Стратегијата на Коѕијас: Со промена на уставот ќе станеме „Новомакедонци“


Непосредно пред доаѓањето со посредникот Метју Нимиц во Атина, министерот за надорешни работи Никос Коѕијас откри дека Грција ќе и достави на нашата земја спогодба за решавање на билатералниот спор во четири точки.Таа предвидува Предлози за името, иредентизмот, меѓународни и регионални односи на Македонија и мерки за позитивна агенда. Во интервју за државната ЕРТ, Когијас објаснуваше детали од спогодбата која се уште е во фаза на формулација, и најпрво ќе и биде презентирана на грчката, а потоа на македонската влада, и доколку биде прифатена ќе претставува основа за решавање на проблемот, но ќе мора да биде одобрена од двата парламенти. Шефот на грчката дипломатија, потврди дека медијаторот доставил пет конкретни предлози, четири имиња на македонски јазик и едно Македонија (Скопје), додека пак во однос на грчките позиции рече дека според негово мислење името треба да биде сложено со терминот Македонија, „да не биде на англиски да биде на јазикот или јазиците на оваа земја, без превод“. Тој како примери ...
| | веќе видена | слични

Демант на деталите кои грчката влада ги изнесува во јавноста – аналитичарите сметаат дека тоа е чекорот кој македонската влада треба да го преземе – во спротивно велат ќе се потврди дека Заев веќе договорил се договорил зад грбот на граѓаните. Македонската Влада да се замисли за деталите од преговарачката маса кои ги соопштуваат нивните грчки колеги или да демантираат, во спротивно само ќе се продлабочи незадоволството во јавноста и ќе се потврди информацијата на Коѕијас дека Заев договорил се зад грбот на Македонците, вели поранешниот амбасадор Јован Донев, коментирајќи ги написите во грчка „То Вима“ за содржината на новиот сет на идеи на Нимиц за надминување на спорот, но и повикот на Коѕијас Македонија да излезе со конкретни информации во јавноста. Понудената рамка од Нимиц може да се прифати или одбие, вели Донев, но загрижува молчењето на Македонската влада што ја доведува во прашање и изјавата на министерот Димитров дека нема да преговараат за идентитетот – дали тој навистина не знае што договорил ...
| | веќе видена | слични
19 копии

Новото име целосно да се усвои и за внатрешна и за надворешна употреба, но по интеграцијата во ЕУ; не постои задолжителна промена на уставот; Нимиц ја повторува клаузулата на неексклузивност за термините „македонски“ и „Македонија“ за економска употреба; новото име да се користи непреведено или преведно по избор на секоја страна; ова се дел од точките од „пакетот идеи“ на медијаторот на ОН Метју Нимиц. Дали тој ни одговара и има ли во него замки што ги постави преговарачот? Игор Чавески
| | веќе видена | слични
5 копии

Грчкиот весник „То Вима“ го пренесува планот на медијаторот во спорот меѓу Македонија и Грција за името, Метју Нимиц, како и сет идеи за солуција на истиот. Весникот посочува дека во документот до кој тие успеале да дојдат Нимиц предлага името да биде во целосна употреба – домашна и меѓународна, но кога земјата ќе стане членка на Европската Унија, а истовремено нагласува дека не постои задолжителен услов за промена на Уставот. Весникот пишува дека во согласност со предложеното, секоја земја во светот ќе има право самата да одлучи како да го напише името, односно дали тоа ќе биде на кирилица или на латиница. Предлозите на Нимиц беа поднесени до преговарачките тимови на двете земји на 17 јануари, а медијаторот ги повикува страните експлицитно да потврдат дека немаат територијални претензии една кон друга и го почитуваат културното наследство. Весникот потенцира дека новото име е директно поврзано со конечното пристапување на земјата во ЕУ, што значи дека сегашното уставно име ќе се употребува дотогаш. „Во ...
| | веќе видена | слични

„Република Горна Македонија“, „Република Северна Македонија“, „Република Вардарска Македонија“, „Република Нова Македонија“ и „Република Македонија (Скопје)“, се петте предлози кои медијаторот Нимиц ги ставил во „пакетот идеи“. „То Вима“ објави документ за кој тврди дека ги содржи предлозите кои медијаторот ги претставил на состанокот со преговарачите во Њујорк. Доколку како пример се земе името Република Горна Македонија, по азбучен ред ќе биде под буквата „М“. Кратко име на државата ќе биде Горна Македонија а за националноста постојат три опции: македонски граѓанин, граѓанин на Република Горна Македонија или граѓанин на Горна Македонија. Три варијации има и за јазикот: македонски јазик, официјален јазик на Република Горна Македонија или официјален јазик на Горна Македонија. Весникот пишува дека никаде не се споменува задолжителна промена на Уставот на Република Македонија, а Нимиц подвлекува три забелешки. Терминот Македонија преведено или непреведено нема да биде употребуван од Скопје како официјално име ...
| | веќе видена | слични

Македонската јавност не доби детали за именувањето на Македонија во регистерот на земјите членки во Обединети нации, откако медијаторот Метју Нимиц во Скопје изјави дека именувањето на јазикот и на државата е дел од преговорите. Нимиц тогаш рече дека ОН во своите графи само технички ги впишува имињата на државите, а самите народи одлучуваат за својот идентитет. Expres.mk од извори во Атина дознава дека позицијата на Атина е јасна: во регистерот на ОН за земјите-членки во графата за националност треба да стои „Горномакедонска“ или „Северномакедонска“. Поголем е проблемот во графата за јазикот, каде што сега пишува „Македонски“ односно „Macedonian“. Во оваа графа, ако има решение за името и ако заврши расправата за Законот за јазици, треба да има две измени. Покрај албанскиот јазик како официјален во земјата, ќе треба да се впише и новиот, согласно новото договорено име. Ако, на пример, тоа биде Горна Македонија, и јазикот ќе биде горномакедонски. Иако досега немало случај некоја држава да загуби име на јазик ...
| | веќе видена | слични

Со наслов „Целиот план на Нимиц за преговорите со Скопје, условите и процедурите предложени од страна на медијаторот, новото име целосно да се усвои и за внатрешна и за надворешна употреба, но по интеграцијата во ЕУ“, грчкиот весник То Вима го објави планот на Метју Нимиц за решение на спорот за името што како сет идеи медијаторот им ги поднел на двете страни на четири страници на 17 јануари. Клаузулата на не ексклузивност за термините „македонски“ и „Македонија“ за економска употреба, новото име да се користи не преведено или преведно по избор на секоја страна, се само дел од точките од „пакетот идеи“ на медијаторот на ОН, што ги објавува То Вима. „Не е спомената задолжителна промена на Уставот на ПЈРМ за да се смени уставното име или други точки што според некои имаат иредентистичка содржина. Владата на ПЈРМ е надлежна да оценува кои ќе бидат обврзувачките, веродостојни и неотповикливи национални процедури за спроведување на решението. Двете земји повторно да потврдат дека не негуваат територијални ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Грчка То вима ги потрвди информациите за пакетот идеи на Нимиц кои Сител ги објави по средбата со преговарачите во Њујорк. Весникот, пишува дека според „пакетот идеи“ на Нимиц, усвојувањето на новото и конечно име што ќе биде ерга омнес, е поврзано директно и само со интеграцијата во Европската Унија. Што значи дека уставното име ќе продолжи да биде во сила до влезот во Унијата. Новото име ќе треба целосно да се усвои и за внатрешна и за надворешна употреба. Весникот, повикувајќи се на документот од медијаторот, ги потврдува информациите објавени во медиумите за петте предлози доставени до преговарачите на 17 јануари: „Република Горна Македонија“, „Република Северна Македонија“, „Република Вардарска Македонија“, „Република Нова Македонија“ и „Република Македонија (Скопје)“, но споменува и дека Нимиц е отворен и за други предлози. Сите земји членки на ОН ќе имаат слобода да го преведат по свој избор или да го употребуваат непреведено. Во периодот од добиената покана до официјалниот прием, односно неколку ...
| | веќе видена | слични

Усвојувањето на новото и конечно име што ќе биде ерга омнес, е поврзано директно и само со интеграцијата во Европската унија. Ова значи дека уставно име ќе продолжи да биде во сила до влезот во Унијата. Новото име целосно да се усвои и за внатрешна и за надворешна употреба, но по интеграцијата во ЕУ; нема задолжителна промена на уставот; Неексклузивност за термините „македонски“ и „Македонија“ за економска употреба; новото име да се користи непреведено или преведно по избор на секоја страна; Грчкиот весник То вима ги објави точките од пакетот кој медијаторот Нимиц на 17 јануари им го доставил на македонскиот и грчкиот преговарач во спорот за името. Во него не е спомената задолжителна промена на Уставот за да се смени денешното уставно име или други точки што според грчката страна имаат иредентистичка содржина. Нимиц предлага двете земји одново да потврдат дека не негуваат територијални претензии или барања (овој предлог е врз база на взаемност), како и за взаемно ...
| | веќе видена | слични

- Според „То Вима“, во пакетот што Нимиц на 17 јануари го доставил до двајцата преговарачи, не е спомената задолжителна промена на Уставот на ПЈРМ за да се смени денешното уставно име  или други точки што според некои имаат иредентистичка содржина. Владата на ПЈРМ е надлежна да оценува кои ќе бидат „обврзувачките, веродостојни и неотповикливи национални процедури“ за спроведување на решението. Нимиц предлага двете земји одново да потврдат дека не негуваат територијални претензии  или барања (овој предлог е врз база на взаемност), како и за взаемно почитување на културното наследство, пишува „То вима“. Според „пакетот идеи“ на Нимиц, како што пренесува весникот, усвојувањето на новото и конечно име што ќе биде ерга омнес, е поврзано директно и само со интеграцијата во Европската унија. Што значи дека уставно име ќе продолжи да биде во сила до влезот во Унијата. Истото ова, минатата седмица го објави и грчкиот весник „Катимерини“. - Во однос на поканата за интеграција на ПЈРМ во НАТО, Нимиц истакнува дека до ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

На средбата, соопшти неговиот кабинет, двајцата соговорници разговарале за билатералните односи меѓу  Македонија и  Србија, како и за актуелните состојби во ...
сите 362 | | | веќе видена

ВМРО-ДПМНЕ партијата заштитник на криминалот се уште молчи и не кажува кога нивните пратеници кои се обвинети во судски процеси ќе покажат морална одговорност ...
сите 253 | | | веќе видена

Барањата за гласање недоверба на владата на Австрија, што ќе бидат доставени денеска во Парламентот, се силно средство за контрола на властите, но досега ...
сите 109 | | | веќе видена

По големиот евровизиски успех, Тамара Тодевска замина на заслужен одмор. Пејачката на социјалните мрежи сподели неколку фотографии од плажа. По повеќе од две ...
сите 100 | | | веќе видена

Додека чекаме да видиме каков ќе биде исходот од случувањата помеѓу САД и Кина, каде централно место доби големата кинеска компанија Huawei, основачот на оваа ...
сите 96 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Стратегијата на Коѕијас: Со промена на уставот ќе станеме „Новомакедонци“

Од:
До кого (е-маил):
Порака: