Македонија прогласена од Светската банка за 6-та најдобра бизнис дестинација во Европа и 12-та во светот


Македонија рангирана на највисокото досега 12- то место, од 189 економии во светот според добрата бизнис клима во штотуку објавениот извештај на Светската банка Doing Business 2016-та. Македонија е на 6 то место во Европа, пред 24 земји членки на ЕУ, и убедливо најдобро рангирана во регионот. Ова е врвен резултат и големо признание на политиките за правење на бизнис клима, особено што доаѓа од најреномираната економска институција во Светот Светската банка. Македонија пред 9 години според истиот овој извештај беше рангирана на 94 место, што досега е раст за неверојатни 82 места. Огромниот успех е постигнат низ континуирани реформи.
| | веќе видена | слични
6 копии

Извештајот на Светска Банка го унапредува имиџот на Македонија и е одлична препорака за потенцијалните инвеститори, смета аналитичарот од Брисел, Рикард Јожиак. Тој очекува позитивни ефекти кај бизнис секторот. Дванаесетото место во светот и шестото во Европа, според Јожиак ја прават Македонија реформски лидер во регионот. -Мислам дека ќе има позитивен ефект на некои бизнисмени, кои ги следат овие извештаи и индикатори, како што се брза регулатива, ниски даноци, евтина работна сила. Сето ова може позитивно да влијае на инвеститорите кои доаѓаат во Македонија, иако нив ги интересираат и други работи, вели Јожиак. Јожиак смета дека резултатите од долгогодишните реформи се видливи. Вели најважно е што ефектите на долг рок ќе се одразат на животниот стандард на граѓаните. -Мислам дека тоа е резултат на вложениот напор на македонските власти кои сакаат да го разработат бизнис секторот и да привлечат инвеститори. Тие се константно фокусирани на тоа изминативе 9 години, и затоа воопшто не изненадува резултатот. ...
| | веќе видена | слични

Првото место на Македонија во регионот, 6-то во Европа и 12-то во светот на ранг листата Дуинг бизнис за аналитичарите и инвеститорите е показател дека во земјава има поволни услови за водење бизнис. Првото место на Македонија во регионот, 6-то во Европа и 12-то во светот на ранг листата Дуинг бизнис за аналитичарите и инвеститорите е показател дека во земјава има поволни услови за водење бизнис. Скокот од 18 позиции во однос на претходниот извештај е знак дека се подобруваат условите за стопанисување, регистрација на фирма, даночните поволности и дека реформите на хартија функционираат и во пракса. Високото рангирање на Македонија во извештајот на Светска Банка значи дека континуирано се подобруваат условите на функционирање на компаниите, па тие треба да дадат повратен ефект преку отворање на работни места и нови инвестиции, што неминовно ќе значи и поголеми приливи во државната каса – велат европските аналитичари. Најзадоволни од бизнис условите во Македонија се ...
| | веќе видена | слични

- Мислам дека ќе има позитивен ефект на некои бизнисмени, кои ги следат овие извештаи и индикатори, како што се брза регулатива, ниски даноци, евтина работна сила. Сето ова може позитивно да влијае на инвеститорите кои доаѓаат во Македонија, иако нив ги интересираат и други работи. резултатите од долгогодишните реформи се видливи. Најважно е што ефектите на долг рок ќе се одразат на животниот стандард на граѓаните, вели Јожиак. Според Јожиак скок од 82 места за 9 години е исклучителен резултат. Вложениот напор на македонските власти кои сакаат да го разработат бизнис секторот и да привлечат инвеститори дава резултат. На крајот најважно е колку нови работни места ќе се отворат за македонците и колку пари ќе влезат во домашниот буџет. Со оглед на резултатите од земјите од регионот според професорот Димитар Николоски од Економскиот факултет во Прилеп 12 место на Македонија претставува огромен успех Да се добие една поширока претстава треба да се земат во предвид повеќе индикатори, како што се индексот за ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Над триесет милиони предгледи за само еден ден има он лајн верзијата на извештајот Дуинг бизнис . Овој податок е доволен показател за неговата релевантност во деловниот свет. Креаторот на Дуинг бизнис индексот кој ја мери деловната клима во земјите, Симеон Џанков, во интервју за Сител вели дека извештајот е многу важен за малите земји, како Македонија. Големите економии немаат проблем, тие се огромни пазари и заради тоа имаат многу инвестиции, но Дуинг бизнис е значаен за малите економии. Преку него, инвеститорите дознаат за Македонија. Дуинг бизнис постои 14 години и мери повеќе индикатори како што се брзината за почнување бизнис, трошоците за работа на компаниите, процедурите за добивање градежни дозволи...сите тие се битни за менаџерите кои бараат нова инветсициска дестинација. Македонија е доказ за тоа. Колку повисоко котира на извештајот, толку повеќе инвестиции доаѓаат во земјата. Таа е лидер во деловниот свет затоа што во изминатите девет години спроведе редица реформи кои ја подобрија бизнис ...
| | веќе видена | слични
7 копии

Рангирањето на Македонија во извештајот „Дуинг бизнис“ на шестото место во Европа, на 12-то во светот и на прво во регионот, во конкуренција на 189 држави, е резултат на низа спроведени проекти и реформи, што пак се рефлектира со привлекување и влез на голем број странски инвестиции, сметаат професори од Економскиот факултет при Универзитетот „Гоце Делчев“ во Штип, пренесува „Лидер“. „Тоа е евидентен прогрес кој што во изминатиот период преку сетот и активности кои Владата ги направи се рефлектираа позитивно на привлекување странски инвестиции, на поддршка на домашните инвестиции и компании што на крајот дефакто имаше за резултат динамизирање и остварување на прилично добри економски резултати, изјави Дарко Лазаров, професор на Економскиот факултет на Универзитетот „Гоце Делчев“ во Штип. Продеканот на Економскиот факултет во Штип, Љупчо Давчев, пак, смета дека резултатите во одделните индикатори, како пример основањето компании, пристапот до енергија, плаќањето даноци, регистрирањето имот, сигурноста на ...
| | веќе видена | слични
4 копии

Извештајот на Светска банка е одлична препорака за потенцијалните странски инвеститори, велат европски аналитичари, јавува дописникот на МРТ од Брисел. Извештајот на Светска Банка го унапредува имиџот на Македонија и е одлична препорака за потенцијалните инвеститори, смета аналитичарот од Брисел, Рикард Јожиак. Очекува позитивни ефекти кај бизнис секторот. Дванаесетото место во светот и шестото во Европа, според Јозаик ја прават Македонија реформски лидер во регионот. „Мислам дека ќе има позитивен ефект на некои бизнисмени, кои ги следат овие извештаи и индикатори, како што се брза регулатива, ниски даноци, евтина работна сила. Сето ова може позитивно да влијае на инвеститорите кои доаѓаат во Македонија, иако нив ги интересираат и други работи“, вели Јожиак. Јожиак смета дека резултатите од долгогодишните реформи се видливи. Вели најважно е што ефектите на долг рок ќе се одразат на животниот стандард на граѓаните. „Мислам дека тоа е резултат на вложениот напор на македонските власти кои сакаат да го ...
| | веќе видена | слични

Високата позиција на Македонија во Doing business извештајот е јасен показател за добрата бизнис клима, не само на хартија туку и во пракса – согласни и експертите и бизнисмените и банкарите. Високата позиција на Македонија во Doing business извештајот е јасен показател за добрата бизнис клима, не само на хартија туку и во пракса – согласни и експертите и бизнисмените и банкарите. „Конкуренцијата не се чувствува само во областа на производите и услугите, туку и во институциите и за нас како банки многу е битно дали нотарите, извршителите, катастарот се ефикасни, функционираат воспоставувањето и регистрацијата на нови компании. Од тој аспект, тоа не само што се чувствува во извештајот на Светска банка“ вели Глигор Бишев, главен извршен директор на Шпаркасе Банка. Проширување на домашното производство и ширење на странските пазари – ова се резултатите на најголем дел од компаниите и во време на светска криза. Стопанствениците велат дека токму добрата бизнис клима го поттикнува нивниот развој. „Изминативе 5-6 ...
| | веќе видена | слични

Ваквиот успех  според универзитетските професори се должи на низата спроведени проекти, што  се рефлектира со привлекување и влез на голем број странски известиции. “Тоа е евидентен прогрес кој што во изминатиот период преку сетот и активности кои Владата ги направи се рефлектираа позитивно на привлекувањe на странски инвестиции, на поддршка на домашните инвестиции и компании што на крајот дефакто имаше за резултат динамизирање и остварување на прилично добри економски резултати, смета Дарко Лазаров, професор на Економскиот факултет на Универзитетот „Гоце Делчев“ во Штип. Продеканот на Економскиот факултет во Штип, Љупчо Давчев смета дека областите каде што сме рангирани како на пример основањето на компании, пристапот до енергија, плаќањето на даноци, регистрирањето на имот, сигурноста на имотот се само некои од главните индикатори. “Македонија во однос на овие 36 индикатори кои се поделени во десет различни групи, покажува шесто место во Европа и 12 место во однос на сите 189 земји на светско ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Со скок од 18 позиции во однос на минатата година, Република Македонија во годишениот Дуинг Бизнис извештај е рангирана на 12 место во светот. Македонија од 2006-та година својата позиција на извештајот на Светска банка ја има подобрено за цели 82 места што е јасен показател дека земјата останува топ реформатор, а низата мерки, проекти и политики за подобрување на деловната клима добија уште една потврда, пишува „Курир“. Според извештајот, Македонија е на шестото место во Европа, односно на првата позиција во регионот. Економските професори сметаат дека ваквиот успех се должи на низата спроведени проекти, што пак се рефлектира со привлекување и влез на голем број странски известиции. „Тоа е евидентен прогрес кој што во изминатиот период преку сетот и активности кои Владата ги направи се рефлектираа позитивно на привлекувањe на странски инвестиции, на поддршка на домашните инвестиции и компании што на крајот дефакто имаше за резултат динамизирање и остварување на прилично добри економски резултати, смета ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Веднаш да се најде замена за притворената специјална јавна обвинителка Катица Јанева, порача денеска од Новаци премиерот Зоран Заев.Тој испрати јавна порака ...
сите 382 | | | веќе видена

Нека прекинат да глумат лудило во Јавното обвинителство, порача денеска адвокатот Јанаки Митровски, во врска со најновите детали од криминалната афера Рекет, ...
сите 128 | | | веќе видена

Портпаролот на ВМРО-ДПМНЕ Наум Стоилковски го прашува републичкиот јавен обвинител Љубомир Јовески каде се парите од рекетот ако објавениот извештај навистина ...
сите 153 | | | веќе видена

Мерката притвор од 30 дена на Јанева и беше доделена поради можност од бегство, влијание врз сведоци и инволвирани во истрагата за предметот „Рекет“ и ...
сите 382 | | | веќе видена

За Денот на нашата Армија ни пристигнаа и честитки од Кабул, Авганистан од нашите учесници во мисијата “Одлучна поддршка”. По повод празникот се одржаа ...
сите 78 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Македонија прогласена од Светската банка за 6-та најдобра бизнис дестинација во Европа и 12-та во светот

Од:
До кого (е-маил):
Порака: