседателот на МАНУ, академик Таки Фити. – Ова е многу значајна книга, односно студија која произлезе од соработката меѓу МАНУ и Бугарската академија на науките. Книгата има висока релевантност за Република Македонија, бидејќи во таа книга на многу комплексен и студиозен начин и со примена на соодветна научна методологија детално и комплексно се испитани изворите на економскиот раст и развој на Република Македонија и ограничувачките фактори. Знаете дека по стапките на економскиот раст Македонија има најслаби резултати во регионот. Оваа книга и тие заклучоци што се внатре поместени мислам дека може да бидат многу добра солидна основа и да им послужат ...
| | веќе видена | слични

Група економисти од Македонија и Бугарија во изминатите неколку години вршеле опсежни испитувања и анализи за да ги дијагностицираат патеките по кои се движат економиите во двете држави од почетокот на нивните транзиции до денес. Според резултатите, базирани на современа научна методологија, Македонија и Бугарија имаат сродна економска историја, поминале идентичен пат посебно по распадот на нивните општествени уредувања, а тоа придонело за речиси исто ниво на економски раст и развој. „Сите анализи ги срочивме во книгата ‘Патеките на транзицијата: Емпириска анализа на македонската и бугарската економија’. Бугарија е еден од најголемите економски партнери на Македонија со годишна трговска размена од 300 милиони евра. Во тој контекст ги анализираме главните макроекономски перформанси на двете земји“, велат авторите, академик Гоце Петрески и доц. д-р Дарко Лазаров. Коавторот проф. д-р Оливера Костовска работела на анализите околу директните инвестиции и нивното влијание врз продуктивноста, конкурентноста, ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Предвидениот раст на БДП е оствралив, ама не е доволен. Вака академик Таки Фити ја коментира најновата проекција на ММФ за растот на македонската економија годинава. Вели растот мора да се забрза или во спротивно земјава уште долго ќе каска зад европскиот просек. ММФ во најновиот извештај вчера прогнозираше раст на економијата од 2,8% што е помалку во однос на есенските прокеции, но и од владините прогнози за раст од 3,2%. Според Фити, постојните показатели велат дека проекциите ќе бидат реализирани. И анализите на НБРМ покажуваат позитивев тренд во економските движења во последните месеци. Гувернерот Богов најави дека на почетокот на мај, централната банка ќе излезе со најнови прогнози за растот на економијата годинава. Лани земјава после подолг период прв пат беше во стагнација.
| | веќе видена | слични

Економскиот раст од 3,2 отсто годинава е оставрлив, но не доволен за да се приближиме на европскиот просек, вели академик Таки Фити. Оценува дека по ланската стагнација, годинава започнала со раздвижување во економијата.
| | веќе видена | слични

Претседателот на МАНУ, Таки Фити смета дека е остварлива стапката на раст од 3,2 процента годинава. Сепак, земјава има потенцијал за многу повеќе. „Многу е важно како ќе се држи извозот, кај извозот имаме квалитативни подобрувања, поместувања, благодарение на странските инвестиции во зоните. Значи оваа стапка е остварлива. Инаку Македонија не оваа година, туку 2019 година и натаму мора да направи се да постои стапки на раст меѓу 4,5 и 5 отсто. Тоа е потенцијалот на македонската економија, ако сакаме да одиме напред“, рече Фити. Фити вели дека по надминување на политичката криза полека почнале да растат инвестициите и личната потрошувачка.
| | веќе видена | слични

Напорите за нејзиното подобрување се видливи, но потребни се долгорочни мерки во применувањето на економските реформи и одржување на макроекономската стабилност. „Намерата за фискална консолидација е оценета како добар потег, но нејзината долгорочна насока е оценета како недоволно јасна. Остануваат многу долгорочни слабости, тоа го имаме забележувано и низ годините, а се однесува на високата сива економија, извршувањето на договорите, големата невработеност кај жените и младите, неактивноста кај жените“, вели Иван Вчков од Finance Think. Меѓународниот монетарен фонд ја промени прогнозата за раст на брутодомашниот производ. Ланската проекција од 3,2% падна на 2,8% за 2018 година. За експертите ова не е изненадувачки. „За жал ни 2,8% нема да се остварат. Економијата е егзактна, математичка наука и не сее работи за желби туку за математика. Ние немаме никаква оставена база, ниту од претходната а уште помалку од оваа влада за да имаме воопшто фокус на економијата. Се уште немаме решено судство. Никој не ни е ...
| | веќе видена | слични

Остварлива е стапката на економскиот раст на земјава од 3,2 отсто за оваа година, иако ММФ и Светска банка деновиве излегоа со проекција дека годинава економскиот раст ќе биде 2,8 отсто, смета претседателот на Македонската Академија на Науките и уметностите(МАНУ), Таки Фити, кој денеска на штипскиот универзитет “Гоце Делчев“ присуствуваше на промоцијата на книгата „Патеките на транзицијата“: емпириска анализа на македонската и бугарската економија, а работена како меѓународен проект меѓу МАНУ и БАН. Фити вели дека по надминување на политичката криза полека почнале да растат инвестициите и личната потрошувачка. -Многу е важно како ќе се држи извозот, кај извозот имаме квалитативни подобрувања, поместувања, благодарение на странските инвестиции во зоните. Значи оваа стапка е остварлива. Инаку Македонија не оваа година, туку 2019 година и натаму мора да направи се да постои стапки на раст меѓу 4,5 и 5 отсто. Тоа е потенцијалот на македонската економија, ако сакаме да одиме напред, рече Фити.
| | веќе видена | слични

Останато

 Поранешниот пратеник Насер Зибери смета дека на кадровски промени требаше да претходи темелна анализа, врз основа на темелните принципи на добро владеење. ...
сите 195 | | | веќе видена

Големо невреме со дожд и силен ветер и грмежи во моментов има во скопско Лисиче и Аеродром. Невремето се приближува кон Центар и Карпош. Според УХМР истокот и ...
сите 103 | | | веќе видена

Повеќе од 500.000 граѓани живеат под прагот на сиромаштија благодарение на оваа криминална влада.Секогаш кога СДСМ ќе се соочи со фактот дека граѓаните живеат ...
сите 214 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Фити: Раст од 3,2 отсто е остварлив, но во слоедните години да се направи се за стапка од 5 отсто

Од:
До кого (е-маил):
Порака: